Cum sporim imunitatea copiilor? Remedii și soluții naturale.
Soarele parcă nu mai arde chiar atât de tare, iar serile și diminețile sunt mai răcoroase. Acum ai nevoie de o geacă subțire sau de o vestuță dacă ieși la prima oră din casă. A venit luna septembrie și toamna și-a intrat în drepturi. Pe lângă culorile fascinante ale frunzelor din copaci, fructele și legumele de sezon precum dovleacul, strugurii sau prunele, au note și arome vibrante. Toamna nu este doar sezonul recoltelor, al mustului și al peisajelor în nuanțe ruginii, ci și al încheierii vacanței și concediilor.
Copiii se întorc la școală, iar revenirea în comunitate implică nu doar bucuria revederii cu colegii, ci și riscurile legate de virusurile și bacteriile care circulă cu mare lejeritate în acest anotimp. Ca în fiecare an, toamna este și sezonul gripelor și al altor îmbolnăviri, dar, mai mult ca în alți ani, ea vine cu temeri noi legate de capacitatea de a ne proteja pe noi și copiii noștri de virusuri.
Revenirea copiilor în comunitate. Cum îi putem proteja?
Există câteva reguli de bază pe care putem să încercăm să le explicăm celor mici legate de importanța igienei și protecției:
- Atunci când tușește sau strănută, explică-i celui mic faptul că e important să aibă la îndemână o batistă și să o folosească pentru a-și acoperi gura și nasul. Pentru că un strănut adesea apare pe neașteptate, e posibil să nu aibă destul timp să-și acopere gura și nasul cu o batistă, dar poate recurge la îndoitura cotului pentru aceasta.
- E de asemenea foarte indicat să se spele pe mâini cât mai des. Pentru a face această activitate mai plăcută, ai putea să-i cumperi celui mic un săpunel cu o formă simpatic de animăluț sau de floare și cu un miros dulce, plăcut, de bomboane sau fructe.
- Pune-i în ghiozdan o sticluță cu igienizant de mâini și amintește-i să-l utilizeze de fiecare dată când a atins un obiect sau suprafață străină. Eventual, prinde de gâtul sticluței o etichetă cu un mesaj haios de genul: „Salut! Nu uita de mine. Mă simt singur și trist dacă nu mă folosești.”
- E important de asemenea ca el să evite contactul direct cu colegii bolnavi. Explică-i despre microorganismele care transmit boli și despre cum circulă acestea de la persoană la persoană adaptându-ți limbajul în funcție de vârsta și deci de nivelul său de înțelegere. Eventual îi poți face niște desene, dar fără a transforma riscul de îmbolnăvire în ceva teribil de înspăimântător. Vrei ca cel mic să se protejeze, dar nu să ajungă să se teamă de colegi sau de mersul la școală.
Cea mai bună protecție pentru copii o reprezintă un sistem imunitar puternic. Acesta este cel mai bun aliat în lupta împotriva virusurilor și agenților patogeni de tot felul. Iar toamna este cel mai indicat anotimp pentru a ne întări imunitatea, astfel încât să prevenim îmbolnăvirile specifice acestei perioade și sezonului rece care va urma.
Cum întărim imunitatea copiilor noștri?
E esențial să nu uităm că vorbim despre un „sistem” imunitar, practic o rețea de celule care luptă împotriva agenților patogeni ca o armată invizibilă care ne apăra organismul. De aceea, e dificil pentru cercetători să indice un nutrient sau supliment unic miraculos.
În schimb, putem apela la mai multe produse pentru a le permite să acționeze în sinergie și putem asigura familiei noastre o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume și un stil de viață sănătos care să implice practicarea de exerciții fizice regulate, consumul de apă în cantități optime, somnul adecvat, ieșitul în aer liber. Să nu uităm și de importanța evitării stresului și căutarea momentelor de armonie și de bună dispoziție împărtășite pentru că, deși poate nu ne dăm întotdeauna seama, copiii sunt foarte sensibili la stările noastre, iar un climat familial tensionat îi poate afecta inclusiv la nivel fiziologic, scăzându-le imunitatea.
Iată așadar câteva dintre principalele modalități prin care poți contribui la întărirea sistemului imunitar al copiilor:
1. Somnul suficient
Există o legătură puternică între somn și imunitate. De fapt, somnul inadecvat sau insuficient e corelat cu o mai mare vulnerabilitate în fața bolilor, deoarece conduce la reducerea numărului de celule ale sistemului imunitar care atacă microbii. Acest lucru este valabil în cazul adulților, dar mai ales al copiilor.
De cât de mult somn au copiii nevoie? Un nou-născut are nevoie de 16 ore de somn, un copil mic între 11 și 14, iar preșcolarii între 10 și 13 ore. Copiii de vârstă școlară (între 6 și 13 ani) au nevoie de aproximativ 9-11 ore de somn, iar adolescenții (între 14 și 17 ani) între 8 și 10 ore de somn pe noapte conform Live Science.
Rutina de somn e importantă pentru a ajuta copilul să doarmă suficient în fiecare zi – orele fixe de culcare și de sculare, asigurarea unui mediu din care au fost eliminate sursele de distragere a atenției precum televizorul, calculatorul, telefonul mobil, tableta etc. Și suficientă activitate fizică zilnică poate contribui la un somn profund și odihnitor.
2. Practicarea de exerciții fizice moderate
Exercițiile fizice intense pot afecta sistemul imunitar, dar cele moderate îl pot stimula. În plus, acestea pot contribui, conform studiilor, la reducerea inflamației din corp și la regenerarea celulelor sistemului imunitar.
Exemple de exerciții fizice moderate pot fi mersul rapid pe jos prin parc, mersul pe bicicletă, înotul etc.
3. Hidratarea optimă
Asigurarea hidratării organismului nu ne protejează în mod necesar de germeni și virusuri, dar prevenirea deshidratării este importantă pentru sănătatea generală a corpului.
Deshidratarea poate duce la dureri de cap, poate afecta performanța fizică, starea de spirit, capacitatea de concentrare, buna funcționare a inimii și rinichilor. Aceste complicații pot spori vulnerabilitatea în fața diverșilor agenți patogeni. Apa este cel mai indicat lichid pentru a ne hidrata, dar ceaiul și sucurile de fructe neîndulcite, mai ales proaspăt stoarse pot fi o opțiune pentru copii.
Necesarul de apă la copii depinde de vârstă, de cât de activi sunt, de temperatura ambientală, dar, în general, ar trebui să bea în medie între 6 și 8 pahare de apă pe zi (pe lângă lichidele furnizate de alimentele din dieta lor zilnică). Copiii mai mici au nevoie de o cantitate relativ mică per pahar (120-150 ml), iar cei mai măricei au nevoie de o cantitate mai mare (între 250 și 300 ml), conform recomandărilor EFSA (European Food Safety Authority).
4. Gestionarea stresului și a anxietății
Copiii reacționează la nivel fiziologic în același mod ca și adulții la anxietate. Nivelul lor de cortizol și de adrenalină crește. Odată ce cantitatea de hormoni de stres din organism este constantă, reacția sistemului imunitar scade.
De aceea, e important pentru copii să aibă suficient timp pentru activități relaxante și creative și pentru odihnă.
5. Eliminarea sau reducerea zahărului
Zahărul se numără printre factorii cu cel mai mare impact negativ asupra imunității. Zahărul și carbohidrații rafinați pot contribui semnificativ la obezitate. Eliminarea sau reducerea zahărului poate duce la reducerea inflamației din corp, combaterea afecțiunilor cardiace și alte beneficii importante pentru sănătate.
Conform unui studiu recent, consumul de zahăr afectează abilitatea organismului de a combate virusurile sau alte infecții din corp deoarece activitatea celulelor albe ale sângelui este afectată de aportul de zahăr.
Conform unui alt studiu, e nevoie de aproximativ 75 de grame de zahăr pentru a slăbi sistemul imunitar. Și, odată ce aceste celule albe sunt afectate, se estimează că sistemul imunitar este vulnerabilizat în fața atacului agenților patogeni timp de 5 ore după ingerarea zahărului.
Încearcă să faci apel la îndulcitori mai sănătoși precum mierea (pentru alimentele care nu sunt fierbinți și copii cu vârsta de peste 1 an), siropul de arțar, îndulcitorii din curmale, zahărul de cocos etc.
6. Alimentație sănătoasă
O alimentație sănătoasă este esențială pentru a asigura buna funcționare a sistemului imunitar al copiilor, dar și al adulților, indiferent de vârstă.
- Alimentele de origine vegetală precum legume, fructe, nuci, semințe sunt bogate în nutrienți și antioxidanți. Antioxidanții ajută la reducerea inflamației combătând compușii instabili numiți radicali liberi care pot produce inflamație în corp.
- Grăsimile sănătoase precum cele din uleiul de măsline, uleiul de cocos sau somon pot stimula răspunsul imunitar scăzând inflamația din corp și ajutându-i pe cei mici să se lupte cu monștrii invizibili precum virusurile.
Copii adoră cel mai adesea gustul de cocos, așa că poți folosi uleiul de cocos la tot felul de preparate dulci minunate și aromate care să-i încânte și care în același timp să le ofere două ingrediente speciale datorită cărora întărește imunitatea. Ele sunt acidul lauric și acidul caprilic, care au proprietăți antivirale, combătând cu succes infecțiile bacteriene. Uleiul de cocos este de fapt alcătuit în proporție de 50% din acid lauric, pe care corpul îl transformă în monolaurină, un agent antiviral care combate numeroase virusuri și agenți patogeni printre care Staphyllococcus aureus, HIV, giardia. Sunt numeroase studii care confirmă aceste calități.
-
Republica BIO
Artizani de sănătate
HotNouÎn stoclipseşte momentanVânzare Accelerată31,04 leiRepublica BIO
Artizani de sănătate
O populație numeroasă de probiotice poate ajuta celulele sistemului imunitar să diferențieze mai bine între celulele normale și invadatorii periculoși. Într-un studiu realizat pe nu mai puțin de 126 de copii, cei care au băut doar 70ml de lapte fermentat zilnic au prezentat cu 20% mai puține boli infecțioase infantile decât cei din lotul care nu a consumat lapte fermentat.
În cazul în care copilul tău nu consumă în mod regulat alimente fermentate, o opțiune excelentă o reprezintă suplimentele cu probiotice pentru copii.
- Mierea de Manuka și alte produse apicole
Concentrația mult mai ridicată a unei substanțe numită metiglioxal (MGO) din mierea de Manuka față de orice alt tip de miere (de 20 până la 160 de ori mai mare!) i-a determinat pe cercetători să presupună că acesta contribuie la activitatea sa puternic antivirală și la eficacitatea sa împotriva virusurilor gripale.
Această substanță este extrem de stabilă, ceea ce înseamnă că prin procesarea, ambalarea, depozitarea și toate etapele pe care le parcurge mierea de la stupi la consumatori, proprietățile sale antibacteriene și antivirale nu se pierd (spre deosebire de peroxidul de hidrogen responsabil de activitatea antibacteriană și antivirală din mierea convențională care se degradează cu ușurință în urma căldurii și a luminii). Există un număr extrem de mare de studii care arată că metilglioxalul din mierea de Manuka este eficient în combaterea virusurilor gripei, inclusiv virusul gripei porcine H1N1.
Aceasta conține de asemenea și o gamă largă de compuși fenolici și flavonoizi care pot proteja organismul de virusuri și stimula sistemul imunitar să acționeze cât mai eficient. Un studiu din 2007 arată că celulele sistemului imunitar sunt stimulate de consumul de miere de Manuka.
Nu are rost să mai menționăm faptul că mierea este un produs adorat de copii, iar consistența bogată și cremoasă a mierii de Manuka, cu gustul său aromat, sigur va face din acest aliment atât de benefic unul dintre preferatele celor mici.
Nu doar mierea, ci și alte produse ale stupului precum polenul crud, propolisul sau lăptișorul de matcă pot contribui la întărirea imunității. Astfel, polenul crud are un conținut extrem de ridicat de substanțe nutritive, aminoacizi, vitamine, lipide și peste 250 de substanțe active!
Pentru a te bucura de toate beneficiile nealterate ale polenului de albine, cel mai indicat este să-l consume în stare crudă.
Polenul de albine are capacitatea de a stimula sistemul imunitar și are puternice proprietăți antibacteriene. Acesta distruge bacterii nocive precum E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum și cele care duc la infecțiile stafilococice.
Lăptișorul de matcă este un puternic activator al sistemului imunitar, ajutând la combaterea infecțiilor și având proprietăți revitalizante, sporind rezistența la efort a organismului. Acesta are proprietăți antimicrobiene, așa că ajută la prevenirea răcelilor ușoare, întărind sistemul imunitar al copiilor.
Studiile arată că produsele apicole precum lăptișorul de matcă, polenul sau propolisul influențează pozitiv eficiența sistemului imunitar.
- Vitamine și minerale
Republica BIO
Artizani de sănătate
Există un număr de vitamine și minerale care joacă un rol mai important în susținerea sistemului imunitar decât altele. Astfel, vitamina A contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar și combaterii infecțiilor. Vitamina E contribuie de asemenea la întărirea imunității. Pe lângă acești micronutrienți, vitaminele C și D sunt esențiale pentru sănătatea copilului tău și pot susține un sistem imunitar mai puternic. Vitamina C poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva infecțiilor, iar vitamina D s-a dovedit că previne infecțiile la copii și adulți.
Zincul este de asemenea un mineral important pentru stimularea sistemului imunitar. Unele studii arată chiar că atunci când este administrat pe perioada bolii, poate scurta durata infecției.
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- How Much Sleep Does Your School-Age Child Need?
- Exercise and the Regulation of Immune Functions
- Water, Hydration and Health
- Hydration for children
- A high-sugar diet affects cellular and humoral immune responses in Drosophila
- Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis
- The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity
- Antibacterial and immunomodulator activities of virgin coconut oil (VCO) against Staphylococcus aureus
- Preventive Effect of Cow's Milk Fermented with Lactobacillus paracasei CBA L74 on Common Infectious Diseases in Children: A Multicenter Randomized Controlled Trial
- Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey
- A 5.8-kDa component of manuka honey stimulates immune cells via TLR4
- 9 Ways to Boost Your Body’s Natural Defenses
- Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen
- Effects of propolis, royal jelly, honey and bee pollen on growth performance and immune system of Japanese quails
- Vitamins and minerals – Suitable for 0-18 years
- Vitamin D in Children’s Health
-
Can you boost your immune system to prevent colds?
TAG-uri:
kurulus osman series in urdu pe
We are making interesting and entertaining videos for Childrens.
Now, you can watch the first-ever Animated Cartoon of the Popular and Historical Drama Series “Kurulus Osman” in Urdu.
only on our Youtube Channel “Fukatsoft”.
Appreciate our hard work because your Appreciation is our Motivation.
https://www.youtube.com/watch?v=k2JzvJSyEWI
Ertugrul Series in urdu pe
We are making Interesting and Entertaining videos for Kids.
Now, you can watch the first-ever Animated Cartoon of the Most Popular and Historical Drama Series “Ertugrul Ghazi” in Urdu.
only on our Youtube Channel “My Kids Tube”.
Appreciate our hard work because your Appreciation is our Motivation.
https://www.youtube.com/watch?v=Fgp2yzKCxkE
air force military pe
what an amazing article Best Air Force in the World,The mission of the Air Force is to defend the country and its global interests—to fly, fight and win in air, space and cyberspace.
https://fukatsoft.com/b/top-10-best-air-force-in-the-world/