Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
5 pași ca să treci de la dieta cu carne la cea vegetariană
21.05.2020
Ruxi Comsa
1.579 vizualizări

Există numeroase studii care ne arată că alimentația vegetariană sau vegană este mult mai sănătoasă decât cea care include produse animale. Dacă te gândești să treci de la alimentația pe bază de carne la cea vegetariană și ți se pare extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil de făcut această schimbare, trebuie să știi că adesea ideea în sine este mult mai înspăimântătoare decât realitatea.

Care e diferența dintre vegan și vegetarian?

Haide să clarificăm mai întâi diferența dintre acești termeni. Conform Vegetarian Society, a fi vegetarian înseamnă a nu mânca deloc carne (inclusiv pește și fructe de mare).

Dieta vegetariană se bazează pe fructe, legume, cereale, nuci, semințe, leguminoase și poate include ouă și lactate.

Cele mai uzuale tipuri sunt:

  • Dieta lacto-ovo-vegetariană: fără carne, dar cu ouă și lactate.
  • Dieta lacto-vegetariană: fără carne și ouă, dar cu lactate.
  • Dieta ovo-vegetariană: exclude toate produsele de origină animală cu excepția ouălelor.
  • Dieta vegană: exclude toate produsele de origine animală și derivate de la animale.

Prin urmare, dieta vegană este cea mai strictă formă de vegetarianism, deoarece elimină consumul oricăror produse sau derivate animale.

Cum să faci tranziția la o dietă pe bază de plante?

Poți alege să treci la o dietă vegetariană sau la forma cea mai strictă, dieta vegană. Indiferent ce formă alegi, poți aplica pașii de mai jos pentru ca tranziția să fie cât mai comodă.

O alimentație vegană, deși pare extrem de strictă, nu este chiar atât de dificil de pus în practică și, dacă faci această trecere treptat, nu ți se va părea chiar atât de greu de urmat. E important să faci tranziția în ritmul tău. Iată câteva recomandări care te-ar putea ajuta pentru ca această trecere să fie cât mai lină posibilă:

 

Cum să devii vegetarian - SFATURI PENTRU ÎNCEPĂTORI - Video Republica BIO

 

1. Informează-te cât mai mult posibil.

Înainte chiar de a începe tranziția, primul pas constă în a te familiariza cu ce înseamnă veganismul sau vegetarianismul. Află cum să-ți hrănești în mod optim organismul atunci când urmezi o dietă bazată pe plante.

Începe să citești cu atenție etichetele produselor alimentare pentru a-ți da seama dacă un produs e vegan/vegetarian, chiar dacă nu e etichetat astfel.

Descoperă care sunt magazinele de unde poți cumpăra produse vegane sau vegetariene și ce restaurante din zona ta au meniuri de acest tip.

2. Înainte de a elimina din dieta ta, începe prin a adăuga.

Încorporează mai multe leguminoase, cereale integrale, legume, nuci, semințe în dieta ta. Obișnuiește-te cu modul lor de preparare, testează rețete care exclud produsele de origine animală și descoperă care îți plac.

Alege-ți câteva preparate rapide și simplu de preparat care ți se par gustoase și învață cum să le gătești.

3. Planifică-ți tranziția la o alimentație vegană

Există mai multe moduri prin care poți face acest pas. Descoperă care te atrage mai mult și cu care te simți mai confortabil.

Iată cum poți trece mai întâi la o dietă vegetariană apoi la una vegană:

  • Elimină din dieta ta carnea, inclusiv peștele. Ai grijă să nu crești consumul de ouă și lactate pentru a înlocui carnea, ci include în schimb mai multe surse de proteine din plante (fasole, linte etc.).
  • Dacă nu ai început deja, încorporează mai multe leguminoase, legume, cereale integrale, nuci și semințe în dieta ta.
  • Când te simți confortabil, elimină lactatele, ouăle și mierea. Poți să le elimini treptat, câte o grupă alimentară pe rând sau toate o dată.
  • Înlocuiește toate preparatele favorite non-vegane cu unele vegane. Multe persoane descoperă că le e mult mai ușor să treacă la o dietă vegană înlocuind produsele de origine animală cu alternativele lor vegane (hot dogs vegani, burgeri vegani, brânză vegetariană etc.).
  • Produsele menționate mai sus sunt însă foarte procesate și e indicat ca, într-o fază ulterioară, să reduci din consumul produselor vegane procesate. Nu e o problemă dacă le consumi cu moderație, dar produsele vegane de tipul hot dog, burger, cremvurst nu ar trebui să reprezinte principala ta sursă de vitamine, minerale și proteine.
ics-voucher-article

4. Cum să elimini alimentele de origine animală la care îți e greu să renunți.

Majoritatea persoanelor doresc să devină vegetariene pentru că știu că este o formă de alimentație mai sănătoasă și din motive etice, pentru că nu sunt de acord cu uciderea animalelor sau cu tratamentul aplicat animalelor care constituie o sursă de hrană pentru om și nu pentru că nu le place gustul alimentelor de origine animală.

Adesea, multe persoane renunță la ideea de a avea o alimentație vegetariană de teama de a fi nevoiți să renunțe la un anumit aliment sau încearcă să urmeze o dietă vegetariană, dar renunță pentru că le lipsește foarte mult un anumit aliment, de exemplu brânza.

Ce poți face este:

  • să renunți brusc la toate alimentele de origine animală preferate. Majoritatea persoanelor descoperă că, după câteva săptămâni, pofta dispare.
  • o altă variantă este să introduci alimentul vegetarian sau vegan treptat, până te obișnuiești cu gustul lui. De exemplu, pe lângă brânza clasică, timp de câteva săptămâni, încearcă să consumi din când în când și tofu sau alt tip de brânză vegetariană.o
  • o a treia variantă este să lași la finalul tranziției renunțarea la aceste produse. La urmă, elimină treptat alimentele de origine animală la care ții pe parcursul câtorva săptămâni sau chiar luni. Vei descoperi că e mult mai ușor în acest mod decât ți-ai fi imaginat.

 

 

5. Nu abandona ideea de a urma o dietă vegetariană pentru că nu poți renunța la un anumit aliment. 

Dacă descoperi că nu reușești să urmezi o dietă vegetariană din cauza unui anumit aliment de origine animală, nu lăsa ca acest lucru să te împiedice să reduci cât mai mult posibil cantitatea de alimente non-vegetariene.

Renunță la toate alimentele de origine animală care nu-ți vor lipsi și permite-ți ocazionala excepție fie că e vorba de un aliment, o masă luată o dată la câteva săptămâni sau un restaurant preferat non-vegetarian.

E sănătos să urmezi o dietă bazată pe alimente din plante, dar e ridicol să renunți la o dietă vegetariană pentru că iubești prea mult un singur aliment de origine animală la care ți-e imposibil să renunți. Gândirea de tipul totul sau nimic nu e constructivă. E mai bine în acest caz să-ți permiți o anumită flexibilitate și, chiar dacă nu te vei putea eticheta ca fiind vegetarian sau vegan, vei avea o alimentație în cea mai mare parte formată din alimente provenite din plante, iar acest lucru e cel mai important.

În plus, odată cu trecerea timpului, s-ar putea să descoperi că renunțarea la acel ultim aliment nu mai e chiar atât de grea ca la început.

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Sursele noastre:

  1. Vegan vs Vegetarian - What's The Difference?
  2. Transitioning to a Vegan Lifestyle
  3. How to switch to a vegan diet

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.