Vezi sidebar
#IubimFrumosul - Johann Strauss Sr. (tatăl)
29.12.2020
Diana Mottok
240 vizualizări

Lucrările lui Johann Strauss Sr. (14 martie 1804 - 25 sept. 1849) și ale lui Johann Strauss Jr. -fiul- (25 oct.1825 – 3 iunie 1899) au supraviețuit timpului și modei mereu schimbătoare.

Valsul și opereta vieneză continuă să încânte și astăzi, aducând multă bucurie atât cunoscătorilor, cât și publicului larg.

Născut la Viena, compozitorul și dirijorul Johann Strauss Sr. (tatăl) a avut o copilărie nefericită. Mama i-a murit pe când avea doar 7 ani, iar tatăl când avea 12 ani. Tutorele lui, croitorul Anton Müller, l-a dat ca ucenic la un legător de cărți. Strauss și-a terminat ucenicia, dar a luat și lecții de vioară și violă, astfel că la vârsta de 15 ani era deja profesionist, membru al mai multor orchestre.

Chiar dacă inițial Strauss Sr. a fost pus la zid de către popoarele puritane, care considerau valsurile ca fiind imorale, muzica lui a cucerit în final întreaga lume. Toți erau uimiți de muzica lui, de precizia și forța orchestrei sale. În timpul unui turneu prin Europa, Strauss  Sr. a susținut în Franța nu mai puțin de 86 de concerte în 91 de zile, iar în Anglia 72 de concerte în 120 de zile. 

 

#IubimFrumosul: Johann Strauss Sr.

 

Cea mai faimoasă lucrare a lui Johann Strauss Sr. este probabil Marșul Radetzky din 1848, numită după mareșalul Joseph Radetzky von Radetz și compusă pentru a comemora victoria pe care armata austriacă aflată sub comanda acestuia a purtat-o la Custozza împotriva revoluționarilor italieni. Lucrarea face parte în mod tradițional din programul Concertului de Anul Nou al  Filarmonicii din Viena.

Strauss Sr. este considerat a fi și unul dintre primii dirijori moderni. Dacă înainte publicul venea la concerte să asculte doar muzica, odată cu apariția lui Strauss Sr. publicul venea ca să-l audă și să îl vadă pe el. Acesta avea un temperament vulcanic și nu își putea reprima dorința de a face spectacol.

Scriitorul Heinrich Laube consemna despre stilul lui Strauss de a dirija: "Membrele personale nu-i mai aparțin în momentul în care se dezlănțuie furtuna deșertică a valsurilor. Arcușul dansează cu brațul; tempoul îi animă picioarele... și vienezii acceptă această comportare pătimașă cu un entuziasm nemaiîntâlnit." 

Soția sa, Anna Streim, i-a dăruit lui Strauss Sr. 6 copii.: Johann II, Josef, Nelli, Theresa, Ferdinand și Eduard.  Johann Strauss Sr. a mai avut 4 copii cu o altă femeie, după despărțirea de Anna Streim. A murit la 25 septembrie 1849, nu înainte însă de a-l vedea pe fiul său, Johann II, că îi ia locul.

Diana şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.