Laptele de turmeric sau laptele de aur - elixirul sănătății strălucitoare
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Turmeric sau curcuma, ori extrasul curcumină - ghici care e cel mai puternic antiinflamator din lume? Mai multe denumiri care se referă la același ingredient culinar, mai exact la turmeric (sau curcuma). Iar curcumina este numele puternicei substanțe antiinflamatoare pe care el o conține, și care se extrage din acesta.
Turmericul se folosește în mod uzual la gătit în India, dar este în același timp și unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare care există pe lume, mulțumită, așa cum spuneam, curcuminei pe care o conține. Așa se face că turmericul este mai mult decât un condiment, el poate fi considerat un superaliment extrem de eficient, ale cărui beneficii pentru sănătate sunt confirmate de nenumărate studii.
În mâncare, el dă o minunată culoare aurie preparatelor, iar în bucătăria indiană este folosit regulat pentru a condimenta orezul.
Cum se consumă turmericul?
Turmericul se poate adăuga în mâncărurile gătite. Merge de minune cu orez, tocănițe de legume, la prepararea peștelui, în sosuri, dar și în shake-uri de fructe cu lapte.
Cum asigurăm absorbția curcuminei în organism?
Spuneam mai sus că substanța responsabilă pentru efectele extraordinare ale turmericului este curcumina. Din păcate însă, organismul o absoarbe mai greu. Dar am vești bune: o substanță naturală conținută de piper, numită piperină, crește absorbția de curcumină cu 2000%! Bingo!
Prin urmare, ar fi bine să adaugi nu doar turmeric, ci și puțin piper la preparatele culinare pentru a crește absorbția curcuminei. Curcumina este de asemenea solubilă în grăsimi, așa că poți să o consumi combinată în rețete cu ulei de măsline sau chiar cu ulei extravirgin de cocos.
Ce poți să mai faci? Adaugă în mâncarea cu turmeric o grăsime sănătoasă, ca de exemplu uleiul de cocos bio. De ce? pentru că curcumina este solubilă în grăsimi, așa că pentru ca organismul să o absoarbă eficient, e bine să o asociezi cu o grăsime care să nu-ți facă rău.
Mai mult, curcumina se activează la căldură. Așa că cel mai bine este să o adaugi într-o rețetă care necesită încălzire. Dar atenție, nu-l fierbe! Adaugă-l la final, după fierbere, atunci când ai luat de pe foc, sau adaugă-l într-o rețetă care nescesită preparare cu foc mic.
De ce este curcumina benefică pentru sănătate?
Poți citi pe blogul nostru acel articol în care îți prezentăm pe larg proprietățile turmericului, un ingredient care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta, dar iată pentru acum câteva dintre beneficiile extraordinare ale curcuminei, dovedite științific, pentru care merită să incluzi turmericul în alimentația ta:
- este un puternic antiinflamator, antioxidant și antiseptic
- crește imunitatea organismului
- are un redutabil rol anticancerigen
- menține colesterolul în limitele normale
- reglează digestia
- detoxifică ficatul
- scade tensiunea sangvină
- îmbunătățește memoria și funcționarea creierului și previne Alzheimerul
- este util în tratarea a numeroase boli de piele
Despre turmeric în medicina ayurvedică. Și o rețetă
Pentru a asigura absorbția optimă a curcuminei din turmeric, poți încerca un remediu ayurvedic vechi de sute de ani, a cărui rețetă ți-o voi prezenta mai jos. Remediul acesta are un conținut uriaș de antioxidanți și este recomandat pentru detoxifierea sângelui, reglarea digestiei, echilibrarea sistemului nervos, reducerea inflamațiilor, până la prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului.
Rețeta de lapte de aur, un preparat ușor pe bază de lapte vegetal, cu turmeric și puțin piper
Ingrediente:
O cană de lapte vegetal
1/2 de linguriță de turmeric pudră
O linguriță de scorțișoară măcinată
Un vârf de cuțit de piper alb măcinat
O linguriță de ulei de cocos extravirgin
Mod de preparare:
Fierbe laptele și îndepărtează spuma. Oprește focul și adaugă în lapte turmericul, scorțișoara, piperul și uleiul de cocos. Poți suplimenta aportul de substanțe puternic antiinflamatoare, antivirale și antibiotice din acest elixir pentru sănătate cu un sfert de linguriță de pudră de ghimbir. Lasă la infuzat timp de 10 minute. După ce amestecul tău s-a răcorit, adaugă miere, după gust. Bea acest lapte cald seara, înainte de culcare, dimineața, sau atunci când te doare capul, spatele sau orice altă parte a corpului sau atunci când simți nevoia să te energizezi.
Aceasta e o rețetă mai simplificată a laptelui de turmeric. Dacă vrei să respecția rețeta originală, fierbe un sfert de cană de turmeric cu o jumătate de linguriță de piper măcinat și cu o jumătate de cană de apă până se transformă într-o pastă. Păstrează această pastă de turmeric la frigider și, atunci când vrei să bei lapte de turmeric, încălzește pe foc o cană de lapte vegetal împreună cu o jumătate de linguriță de pastă de turmeric și o linguriță de ulei de cocos (fără să lași amestecul să ajungă la punctul de fierbere). La final, îndulcește laptele cu miere, după gust. Mierea își pierde din proprietăți dacă e încălzită la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, așa că asigură-te că laptele e doar călduț atunci când adaugi mierea.
Sfatul specialiștilor în medicina Ayurvedică este să consumi cât poți de des o cană din acest „lapte de aur”. Sfatul meu este să-l prepari și să-mi spui cum ți-a ieșit și cum îți place.
Mai poți consuma turmericul și sub forma de supliment nutritiv ecologic, cu piper, care îi maximizează absorbția în organism.
Pe curând!
Ruxi, Republica BIO
Surse ayurvedic, holistice, și în general sănătoase:
Copyright Republica BIO
TAG-uri:
Stroe Adriana pe
Dar dacă folosesc lapte de cocos mai e nevoie de ulei de cocos?