Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Ritualuri de îngrijire a părului
18.08.2020
Ruxi Comsa
567 vizualizări

La fel ca și în cazul îngrijirii tenului, este esențial să găsești tipul de îngrijire potrivit pentru părul tău. Odată găsită rutina care dă rezultatele cele mai bune, nu vei mai avea motive să o schimbi. De fapt, identificarea ritualului de îngrijire potrivit și menținerea acestuia va permite părului tău să rămână sănătos, mătăsos și strălucitor.

Însă nu e întotdeauna ușor să găsești ritualul ideal în cazul tău, mai ales având în vedere numărul extrem de mare de opțiuni de pe piață în ce privește produse pentru îngrijirea părului.

Iată de ce să ții seama atunci când alegi ritualul de îngrijire a părului:

1. Tipul de păr

Părul poate fi drept sau ondulat, cu firele de păr fine sau groase. Părul poate fi de asemenea des sau mai puțin bogat, deși un păr foarte fin poate avea tendința să pară mai rar, cu toate că numărul de fire de păr e aproximativ egal cu cel al unei persoane cu fire de păr groase.

2. Tratamentele anterioare aplicate

Dacă părul tău a fost vopsit sau dacă obișnuiești să folosești placa sau ondulatorul de păr, acesta poate avea nevoie de o îngrijire specială.

Persoanele cu părul vopsit sunt sfătuite să nu spele părul în fiecare zi pentru a preveni estomparea prematură a culorii și părul uscat.

În special părul care necesită o decolorare mai intensă are nevoie de hidratare suplimentară sub formă de balsam sau mască de păr.

3. Cum va fi coafat părul

Dacă îl ondulezi doar când te duci la diverse evenimente mai importante, iar în rest nu, părul va avea nevoie de un tratament diferit față de un păr coafat zilnic.

De asemenea, dacă ai un păr cu tendința de a avea un aspect ciufulit, cu vârfuri uscate și despicate sau cu tendința spre îngrășare sau mătreață, rutina de îngrijire va trebui adaptată luând în calcul toate aceste aspecte pentru a le putea trata în mod cât mai eficient.

Iată și care sunt elementele de bază ale rutinei zilnice pe care trebuie să le luăm în calcul în ce privește îngrijirea părului:

 

Ritualuri de îngrijire a părului - Video Republica BIO

 

Spălarea părului

Știm de ce trebuie să ne spălăm pe cap: pentru a îndepărta acumularea de sebum de pe firele de păr care dă acestuia un aspect gras, dar și celulele moarte ale pielii. Pielea se regenerează, conform studiilor, o dată la 28 de zile, ceea ce înseamnă că pot rămâne coji în păr.

Curățarea părului reprezintă însă o procedură care necesită găsirea echilibrului între îndepărtarea reziduurilor (de exemplu, praf, celule moarte dar și resturile de produse precum fixativ, spumă de păr etc.) și a sebumului în exces, dar fără a lăsa părul în totalitate fără acizii săi grași naturali, deoarece există riscul de a usca părul. 

Cum se efectuează corect spălarea cu șampon a părului?

Să te speli pe cap pare un lucru banal de simplu. Torni o anumită cantitate de șampon în palmă (cam cât o linguriță sau o lingură), freci părul ud cu șamponul, clătești bine părul.

Dar un aspect foarte benefic care nu ar trebui ignorat este ca, atunci când ne spălăm pe cap, să și efectuăm un masaj ușor al scalpului. De ce este acest lucru util? Pentru că, în acest mod, este stimulată circulația locală a sângelui. Iar stimularea circulației asigură o mai bună irigare la nivelul foliculilor firelor de păr și a scalpului.

Hidratarea părului

Folosirea unui balsam de păr poate avea nenumărate beneficii. Principalul îl reprezintă hidratarea, dar și descurcarea firelor de păr, reducerea electrizării și o mai mare strălucire a părului, deoarece firele de păr sunt îmbrăcate într-un strat care le redă hidratarea pe care e posibil ca șamponul să o fi îndepărtat.

Pentru a spori gradul de hidratare atunci când e nevoie, de exemplu în cazul părului uscat sau deteriorat, cu vârfurile despicate, folosește o mască hidratantă o dată sau de două ori pe săptămână.

Există diverse ingrediente naturale, cum ar fi uleiul de argan, de Monoi, de cocos, de migdale sau chiar de măsline care au proprietăți hidratante extrem de puternice, iar prezența lor în produsele pentru îngrijirea părului poate fi benefică.

Clătirea părului

Cel mai mare inamic al părului îl reprezintă resturile de șampon sau balsam (dacă nu e de tipul leave-in) din păr. Acestea încarcă părul și îi dau un aspect gras. Poți adăuga câteva picături de oțet de mere într-un litru de apă cu care să clătești părul la final sau câteva picături de zeamă de lămâie. Nu folosi o cantitate mai mare, deoarece oțetul sau zeama de lămâie sunt acide și pot usca părul.

De asemenea, e indicat să alegi produse din ingrediente cât mai naturale, evitând astfel resturile de chimicale de pe firele de păr. Există o gamă vastă și extrem de variată de șampoane, balsamuri, măști de păr, dar și produse pentru coafarea părului, cum ar fi fixativ, spumă de păr, gel pentru coafat, naturale sau bio, bogate în ingrediente nutritive și care sunt delicate cu părul tău, prevenind degradarea acestuia.

Uscarea părului

Cel mai bun mod pentru a evita ruperea părului atunci când îl perii după spălare este de a-l usca prin tamponare și nu prin frecarea cu prosopul care poate duce la încâlcirea părului. Folosește un prosop din bumbac cât mai moale.

E indicat să descurci bine părul înainte de a-l spăla, iar ulterior, să lași părul să se usuce natural. Uscarea cu foenul poate conduce la degradarea firelor de păr ca urmare a temperaturii crescute.

Descâlcirea părului

Aceasta este o etapă esențială. De obicei, nu se recomandă perierea și cu atât mai puțin pieptănarea părului cât timp acesta este ud pentru că există riscul ruperii firelor de păr. Când părul e aproape uscat folosește la început un pieptene cu dinți mari și rari pentru a descâlci nodurile și utilizează peria când părul e complet uscat. 

Regula cea mai importantă atunci când încerci să descâlcești părul este să-l perii sau piepteni pe porțiuni mici, începând de la vârfuri și urcând treptat și cu mișcări delicate spre rădăcini. În acest mod, poți descâlci ușor nodurile în loc să le rupi.

În funcție de tipul de păr, poți utiliza o perie pătrată, rotundă sau de nylon și păr de mistreț. Peria pătrată mare este excelentă pentru orice tip de păr, iar cea cu peri moi stimulează circulația la nivelul scalpului.

Peria rotundă este ideală pentru părul fin, lipsit de volum fiind singurul tip de perie care îi va conferi un aspect bogat, redându-i volumul.

Peria din nylon și păr de mistreț este perfectă pentru netezirea părului aspru, ciufulit.  

Poți de asemenea utiliza o mască de păr aplicată o dată pe săptămână pentru că lipsa de hidratare poate reprezenta o cauză a încâlcirii părului care este prea uscat.

Coafarea și protecția părului

Utilizează produse cât mai naturale pentru a coafa părul, având în vedere faptul că acestea rămân un timp îndelungat pe firele de păr. Fie că optezi pentru spumă de păr pentru volum, gel pentru șuvițe bine delimitate, fixativ pentru a menține coafura pe parcursul zilei, spray pentru strălucire și luminozitate etc., evită să achiziționezi produse cu un conținut ridicat de chimicale pentru că multe dintre ele riscă să conducă la uscarea sau degradarea firelor de păr.

Iată câteva recomandări pentru a avea un păr sănătos și strălucitor:

Tunde părul regulat

Se consideră că e benefic să tunzi părul o dată la 6-8 săptămâni pentru a reduce ruperea firelor de păr și vârfurile despicate și a stimula creșterea părului.

Folosește apă caldă și nu fierbinte

Apa fierbinte poate usca părul, iar dacă acesta e vopsit, poate duce la estomparea culorii. Spală în schimb părul cu apă caldă sau călduță.

Include în dieta ta nutrienți benefici pentru păr

Nu doar produsele pe care le aplici pe păr, ci și vitaminele și mineralele pe care le asiguri acestuia din interior, prin alimentație, pot juca un rol important în aspectul părului.

Proteinele – elementele de bază din care sunt alcătuite firele de păr – e nevoie să se regăsească în cantitate suficientă în dieta ta. Dacă aportul lor nu e cel optim, aceasta poate duce la păr uscat și cu vârfuri despicate.

Fierul este de asemenea important pentru păr. În lipsa acestuia, creșterea părului poate fi afectată.

De asemenea, vitamina A este necesară pentru producerea sebumului care protejează părul, iar vitamina C la producția de colagen care conduce la întărirea firelor de păr.

Acizii grași Omega 3 contribuie la hidratarea scalpului și la sănătatea generală a acestuia.

Lasă părul cât mai natural posibil

Limitează la maximum utilizarea uscătorului de păr și lasă părul cât mai des să se usuce la aer. De asemenea, alege să folosești placa de întins părul sau ondulatorul de păr doar la ocaziile speciale sau cel puțin doar de câteva ori pe lună. Folosirea lor zilnică, chiar și în cazul utilizării unui spray sau alt produs de protecție termică, poate duce la deteriorarea firelor de păr și la pierderea strălucirii acestuia.

Cosmetice îngrijirea părului:

Spălarea și hidratarea părului

Șampon: fie normal, fie pentru păr gras, uscat sau deteriorat

Șampon uscat: dacă nu ai timp să-l speli cu apă și să-l lași să se usuce, poate fi o soluție ocazională pentru a scăpa de aspectul gras al părului. Dar acesta tinde să se acumuleze la nivelul scalpului, așa că nu folosi prea mult și nici prea des.

Balsam de păr: alege balsamul potrivit  în funcție de tipul tău de păr

Mască hidratantă: are un efect mai puternic decât balsamul. Folosește masca o dată pe săptămână.

Ulei de păr: folosește după spălare, doar câteva picături

Descâlcirea părului

Perie sau pieptăn: în funcție de tipul de păr (a se vedea mai sus)

Spray sau ser pentru descurcarea părului: previne ruperea firelor de păr

Coafarea și protecția părului

Gel fixator, spumă de păr sau fixativ: alege gradul de fixare optim - cu cât fixarea e mai puternică, cu atât coafura este mai rigidă, de aceea e important să te asiguri că părul rămâne mătăsos și flexibil. Adesea, e mai indicată o capacitate de fixare medie.  

Ceară de păr: pentru separarea șuvițelor. Atenție însă: ceara în exces îngrașă părul.

Spray pentru volum (sau alte produse care dau volum părului): acestea dau un aspect mai bogat părului, lăsându-l în același timp să arate mătăsos și flexibil.

Spray pentru protecție termică: util în cazul în care folosești foenul, ondulatorul sau placa pentru a preveni degradarea părului

Ser sau spray pentru strălucirea părului sau pentru protecția culorii părului vopsit: pentru o îngrijire/protecție suplimentară

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Sursele noastre:

  1. How to find the perfect brush with our celebrity stylist. 24/7 style
  2. How to detangle dry hair without causing damage
  3. 5 effective rituals for beautiful hair
  4. How to Establish the Right Hair Care Routine for You

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.