Vezi sidebar
Cele mai cunoscute 9 beneficii ale consumului de ginseng
21.04.2020
Ruxi Comsa
1.243 vizualizări

Există 11 specii de ginseng, toate făcând parte din genul Panax, familia Araliaceae. Denumirea de ginseng se referă atât la ginsengul american (Panax quinquefolius), cât și la ginsengul asiatic sau coreean. Adevăratul ginseng aparține doar genului Panax, prin urmare, alte specii precum ginsengul siberian au roluri diferite.

Beneficiile unice ale speciilor de Panax ginseng sunt aduse de compușii numiți ginsenozide. Atât ginsengul asiatic, cât și cel american conțin acești compuși, dar de tipuri diferite în concentrații diferite.

Printre cele mai importante beneficii ale sale sunt cele de îmbunătățire a funcțiilor cognitive, a memoriei, a concentrării și a rezistenței fizice și psihice, în combaterea depresiei, anxietății, oboselii cronice, pentru întărirea sistemului imunitar, combaterea infecțiilor și tratarea disfuncțiilor erectile la bărbați, dar și reducerea simptomelor menopauzei la femei.

Ginseng – Beneficii:

Iată mai jos 9 dintre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ginseng:

 

Cele mai cunoscute 9 beneficii ale consumului de ginseng - Video Republica BIO

 

1. Reduce stresul

Un studiu din Marea Britanie realizat în 2010 a arătat că o doză de 400 mg de ginseng a sporit starea de calm a participanților la studiu și a îmbunătățit capacitatea acestora de a face calcule matematice pentru toată durata observată.

Un studiu realizat de această dată în laborator a arătat că Panax ginseng are proprietăți antistres ridicate și poate fi utilizat pentru tratamentul tulburărilor induse de stres.

2. Îmbunătățește funcția cognitivă

Ginsengul stimulează celulele creierului și îmbunătățește capacitatea de concentrare și activitatea cognitivă. Consumul de rădăcină de Panax ginseng zilnic pentru 12 săptămâni poate spori performanța mentală a persoanelor care suferă de Alzheimer. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu care a arătat și că efectele au continuat să se mențină timp de 3 luni de la încheierea tratamentului cu ginseng, după care au început treptat să dispară.

Acest lucru sugerează că ginseng ar putea fi utilizat ca un tratament natural pentru boala Alzheimer.

3. Ajută la slăbit

Un beneficiu insuficient popularizat al ginsengului îl reprezintă abilitatea sa de reducere a apetitului, contribuind la slăbit. În plus, stimulează metabolismul și ajută organismul să ardă grăsimi într-un ritm mai rapid.

Un studiu din 2009 a arătat că Panax ginseng poate juca un rol major în scăderea obezității la șoareci ceea ce sugerează că ar putea fi extrem de util ca gestionarea obezității și a sindroamelor metabolice corelate să se facă prin administrarea de ginseng.

Republica BIO

Artizani de sănătate

4. Are proprietăți antiinflamatorii

Un studiu publicat în 2011 realizat în laborator a măsurat impactul extractului de ginseng roșu coreean asupra citokinelor inflamatorii (citokinele sunt niște proteine mici care sunt responsabile pentru trimiterea de semnale creierului și reglarea dezvoltării celulelor). După administrarea a 100 mg de extract timp de 7 zile șoarecilor de laborator, inflamația din corp s-a redus semnificativ și totodată și daunele produse deja la nivel cerebral.

Un alt studiu efectuat tot pe animale a măsurat efectele antiinflamatorii are ginsengului. S-a utilizat de asemenea ginsengul roșu coreean căruia i-au fost testate proprietățile antialergice în cazul rinitei alergice, o tulburare a tractului respirator superior care duce la simptome precum congestie nazală, mâncărimi la nivelul nasului și strănut. Efectul a fost și în acest caz de reducere semnificativă a inflamației. 

5. Îmbunătățește funcționarea plămânilor

Tratamentul cu ginseng reduce semnificativ bacteriile de la nivel pulmonar, iar studii realizate pe șoareci de laborator arată că ginsengul poate stopa evoluția fibrozei chistice, o afecțiune pulmonară des întâlnită.

Conform unui studiu din 1997, administrarea de injecții cu extract de ginseng timp de 2 săptămâni a dus la scăderea majoră a numărului de bacterii din plămâni.

Ginsengul poate fi de asemenea util în tratarea bolii pulmonare obstructive cronice, aceasta manifestându-se prin un flux de aer la nivel pulmonar redus în mod cronic, acest simptom agravându-se cu timpul. Conform mai multor studii, administrarea orală de ginseng îmbunătățește funcționarea plămânilor și unele dintre simptomele acestei afecțiuni.

6. Tratează disfuncțiile erectile

Administrarea de ginseng coreean roșu sub formă de pudră pare să sporească excitația și să trateze disfuncția erectilă la bărbați. Un metastudiu din 2008 realizat pe 28 de studii clinice anterioare a arătat că utilizarea de ginseng roșu poate fi utilă în îmbunătățirea funcției erectile.

Ginsengul influențează sistemul nervos central și modifică activitatea creierului care facilitează producția de hormoni sexuali.

ics-voucher-article

7. Scade glicemia

Mai multe studii arată că ginsengul american scade nivelul de glucoză din sânge la persoanele care suferă de diabet tip 2, acționând pe post de remediu natural pentru acest tip de diabet. Astfel, un studiu din SUA a arătat că persoanele cu diabet de tip 2 care au consumat ginseng înainte sau împreună cu o băutură cu un conținut ridicat de zahăr au prezentat o creștere mai mică a nivelului de glucoză din sânge.

Una dintre principalele probleme în cazul diabetului de tip 2 este că organismul nu răspunde suficient de eficient la insulină. Conform unui studiu, ginsengul roșu coreean a îmbunătățit sensibilitatea la insulină, ceea ce poate constitui o altă explicație pentru care ginsengul dispune de capacitatea de a scădea nivelul de glucoză din sânge.

8. Reduce simptomele menopauzei

Un metastudiu (o analiză a mai multor studii anterioare) a arătat că simptomele menopauzei s-au redus în urma consumului de ginseng în cazul unora dintre studiile incluse în analiză, de asemenea dispoziția și starea generală de sănătate la femeile aflate la menopauză. Simptomele acesteia sunt bufeuri, transpirație nocturnă, iritabilitate, anxietate, insomnie, uscăciune vaginală, libido scăzut, creștere în greutate, simptome depresive.

Ginsengul a scăzut și stările depresive și de asemenea a sporit libidoul femeilor participante la unele dintre studiile analizate. Prin urmare, acesta ar putea fi luat în calcul ca parte a unui tratament natural pentru simptomele menopauzei.

9. Întărește imunitatea

Efectul de stimulare a activității sistemului imunitar, respectiv a capacității acestuia de a combate îmbolnăvirile și infecțiile, este demonstrat de numeroase studii. Ginsengul reglează activitatea mai multor tipuri de celule ale sistemului imunitar și produce compuși antimicrobieni care acționează ca un scut de apărare împotriva infecțiilor virale și bacteriene.

Studiile arată că ginsengul are efecte inhibitorii asupra dezvoltării a numeroase virusuri, inclusiv cel gripal, HIV și rotavirus.

 

Consumă ginseng capsule, extract sau pudră pentru a beneficia de proprietățile sale unice. Îl găsești în magazinele cu produse bio sau naturiste și în farmacii ca supliment alimentar (de exemplu, sub formă de ginseng panax capsule, pastile, fiole cu extract din această plantă sau alte variante).

Republica BIO

Artizani de sănătate

 

Cele mai cunoscute 9 beneficii ale consumului de ginseng - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

 Sursele noastre:

  1. Ginsenoside Re reduces insulin resistance through activation of PPAR-γ pathway and inhibition of TNF-α production
  2. PMC; Ginseng, the 'Immunity Boost': The Effects of Panax ginseng on Immune System
  3. PMC; Ginseng for managing menopause symptoms: a systematic review of randomized clinical trials
  4. American ginseng
  5. Ginseng Benefits: Less Stress & Better Brain Function
  6. PMC; The effect of Korean red ginseng on allergic inflammation in a murine model of allergic rhinitis
  7. PMC; Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review
  8. PubMed; Therapeutic potential of Panax ginseng and ginsenosides in the treatment of chronic obstructive pulmonary disease.
  9. PubMed; Antiobesity effects of wild ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer) mediated by PPAR-gamma, GLUT4 and LPL in ob/ob mice.
  10. PMC; Ginseng treatment reduces bacterial load and lung pathology in chronic Pseudomonas aeruginosa pneumonia in rats.
  11. PubMed; Anti-stress effects of Ginkgo biloba and Panax ginseng: a comparative study.
  12. PubMed; Therapeutic effect of Korean red ginseng on inflammatory cytokines in rats with focal cerebral ischemia/reperfusion injury.
  13. PubMed; Panax ginseng (G115) improves aspects of working memory performance and subjective ratings of calmness in healthy young adults.
  14. PubMed; Panax ginseng enhances cognitive performance in Alzheimer disease.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.