Vezi sidebar
Ceaiul Matcha, vedeta ceaiurilor verzi: beneficii, proprietăți, preparare [rețete]
13.10.2017
Razvan Mottok
4.854 vizualizări

Despre Matcha, ceaiul verde pudră

Matcha tradus din limba japoneză înseamnă pudră de ceai. Matcha este deci un sortiment de ceai ale cărei frunze sunt transformate în pudră. Ce fel de ceai? De ceai verde, bineînțeles, pentru că se prepară din frunzele plantei de ceai (Camelia sinensis).

Lăudat de cei mai importanți nutriționiști ai lumii și de specialiști în domeniul sănătății, matcha este un tip de ceai verde cu totul special. Are o calitate ridicată (cea mai), este fin măcinat, superconcentrat. Este chiar ceaiul utilizat în mod tradițional în cadrul ceremoniei ceaiului din Japonia de sute de ani.

Matcha e considerat de la unul dintre cele mai eficiente remedii pentru slăbit și până la aliment care ajută în prevenirea apariției cellulelor canceroase, datorită mulțimii de anitoxidanți. Comparativ cu o cană de ceai verde obișnuit (unul dintre sortimentele celelalte), matcha conține de 137 ori mai mulți antioxidanți.

Există un mare număr de studii care confirmă faptul că în matcha există anumiți compuși chimici cu rol puternic anticancerigen care conduc la moartea celulelor cancerigene (apoptoza) și care inhibă dezvoltarea de noi celule anticancerigene. Matcha este extrem de bogat în antioxidanți luptând împotriva radicalilor liberi și stimulând detoxifierea organismului.

Ce este ceaiul verde Matcha?

Atunci când consumăm ceai verde obișnuit, bucăți din frunze fie întregi, fie la pliculeț sunt infuzate în apă fiartă și, după o anumită perioadă, acestea sunt scoase (pliculețele pot fi aruncate, dar frunzele pot fi reinfuzate de mai multe ori, în funcție de sortiment), iar noi bem doar infuzia de ceai. Spre deosebire de acesta, ceaiul matcha ne permite să consumăm întreaga frunză care a fost măcinată fin și combinată cu apă fierbinte cu ajutorul unui instrument special de amestecare din bambus.

Dacă altădată doar o vizită în îndepărtata Japonia ne aducea aproape de ea, pudra de matcha se poate cumpăra astăzi de peste tot: de la plafare sau de la magazinele cu produse naturiste sau bio, la farmacii, până la supermarketuri sau magazine online.

Matcha se consumă cel mai adesea sub formă de ceai, dar poate fi utilizat chiar și la gătit sau prepararea de diverse băuturi precum smoothie sau latte.

Originea și obținerea pudrei de Matcha

Ceaiul matcha este deci pudra din frunzele plantei de ceai (Camellia sinensis), fin măcinate. Cum se obține? Manual, fizic, mecanic și cu chimie naturală. Mai exact: arbuștii de ceai verde sunt protejați de soare timp de aproximativ trei săptămâni înainte ca frunzele să fie recoltate; după recoltare (manuală sau cu mașini speciale) tulpinile și vinișoarele frunzei (acele dungi în relief) sunt îndepărtate în timpul procesării mecanice. În timpul creșterii la umbră, planta produce mai multă teanină și acea cofeină specifică ceaiului. Această combinație de substanțe chimice este considerată responsabilă pentru starea de energie calmă produsă de ceaiul matcha.

Cel mai bun sortiment de matcha este recoltat manual o singură dată pe an în luna mai. Cu șase săptămâni înainte, adică pe la finele lunii martie sau la începutul lui aprilie, plantația de ceai verde este acoperită, în trecut cu paie, iar prezent cu folie de vinilin negru. În acest mod, cantitatea de lumină solară scade treptat și o dată cu ea fotosinteza prin acoperirea unei suprafețe din ce în ce mai mari de teren. Ceaiul matcha cel mai calitativ este crescut practic în întuneric înainte de recoltare.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
86,80 lei

În urma scăderii luminii, frunzele de ceai încep să producă o cantitate din ce în ce mai mare de clorofilă și de aminoacizi.

Noile frunze sunt din ce în ce mai delicate, iar mugurii mai fini. Aroma ceaiului este intensificată. Sunt recoltate numai frunzele cele mai tinere și mai verzi. Acestea sunt apoi tratate cu aburi pentru a-și conserva culoarea și substanțele nutritive și pentru a bloca acțiunea enzimatică din frunze, după care sunt uscate cu ajutorul aerului cald.

Următorul pas constă în îndepărtarea tulpinițelor și a vinișoarelor frunzelor, după care se trece la măcinarea frunzelor cu ajutorul unor roți mari de granit care se rotesc foarte lent. E nevoie de o oră pentru a măcina doar 30 de grame de ceai, iar măcinarea se face manual.

Acesta este unul din motivele pentru care ceaiul matcha este mult mai scump decât ceaiul obișnuit. Un altul îl reprezintă numeroasele etape atât de laborioase ale procesării, dar și faptul că se recoltează mai puține frunze decât în cazul ceaiului verde obișnuit.

Recoltarea ceaiului verde

Pudra de ceai este apoi ambalată în vacuum și refrigerată la temperatură scăzută până la expedierea către magazine sau distribuitori.

Înapoi la cuprins

Matcha versus ceaiul verde obișnuit

Iată principalele diferențe dintre matcha și ceaiul verde:

 1. În cazul ceaiului verde, frunzele (întregi sau fragmente de frunze) sunt infuzate și apoi aruncate. În cazul ceaiului matcha, este consumată întreaga frunză care a fost uscată și apoi măcinată.
 2. Fiind o pudră, ceaiul matcha este utilizat și la gătit și prepararea deserturilor sau a diverselor băuturi gen latte.
 3. Matcha conține mai multă cofeină specifică ceaiului, polifenoli și antioxidanți decât sortimentele de ceai verde obișnuit. Conform studiilor, matcha are un efect mai puternic decât ceaiul verde de ardere a grăsimilor, de prevenire a apariției celulelor canceroase și de stimulare a clarității mentale.
 4. Frunzele folosite la ceaiul matcha cresc la umbră spre deosebire de cele pentru ceaiul verde, având astfel un conținut mai ridicat de clorofilă și deci o capacitate de detoxifiere mai ridicată.
 5. Ceaiul verde este mai ieftin decât matcha ca urmare a unui proces de prelucrare mai simplu și mai rapid.

Pregătirea ceaiului matcha

Ceaiul matcha este pregătit cu ajutorul apei fierbinți, dar nu clocotite, și nu prin infuzare, ci prin combinare a apei cu pudra de ceai. Astfel, este consumată în totalitate frunza de ceai transformată în pudră, iar organismul beneficiază de toate proprietățile extraordinare ale acestui ceai unic.

Ustensile necesare pentru prepararea ceaiului Matcha

Ustensilele folosite tradițional pentru prepararea ceaiului matcha sunt cele de mai jos. Dar nu sunt obligatorii – ne putem descurca foarte bine și cu o linguriță.

- cană de ceramică sau bol special numit chawan

- sită de metal cu ochiuri fine (strecurătoare)

- paletă de bambus

- perie din bambus (tel)

Temperatura potrivită pentru prepararea ceaiului Matcha

Temperatura potrivită pentru prepararea acestui ceai este de 70-80 de grade Celsius. E important ca apa să nu ajungă la temperatura de fierbere pentru a nu distruge proprietățile antioxidante și nutritive ale pudrei de matcha.

Modul de preparare a ceaiului Matcha

Iată mai jos cum se prepară ceaiul Matcha:

 1. Turnați o linguriță de pudra de matcha într-o cană cu ajutorul unei mici strecurători cu ochiuri fine și a unei palete de bambus.
 2. Adăugați apă fierbinte (fiartă și răcită sau încălzită până înainte de punctul de fierbere, respectiv la 70-80 de grade Celsius) – aproximativ 60 ml.
 3. Mixați pudra de matcha cu apă folosind peria din bambus sau lingurița până când obțineți o spumă bogată.
 4. Consumați ceaiul astfel preparat, imediat.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Despre ceremonia ceaiului Matcha

În cultura japoneză, ceaiul matcha este mult mai mult decât o băutură. Ceremonia ceaiului matcha reprezintă o parte integrantă a culturii japoneze de secole. Ritualul ceaiului matcha constituie o celebrare tăcută îndeplinită cu grație și delicatețe, un ritual de mindfulness (tehnică de meditație concentrată pe „aici și acum”), respect și pace sufletească.

Înainte de începerea ceremoniei, invitații se adună într-o încăpere specială numită machiai. După ce au sosit toți musafirii, aceștia merg pe pământ acoperit de rouă, un ritual de purificare care simbolizează îndepărtarea prafului lumii. Ei se purifică și prin clătirea gurii și spălarea mâinilor cu apă curată dintr-un bazin de piatră.

După încheierea acestui ritual de purificare, gazda îi întâmpină pe musafiri cu o plecăciune, iar ei pătrund în spațiul dedicat ceremoniei ceaiului.

Sunt servite dulciuri sau chiar o masă compusă din trei feluri de mâncare înainte de consumarea ceaiului. Apoi, gazda purcede la prepararea ceaiului care este servit invitaților.

Păstrarea corectă a pudrei de ceai verde Matcha

Pudra de matcha își pierde calitățile la căldură, contactul cu aerul sau la lumină. După măcinare, în recipientul original, nedesfăcut (sau în punga în care este comercializată), matcha are o durată de viață de aproximativ un an.

După deschidere, ceaiul matcha ar trebui consumat în câteva luni pentru a-și păstra proprietățile și aroma.

Ceaiul matcha ar trebui depozitat la frigider sau chiar la congelator (în cazul în care nu consumați din ceai mai mult timp) într-un recipient cu capac ermetic și închis la culoare.

De ce să consumăm matcha

Cu toții am auzit că antioxidanții sunt nutrienți magici care luptă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi și previn un număr uriaș de îmbolnăviri. Dacă suntem preocupați de sănătatea noastră, căutăm să consumăm cât mai multe alimente precum fructe proaspete, legume cât mai divers colorate, ciocolată neagră, etc. Un beneficiu extraordinar al ceaiului matcha îl reprezintă faptul că în el se regăsesc de cinci ori mai mulți antioxidanți decât în orice alt aliment.

Republica BIO

Artizani de sănătate

E posibil să fi auzit de asemenea faptul că nu toți antioxidanții sunt la fel de puternici. Dintre aceștia, catechinele reprezintă unii dintre cei mai benefici antioxidanți. În special catechina numită epigalocatechin-galat (EGCG) reprezintă până la 60% din catechinele din ceaiul verde matcha. Dintre toți antioxidanții, aceasteia îi este atribuit rolul cel mai important în lupta împotriva cancerului. Ceaiul matcha japonez conține de peste 100 de ori mai multă EGCG decât orice alt tip de ceai din comerț.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Înapoi la cuprins

Beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului matcha includ o stare de atenție crescută, un sistem imunitar mai puternic și detoxifierea organismului. Polifenolii și catechinele din ceaiul verde matcha stimulează relaxarea și contribuie la prevenirea și tratamentul diverselor afecțiuni medicale printre care infecțiile bacteriene, fungice și virale, a cancerului și a diabetului de tip 2. Acestea contribuie de asemenea la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, gastrointestinal și la creșterea energiei organismului.

Matcha are un continut bogat de vitamine A, B, C, E, zinc, seleniu, crom, magneziu, L-teanina, caroten, fibre vegetale, clorofila.

Matcha, un energizant natural

Samuraii, nobilii războinici din Japonia medievală și timpurie, beau ceai verde matcha înainte de a porni la luptă datorită proprietăților energizante unice ale acestei băuturi. Deși toate tipurile de ceai verde conțin cofeină, capacitatea energizantă a ceaiului matcha se datorează unei combinații a altor nutrienți. Sporirea rezistenței organismului poate dura până la șase ore. Ca urmare a L-teaninei din ceaiul matcha, acesta nu conduce la o stare de nervozitate, agitație sau hipertensiune cum se întâmplă în cazul consumului de cafea, de exemplu. El conferă o energie calmă, lipsită de tensiune.

Matcha, un antioxidant puternic cu beneficii importante pentru corp

Conform unui studiu realizat la Harvard, ceaiul verde reprezintă cea mai bună sursă alimentară de antioxidanți din categoria numită catechine. Studiile arată că acestea sunt mai puternice atât decât vitamina C, cât și E în stoparea degradării celulelor cauzată de stresul oxidativ. Într-un studiu realizat la Universitatea Colorado Springs în care a fost comparat ceaiul matcha și un tip de ceai verde, concentrația de EGCG din ceaiul matcha a fost de 137 de ori mai mare decât a celui din urmă.

Controlul greutății cu ajutorul ceaiului Matcha

Consumul ceaiului verde matcha stimulează metabolismul și contribuie la intensificarea arderii grăsimilor de peste patru ori decât în mod normal. Spre deosebire de numeroase alte remedii de pe piață, ceaiul matcha nu produce efecte secundare negative. Prin urmare, poate fi un aliat de nădejde în curele de slăbire. Totodată, fiind și un energizant natural, ne poate ajuta să ne menținem activi atunci când suntem la dietă și să practicăm sportul fără a ne simți obosiți.

Beneficiile pudrei de Matcha pentru sistemul circulator

Conform unui metastudiu (o trecere în revistă a mai multor studii) realizat la Universitatea Harvard, ceaiul verde poate reduce colesterolul „rău”, LDL, și trigliceridele ridicate, scăzând astfel riscul de deces ca urmare a afecțiunilor cardiace și infarctului.

Antioxidanții din ceaiul verde pot bloca oxidarea colesterolului nociv de tip LDL, spori cantitatea de colesterol bun și îmbunătăți funcționarea sistemului circulator. De asemenea ceaiul verde scade riscul de hipertensiune. Având în vedere că ceaiul verde matcha conține mult mai multe catechine decât ceaiul verde normal, și efectele sale asupra sănătății sistemului circulator sunt intensificate.

Beneficiile pudrei de Matcha pentru piele

Matcha poate fi folosită ca mască pentru ten în combinație cu un ulei precum cel de măsline sau de cocos sau cu apă. Matcha are puternice proprietăți antiinflamatorii, mai ales EGCG, reducând roșeața pielii asociată cu afecțiuni cutanate cronice precum rozaceea sau chiar acneea.

Este potrivită pentru toate tipurile de piele și calmează epiderma.

Contribuie la exfolierea pielii și eliminarea celulelor moarte ale pielii, îmbunătățind aspectul tenului. Matcha diminuează ridurile stimulând producția de elastină de la nivelul pielii.

De asemenea, poate proteja împotriva daunelor provocate de razele solare, petele de vârstă, pielea uscată și îmbătrânire.

Matcha contribuie la micșorarea porilor și la reducerea producției de grăsimi asociată cu acneea. Tenul gras sau acneic are un aspect îmbunătățit.

Beneficiile pudrei de Matcha pentru sistemul digestiv

Ceaiul verde matcha poate contribui la reglarea digestiei și îmbunătățirea aportului nutritiv oferind corpului vitamine importante precum B, C și E. Efectul antioxidant ridicat ajută celulele, inclusiv pe cele de la nivelul tractului digestiv, să funcționeze mai eficient și să realizeze o mai bună detoxifiere a corpului.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
95,00 lei

Contraindicații în consumul de Matcha

Ceaiul verde matcha poate fi consumat de majoritatea adulților, dar cu moderație. Persoanele care suferă de afecțiuni stomacale, de deficit de fier, care au o toleranță scăzută la cofeină, femeile gravide sau care alăptează, persoanele care suferă de anemie, tulburări de coagulare, afecțiuni cardiace, diabet, anxietate, boli hepatice sau osteoporoză nu ar trebui să consume matcha.

Ceaiul matcha conține cofeina specifică și, prin urmare, nu se recomandă consumul lui de către copii decât de vârste mai mari și maxim o cană pe zi.

Utilizarea pudrei de Matcha în cosmetică

Pudra de matcha poate fi aplicată direct pe piele (în combinație de exemplu cu un ulei vegetal, cum este uleiul de cocos) pentru a o proteja de radiațiile solare și de efectele nocive ale acestora, respectiv apariția ridurilor, petelor de vârstă și a cancerului cutanat.

Pudra de matcha este benefică în cazul afecțiunilor precum psoriazis, rozaceea, riduri, leziuni cutanate. Matcha reglează producția de sebum, echilibrează hormonii și are efect antibacterian, reducând simptomele acneice.

Combinați o linguriță de matcha cu ½-1 linguriță de miere (de preferat miere neprocesată termic) și aplicați sub formă de mască de față sau pe leziunile locale.

Înapoi la cuprins

Rețete cu pudră de Matcha în bucătărie

Matcha poate fi utilizat pentru nenumărate rețete culinare, fie de băuturi precum latte, smoothie-uri, fie de preparate alimentare precum deserturi ca matcha cheesecake, matcha tiramisu, sau ciocolată matcha, tort matcha, prăjitură cu matcha, dar și mâncăruri cum ar fi budinci, sufleuri etc. Matcha poate fi folosit ca și colorant alimentar dând o minunată culoare verde intensă preparatelor culinare.

Smoothie-uri și alte băuturi cu Matcha

Adăugați pudră de matcha (o linguriță sau o jumătate de linguriță) la smoothie-urile din fructe sau legume. Puteți de asemenea prepara matcha latte, o băutură asemănătoare latte-ului cu cafea, dar cu mult mai multe beneficii pentru sănătate.

Combinați o linguriță de matcha cu 60 ml de apă fierbinte, după care adăugați 180 ml de lapte cald și amestecați cu peria de bambus până obțineți o spumă bogată. Puteți îndulci băutura cu sirop de agave sau cu miere.

Retete cu ceai Matcha

Deserturi cu Matcha

Există nenumărate deserturi cu matcha, iar această pudră este ideală pentru prăjituri cum ar fi cheesecake cărora le conferă o culoare verde intensă și apetisantă. De la biscuiți la torturi, vă puteți utiliza imaginația pentru a prepara cele mai diverse deserturi aspectuoase și sănătoase cu pudră de matcha.

Iată o rețetă simplă de cheesecake cu Matcha:

Ingrediente pentru blat:

 • 200 g biscuiți digestivi
 • 1 linguriță pudră de matcha
 • 65 g unt topit

Ingrediente pentru stratul cu brânză:

 • 400 g cremă de brânză
 • 80 g zahăr
 • 2 lingurițe pudră de matcha
 • 400 ml frișcă
 • zeama de la o lămâie
 • 2 lingurițe gelatină pudră
 • ½ linguriță extract de vanilie
 • 2 și ½ linguri apă rece

Mod de preparare:

 1. Amestecați biscuiții sfărâmați cu untul topit și pudra de matcha și presați mixul într-o formă de tort.
 2. Bateți crema de brânză cu mixerul, adăugați pudra de matcha și zahărul, după care frișca, zeama de lămâie și extractul de vanilie. Combinați gelatina cu apa și adăugați-o în amestec cu ajutorul mixerului.
 3. Turnați peste blat în forma de tort și țineți la frigider până se întărește.
 4. Scoateți din forma de tort și serviți.

Mâncăruri cu matcha

Există de asemenea nenumărate preparate culinare sărate cu matcha.

Iată o rețetă de orez cu ceai matcha ideal ca garnitură la pește sau vinete coapte la cuptor cu sos de soia.

Ingrediente:

 • 1 cană orez alb cu bob lung
 • 1 lingură unt sau ulei de măsline
 • sare de mare după gust
 • ½ lingură pudră de matcha

Mod de preparare:

 1. Clătiți orezul cu apă rece și scurgeți.
 2. Fierbeți orezul cu apă, unt și sare. Lăsați să fiarbă până s-a absorbit toată apă și orezul a devenit moale și pufos.
 3. Adăugați pudra de matcha spre final, amestecați, stingeți focul și țineți cu capacul acoperit timp de 5-30 de minute.
 4. Puteți servi cu pește prăjit sau cu vinete cu sos de soia.

Matcha în bucătăria vegană

Există numeroase rețete cu matcha în bucătăria vegană. Puteți prepara de exemplu o variantă apetisantă de cheesecake cu matcha în variantă vegană.

Iată care sunt ingredientele pentru blat:

 • 275 g curmale fără sâmburi
 • un vârf de cuțit sare
 • 155 g nuci sau migdale

Ingrediente pentru stratul cremos:

 • 180 g nuci caju ținute în prealabil la înmuiat
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • zeama de la o lămâie
 • 60 ml lapte de cocos
 • 120 ml sirop de agave
 • 60 g iaurt vegan de cocos sau lapte de cocos
 • ¼ linguriță sare
 • 1 și ½ linguriță ceai matcha

Mod de preparare:

 1. Cu ajutorul accesoriului de la mixer de tocat, obțineți o pastă din curmale și alunele caju sau nuci.
 2. Adăugați sare și puneți într-o formă de tort căptușită cu hârtie de copt.
 3. Presați cu mâna până formați un strat uniform.
 4. Țineți la congelator până se întărește.
 5. Combinați toate ingredientele pentru stratul de deasupra blatului cu ajutorul mixerului, mai puțin pudra de matcha.
 6. Turnați 2/3 din amestec peste blat și țineți la congelator până se întărește.
 7. Amestecați restul de cremă cu matcha și turnați peste stratul deja întărit.
 8. Țineți la congelator pentru alte 3-4 ore, după care lăsați 15-20 de minute la temperatura camerei și serviți.

 

Domo arigato mister Matcha!

Ruxi, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Surse:

http://matchasource.com/health-benefits-of-matcha-tea/
http://www.health.com/nutrition/what-is-matcha
https://www.breakawaymatcha.com/how-matcha-is-produced/
https://en.wikipedia.org/wiki/Matcha
https://worldvitae.com/blog/5-differences-matcha-green-tea/
http://epicmatcha.com/matcha-tea-ceremony/
https://www.breakawaymatcha.com/how-to-store-matcha/
http://www.naturallivingideas.com/10-amazing-benefits-of-matcha-green-tea/
https://www.health.harvard.edu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.matchaobsessed.com/blogs/all-about-skin/top-5-benefits-of-matcha-for-your-skin
https://www.livestrong.com/article/53325-green-teas-effect-digestion/
https://www.curejoy.com/content/green-tea-side-effects-who-must-not-consume/
https://mademoiselleorganic.com/diy-beauty/ingredient-focus/health-beauty-benefits-matcha-green-tea/

Images created by Topntp26, suksao - Freepik.com

 

Copyright Republica BIO

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.