Pasta de dinţi pentru copii, un desert care trebuie ales cu grijă
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cine are copii ştie cât de greu sunt convinşi să accepte spălatul pe dinţi ca regulă după fiecare masă. Producătorii spun că ne vin nouă în ajutor şi adăugă în pasta de dinți minunate arome şi gusturi dulci sau mentolate, ca să-i motiveze să se spele pe dințișori. Problema este că, din cauza gustului plăcut (din cauza, nu datorită, nu e nicio greşeală aici), ei sunt și tentați să o şi înghită. Şi de cele mai multe ori chiar asta fac: mănâncă pasta de dinţi.
Ştiţi ce înghit cei mici de fapt? Ingrediente periculoase pentru sănătatea lor, de multe ori rude cu otrăvurile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru noi, care, involuntar, ingerăm zilnic de două sau de trei ori pe zi, aceleaşi ingrediente periculoase din pasta de dinţi. Şi chiar dacă reuşim să nu înghițim niciun strop, unele dintre aceste ingrediente penetrează mucoasa bucala bogat vascularizată și ajung în fluxul sangvin.
Iată câteva dintre ingredientele periculoase din pasta de dinţi pentru copii, pe care cei mici le mănâncă înainte de micul dejun şi de ora de somn:
Triclosan (din nou despre el, deşi am mai vorbit aici)
Ingredient prezent adesea în produsele antibacteriene, triclosanul apare de multe ori și pe eticheta pastelor de dinți. Organizația de mediu EPA (The United States Environmental Protection Agency) clasifică triclosanul ca pesticid, susținând că prezintă riscuri atât pentru sănătatea omului, cât și pentru mediu. Oamenii de știință includ triclosanul în categoria clorfenolului, un tip de substanță chimică care se bănuiește că ar putea cauza cancer.
SLS (lauril sulfat de sodiu)
SLS contribuie la producerea spumei atunci când ne spălăm pe dinți. Multe persoane consideră că pasta de dinți bio sau naturală nu e la fel de eficientă precum cea convențională deoarece nu face la fel de multă spumă. De fapt, aceasta curăță dinții chiar mai eficient, doar că nu conține SLS. Prezent în detergenți și în produsele de curățenie, SLS prezintă numeroase riscuri pentru sănătate. Poate afecta ochii, irita pielea și îngreuna respirația. Conform The American College of Toxicology, SLS poate rămâne în corp până la cinci zile și se acumulează în inimă, ficat, plămâni și creier. Combinat cu anumite alte chimicale, SLS se transformă în nitrozamine, substanțe puternic cancerigene.
Parabeni
Știm cu toții deja că parabenii folosiți pe post de conservanți în produsele cosmetice, inclusiv în pasta de dinți, nu sunt sănătoși. Ei pot afecta sistemul hormonal și, da, și aceștia pot produce cancer. Nu este interzisă utilizarea lor deoarece se consideră că, în cantități mici, nu prezintă riscuri. Însă ce se întâmplă atunci când ajung în contact cu corpul nostru și din șampon, şi din crema de corp, şi din pasta de dinți, etc.? În plus, în cazul copiilor, cantitatea de la care ei pot pune probleme pentru sănătate este mai mică decât în cazul unui adult.
Aspartam/ zaharină sau alți îndulcitori artificiali
Majoritatea pastelor de dinți pentru copii conțin un îndulcitor artificial pentru a avea un gust mai bun. De obicei, e vorba de aspartam sau zaharină. Studiile au demonstrat însă că acești îndulcitori pot fi responsabili de producerea cancerului la animalele de laborator.
Coloranți artificiali
Numeroase paste de dinți pentru copii sunt colorate cu coloranți artificiali pentru a le face mai atrăgătoare în ochii celor mici. Aceștia sunt derivați din substanțe petrochimice și, din păcate, majoritatea au fost asociați cu probleme de sănătate cum ar fi ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție), reacții alergice severe, astm, dureri de cap, greață, oboseală, nervozitate, scăderea capacității de concentrare și chiar diverse forme de cancer.
Fluorul (fluorura de sodiu)
Dentiștii laudă de ani de zile virtuțile fluorului susținând că acesta constituie cea mai bună apărare împotriva cariilor. Fluorul ar trebui să facă dinții mai puternici și mai sănătoși. În realitate, fluorura de sodiu, un produs secundar rezultat din producția aluminiului. Înghițirea chiar și a unei cantități mici de fluorid de sodiu poate cauza greață, vomă și diaree. Și totuși, în ciuda acestor pericole, fluorura de sodiu continuă să se regăsească în majoritatea mărcilor de pastă de dinți. Iar stomatologii continuă să o recomande ca benefică.
Şi v-am prezentat doar câteva. Acum vă spun şi cum să le evitaţi
Sunt două opţiuni: fie preparaţi în casă pasta de dinţi, şi vă promit o reţetă cât de curând (bicarbonat de sodiu alimentar, ulei de cocos şi puţin ulei esenţial alimentar aromat) sau, paste de dinţi certificate organic, cu ingrediente naturale, cu sau fără fluor. Cea mai la îndemână soluție este să alegeţi pentru copii pastă de dinți ecologică, organică, sau bio, iar eu vă recomand să alegeți un sortiment care nu conține fluor.
Periaţi, dar periaţi cu grijă!
Ruxi, Republica BIO
Sursele mele:http://www.growingupherbal.com/dangers-of-childrens-toothpaste/
http://www.livestrong.com/article/167101-what-are-the-harmful-ingredients-in-toothpaste/
Copyright Republica BIO