Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
E o legendă asta cu mâncatul roadelor doar din jurul casei?
28.08.2015
Anca Coman
42 vizualizări

De ce mi se spune că trebuie să mănânc legume și fructe cultivate local și nu importate?

Știi ce important este să incluzi în alimentația ta zilnică o cantitate cât mai mare de fructe și legume. Proaspete. Şi cultivate ecologic. Este însă foarte important să alegi fructe și legume bio cultivate local atunci când mergi la cumpărături. Uite, ţi-o spun şi eu.

Să cumperi fructe și legume cultivate local nu este bine doar pentru mediu și economie, ci și pentru sănătatea ta. Şi să ştii că dacă sunt crescute şi culese din apropiere, cele bio nu trebuie să fie scumpe. N-o să fac acum teoria preţului legumelor şi fructelor bio (cost de producţie, import, transport, distribuţie), dar nu mi-ar fi greu să te conving că cele aduse de la mii şi mii de kilometri distanţa sunt mult mai scumpe. Nici nu o să încerc să explic, nici măcar mie, de ce chiar şi unele din cele locale sunt mai scumpe. Multe dintre ele nu ar trebui să fie. Vei vedea, noi îţi vom dovedi în curând, chiar aici, la Republica BIO. Dar gata cu reclama.

De ce? De ce sunt mai bune fructele și legumele cultivate local?

Cuvântul magic pentru a-ţi răspunde este ”proaspăt”. Fructele și legumele produse local, sunt mai proaspete decât cele importate din alte continente sau zone geografice cu climă diferită. Iar faptul că sunt mai proaspete înseamnă și că sunt mai nutritive.

Fructele și legumele încep să-și piardă din valoarea nutritivă imediat ce sunt culese

După recoltare, vitamine precum A, C, E și o parte dintre vitaminele din grupul B încep să se deterioreze şi cantitatea lor scade. Alți factori precum expunerea la aer, la lumina artificială și schimbările de temperatură contribuie şi ele la scăderea valorii nutritive a fructelor și legumelor. Prin urmare, cu cât ele parcurg un drum mai lung de la producător la vânzător şi stau mai mult pe rafturile din magazin până se vând, cu atât au un conținut nutritiv mai redus. Iată!

Ele îţi vor furniza în continuare destui nutrienți, dar nu vor mai fi la fel de bogate ca la scurt timp de la recoltare. De-asta e bine să mănânci cât mai multe.

Sunt culese coapte, nu verzi. Coapte la soare, nu pe vapor.

Adică te vei bucura de ele atunci când ajung la momentul optim pentru a fi culese. Agricultorii locali își pot permite să lase fructele și legumele să se coacă natural, știind că vor reuși să le vândă în timp util, înainte să se strice. Asta înseamnă că au valoarea nutritivă cea mai mare. Cele din import sunt de obicei culese înainte de a fi coapte, pentru a rezista transportului și depozitării pe rafturile din magazine. Multe sunt verzi, şi sunt coapte în vreme ce sunt transportate, în containere, bombardate cu un gaz special, etilenă de sinteză.

Ai auzit de teoria genetică?

Da, e o teorie care spune că organismul nostru va asimila mai bine fructele şi legumele pe care strămoşii noştri le-au consumat în zona geografică în care au trăit. Deci, un măr de prin dealurile Prahovei va fi mai nutritiv pentru tine decât un soi de mere din Africa, să zicem. Dar e o încă o teorie, promit să o studiez şi să revin, ca să nu spun prostii acum.

Local, local, dar dacă nu găsesc bio, atunci ce să cumpăr?

Aşa-i, e greu să găseşti totul bio. Dar unele dintre legumele şi fructele crescute convenţional  pot conține foarte multe pesticide. Asta înseamnă că beneficiile pentru sănătate vin la pachet și cu multe efecte nocive.

Multe dintre pesticide prezintă riscuri pentru sănătatea ta, o confirmă numeroase studii. Organizația Environmental Working Group (EWG) publică, pe baza informațiilor puse la dispoziție de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, un raport anual referitor la urmele de pesticide identificate la 48 de tipuri de fructe și legume. Pe baza raportului respectiv, EWG alcătuiește anual o listă intitulată ”The Dirty Dozen”-”Duzina de ticăloși”, un top cu 12 fructe și legume care conțin cele mai multe reziduuri de pesticide.

Uite cele 12 fructe și legume din topul celor mai pesticizate, pe care e bine să le cumperi organice: mere, piersici, nectarine, căpșuni, struguri, țelină, spanac, ardei gras roșu, castraveți, roșii cherry, mazăre, cartofi.

M-am speriat... Eu ce mai cumpăr acum?

Păi, cumpără şi mănâncă cele mai multe fructe și legume cultivate local și ecologic, proaspete. Ele au conținut maxim de substanțe nutritive. Normal că nu îţi spun să renunţi la portocale şi banane, ananas sau litchi. Că pe lângă Dunăre nu cresc portocali. Doar că te sfătuiesc să le cauţi prin raioanele de bio ale magazinelor.

Cât despre întrebarea din titlul, te rog pe tine să decizi dacă este sau nu o legendă...

Şi-acum o sa mai fac puţină reclamă, iartă-mă: în curând vom avea şi noi la vânzare fructe şi legume locale, bio, la preţuri corecte. Te vom anunţa, nu trebuie să notezi undeva.

 

Spor la cumpărături! Şi rămâi pe bio, e mai sănătos!

 

Răzvan, Republica BIO
 
Copyright Republica BIO

Comentarii (2 comentarii)

  • Razvan pe

    Andreea, ne bucurăm şi te mai aşteptăm. Îţi mulţumim pentru cuvintele frumoase!
    Răzvan, Republica BIO

  • chioaca elena andreea pe

    astazi ,am primit coletul. produsele au fost ambalate bine si totul a ajuns intact. va multumesc pt seriozitate si cu siguranta,voi mai reveni si cu alte comenzi. va pup!!!!!

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.