Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Beneficiile untului de arahide (plus 7 rețete inedite în care să-l încerci)
25.04.2017
Ruxandra Comsa
5.644 vizualizări

În ciuda gustului extraordinar și consistenței sale sățioase, untul de arahide este subiectul unor cotroverse generate în principal de conținutul său de grăsimi și de numărul destul de mare de calorii. Noi credem că aceste controverse sunt cât se poate de false. De ce? Pentru că nucile și semințele sunt în general pline de grăsimi și de calorii, și cu toate astea sunt sănătoase. Nu degeaba li se spune "brain food". Și în plus, cum am fost mereu adepții cumpătării, spunem că orice aliment, oricât de sănătos ar fi, consumat în exces poate face rău. Mai departe îți voi prezenta pe larg toate motivele pentru care untul de arahide își are locul său într-o alimentație sănătoasă și echilibrată.

În concluzie untul de arahide este un aliment gustos, extrem de versatil și în același timp surprinzător de sănătos, deși are un continut ridicat de calorii. Dacă este consumat cu moderație, este un aliment care participă la construirea cantității necesare de calorii zilnice care ne menține sănătatea și un bun tonus psihic. În plus, conține multe grăsimi, o parte nesaturate, si o parte saturate. Grăsimile benefice și proteinele din compoziția lui pot preveni diabetul și chiar boala Alzheimer. Îți voi dezvălui în cele ce urmează cele mai importante proprietăți ale untului de arahide.

Beneficiile untului de arahide

Untul de arahide ajută la slăbit

Da, oricât de puțin probabil ar părea, untul de arahide chiar te ajută să slăbești. E adevărat, conține între 180 și chiar peste 200 de calorii per porție, dar are multe fibre în alcătuirea sa, respectiv 2 grame per porție și proteine 8 grame per porție. Acestea îți dau senzația de sațietate pentru mai multă vreme, astfel încât vei mânca mai puțin. Untul de arahide este un aliment foarte gustos, ceea ce te ajută să nu fii tentat de vreo prăjitură sau alt aliment neindicat atunci când vrei să slăbești.

Conform unui studiu recent realizat pe un eșantion de persoane care prezentau rezistență la insulină și care au consumat o dietă bogată în grăsimi mononesaturate, acesteau au avut mai puțină grăsime abdominală decât cele care au consumat mai mulți carbohidrați sau grăsimi saturate la finalul studiului.

Untul de arahide conține multe vitamine și minerale

Republica BIO

Artizani de sănătate

Untul de arahide este o sursă extrem de eficientă de antioxidanți, minerale și vitamine. Untul de arahide are o cantitate ridicată de vitamina E cu rol puternic antioxidant, Magneziu care ajută la întărirea oaselor, Potasiu care e folosit de mușchi ca și sursă de energie, Vitamina B6 care întărește imunitatea. Toate aceste ingrediente combinate pot reduce riscul de afecțiuni cardiace, diabet și alte boli cronice grave, dar și crește masa musculară.

Untul de arahide previne pietrele la vezica biliară

Conform unor studii, persoanele care consumă cel puțin cinci porții de nuci sau alte oleaginoase pe săptămână au un risc cu 25-30% mai redus de a dezvolta pietre la vezica biliară decât cele care consumă foarte rar sau deloc. Arahidele intră în aceeași categorie și sunt un aliment important pe care nu ar trebui să-l omitem din dieta noastră cotidiană.

Untul de arahide poate scădea riscul de cancer

Cancerul colorectal reprezintă unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer din SUA, dar și din România, iar cercetătorii au căzut de acord asupra faptului că alimentația joacă un rol major în prevenirea acestei afecțiuni. Femeile care au consumat arahide de cel puțin două ori pe săptămână au prezentat un risc cu 58% mai redus de a se îmbolnăvi de cancer de colon. Bărbații care au consumat arahide au prezentat un risc cu 27% mai mic. Se presupune că acidul folic și alte substanțe nutritive din arahide constituie cauza acestui efect benefic al consumului de arahide. Conform unui studiu realizat între 1990 și 1992, consumul de arahide și unt de arahide reduce riscul de cancer de colon la femei.

Untul de arahide previne boala Alzheimer

O substanță numită niacină joacă un rol major în prevenția bolii Alzheimer, iar persoanele care au o dietă bogată în niacină au un risc cu 70% mai redus de a dezvolta boala Alzheimer. Arahidele reprezintă unul dintre alimentele cu cel mai ridicat conținut de niacină, prin urmare, pot asigura o protecție semnificativă împotriva bolii Alzheimer și a declinului cognitiv. E important așadar pentru a ne menține minte ageră și la vârste înaintate să includem regulat în alimentația noastră și untul de arahide sau arahidele.

Untul de arahide are grijă de inima ta

Conform unui articol publicat în The Journal of Nutrition, participanții la studiu care au consumat cantitatea cea mai ridicată de oleaginoase au prezentat un risc cu 35% mai redus de afecțiuni cardiace. Deci riscul de boli de inimă a scăzut cu o treime, ceea ce e un procent semnificativ! Acizii grași existenți în untul de arahide, precum și alte elemente din compoziția sa au redus colesterolul LDL sau colesterolul „rău”, ceea ce a contribuit la scăderea bolilor cardiovasculare.

Untul de arahide este o sursă de grăsimi sănătoase

Numeroase persoane evită untul de arahide, pe motiv că ar conține multe grăsimi. Însă e importantă nu doar cantitatea, ci și calitatea, iar în acest caz calitatea se referă la faptul că aceste grăsimi sunt de tipul celor nesaturate. Grăsimile nesaturate sunt sănătoase, scăzând colesterolul nociv și crescând colesterolul „bun”, după cum am menționat mai sus. Pentru a funcționa bine, un organism are nevoie de grăsimi sănătoase, iar untul de arahide constituie o sursă foarte bună pentru acestea.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Înlocuirea unei porții de carne roșie zilnică cu o porție de arahide ar putea reduce riscul de diabet cu peste 21%. Arahidele pot întârzia absorbția carbohidraților și, consumate dimineața, pot menține nivelul de glucoză din sânge scăzut pe parcursul întregii zile. Conform unui studiu, 30 de grame de unt de arahide pe zi consumate timp de cel puțin 5 zile pe săptămână poate scădea riscul de diabet cu aproape 30%!

Înapoi la cuprins

Rețete cu unt de arahide

Untul de arahide, fiind un aliment atât de gustos și de versatil, este subiectul unui mare număr de rețete. Iată mai jos câteva dintre cele mai utilizate și mai apetisante rețete cu unt de arahide:

1. Fursecuri cu unt de arahide fără gluten

Aceste fursecuri care se topesc în gură au o rețetă foarte simplă și, în plus, conțin doar trei ingrediente. Și, cel mai important, sunt gata în doi timpi și trei mișcări. Important: nu conțin gluten, așa că pot fi consumați chiar și de persoanele cu intoleranță sau cu sensibilitate la gluten.

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Tapetează tava cuptorului cu hârtie de copt.
  3. Combină untul de arahide cu zahărul și cu sarea de mare într-un bol cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule.
  4. Adaugă oul și amestecă totul până când ajunge la consistența unui aluat.
  5. Pune aluatul cu lingura pe hârtia de copt, astfel încât să aibă o formă rotundă. Lasă suficientă distanță între bucățile de aluat. Presează puțin aluatul cu ajutorul unei spatule.
  6. Lasă la copt timp de 12 minute, până când fursecurile vor căpăta o culoare aurie pe margini.
  7. Scoate tava din cuptor și lasă fursecurile la răcit timp de 10 minute.
  8. Poftă bună!

Biscuiti cu unt de arahide

2. Biscuiți cu unt de arahide

Acești biscuiți intră la categoria dulciuri gustoase de te lingi pe degete. Sunt ușor de făcut și gata foarte repede.

Ingrediente:

  • 100g unt de arahide
  • 100g unt
  • 200g zahăr brun nerafinat
  • 1 ou mare
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • 300 g făină
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1 vârf de cuțit sare

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Tapetează tava cuptorului cu hârtie de copt.
  3. Combină untul de arahide cu zahărul, oul, untul și esența de vanilie.
  4. Adaugă restul ingredientelor și amestecă totul până când ajunge la consistența unui aluat.
  5. Pune aluatul cu lingura pe hârtia de copt, astfel încât să aibă o formă rotundă. Lasă suficientă distanță între bucățile de aluat. Presează puțin aluatul cu ajutorul unei furculițe pudrate cu făină.
  6. Lasă la copt timp de 10-12 minute, până când biscuiții vor căpăta o culoare aurie pe margini.
  7. Scoate tava din cuptor și lasă biscuiții la răcit timp de 10 minute.
  8. Poftă bună!

Republica BIO

Artizani de sănătate

3. Prăjitură cu unt de arahide

Pufoasă, delicioasă, cu multă ciocolată, ce poate fi mai perfect decât un asemenea desert? Iată o rețetă simplă de prăjitură cu aromă intensă de ciocolată cremoasă care poate fi folosită și ca bază pentru un tort.

Ingrediente pentru aluat:

  • 250g făină integrală
  • 250 zahăr brun
  • 125g unt de arahide
  • 80g unt la temperatura camerei
  • 3 ouă
  • 90ml lapte
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1 vârf de cuțit sare

Ingrediente pentru crema de ciocolată:

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Unge și tapetează cu făină o formă de tort cu diametrul de 23cm.
  3. Combină făina cu praful de copt și sarea într-un bol.
  4. În alt bol, amestecă untul de arahide, untul și zahărul cu ajutorul unui mixer până obții o cremă pufoasă.
  5. Bate ouăle și adaugă-le amestecul de la punctul 4 cu ajutorul mixerului, după care toarnă vanilia.
  6. Adaugă laptele în mixul de făină.
  7. Combină conținutul celor două boluri cu ajutorul unei spatule și toarnă în formă.
  8. Lasă la cuptor timp de 35-40 de minute sau până când, atunci când testezi cu o scobitoare, aceasta iese curată din aluat.
  9. Scoate din cuptor și lasă la răcit.
  10. Topește ciocolata la bain marie și amestecă apoi cu untul de arahide (fin sau cremos).
  11. Întinde crema cu ciocolată peste aluatul copt și servește.
  12. Această prăjitură poate fi servită și sub formă de tort dacă vei dubla cantitățile și vei prepara două blaturi. Acoperă primul blat cu cremă de ciocolată și cu rondele de banane sau alte fructe, pune deasupra cel de-al doilea blat și unge tortul cu cremă de ciocolată. Decorează cu fructe.

4. Brioșe cu unt de arahide și banane

O rețetă de brioșe care cu siguranță va deveni favorita întregii familii. E simplu de preparat și se topește, pur și simplu, în gură.

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 120 ml sirop de agave
  • 80 ml ulei de măsline extravirgin
  • 30 ml apă
  • 2 banane coapte, nu foarte mari
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 120g unt de arahide cremos
  • 350g făină integrală
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de cuțit sare

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius.
  2. Amestecă ouăle, siropul de agave, bananele pasate cu untul de arahide și extractul de vanilie cu ajutorul mixerului.
  3. În alt bol, combină făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
  4. Adaugă treptat amestecul cu făină peste cel din ingredientele de la punctul 2 folosind o spatulă.
  5. Toarnă aluatul în forme de copt pentru brioșe din hârtie.
  6. Lasă la cuptor timp de 20-25 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în aluat iese curată din acesta.
  7. Poftă bună!

Republica BIO

Artizani de sănătate

5. Negresă cu unt de arahide

Pufoasă, delicioasă, cu multă cacao și ciocolată, negresa cu unt de arahide s-ar putea să devină desertul preferat al întregii familii.

Ingrediente pentru aluat:

  • 200g făină integrală
  • 50g pudră de cacao
  • 250 zahăr brun
  • 125g unt de arahide
  • 80g unt la temperatura camerei
  • 3 ouă
  • 90ml lapte
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1 vârf de cuțit sare
  • Ingrediente pentru crema de ciocolată:
  • 100g ciocolată
  • 200g unt de arahide cremos

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Unge și tapetează cu făină o formă de tort cu diametrul de 23cm.
  3. Combină făina cu praful de copt și sarea într-un bol.
  4. În alt bol, amestecă untul de arahide, untul și zahărul cu ajutorul unui mixer până obții o cremă pufoasă.
  5. Bate ouăle și adaugă-le amestecul de la punctul 4 cu ajutorul mixerului, după care toarnă vanilia.
  6. Adaugă laptele în mixul de făină.
  7. Combină conținutul celor două boluri cu ajutorul unei spatule și toarnă în formă.
  8. Lasă la cuptor timp de 35-40 de minute sau până când, atunci când testezi cu o scobitoare, aceasta iese curată din aluat.
  9. Scoate din cuptor și lasă la răcit.
  10. Topește ciocolata la bain marie și amestecă apoi cu untul de arahide (fin sau cremos).
  11. Întinde crema cu ciocolată peste aluatul copt și servește.

Clatite cu unt de arahide

6. Clătite cu unt de arahide

E vorba aici de faimoasele clătite americane, respectiv de pancakes, și nu de clătitele noastre cu origini franțuzești, mai subțiri. Acestea merg de minune cu un ingredient precum untul de arahide. Sunt ideale la micul dejun, dar și oricând avem poftă de un desert gustos.

Ingrediente:

  • 230g făină integrală
  • 30g zahăr sau o lingură sirop de agave
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1 ou
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 250ml lapte
  • 80g unt de arahide
  • 30ml ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

  1. Combină într-un bol făina cu zahărul sau siropul de agave, praful de copt și sarea.
  2. În alt bol, bate ouăle spumă și adaugă untul de arahide, după care adaugă laptele și uleiul de măsline.
  3. Încorporează cu ajutorul unei spatule în mixul de făină.
  4. Unge cu ulei o tigaie și toarnă un polonic de aluat în tigaia bine încinsă.
  5. Lasă să se rumenească pe o parte și apoi întoarce cu o spatulă pe partea opusă.
  6. Servește cu sirop de arțar, miere sau dulceață.

Înapoi la cuprins

Cu ce se mai mănâncă untul de arahide?

Untul de arahide are nenumărate utilizări culinare: poate fi servit ca și umplutură pentru clătitele noastre clasice, subțiri, poate fi întins pe felii de pâine peste care putem adăuga jeleu, gem, dulceață, felii de banane, de măr sau orice alte fructe preferate. Biscuiții de tip crackers merg de minune de asemenea unși cu unt de arahide.

Limita pentru alimentele cu care poate fi servit untul de arahide ține doar de imaginația noastră. De exemplu, putem unge o felie de pâine cu unt de arahide peste care să adăugăm bucăți de ciocolată neagră și boabe de zmeură aromată.

Sau ce ziceți de popcorn cu unt de arahide? Topiți pe foc într-o oliță unt de arahide și turnați-l peste floricelele de porumb. Obțineți o gustare apetisantă perfectă de ronțăit la orice oră.

Untul de arahide este perfect de adăugat în smoothie-uri. Un smoothie din măr, castravete, ananas și o lingură de unt de arahide îți asigură energie, precum și o mare bogăție de vitamine și minerale.

Un desert foarte simplu de făcut constă într-un iaurt mic combinat cu o lingură de unt de arahide și o linguriță de sirop de agave.

Compoziția nutritivă a untului de arahide

Untul de arahide este un aliment bogat în minerale, grăsimi sănătoase și proteine.

  • Iată mai jos compoziția sa nutritivă pentru 100g: calorii 588 cal, proteine 21,90 g, glucide 24 g din care fibre alimentare 5,70 g, amidon 4,60 g, zaharuri 6,50 g, lipide 49,50 g din care, grăsimi saturate 9,50 g, grăsimi polinesaturate 11,30 g, grăsimi mononesaturate 20,70 g.
  • Vitamine: vitamina E 5,90 mgm vitamina B1 0,10 mg, vitamina B3 (niacina) 13,20 mg, vitamina B5 1 mg, vitamina B6 0,60 mg, vitamina B8 (colină) 65,70 mg, vitamina B9 (acid folic), betaină 0,40 mg,
  • Minerale: calciu 54 mg, potasiu 592 mg, fosfor 335 mg, sodiu 476 mg, magneziu 179 mg, zinc 2,70 mg, fier 2,20 mg, cupru 0,60 mg, mangan 1,40 mg, seleniu 40,40 mg, fluor 3,10 mg.

Înapoi la cuprins

Cum se prepară untul de arahide în casă?

Este foarte simplu să preparăm unt de arahide în casă, iar rețeta de mai jos este fără zahăr. Nu avem nevoie decât de arahide, sare, miere sau sirop de agave și puțin ulei vegetal (de exemplu, ulei de măsline extravirgin), prin urmare untul de arahide poate fi un produs de post ideal.

Ingrediente:

  • 300 g arahide decojite nesărate
  • 1/2 linguriță sare de mare
  • 1-2 lingurițe miere sau sirop de agave
  • 1-3 lingurițe ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

  1. Încălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Puneți arahidele la copt în tava tapetată cu hârtie de copt timp de 2 minute, după care întoarceți-le, astfel încât să se coacă uniform și mai lăsați-le timp de 2-3 minute.
  3. Scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească.
  4. Cu ajutorul accesoriului de la mixer de pasat, măcinați arahidele timp de 2-3 minute.
  5. Adăugați sare și miere în cantitățile recomandate sau după gust.
  6. Completați cu ulei de măsline până când untul de arahide ajunge la consistența dorită.
  7. Puteți prepara și unt din arahide crude. În acest caz, săriți peste etapa coacerii la cuptor și doar pasați și mixați ingredientele.
  8. Pentru un unt de arahide crunchy (crocant), pasați o treime din arahide doar câteva secunde, astfel încât să rămână bucăți puțin mai mari. După ce ați pasat restul de arahide până la consistența unei paste cremoase, adăugați și bucățile crocante de arahide lăsate deoparte.
  9. Transferați untul de arahide într-un borcan. Poate fi păstrat la frigider timp de câteva zile.

Poate fi consumat untul de arahide în sarcină?

Poate ai auzit că, dacă vei consuma unt de arahide în sarcină, e posibil să crească riscul de alergii la alune și alte oleaginoase la copii. De fapt, The American Academy of Pediatrics (Asociația Americană de Pediatrie) recomanda în trecut gravidelor care aveau cazuri în familie de rude cu alergii să nu consume oleaginoase în sarcină. Însă în 2008, AAP a renunțat la această recomandare, deoarece studiile au demonstrat că aceasta era nefondată. O meta-analiză bazată pe mai multe studii nu a descoperit nicio legătură între evitarea oleaginoaselor în sarcină și riscul fătului de a dezvolta alergii.

Studii recente efectuate la peste 70.000 de familii au demonstrat că, dimpotrivă, copiii au prezentat un risc mai scăzut de alergii atunci când mamele lor mâncaseră alune, arahide și alte oleaginoase în timpul sarcinii. Consumul de arahide și de unt de arahide în timpul sarcinii ar putea crește toleranța copiilor la oleaginoase, astfel încât sistemul imunitar să nu mai aibă o reacție anormală la consumul lor și scăderea riscului de alergii.

Untul de arahide îngrașă?

Cu multe calorii și grăsimi în compoziția sa, untul de arahide nu pare a fi cel mai indicat aliment pentru dietă. Studii recente arată însă că poți slăbi consumând unt de arahide. Unul din motive îl reprezintă faptul că este gustos, ceea ce îi motivează pe oameni să continue cu dieta, deoarece multe persoane nu reușesc să țină o dietă până la final.

Republica BIO

Artizani de sănătate

În ce tip de diete pot mânca unt de arahide?

Dietele bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi sunt mai puțin eficiente decât dietele cu alimente bogate în grăsimi mononesaturate. Untul de arahide poate deci ajuta nu doar la slăbit, dar poate de asemenea reduce riscul de afecțiuni cardiace.

Ca și în cazul altor diete, și dieta cu unt de arahide ar trebui să fie urmată în combinație cu un program de sport regulat.

Înapoi la cuprins

Pot avea alergie la untul de arahide?

Alergia la arahide este un tip de alergie alimentară. Simptomele reacției alergice pot fi: prurit (mâncărime), urticarie, edem (inflamație), eczeme, dureri abdominale, diaree, strănut, sufocare, scăderea tensiunii sangvine, chiar stop cardiac și șoc anafilactic (reacție de hipersensibilitate extrem de puternică ce poate conduce la deces în 15-30 de minute, deoarece persoana se poate sufoca).

Alergia este de obicei diagnosticată încă din copilărie, dar poate apărea și la adulți, la alimente care erau consumate înainte fără a pune probleme. Nu se cunosc exact cauzele pentru care sistemul imunitar începe să reacționeze brusc în mod disproporționat la alimentul respectiv.

Deci, da, alergia la unt de arahide este posibilă, dar ea de obicei apare încă din copilărie. Copilul poate avea o sensibilitate strict la arahide sau și la alte oleaginoase.

În ce circumstanțe poate fi dăunător untul de arahide și cui poate fi neindicat?

Se discută despre faptul că untul de arahide poate conține unele substanțe nocive, respectiv aflatoxinele. Acestea sunt produse de o ciupercă numită Aspergillus, care poate coloniza arahidele, acestea crescând în pământ, unde trăiește și respectiva ciupercă. Aflatoxinele sunt asociate cu cancerul de ficat, dezvoltarea întârziată la copii și retard mintal.

Conform datelor, modul de procesare a arahidelor prin care acestea sunt transformate în unt de arahide reduce aflatoxinele cu 89%. Cel mai indicat este însă să cumperi unt de arahide organic în cazul căruia cantitățile de substanțe și compoziția sunt strict monitorizate, reducând la minimum riscurile să existe elemente toxice în produs.

Există însă și alternative la untul de arahide. Crema din alune de pădure este și ea bogată în grăsimi sănătoase, vitaminele B, E, calciu, magneziu, acid oleic.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Unde găsesc unt de arahide și alte creme sănătoase din nuci și alune? Cele mai bune sunt cele organice (sau bio) și le poți găsi chiar în magazinul Republica BIO, în mai multe variante: fie cremos, fie crunchy, fie amestecuri, dulci sau nu, cu sau fără cacao, după preferințe.

 

Sanatatea adevărată e musai sa fie gustoasă!

Ruxi, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696988/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16482621
http://edis.ifas.ufl.edu/fy212
http://www.scirp.org/Journal/PaperInformation.aspx?paperID=4527

 

Copyright Republica BIO

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.