Vezi sidebar
Ginseng, remediul atotvindecător: beneficii, proprietăți și precauții
13.06.2019
Razvan Mottok
46.357 vizualizări

Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din întreaga lume. El crește de obicei în America de Nord și în unele părți din Asia. Acesta este și motivul pentru care adevăratul Panax Ginseng este cel denumit american sau asiatic. În prezent, datorită beneficiilor sale extraordinare pentru sănătate, se cultivă peste tot în lume. Însă, când spunem ginseng nu ne referim la o singură plantă. Pentru că ginseng înseamnă de fapt 11 specii diferite de plante care fac parte din genul Panax. Povestim despre el și despre beneficiile lui în continuare.

Ginsengul poate fi cultivat și în Româna cu condiția efectuării unor lucrări de sol potrivite, care să adapteze pH-ul solului la necesitățile acestei culturi și aportul de substanțe nutritive prin administrarea de îngrășăminte adecvate. Deși ginsengul crește destul de greu și se lasă mai mulți ani să se dezvolte înainte de a fi recoltat, este foarte scump la comercializare și ar aduce un câștig bun pentru producători.

Despre ginseng

Ginsengul este utilizat de secole în cultura medicinală naturală și naturistă asiatică și nord americană. Are multiple întrebuințări și beneficii: este energizant, stimulator pentru memorie, benefic în tratamentul infertilității și al disfuncției erectile, în tratamentul indigestiei și al febrei. De asemenea, poate combate depresia, anxietatea, oboseala cronică, stimulează sistemul imunitar și combate infecțiile.

Cum arata ginseng panax

Cel mai cunoscut tip de ginseng este panax ginseng sau ginsengul asiatic sau american.

Nu putem spune că există cel mai bun tip de ginseng. Fiecare are beneficiile lui pentru sănătate. Mult mai studiat este însă panax ginseng, iar multiple dintre diversele sale proprietăți au fost confirmate de cercetări.

Ce este ginsengul?

Toate cele 11 specii de ginseng aparțin genului Panax și familiei Araliaceae. Panax înseamnă „atotvindecător” în limba greacă, un indicator al beneficiilor extraordinare și nenumărate ale sale. Numele de „ginseng” se referă atât la ginseng-ul american (Panax quinquefolius), cât și ginsengul asiatic sau coreean (Panax ginseng).

Panax ginsengul, sau ginsengul asiatic este adevăratul ginseng și aparține genului Panax. Prin urmare, există mai multe tipuri de ginseng, iar alte specii precum ginsengul siberian, brazilian sau indian au alte substanțe active. De aceea, tipurile de ginseng diferite prezintă proprietăți diferite pentru sănătate, deși seamănă cu ginsengul.

Ce proprietăți are ginsengul?

Ginsengul are nenumărate proprietăți extraordinare pentru sănătate, printre care se numără abilitatea sa de a stimula funcția cognitivă (memoria, gândirea), de a reduce stresul, de a spori fertilitatea, de a preveni îmbătrânirea, având de asemenea rol în slăbit, gestionarea diabetului, calmarea durerilor menstruale, stimularea creșterii părului și protecția pielii și are rol de întinerire asupra organismului. Prin substanțele active conținute, ginsengul este un puternic antioxidant.

Cel mai bine cunoscut este pentru proprietățile sale adaptogene, care se referă la faptul că organismul este capabil să se adapteze la situații de stres și factori de mediu mai nocivi atunci când este sprijinit prin consumul de ginseng. Sistemul imunitar și metabolismul corpului se îmbunătățesc și devin mai eficiente și mai flexibile.

Beneficiile extraordinare ale ginsengului adevărat sau cel din specia Panax sunt date de substanțele active conținute, numite ginsenozide. Atât ginsengul asiatic, cât și cel american conțin ginsenozide, dar în cantități diferite. Există studii în desfășurare pentru a confirma capacitățile sale ca remediu natural.

 

10 beneficii ale ginsengului - Video Republica BIO

 

Cum se consumă ginsengul?

Ginsengul se poate consuma în mai multe feluri. Rădăcina de ginseng poate fi consumată pe cale orală (ingerată), poate fi administrată sub formă de suplimente alimentare (fiole ginseng, ginseng capsule, ginseng pastile, etc.), ceai de ginseng (ginseng ceai), băuturi energizante, ginseng pudră, extract de ginseng (ginseng extract), ș.a.m.d.

Republica BIO

Artizani de sănătate

O metodă des întâlnită și recomandată de consum este sub formă de ceai. În România, ginsengul se găsește sub formă de extract lichid (ginseng extract), ginseng pulbere (ginseng pudră), ginseng capsule, ginseng pastile, cafea cu ginseng, ginseng ceai, ginseng fiole pentru păr, etc.

Înapoi la cuprins

Tipuri de ginseng

Ginsengul este un tip de plantă cu creștere lentă care face parte din genul Panax, familia Araliaceae. Cum spuneam la început, denumirea de „panax” provine din greacă și are aceeași origine ca și cuvântul „panaceu”, fiind considerat un remediu universal.

Ginsengul este folosit în medicina chineză tradițională de mii de ani, cu rol afrodisiac, pentru a îmbunătăți disfuncțiile erectile la bărbați (ginseng pentru potență), cu rol antihiperglicemiant (scade glicemia) contribuind la tratarea diabetului.

Există mai multe tipuri de ginseng printre care Panax ginseng (ginseng asiatic) și Panax quinquefolius (ginseng american). Aceste tipuri de ginseng conțin ginsenozide sau panaxoside care se regăsesc doar la speciile din genul Panax sau ginsengul adevărat. Există diverse alte plante care poartă de asemenea denumirea de ginseng, cum ar fi ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), ginsengul indian (Ashwagandha, Withania somnifera) sau ginsengul brazilian (Suma, Pfaffia paniculata), care, în loc de ginsenozide, conține eleuteroside. Și substanțele active din alte specii de ginseng care nu fac parte din genul Panax prezintă diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi stimularea sistemului imunitar și a forței musculare. Ginsengul adevărat se referă însă doar la speciile din genul Panax.

Ginsengul asiatic sau Panax Ginseng

Ginsengul asiatic (Panax ginseng) este specia de ginseng cultivată în Asia. Are o istorie veche de peste 5000 de ani și și-a câștigat reputația de plantă medicinală cu beneficii aproape magice, fiind capabilă, conform medicinei tradiționale chineze, să stimuleze sănătatea generală a organismului, vigoarea și prelungească viața.

Se spune că împărații chinezi foloseau ginsengul pentru tratarea oricărei boli și nu doar îl consumau, ci și îl utilizau ca ingredient în săpunuri, loțiuni și creme.

Este utilizat pe larg cu rol antistres, anticancerigen, de modulare a sistemului imunitar, cardiovascular, a metabolismului și a producției hormonale și îmbunătățirea performanțelor fizice. Are o acțiune stimulentă asupra creierului, neuroprotectoare și de reducere a stresului oxidativ.

În comerț există în principal două tipuri de Panax Ginseng (ginsengul adevărat). Ambele provin din aceeași plantă, dar sunt procesate și conservate diferit:

  • Ginsengul roșu asiatic: decojit și apoi uscat la soare
  • Ginsengul alb asiatic: fermentat și apoi uscat la soare

 

Republica BIO

Artizani de sănătate

 

Ginsengul roșu asiatic

Produsul obținut prin prelucrarea la aburi și apoi uscarea la soare a rădăcinii de ginseng fără a o decoji se numește ginseng roșu asiatic (ginsengul corean sau ginseng roșu corean). În acest proces, căldura (aburii) determină modificarea constituenților bioactivi din rădăcina plantei și cresc durata de viață a produsului. Culoarea sa este roșu-cafenie. Procesul de prelucrarea previne deteriorarea ingredientelor active și crește valoarea terapeutică a produsului. Se obține din plante cu vârsta de peste șase ani.

Ginsengul roșu este ulterior fermentat, proces care îmbunătățește biodisponibilitatea ginsenozidelor conținute.

Ginsengul alb asiatic

Ginseng alb asiatic

Rădăcina de ginseng este decojită și apoi uscată la soare și în contact cu aerul. Umiditatea ginsengului alb asiatic este sub 12%, iar culoarea sa este alb-gălbuie. În rădăcină există niște enzime care pot descompune unii constituenți activi în timpul procesării. Ginsengul alb asiatic se obține din prelucrarea plantelor cu vârsta de peste patru ani.

Ginsengul asiatic neprelucrat

Ginsengul asiatic neprelucrat este utilizat sub formă proaspătă, rădăcinile fiind recoltate de la plante cu vârsta sub patru ani. Și ginsengul alb asiatic uscat poate fi comercializat sub titulatura de neprelucrat/neprocesat.

Înapoi la cuprins

Ginsengul american

Ginsengul american sau Panax quinquenfolius a fost utilizat de nord-americanii nativi timp de secole ca energizant, stimulator al fertilității și digestiei. Responsabile pentru beneficiile sale terapeutice sunt substanțe chimice puternice din rădăcina plantei, printre care polizaharide și ginsenozide.

Ginsengul american influențează metabolismul energetic ajutând mușchii să lucreze mai mult înainte de a obosi. Efectul este intensificat de acțiunea calmantă a plantei.

Alte beneficii ale ginsengului american sunt:

  • Normalizarea cantității de glucoză din sânge
  • Stimularea imunității
  • Calmarea iritației și inflamației intestinale
  • Susținerea funcționării normale a creierului
  • Îmbunătățirea memoriei

Alte plante asimilate ginsengului

Există numeroase plante asimilate ginsengului care conțin însă alte substanțe active. Cel puțin 11 sunt foarte cunoscute. Iată o parte din plantele asimilate ginsengului, prezentate pe rând imediat după:

  • Panax Quinquefolius – ginseng american
  • Panax Japonicus – ginseng japonez
  • Panax Notoginseng – pseudo-ginseng
  • Panax Vietnamensis – ginseng vietnamez
  • Eleutherococcus Senticosus – ginseng siberian
  • Eurycoma Longifolia Jack – ginseng malaezian
  • Gynostemma Pentaphyllum – Cheap Ginseng (Southern Ginseng)
  • Kaempferia Parviflora – ginseng tailandez
  • Lepidium Meyenii – ginseng peruvian (rădăcină de maca)
  • Pfaffia Paniculata – ginseng brazilian (rădăcină de suma)
  • Withania Somnifera – ginseng indian (Ashwagandha)
Ginsengul Siberian

Ginsengul siberian (Eleutherococcus Senticosus) este o plantă folosită de secole în China și Rusia. Ca remediu naturist, rădăcina de ginseng siberian este cunoscută drept stimulent al sistemului imunitar, energizant și având proprietăți antistres și de reducere a oboselii.

Este comercializat sub formă lichidă sau extract solid, pulbere, capsule, tablete sau ceai.

Ginsengul indian

Ashwagandha sau ginsengul indian (Withania somnifera) are o multitudine de beneficii pentru sănătate, luptând împotriva cancerului și diabetului, reducând inflamația, artrita, astmul, hipertensiunea, efectele stresului și reumatismul. De asemenea, furnizează numeroși antioxidanți și reglează sistemul imunitar. Are rol antibacterian și anticonvulsiv, combate infertilitatea și disfuncția erectilă, este vitalizant, antiaging. În plus este un adaptogen (protejează organismul în perioadele de stres) ajută la stabilitatea emoțională. 

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
78,37 lei

Este utilizată în medicina tradițională chineză și în ayurveda, complexul de tradiții indiene cu rol medicinal.

Suma, ginsengul brazilian

Rădăcina de suma (Pfaffia paniculata) se mai numește și ginseng brazilian, deși nu face parte din genul Panax, după cum am văzut mai sus. Are doar proprietăți energizante asemănătoare. Conține de asemenea germaniu care stimulează sistemul imunitar. Suma conține doi agenți anabolizanți care au fost corelați cu creșterea masei musculare și rezistența sporită la efort.

Are și rol afrodisiac și de echilibrare hormonală.

Înapoi la cuprins

Beneficiile pentru sănătate ale ginsengului asiatic sau american

Principalele beneficii ale ginsengului asiatic sunt:

  • Îmbunătățirea funcțiilor cognitive
  • Stimularea memoriei
  • Prevenirea declinului cognitiv
  • Creșterea capacității de concentrare
  • Sporirea energiei fizice
  • Stimularea libidoului și a fertilității
  • Reducerea oboselii mentale și combaterea stresului
  • Stimularea imunității
  • Rol antiaging
  • Prevenirea ridurilor

Ginsengul poate fi util în tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Depresie
  • Anxietate
  • Insomnie
  • Tulburări ale dispoziției
  • Boala Alzheimer
  • Anorexie
  • Oboseală cronică
  • Ejaculare prematură
  • Pierderea libidoului
  • Astm
  • Boală pulmonară obstructivă cronică
  • Prediabet și diabet
  • HIV/SIDA
  • Anemie
  • Insuficiență cardiacă
  • Cancer mamar și prevenirea altor tipuri de cancer
  • Simptome ale menopauzei
  • Hipertensiune
  • Gastrită
  • Tulburări digestive

Ginseng, beneficii asupra performanțelor fizice

Rolul de energizant este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ginsengului. Este utilizat pentru creșterea rezistenței și performanței fizice de mii de ani. Este recomandat persoanelor sănătoase care vor să-și sporească performanța fizică și pentru cele care se confruntă cu oboseala ca efect secundar al unei boli.

Rezistența mental și fizică produsă de consumul de ginseng durează în timp și, spre deosebire de cea indusă de cafea, nu este urmată de o cădere de energie.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Ginsengul este indicat pentru combaterea sindromului oboselii cronice, reducerea oboselii și sporirea energiei persoanelor bolnave de cancer.

Ginseng, beneficii asupra metabolismului

Ginsengul stimulează metabolismul, ceea ce crește nivelul energetic pe parcursul zilei. În plus, ajută la slăbit, deoarece un metabolism crescut contribuie la o ardere mai rapidă a grăsimilor. Este indicat persoanelor care suferă de diabet deoarece îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Combinat cu o dietă sănătoasă, ginsengul poate face miracole pentru metabolism și deci pentru detoxifierea și echilibrarea funcțiilor corpului.

Ginseng, beneficii pentru memorie

Ginsengul stimulează celulele nervoase și îmbunătățește concentrarea și activitatea cognitivă. Conform studiilor, consumul de ginseng zilnic timp de 12 săptămâni poate îmbunătăți performanța cognitivă a persoanelor care suferă de boala Alzheimer. Efectele au continuat timp de trei luni de la începerea administrării și au scăzut după întreruperea administrării.

Ginsengul poate îmbunătăți performanța mentală și capacitatea de concentrare și, fiind antioxidant, previne degradarea celulelor nervoase sub acțiunea radicalilor liberi.

De asemene împiedică pierderile de memorie și previne slăbirea capacității de memorare și declinul cognitiv datorat vârstei.

Rolul ginsengului în lupta cu obezitatea

Un beneficiu suprinzător al ginsengului îl reprezintă capacitatea sa de a reduce apetitul. Pe lângă reducerea senzației de foame, ginsengul stimulează metabolismul, contribuind la arderea mai rapidă a grăsimilor.

Ginsengul pare să modifice modul în care organismul procesează carbohidrații, fiind un aliat de nădejde atunci când dorim să slăbim.

Ginsengul, un ajutor pentru persoanele astmatice

Conform unui studiu administrarea de 2 grame de ginseng per kilogram (150 mg pentru o persoană adultă) pe zi la șoarecii de laborator a condus la refacerea degradării cronice a plămânilor. Administrarea s-a făcut pe parcursul unei săptămâni. În plus, s-a găsit un număr semnificativ redus de celule mast (care pot cauza alergii și inflamații severe).

Prin urmare, se poate considera că ginsengul este foarte indicat pentru persoanele care suferă de astm și alte afecțiuni ale plămânilor.

Ginsengul, un ajutor pentru a face față stresului

Conform unui alt studiu, 200 mg de ginseng administrate zilnic timp de opt zile au încetinit afectarea dispoziției, îmbunătățind starea de spirit a participanților la studiu. O doză de 400 mg a crescut starea de calm și abilitatea participanților de a face calcule aritmetice mentale.

Un alt studiu efectuat asupra șoarecilor de laborator a arătat că ginsengul are efecte semnificative antistres și poate fi folosit pentru tratamentul afecțiunilor induse de stres.

Rolul ginsengului în întărirea sistemului imunitar

Panax ginseng are abilitatea de a stimula sistemul imunitar, ajutând organismul să combată infecțiile. Rădăcina, tulpinile și frunzele de ginseng au fost utilizate pentru menținerea echilibrului sistemului imunitar și creșterea rezistenței la îmbolnăvire sau infecții.

Extractul de ginseng conține compuși activi puternici care luptă împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

Beneficii ale ginsengului asupra sistemului cardiovascular

Ginsengul facilitează circulația sângelui și contribuie la purifierea acestuia, acționează pentru întărirea și însănătoșirea aparatului cardiovascular.

În plus, acesta scade colesterolul, ceea ce asigură normalizarea fluxului sangvin și previne numeroase afecțiuni cardiace.

Alte beneficii ale ginsengului

Ginsengul are de asemenea un important rol antiinflamator, prevenind numeroase îmbolnăviri, deoarece, adesea, inflamația se află la originea unui mare număr de afecțiuni.

Această plantă îmbunătățește activitatea sexuală și tratează disfuncțiile erectile, acționând asupra zonelor din creier care controlează producția hormonală.

De asemenea, scade nivelul de glucoză din sânge, putând fi util persoanelor care suferă de diabet de tip 2.

Poate îmbunătăți aspectul pielii și al părului datorită puterii de hidratare, de menținere a elasticității, și de redare a vitalității.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Efecte secundare și contraindicații în consumul ginsengului

Ca urmare a efectelor sale asupra producției hormonale, ginsengul nu este recomandat în cazul cancerelor corelate cu aceasta, cum ar fi cancerul de sân, uterin și ovarian, a fibrozei uterine sau a endometriozei. Persoanele care urmează un tratament medicamentos pentru diabet nu ar trebui să consume ginseng ca urmare a potențării efectului asupra nivelului de glucoză din sânge.

Lupus, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă sunt afecțiuni autoimune care pot reprezenta o contraindicație pentru administrarea de ginseng.

Persoanele care suferă de schizofrenie, tulburare bipolară, anumite afecțiuni legate de coagularea sângelui sau cardiace nu ar trebui să consume ginseng.

Nu este recomandat de asemenea gravidelor.

Înapoi la cuprins

Despre ginsengul siberian

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) este utilizat de secole în țările estice, inclusiv Rusia, sau în China, fiind complet diferit, în ciuda numelui său, de ginsengul american sau asiatic.

Substanțele active conținute denumite eleuterozide pot stimula activitatea sistemului imunitar.

Această plantă a fost folosită în mod tradițional pentru prevenirea răcelilor și gripelor și pentru sporirea energiei, longevității și vitalității. Este utilizată în Rusia ca și adaptogen, substanță care ajută organismul să facă față mai bine stresului mental sau fizic.

Diferența dintre ginsengul siberian și ginsengul asiatic (sau american, cel adevărat)

Ginseng asiatic versus ginseng siberian

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) nu este de fapt ginseng, ci o specie diferită de plante, dar cu proprietăți relativ asemănătoare. Conține compuși activi diferiți de ginsengul asiatic sau american, eleuterozide în loc de ginsenozide. Acestea au de asemenea rol adaptogen, energizant.

Beneficiile pentru sănătate ale ginsengului siberian

Ginsengul siberian are numeroase beneficii, printre care:

  • Sprijinirea sistemului imunitar al organismului
  • Reducerea efectelor stresului
  • Grăbirea refacerii organismului după o îmbolnăvire
  • Energizant
  • Sporirea capacității de concentrare
  • Normalizarea tensiunii sangvine
  • Prevenirea bolilor cardiace
  • Tratarea herpesului și a altor afecțiuni virale
  • Stimularea potenței

Cum se consumă panax ginseng?

Rădăcina de ginseng poate fi consumată pe cale orală, poate fi administrată sub formă de suplimente alimentare, ceai de ginseng, băuturi energizante, pulbere de ginseng, extract de ginseng ș.a.m.d. O metodă des întâlnită și recomandată de consum este sub formă de ceai.

Doza recomandată de ginseng

Preparatele de Panax ginseng conțin de obicei doze de la 200 la 400 mg de extract. Cam asta este și doza zilnică recomandată pentru sănătatea generală sau cu rol preventiv, deși chiar și doze de doar 40 mg ar putea fi bioactive conform unor studii. Dar cel mai mare beneficiu pe plan cognitiv pare a fi oferit de doza de 400 mg.

Pentru disfuncții erectile se recomandă 900 mg de trei ori pe zi.

Pentru diabet de tip 2, 200 mg pe zi.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Ceai de ginseng

Ceaiul de ginseng îmbunătățește memoria și capacitatea mentală și poate fi preparat din ginseng american (recomandat pe perioada de vară) sau asiatic (mai indicat pe perioada iernii). Puneți o linguriță de pulbere de ginseng într-un săculeț sau filtru de ceai. Aduceți apa din ibric la punctul de fierbere și apoi stingeți focul, lăsând apa să se răcorească timp de 2-3 minute. Turnați apa într-o cană și lăsați pulberea de ginseng să se infuzeze pentru minim 5 minute.

Ceai de ginseng

Pulberea de ginseng

Pulberea de ginseng se găsește la magazinele naturiste sau la farmacii și poate fi utilizată la prepararea ceaiului de ginseng sau ingerată ca atare. Pudra poate fi adăugată la iaurturi, sucuri de fructe sau legume sau orice alte băuturi.

Produse naturiste pe bază de ginseng

Există un mare număr de produse naturiste pe bază de ginseng, printre care ceaiuri, pudre, capsule, fiole cu extract de ginseng etc. Orice variantă am alege, este important să respectăm dozele indicate, recomandările, precum și contraindicațiile de utilizare.

Ruxi, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Surse:

  1. http://www.lifespan.com/top-5-efficient-herbs-weight-loss/
  2. https://draxe.com/ginseng-benefits/
  3. http://www.webmd.com/diet/supplement-guide-ginseng
  4. https://www.nutrientinsider.com/News/313/Can-asthma-sufferers-heal-their-lungs-with-a-simple-herb.htm
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20737519
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14737017
  7. https://examine.com/supplements/panax-ginseng/

Surse foto: dreamstime.com, superfoods-for-superhealth.com

Copyright Republica BIO

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Comentarii (31 comentarii)

  • eyxgvwlw pe

    Totul Despre Ginseng – Remediul Atotvindecător – Republica BIO
    [url=http://www.gdv068nn71unjntk799rh48z14666n6qs.org/]ueyxgvwlw[/url]
    aeyxgvwlw
    eyxgvwlw http://www.gdv068nn71unjntk799rh48z14666n6qs.org/

  • ppmdccc pe

    Totul Despre Ginseng – Remediul Atotvindecător – Republica BIO
    [url=http://www.g045u294y4k4khxkq977hb0k70xp8w1bs.org/]uppmdccc[/url]
    ppmdccc http://www.g045u294y4k4khxkq977hb0k70xp8w1bs.org/
    appmdccc

  • ighzjevots pe

    Totul Despre Ginseng – Remediul Atotvindecător – Republica BIO
    aighzjevots
    ighzjevots http://www.g1w2g9xguhk5591u19wfii913y3h53i4s.org/
    [url=http://www.g1w2g9xguhk5591u19wfii913y3h53i4s.org/]uighzjevots[/url]

  • zkfigcvjn pe

    Totul Despre Ginseng – Remediul Atotvindecător – Republica BIO
    zkfigcvjn http://www.g63wkx96x76zpo09t2i7ft142d9t92xps.org/
    azkfigcvjn
    [url=http://www.g63wkx96x76zpo09t2i7ft142d9t92xps.org/]uzkfigcvjn[/url]

  • nngpjyefm pe

    Totul Despre Ginseng – Remediul Atotvindecător – Republica BIO
    nngpjyefm http://www.gd8h0861cp1f3qioa224zim907zw1i94s.org/
    [url=http://www.gd8h0861cp1f3qioa224zim907zw1i94s.org/]unngpjyefm[/url]
    anngpjyefm

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.