Doar produse certificate
copiat
Coşul meu
Cum sporim imunitatea copiilor? Remedii și soluții naturale.

Cum sporim imunitatea copiilor? Remedii și soluții naturale.

Soarele parcă nu mai arde chiar atât de tare, iar serile și diminețile sunt mai răcoroase. Acum ai nevoie de o geacă subțire sau de o vestuță dacă ieși la prima oră din casă. A venit luna septembrie și toamna și-a intrat în drepturi. Pe lângă culorile fascinante ale frunzelor din copaci, fructele și legumele de sezon precum dovleacul, strugurii sau prunele, au note și arome vibrante. Toamna nu este doar sezonul recoltelor, al mustului și al peisajelor în nuanțe ruginii, ci și al încheierii vacanței și concediilor.

Copiii se întorc la școală, iar revenirea în comunitate implică nu doar bucuria revederii cu colegii, ci și riscurile legate de virusurile și bacteriile care circulă cu mare lejeritate în acest anotimp. Ca în fiecare an, toamna este și sezonul gripelor și al altor îmbolnăviri, dar, mai mult ca în alți ani, ea vine cu temeri noi legate de capacitatea de a ne proteja pe noi și copiii noștri de virusuri.

Revenirea copiilor în comunitate. Cum îi putem proteja?

Există câteva reguli de bază pe care putem să încercăm să le explicăm celor mici legate de importanța igienei și protecției:

 1. Atunci când tușește sau strănută, explică-i celui mic faptul că e important să aibă la îndemână o batistă și să o folosească pentru a-și acoperi gura și nasul. Pentru că un strănut adesea apare pe neașteptate, e posibil să nu aibă destul timp să-și acopere gura și nasul cu o batistă, dar poate recurge la îndoitura cotului pentru aceasta.
 2. E de asemenea foarte indicat să se spele pe mâini cât mai des. Pentru a face această activitate mai plăcută, ai putea să-i cumperi celui mic un săpunel cu o formă simpatic de animăluț sau de floare și cu un miros dulce, plăcut, de bomboane sau fructe.
 3. Pune-i în ghiozdan o sticluță cu igienizant de mâini și amintește-i să-l utilizeze de fiecare dată când a atins un obiect sau suprafață străină. Eventual, prinde de gâtul sticluței o etichetă cu un mesaj haios de genul: „Salut! Nu uita de mine. Mă simt singur și trist dacă nu mă folosești.”
 4. E important de asemenea ca el să evite contactul direct cu colegii bolnavi. Explică-i despre microorganismele care transmit boli și despre cum circulă acestea de la persoană la persoană adaptându-ți limbajul în funcție de vârsta și deci de nivelul său de înțelegere. Eventual îi poți face niște desene, dar fără a transforma riscul de îmbolnăvire în ceva teribil de înspăimântător. Vrei ca cel mic să se protejeze, dar nu să ajungă să se teamă de colegi sau de mersul la școală.

Cea mai bună protecție pentru copii o reprezintă un sistem imunitar puternic. Acesta este cel mai bun aliat în lupta împotriva virusurilor și agenților patogeni de tot felul.  Iar toamna este cel mai indicat anotimp pentru a ne întări imunitatea, astfel încât să prevenim îmbolnăvirile specifice acestei perioade și sezonului rece care va urma.

 

Cum sporim imunitatea copiilor - Video Republica BIO

 

Cum întărim imunitatea copiilor noștri?

E esențial să nu uităm că vorbim despre un „sistem” imunitar, practic o rețea de celule care luptă împotriva agenților patogeni ca o armată invizibilă care ne apăra organismul. De aceea, e dificil pentru cercetători să indice un nutrient sau supliment unic miraculos.

În schimb, putem apela la mai multe produse pentru a le permite să acționeze în sinergie și putem asigura familiei noastre o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume și un stil de viață sănătos care să implice practicarea de exerciții fizice regulate, consumul de apă în cantități optime, somnul adecvat, ieșitul în aer liber. Să nu uităm și de importanța evitării stresului și căutarea momentelor de armonie și de bună dispoziție împărtășite pentru că, deși poate nu ne dăm întotdeauna seama, copiii sunt foarte sensibili la stările noastre, iar un climat familial tensionat îi poate afecta inclusiv la nivel fiziologic, scăzându-le imunitatea.

Iată așadar câteva dintre principalele modalități prin care poți contribui la întărirea sistemului imunitar al copiilor:

1. Somnul suficient

Există o legătură puternică între somn și imunitate. De fapt, somnul inadecvat sau insuficient e corelat cu o mai mare vulnerabilitate în fața bolilor, deoarece conduce la reducerea numărului de celule ale sistemului imunitar care atacă microbii. Acest lucru este valabil în cazul adulților, dar mai ales al copiilor.

De cât de mult somn au copiii nevoie? Un nou-născut are nevoie de 16 ore de somn, un copil mic între 11 și 14, iar preșcolarii între 10 și 13 ore. Copiii de vârstă școlară (între 6 și 13 ani) au nevoie de aproximativ 9-11 ore de somn, iar adolescenții (între 14 și 17 ani) între 8 și 10 ore de somn pe noapte conform Live Science.

Rutina de somn e importantă pentru a ajuta copilul să doarmă suficient în fiecare zi – orele fixe de culcare și de sculare, asigurarea unui mediu din care au fost eliminate sursele de distragere a atenției precum televizorul, calculatorul, telefonul mobil, tableta etc. Și suficientă activitate fizică zilnică poate contribui la un somn profund și odihnitor.

2. Practicarea de exerciții fizice moderate

Exercițiile fizice intense pot afecta sistemul imunitar, dar cele moderate îl pot stimula. În plus, acestea pot contribui, conform studiilor, la reducerea inflamației din corp și la regenerarea celulelor sistemului imunitar.

Exemple de exerciții fizice moderate pot fi mersul rapid pe jos prin parc, mersul pe bicicletă, înotul etc.  

3. Hidratarea optimă

Asigurarea hidratării organismului nu ne protejează în mod necesar de germeni și virusuri, dar prevenirea deshidratării este importantă pentru sănătatea generală a corpului.

Deshidratarea poate duce la dureri de cap, poate afecta performanța fizică, starea de spirit, capacitatea de concentrare, buna funcționare a inimii și rinichilor. Aceste complicații pot spori vulnerabilitatea în fața diverșilor agenți patogeni. Apa este cel mai indicat lichid pentru a ne hidrata, dar ceaiul și sucurile de fructe neîndulcite, mai ales proaspăt stoarse pot fi o opțiune pentru copii.

Necesarul de apă la copii depinde de vârstă, de cât de activi sunt, de temperatura ambientală, dar, în general, ar trebui să bea în medie între 6 și 8 pahare de apă pe zi (pe lângă lichidele furnizate de alimentele din dieta lor zilnică). Copiii mai mici au nevoie de o cantitate relativ mică per pahar (120-150 ml), iar cei mai măricei au nevoie de o cantitate mai mare (între 250 și 300 ml), conform recomandărilor EFSA (European Food Safety Authority).

4. Gestionarea stresului și a anxietății

Copiii reacționează la nivel fiziologic în același mod ca și adulții la anxietate. Nivelul lor de cortizol și de adrenalină crește. Odată ce cantitatea de hormoni de stres din organism este constantă, reacția sistemului imunitar scade.

De aceea, e important pentru copii să aibă suficient timp pentru activități relaxante și creative și pentru odihnă.

5. Eliminarea sau reducerea zahărului

Zahărul se numără printre factorii cu cel mai mare impact negativ asupra imunității. Zahărul și carbohidrații rafinați pot contribui semnificativ la obezitate. Eliminarea sau reducerea zahărului poate duce la reducerea inflamației din corp, combaterea afecțiunilor cardiace și alte beneficii importante pentru sănătate.

Conform unui studiu recent, consumul de zahăr afectează abilitatea organismului de a combate virusurile sau alte infecții din corp deoarece activitatea celulelor albe ale sângelui este afectată de aportul de zahăr.

Conform unui alt studiu, e nevoie de aproximativ 75 de grame de zahăr pentru a slăbi sistemul imunitar. Și, odată ce aceste celule albe sunt afectate, se estimează că sistemul imunitar este vulnerabilizat în fața atacului agenților patogeni timp de 5 ore după ingerarea zahărului.

Încearcă să faci apel la îndulcitori mai sănătoși precum mierea (pentru alimentele care nu sunt fierbinți și copii cu vârsta de peste 1 an), siropul de arțar, îndulcitorii din curmale, zahărul de cocos etc.

6. Alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă este esențială pentru a asigura buna funcționare a sistemului imunitar al copiilor, dar și al adulților, indiferent de vârstă.

 • Alimentele de origine vegetală precum legume, fructe, nuci, semințe sunt bogate în nutrienți și antioxidanți. Antioxidanții ajută la reducerea inflamației combătând compușii instabili numiți radicali liberi care pot produce inflamație în corp.
În plus, fibrele din vegetale constituie o sursă de hrană pentru microbiomul din intestine (flora intestinală) alcătuită din probiotice, bacterii benefice localizate acolo. Iar o populație sănătoasă de probiotice poate crește semnificativ imunitatea conform studiilor și poate împiedica agenții patogeni să pătrundă în organism prin intermediul tractului digestiv.
 • Grăsimile sănătoase precum cele din uleiul de măsline, uleiul de cocos sau somon pot stimula răspunsul imunitar scăzând inflamația din corp și ajutându-i pe cei mici să se lupte cu monștrii invizibili precum virusurile.

Copii adoră cel mai adesea gustul de cocos, așa că poți folosi uleiul de cocos la tot felul de preparate dulci minunate și aromate care să-i încânte și care în același timp să le ofere două ingrediente speciale datorită cărora întărește imunitatea. Ele sunt acidul lauric și acidul caprilic, care au proprietăți antivirale, combătând cu succes infecțiile bacteriene. Uleiul de cocos este de fapt alcătuit în proporție de 50% din acid lauric, pe care corpul îl transformă în monolaurină, un agent antiviral care combate numeroase virusuri și agenți patogeni printre care Staphyllococcus aureus, HIV, giardia. Sunt numeroase studii care confirmă aceste calități.

O populație numeroasă de probiotice poate ajuta celulele sistemului imunitar să diferențieze mai bine între celulele normale și invadatorii periculoși. Într-un studiu realizat pe nu mai puțin de 126 de copii, cei care au băut doar 70ml de lapte fermentat zilnic au prezentat cu 20% mai puține boli infecțioase infantile decât cei din lotul care nu a consumat lapte fermentat.

În cazul în care copilul tău nu consumă în mod regulat alimente fermentate, o opțiune excelentă o reprezintă suplimentele cu probiotice pentru copii.

Concentrația mult mai ridicată a unei substanțe numită metiglioxal (MGO) din mierea de Manuka față de orice alt tip de miere (de 20 până la 160 de ori mai mare!) i-a determinat pe cercetători să presupună că acesta contribuie la activitatea sa puternic antivirală și la eficacitatea sa împotriva virusurilor gripale.

Această substanță este extrem de stabilă, ceea ce înseamnă că prin procesarea, ambalarea, depozitarea și toate etapele pe care le parcurge mierea de la stupi la consumatori, proprietățile sale antibacteriene și antivirale nu se pierd (spre deosebire de peroxidul de hidrogen responsabil de activitatea antibacteriană și antivirală din mierea convențională care se degradează cu ușurință în urma căldurii și a luminii). Există un număr extrem de mare de studii care arată că metilglioxalul din mierea de Manuka este eficient în combaterea virusurilor gripei, inclusiv virusul gripei porcine H1N1.

Alese pentru tine:
Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 300+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 300+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Top
Natural
1 Recenzii
în stoc
148,75 lei 175,00 lei
Descriere • Miere de Manuka autentica MGO 300+ din Noua Zeelanda, recoltata conform regulilor agriculturii sustenabile din zone izolate si greu accesibile ale regiunii East...
Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 525+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 525+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Free
Natural
1 Recenzii
în stoc
255,01 lei 300,00 lei
Descriere • Miere de Manuka autentica MGO 525+ din Noua Zeelanda, recoltata conform regulilor agriculturii sustenabile din zone izolate si greu accesibile ale regiunii East...
Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 850+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 850+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Top
Free
Natural
în stoc
497,26 lei 585,00 lei
Descriere • Miere de Manuka autentica MGO 850+ din Noua Zeelanda, recoltata conform regulilor agriculturii sustenabile din zone izolate si greu accesibile ale regiunii East...
Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 300+ Noua Zeelanda, 500 g, naturala Miere de Manuka MANUKA LAB, MGO 300+ Noua Zeelanda, 500 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Hot
Free
Natural
în stoc
267,75 lei 315,00 lei
Descriere • Miere de Manuka autentica MGO 300+ din Noua Zeelanda, recoltata conform regulilor agriculturii sustenabile din zone izolate si greu accesibile ale regiunii East...

Aceasta conține de asemenea și o gamă largă de compuși fenolici și flavonoizi care pot proteja organismul de virusuri și stimula sistemul imunitar să acționeze cât mai eficient. Un studiu din 2007 arată că celulele sistemului imunitar sunt stimulate de consumul de miere de Manuka.

Nu are rost să mai menționăm faptul că mierea este un produs adorat de copii, iar consistența bogată și cremoasă a mierii de Manuka, cu gustul său aromat, sigur va face din acest aliment atât de benefic unul dintre preferatele celor mici.

Alese pentru tine:
Miere de Manuka MELORA, MGO 300+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala Miere de Manuka MELORA, MGO 300+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Natural
în stoc
136,00 lei 160,00 lei
Descriere • Mierea de Manuka MELORA MGO 300+ este miere cruda monoflora, 100% pura, certificata pentru autenticitate si nivel de bioactivitate de laboratoare independente, in conformitate...
Miere de Manuka MELORA, MGO 525+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala Miere de Manuka MELORA, MGO 525+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Free
Natural
în stoc
238,00 lei 280,00 lei
Descriere • Mierea de Manuka MELORA MGO 525+ este miere cruda monoflora, 100% pura, certificata pentru autenticitate si nivel de bioactivitate de laboratoare independente, in conformitate...
Miere de Manuka MELORA, MGO 525+ Noua Zeelanda, 500 g, naturala Miere de Manuka MELORA, MGO 525+ Noua Zeelanda, 500 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Free
Natural
în stoc
454,76 lei 535,00 lei
Descriere • Mierea de Manuka MELORA MGO 525+ este miere cruda monoflora, 100% pura, certificata pentru autenticitate si nivel de bioactivitate de laboratoare independente, in conformitate...
Miere de Manuka poliflora MELORA, MGO 85+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala Miere de Manuka poliflora MELORA, MGO 85+ Noua Zeelanda, 250 g, naturala
-15%
is_biojoi 1: 0
Hot
Natural
1 Recenzii
în stoc
67,99 lei 80,00 lei
Descriere • Mierea de Manuka MELORA MGO 85+ este miere cruda poliflora, certificata pentru autenticitate si nivel de bioactivitate de laboratoare independente, in conformitate cu standardele...

Nu doar mierea, ci și alte produse ale stupului precum polenul crud, propolisul sau lăptișorul de matcă pot contribui la întărirea imunității. Astfel, polenul crud are un conținut extrem de ridicat de substanțe nutritive, aminoacizi, vitamine, lipide și peste 250 de substanțe active!

Pentru a te bucura de toate beneficiile nealterate ale polenului de albine, cel mai indicat este să-l consume în stare crudă.

Polenul de albine are capacitatea de a stimula sistemul imunitar și are puternice proprietăți antibacteriene. Acesta distruge bacterii nocive precum E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum și cele care duc la infecțiile stafilococice.

Alese pentru tine:
Polen Crud Apiland Poliflor, bio, 230 g Polen Crud Apiland Poliflor, bio, 230 g
-10%
is_biojoi 1: 0
Top
Ecologic
în stoc
26,10 lei 29,00 lei
Descriere • Polenul crud poliflor are un continut bogat in gama de vitamine de tip B, proteine si minerale, astfel suplineste cu succes carentele alimentare....
Polen Crud Apiland de Flori de Munte, bio, 230 g Polen Crud Apiland de Flori de Munte, bio, 230 g
-10%
is_biojoi 1: 0
Top
Ecologic
în stoc
31,68 lei 35,20 lei
Descriere • Polenul crud de flori de munte este bogat in proteine, vitaminele B2 si B8, C si E, zinc, seleniu si antioxidanti. • Acest...
Polen Uscat Apiland bio, 230 g Polen Uscat Apiland bio, 230 g
-10%
is_biojoi 1: 0
Ecologic
în stoc
23,03 lei 25,59 lei
23,03 lei 25,59 lei
Descriere • Polenul uscat poliflor se incadreaza perfect in alimentatia de zi cu zi pentru un stil de viata sanatos si echilibrat. • Se prezinta...
Polen Crud Apiland de Trandafir Salbatic si Mar, bio, 230 g Polen Crud Apiland de Trandafir Salbatic si Mar, bio, 230 g
-10%
is_biojoi 1: 0
Ecologic
utimul produs în stoc
31,68 lei 35,20 lei
Descriere • Polenul crud de trandafir salbatic si mar este ingerul pazitor al juniorilor. • Polenul crud a fost folosit inca din antichitate, atat ca...

Lăptișorul de matcă este un puternic activator al sistemului imunitar, ajutând la combaterea infecțiilor și având proprietăți revitalizante, sporind rezistența la efort a organismului. Acesta are proprietăți antimicrobiene, așa că ajută la prevenirea răcelilor ușoare, întărind sistemul imunitar al copiilor.

Alese pentru tine:
Laptisor de Matca Apiland (in cutie izoterma), bio, 25 g Laptisor de Matca Apiland (in cutie izoterma), bio, 25 g
-10%
is_biojoi 1: 0
Top
Ecologic
în stoc
31,06 lei 34,51 lei
Descriere • Laptisorul de matca pur ECO actioneaza preventiv, oferind organismului cele mai importante substante nutritive de care are nevoie sau de care duce lipsa....
Laptisor de Matca Apiland, bio, plicuri 10x1 g Laptisor de Matca Apiland, bio, plicuri 10x1 g
-10%
is_biojoi 1: 0
Top
Ecologic
în stoc
18,56 lei 20,62 lei
Descriere • Laptisorul de matca ECO actioneaza preventiv, oferind organismului cele mai importante substante nutritive de care are nevoie sau de care duce lipsa. •...
Pachet Laptisor de Matca Apiland (in cutii izoterme), bio, 100 g + 25 g gratis Pachet Laptisor de Matca Apiland (in cutii izoterme), bio, 100 g + 25 g gratis
-10%
is_biojoi 1: 0
Top
Ecologic
în stoc
136,98 lei 152,21 lei
Descriere • Laptisorul de matca pur ECO actioneaza preventiv, oferind organismului cele mai importante substante nutritive de care are nevoie sau de care duce lipsa....
Laptisor de Matca Apiland (in cutie izoterma), bio, 10 g Laptisor de Matca Apiland (in cutie izoterma), bio, 10 g
is_biojoi 1: 0
Ecologic
1 Recenzii
utimele 2 produse
18,89 lei
Descriere • Laptisorul de matca pur ECO actioneaza preventiv, oferind organismului cele mai importante substante nutritive de care are nevoie sau de care duce lipsa....

Studiile arată că produsele apicole precum lăptișorul de matcă, polenul sau propolisul influențează pozitiv eficiența sistemului imunitar.

Există un număr de vitamine și minerale care joacă un rol mai important în susținerea sistemului imunitar decât altele. Astfel, vitamina A contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar și combaterii infecțiilor. Vitamina E contribuie de asemenea la întărirea imunității. Pe lângă acești micronutrienți, vitaminele C și D sunt esențiale pentru sănătatea copilului tău și pot susține un sistem imunitar mai puternic. Vitamina C poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva infecțiilor, iar vitamina D s-a dovedit că previne infecțiile la copii și adulți.

Zincul este de asemenea un mineral important pentru stimularea sistemului imunitar. Unele studii arată chiar că atunci când este administrat pe perioada bolii, poate scurta durata infecției.

Alese pentru tine:
Vitamina C 250mg (copii) (gust de portocale) ChildLife Essentials, 118.50 ml, natural, Secom Vitamina C 250mg (copii) (gust de portocale) ChildLife Essentials, 118.50 ml, natural, Secom
-20%
is_biojoi 1: 0
Hot
Descriere • Forma lichida pentru administrare usoara.• Gust natural de portocale, indragit de copii.• Ajunge pana la 95 de zile de administrare.• Vitamina C pentru...
Vitamina D3 500UI (copii) (gust de fructe) ChildLife Essentials, 29.60 ml, natural, Secom Vitamina D3 500UI (copii) (gust de fructe) ChildLife Essentials, 29.60 ml, natural, Secom
-20%
is_biojoi 1: 0
Hot
Descriere • Extract natural din lanolina.• Flacon prevazut cu un capac tip pipeta ce permite dozarea precisa si utilizarea facila.• Gust natural de fructe, indragit...
Supliment alimentar Jeleuri pentru copii cu extract din soc si Vitamina C Sambucol, 30buc, natural
-15%
is_biojoi 1: 0
Hot
Descriere • Supliment alimentar pentru copii sub forma de jeleuri, cu extract din soc si Vitamina C.• Creat de un virolog, avand in spate 20...
Supliment alimentar Sirop pentru copii cu extract din soc si Vitamina C Sambucol, 120ml, natural Supliment alimentar Sirop pentru copii cu extract din soc si Vitamina C Sambucol, 120ml, natural
-15%
is_biojoi 1: 0
Hot
Descriere • Supliment alimentar pentru copii sub forma de sirop, cu extract din soc si Vitamina C.• Creat de un virolog, avand in spate 20...

Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

 1. How Much Sleep Does Your School-Age Child Need?
 2. Exercise and the Regulation of Immune Functions
 3. Water, Hydration and Health
 4. Hydration for children
 5. A high-sugar diet affects cellular and humoral immune responses in Drosophila
 6. Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis
 7. The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity
 8. Antibacterial and immunomodulator activities of virgin coconut oil (VCO) against Staphylococcus aureus
 9. Preventive Effect of Cow's Milk Fermented with Lactobacillus paracasei CBA L74 on Common Infectious Diseases in Children: A Multicenter Randomized Controlled Trial
 10. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey
 11. A 5.8-kDa component of manuka honey stimulates immune cells via TLR4
 12. 9 Ways to Boost Your Body’s Natural Defenses
 13. Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen
 14. Effects of propolis, royal jelly, honey and bee pollen on growth performance and immune system of Japanese quails
 15. Vitamins and minerals – Suitable for 0-18 years
 16. Vitamin D in Children’s Health
 17. Can you boost your immune system to prevent colds?

   

Pușculița BIO

Abonează-te la gazeta Republicii BIO şi vei primi 200 BIObani, pe lângă informații și oferte speciale pentru tine..

ATENȚIE! Vei primi BIObanii doar pentru o singură acțiune de înscriere la newsletter.

Citește despre programul de loialitate

Scrie şi tu un comentariu

Best seller Inchide
Tonicul Apicultorului Apiland, 10 fiole x 10 ml, natural
-10%
Top
68,82 lei 76,47 lei