Vezi sidebar
Fructele de goji: beneficii, proprietăți, consum și contraindicații
30.06.2017
Razvan Mottok
10.353 vizualizări

Fructele de goji sunt folosite în medicina tadiţională chineză de peste 2000 de ani, iar legendele spun că erau consumate de călugării din munţii Himalaya, înmuiate în apă fierbinte. Ceaiul astfel obţinut îi ajuta să se menţină sănătoşi, să aibă mintea mai limpede, să trăiască mai mult, le oferea energie şi vitalitate.

Fructele arbustului goji sunt cunoscute ca fiind miraculoase şi, datorită aportului foarte mare de nutrienţi, vitamine şi antioxidanţi sunt considerate un superaliment. Ele conţin aminoacizi, multe minerale, vitamina C, E, acizi grasi, polizaharide şi flavonoide. În medicina asiatică fructele goji sunt consumate intens pentru a întări sistemul imunitar, pentru a preveni o mulțime de boli şi pentru a menţine sănătatea şi bunăstarea organismului.

Despre goji: aspect, origine, tipuri

Goji este un arbust din familia Solanaceae (aceeaşi familie din care fac parte cartofii şi roşiile) cu originile în Tibet, ce poate depăşi 3-4 metri în înălţime. Fructele acestui arbust au formă alungită, mărime medie, culoare verde când sunt necoapte şi roşu-portocalie când sunt coapte, iar gustul lor este dulce, uşor amărui. Ca aromă, pot fi asemănate cu zmeura, curmalele sau chiar cireşele.

 Goji, descriere, proprietati, beneficii

Tipuri de fructe de goji: doar unul se poate mânca. Cum le diferențiezi?

Fructele de goji sunt de două tipuri:

  • Lycium barbarum, sau goji tibetan, cu frunze lungi, înguste şi ascuţite la terminaţie, cu fruct zemos, multă pulpă, cu gust dulce foarte bun şi seminţe foarte mici care nu se simt atunci când se consumă. Goji Tibetan se găseşte cel mai des în piaţa sub formă uscată. Acesta este cel comestibil, plin de superproprietăți.
  • Lycium chinense sau goji chinezesc, cu frunze scurte şi late, ovale la terminaţie, cu fruct zemos dar cu gust amar şi cu multe seminţe mari, neplăcute la consum. Goji chinezesc este folosit cu precădere în industria farmaceutică. Nu este recomandat consumlui alimentar, în cantități mari este chiar toxic!

Revin și repet faptul că fructele de goji tibetan sunt cele cu foarte multe proprietăţi benefice pentru organismul uman şi nu goji chinezesc, care mai este cunoscut şi ca “gărdurăriţa” sau cătina de gard, care nu trebuie mâncat!

Iată cum diferențiezi cele două tipuri de goji:

  • goji tibetan are frunzele mai grase şi mai grele decât cel chinezesc
  • florile goji tibetan sunt mai mici şi mai puţin colorate decât cele ale celui chinezesc
  • goji tibetan produce fructe din abundenţă, pe când cel chinezesc foarte puţine
  • fructul goji tibetan este mare şi comestibil, plăcut la gust, pe când cel chinezesc este mic şi nu este comestibil deşi are gust dulce-amărui. Atenție, consumat în cantităţi mari este toxic pentru om.

Aşadar, noi ne îndreptăm atenţia spre fructele de goji tibetan, cel despre care scriu azi.

Înapoi la cuprins

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Ce nutrienți, vitamine şi minerale conţin fructele de goji?

Despre goji se scriu numai cuvinte de laudă. Studiile spun că fructele de goji sunt bogate în minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru, seleniu, conţin 18 aminoacizi (mai mult decât polenul), vitamina A, vitamina B, B2 şi B6, vitamina E, polizaharide, acizi graşi nesaturaţi, antioxidanţi, fitosteroli şi fenoli. Fructele goji sunt fructele cu cel mai puternic efect antioxidant dintre toate produsele alimentare din lume. Sunt o puternică sursă de vitamină C, conţinând pe unitate o cantitate de 500 de ori mai are decât portocalele, şi de caroten, conţinând mai mult caroten decât orice alt produs alimentar.

Iată cu ce conţinut de nutrienți se laudă fructele de goji, raportat la necesarul zilnic recomandat sau (doza zilnică recomandată - DZR).

Doza ideală de fructe de goji pentru persoanele care doar vor să îşi îmbunătăţească viaţa este de 16g pe zi, iar cei care vor să trateze o anumită afecţiune nu ar trebui să depăşească 100g de pe zi:

Energie 1461kj (343,9kcal) - 17% (din DZR), Proteine 12,1g - 24% (din DZR), Carbohidraţi 57,82g - 60% (din DZR), Grăsimi 0,73g - 1% (din DZR), Fibre 7,78g - 43% (din DZR), Calciu 0,110g - 11% (din DZR), Crom 0,079g - 65% (din DZR), Cupru 0,0011g - 55% (din DZR), Fier 0,0092g - 50% (din DZR), Magneziu 0,13g - 325% (din DZR), Potasiu 1,6g - 102% (din DZR), Seleniu 0,00017g, Sodiu 0,15g, Zinc 0,0021g - 13% (din DZR), Vitamina A 12600IU - 13% (din DZR), Vitamina B1 0,027g - 1800% (din DZR), Vitamina B3 0,088g - 440% (din DZR), Vitamina B5 0,0012g - 12% (din DZR), Vitamina C 0,148g - 146% (din DZR), Biotină 28 µg - 9% (din DZR)

Cum se consumă fructele de goji: sfaturi și rețete

Fructele de goji se pot consuma atât prospete cât şi uscate sau preparate sub diferite forme. În România se găsesc doar uscate întrucât proaspete rezistă doar câteva zile şi sunt greu de exportat. Dar dacă pleci în vacanţă în Tibet sau cunoşti vreo plantaţie de goji, ai şanse mai mari să guşti fructe de goji proaspete. Din fructele de goji poţi pregăti dulceaţă sau gem de goji, compot, sirop, ceai, suc sau le poţi adăuga în diverse reţete, mai mult sau mai puţin complicate, în funcţie de timpul şi îndemânarea ta în bucătărie. Se găseşte şi ulei de goji sau seminţe de goji.

Salate, ceaiuri, supe şi alte mancaruri cu goji – sugestii de consum

Atât timp cât eşti fan goji, le poţi adăuga în aproape orice mâncare. Poţi presăra câteva fructe uscate peste salată, le poţi pune în supe cremă după ce le-ai hidratat în apă sau poţi prepara sosuri în care să pui şi goji pentru un plus de vitamine şi sănătate. Le poţi folosi chiar să prepari garnituri pentru pui sau peşte, sau să le pui în orez sau paste.

Fructele goji pot fi folosite şi în reţetele pentru cei mici, fiind benefice şi pentru organismul lor în plină dezvoltare. Pot fi oferite celui mic doar după vârsta de un 1 an, și este indicat să nu îi dai mai mult de 4-5 fructe pe săptămână şi numai după ce l–ai testat cu un singur bob, pentru a verifica toleranța.

Ceaiul de goji este şi el foarte uşor de preparat: ai nevoie de 300ml de apă fiartă şi 30 de fructe goji pe care le laşi să stea în apă aproximativ 10 minute. Pentru un plus de aroma poţi adăuga zeamă de lămâie, coajă rasă de portocală sau ghimbir. Nu e nevoie să îndulceşti ceaiul pentru că fructele de goji îi vor da un gust natural dulceag. Pentru un plus de vitamine şi energie, poţi consuma şi fructele hidratate după ce ai băut ceaiul.

Deserturi şi băuturi cu goji

Îmi vin în minte foarte multe deserturi cu goji: le poţi pune în cozonac în loc de stafide, în biscuiţii făcuţi în casă, în salamul de biscuiţi, în tort, pandişpan, clătite, peste salata de fructe,  în îngheţată, peste iaurt, în laptele cu cereale. Mai mult, fructele de goji îşi pot găsi locul în orice smoothie din fructe, shake sau limonadă.

O rețetă interesantă cu goji

Când pui goji în mâncarea obişnuită sigur devine mult mai interesantă… Dar ce zici de un sos salsa cu goji?

Ai nevoie de:

  • o jumătate de cană de fructe de goji
  • o cană de roşii cubuleţe
  • un căţel de usturoi tocat mărunt
  • o ceapă roşie tăiată mărunt
  • zeama de la o lămâie
  • sare
  • piper
  • ardei iute

Cum prepari sosul de salsa cu goji?

Le amesteci pe toate într-un bol şi le laşi să se odihnească în frigider cam 30 de minute, cât să se întrepătrundă aromele. Poţi servi sosul salsa ca garnitură pentru carne, cu orez, chips-uri sau tortilla.

Diete şi ceaiuri de slăbit cu goji

Fructele de goji sunt nemapoimenite şi în curele de slăbire pentru că reduc senzaţia de foame şi accelerează digestia şi arderea grăsimilor. Pentru că sunt sărace în calorii, pot fi consumate ca gustare chiar şi în timpul curelor de slăbire. Consumate înainte de masa principală te vor ajuta să mănânci mai puţin şi îţi vor oferi energie şi pentru 30 de minute de exerciţii. Poţi prepara ceai de slăbit cu goji pe care să îl bei zilnic, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Poţi combina ceaiul de goji cu ghimbir sau ceai verde pentru accelerarea procesului, ai grijă doar să nu exagerezi!

Înapoi la cuprins

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Fructul de goji: beneficii pentru sănătate

Sub orice formă ai alege să le consumi, fructele de goji au numai beneficii pentru organismul tău:

  • Cresc nivelul de energie şi alungă oboseala
  • Cresc imunitatea
  • Ajută persoanele convalescente şi sunt benefice şi sportivilor
  • Sunt bogate în antioxidanţi naturali, asigură doza de vitamine şi minerale necesare organismului
  • Pot preveni bolile cardiace, prin scăderea presiunii arteriale și a colesterolului
  • Contribuie la stabilizarea glicemie, la producția de insulină şi pot fi consumate şi de către diabetici
  • Pot favoriza pierderea în greutate
  • Normalizează sistemul digestiv şi detoxifiază organismul
  • Au efect tonic, pot creşte libidoul şi fertilitatea

Efect antioxidant. Fructele de goji sunt bogate în antioxidanţi ce contribuie la creşterea imunităţii, apără organismul de infecţii, reduc stresul oxidativ şi diminuează efectele radicalilor liberi asupra organismului. Ne ajută să trăim mai mult, mai sănătos.

Sursă de nutrienţi. O porţie de 28 de grame de goji conţine 4 grame de proteine, 18 aminoacizi diferiţi şi peste 20 de minerale printre care zinc, fier, fosfor şi riboflavină (vitamina B2). Fructele de goji conţin mai mult beta-caroten decât morcovii şi mai mult fier decât spanacul sau soia, ceea ce le transformă într-un remediu excelent pentru deficienţa de fier.

Stimulează sistemul imunitar. Datorită cantităţii mari de vitamine şi antioxidanţi, fructele de întăresc sistemul imunitar, alungă virușii răcelii şi pot preveni chiar boli mai grave precum cancerul sau boli neurodegenerative.

Au efect energizant. Consumul regulat de fructe de goji sau de suc din fructe de goji contribuie la energizarea organismului, la instalarea unei stări generale de bine şi la funcţionarea optimă a sistemului digestiv.

Luptă împotriva cancerului. Datorită conţinutului de antioxidanţi precum vitamina C şi carotenoizii, fructele de goji sunt capabile să lupte împotriva formaţiunilor canceroase, să combată dezvoltarea tumorilor, să scadă nivelul inflamaţiilor şi să elimine toxinele din organism.

Menţin pielea sănătoasă. Pentru că sunt bogate în beta-caroten, fructele de goji contribuie la sănătatea pielii, la reducerea riscului de a dezvolta cancer de piele şi chiar la tratarea acestuia.

Menţin sănătatea ochilor. Tot carotenoidele din goji sunt responsabile şi pentru sănătatea ochilor, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenţă maculară care este principala cauză a orbirii printre persoanele mai în vârstă.

Contribuie la reglarea zahărului din sânge. Controlează nivelul de zahăr eliberat în sânge fiind ideal pentru persoanele cu diabet ce au dificultăţi în echilibrarea nivelului de glucoză.

Menţin sănătatea ficatului. Se spune că fructele goji ar fi cel mai bun remediu pentru păstrarea sănătăţii ficatului, fiind capabile să îi redea acestor organe vitalitatea, rezistenţa şi îl ajută să funcţioneze corect, contribuind şi la detoxifiere.

Cresc fertilitatea. Tradiţia chineză spune că fructele de goji pot creşte fertilitatea atât la bărbaţi, cât şi la femei şi că pot trata insuficienţa ovariană prematură şi incapacitatea de a ovula. Un tratament cu goji este cel ce poate regla şi nivelul hormonal.

Te pot ajuta să slăbeşti. Fructele de goji sunt o gustare dulce şi săţioasă, perfectă pentru persoanele ce vor să piardă câteva kilogram pentru că o porţie de 28g are doar 23 de calorii.

Înapoi la cuprins

Efectele secundare şi contraindicaţii pentru consumul fructelor de goji

Fructele de goji nu ar trebui să fie consumate de persoanele ce urmează tratament cu anticoagulante. Persoanele ce suferă de afecţiuni renale nu ar trebui să consume cantităţi mari de goji pentru că favorizează formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, fructele de goji pot fi nocive pentru persoanele alergice la polen, pot fi răspunzătoare pentru fotosensibilitate sau pentru apariţia unor eczeme pe piele după expunerea la soare. Femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui nici ele să consume goji pentru că pot determina schimbări hormonale.

Folosirea fructelor de goji în cosmetică

Fructele de goji au beneficii şi în cosmetică, ajutând la stoparea îmbătrânirii premature a pielii, hrănind în profunzime pielea, curăţând-o şi contribuind la apărarea ei de efectele radicalilor liberi. Pentru că sunt bogate în betacaroten, fructele de goji pot trata cu succes dermatitele şi petele de pe piele, grăbind procesul de vindecare.

Datorită acestor proprietăţi, vei găsi să cumperi cremă de faţă cu fructe goji perfectă pentru hidratarea pielii, cremă goji cu peptide ce oferă elasticitate pielii şi contribuie la repararea ei şi chiar cremă de plajă cu goji, ce apără pielea de razele UV.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Cum să cultivi şi să îngrijesti plantele de goji

Arbustul goji este unul nu foarte pretenţios ce se poate cultiva şi în România. Aşa că dacă te-ai îndrăgostit iremediabil de fructele de goji şi ai o bucăţică de pământ, poţi avea propria plantaţie goji. Află că acesta se adaptează foarte uşor condiţiilor climatice din ţara noastră, la tipul de sol, este rezistent la ger şi la diverse boli. Doar ai grijă să nu îl  confunzi cu goji chinezesc care poate fi văzut în zonele de câmpie ale României.

Iată cum poţi planta şi îngriji plantele de goji:

  • Semințele de Goji se plantează în pământ, lăsând 1,5m distanţă între plante
  • Goji se poate planta începând din luna Martie până în Noiembrie.
  • În funcţie de când a fost plantată, perioada de fructificare va fi între lunile Mai şi Noiembrie
  • Udarea se face în funcţie de umiditatea din sol
  • Cheia succesului într-o plantaţie de goji este tăierea arbustului care trebuie făcută iarna sau primăvara devreme când planta este în repaus vegetativ
  • Fructele de goji se culeg manual şi se lasă la uscat sau se procesează pentru a obţine sucuri. Pentru că fructele de goji au un înveliş protector ce împiedică uscarea, acestea sunt scufundate într-un amestec pe bază de bicarbonat de sodium înainte de a fi lăsate la uscat
  • Anumiţi fermieri culeg fructele prin scuturarea arbustului pe un pat de rogojini din bambus, întrucât acestea oxidează dacă întră în contact cu pielea
  • Înmulţirea plantelor goji poate fi făcută prin butaşi sau seminţe
  • Înmulţirea prin butaşi este ideal să fie făcută toamna sau iarna
  • Înmulţirea prin seminţe necesită mai mult timp întrucât seminţele se plantează întai în ghivece şi pot fi mutate în pământ primăvara, abia după ce au atins 15cm înălţime

Dacă te-am convins că fructele goji sunt nemaipomenite pentru organismul tău şi vrei să te convingi, nu îţi rămâne decât să le integrezi în dieta ta zilnică şi să te bucuri de rezultate şi de sănătate. Găseşti aici goji berries certificate bio cu supercalităţi nutriţionale.

 

Sănătate! 

Florrie, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Surse:
https://draxe.com/goji-berry-benefits/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28618341
http://www.healthline.com/health/goji-berry-facts#side-effects3
https://www.plantegoji.ro/articole/goji-sau-catina-de-garduri

Copyright Republica BIO

 

Comentarii (66 comentarii)

  • zpqqbfhlg pe

    Fructele de goji: beneficii, proprietăți, consum, contraindicații – Republica BIO
    zpqqbfhlg http://www.gi8a477xs3sbt8g34tat55k0q6j4145hs.org/
    [url=http://www.gi8a477xs3sbt8g34tat55k0q6j4145hs.org/]uzpqqbfhlg[/url]
    azpqqbfhlg

  • nhqxqpvzdl pe

    Fructele de goji: beneficii, proprietăți, consum, contraindicații – Republica BIO
    anhqxqpvzdl
    nhqxqpvzdl http://www.gf0ts860vz4ug4k6i9gx28b5r42h917js.org/
    [url=http://www.gf0ts860vz4ug4k6i9gx28b5r42h917js.org/]unhqxqpvzdl[/url]

  • ldvwcwdqdl pe

    Fructele de goji: beneficii, proprietăți, consum, contraindicații – Republica BIO
    ldvwcwdqdl http://www.g8352s91dg34a3bhom1uk4ad4s63i06us.org/
    [url=http://www.g8352s91dg34a3bhom1uk4ad4s63i06us.org/]uldvwcwdqdl[/url]
    aldvwcwdqdl

  • pyjovrkce pe

    Fructele de goji: beneficii, proprietăți, consum, contraindicații – Republica BIO
    apyjovrkce
    [url=http://www.g7zfcectbta517772r5f286k8254gu4as.org/]upyjovrkce[/url]
    pyjovrkce http://www.g7zfcectbta517772r5f286k8254gu4as.org/

  • jyddkkvfsf pe

    Fructele de goji: beneficii, proprietăți, consum, contraindicații – Republica BIO
    ajyddkkvfsf
    [url=http://www.g27g2f6nh3225gg0d173g20iaqs2o3jds.org/]ujyddkkvfsf[/url]
    jyddkkvfsf http://www.g27g2f6nh3225gg0d173g20iaqs2o3jds.org/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.