Moartea ultimului atac de cord, sau cum putem evita bolile de inimă
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Știai că poți duce o viață liniștită, fără să te pândească mereu gândul că inima te poate lăsa, fără vreun simptom de alertă, mai ales atunci când istoricul medical al familiei îți spune că șansele sunt mari? Da, sănătatea organismului tău poate depinde și de tine, nu neapărat de “ce spun genele”. Am descoperit recent un material editorial interesant, care stă la baza articolului nostru de astăzi, și care tratează foarte serios această problemă atât de des întâlnită. Îl poți citi integral aici.
Situaţia medicală actuală în lume nu este deloc roz. Infarctul miocardic este o boală a inimii atât de des întâlnită încât 17 milioane de oameni mor anual în lume din cauza ei. Este o ameninţare foarte serioasă la adresa umanităţii, dar de care putem scăpa, iar rezolvarea se află în natură!
Ce este infarctul şi de ce se produce el?
“Colesterolul rău” sau LDL este principalul vinovat de afecţiunile cardiovasculare. Organismul are nevoie de colesterol pentru a supravieţui, însă doar într-o anumită cantitate. Atunci când în organism se găseşte o cantitate depăşită de cholesterol LDL, pe vasele de sânge începe să se depună aşa numita placă de aterom ce duce la afecţiunea numita ateroscleroză. Noi știm acest fenomen descris pe înțelesul tuturor ca “depunere de grăsime pe vasele de sânge”.
Infarctul se produce atunci când una dintre arterele coronare este blocată de această placă. Acolo se formează un cheag de sânge ce se dezvoltă rapid, iar porţiunea inimii care este irigată de acea arteră nu mai primeşte sânge şi se formează necroza (moartea fibrelor musculare din zona respectivă) – o parte din inima ta, moare!
Aşadar, cu cât consumi mai multe alimente ce măresc nivelul de colesterol, cu atât arterele vor fi mai afectate de această placă şi te expui singur la posibilitatea de a face un infarct. Care sunt alimentele ce determină un nivel crescut de colesterol în sânge? Carnea grasă, cartofii prăjiţi, ouăle, untul, margarina, smântâna, brânzeturile grase, dulciurile, îngheţata, chipsurile şi chiar popcorn-ul pregătit la microunde.
Ce trebuie să faci ca să te fereşti de infarct?
Simplu: îţi schimbi alimentaţia! Îţi poţi recalcula traseul vieţii prin revizuirea alimentaţiei. Poate nu pare cel mai uşor lucru de făcut, însă ştii cum se spune: orice învăţ are şi dezvăţ…
Poate nu te simţi ameninţat, nu ai în familie cazuri de boli cardiovasculare şi analizele îţi ies mereu în parametri. Dar, articolul subliniază o informaţie care sper să te pună pe gânduri: cele mai multe infarcturi se produc la persoane ce nu au niciun simptom prevestitor, chiar persoane la care arterele sunt blocate în proporţie de numai 50%!
Sunt două vești aici. Vestea bună este că nu contează dacă în istoricul medical al familiei tale se regăsesc afecţiuni ale inimii şi infarcturi, tu poți să nu faci așa ceva, dar dacă ai grijă la ce mânânci, la stilul tău de viață. Vestea proastă este că dacă nu ești atent, poți face acest infarct miocardic oricât de sănătoasă ți-ar fi moștenirea genetică.
Deci, tu poţi preveni infarctul prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, prin mişcare zilnică şi prin eliminarea din alimentaţie a tuturor mâncărurilor care îţi cresc nivelul de colesterol. Şi nu doar că te vei feri de infarct, dar vei avea o viaţă calitativ mai bună, mai multă energie, un corp mai sănătos, o piele mai frumoasă, unghii mai rezistente, păr mai puternic. Și lista poate continua.
În cadrul articolului original vei găsi şi un reportaj al medicului Sanjay Gupta care a investigat în amănunt cauzele infarctului şi chiar a oferit exemple de oameni ce au reuşit să scape de ameninţarea infarctului prin schimbarea alimentaţiei. Printre exemplele celor ce au învins se află şi fostul preşedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, care a eliminat din alimentaţia zilnică lactatele, carnea, ouăle şi uleiul. Sub îndrumarea medicului nutriţionist Dean Ornish a adoptat o dietă bazată pe vegetale sănătoase, şi a reuşit să îmbrace “vesta anti-infarct”. Nu spunem că e musai să renunți a mai mânca cele de mai sus, dar îți recomandăm să ai un regim alimentar echilibrat, în care grăsimile pot avea un procent mai mic.
Un alt exemplu demn de toată admiraţia este cel al unei foste detective din Ohio, Sharon Kintz, care, după ce a suferit un infarct, a refuzat să se supună unei operaţii pe inimă şi a ales să folosească mâncarea drept medicament, conştientă că doar aşa va scăpa de ameninţarea unui nou infarct şi că va elimina definitiv problemele asociate cu inima şi nu numai. “Experimentul” ei a fost un succes şi este dovada faptului că având o alimentaţie corectă, nu doar că poţi să previi infarctul dar poţi şi să vindeci bolile de inimă. Foarte multe persoane sunt informate greşit asupra posibilităţii de vindecare a bolilor de inimă, în special a aterosclerozei. Placa de aterom, formată din depuneri cauzate de colesterol, este reversibilă, sau se poate reduce, prin alegerea unui stil de viață sănătos.
Tot din reportajul doctorului Sanjay Gupta am aflat şi că în anumite locuri ale lumii precum Africa centrală, Mexico sau Papua Noua Guinee nu există boli de inimă şi asta pentru că alimentaţia lor nu conţine alimente grase sau fast-food. Dacă ei pot, înseamnă că şi noi putem.
Putem deci eradica bolile de inimă?
Nota de la concluzie esta una destul de îndepărtate, însă optimistă și realizabilă: bolile de inimă ar putea eradicate. Cum? Alegând o alimentație sănătoasă, îngrijită, și un stil de viață cumpătat și activ. Ce ar trebui să conţină o alimentaţie sănătoasă şi care să elimine riscul bolilor de inimă? Cereale integrale, fasole, legume şi fructe, neapărat provenite din culturile bio, să fie “curate”, fără urme de pesticide și alte chimicale periculoase, cu efect de otravă. De cele mai multe ori alegem să luăm medicamente pentru orice mică durere sau afecţiune şi nu conştientizăm puterea uriaşă pe care alimentaţia sănătoasă şi naturală o are şi nici nenumăratele beneficii pe care ni le aduce. Dar cu ce am scris azi pentru tine sper că eşti măcar cu un pas mai aproape de sănătate. De sănătate adevărată!
Alimentaţia sănătoasă pe care natura ne-o pune la dispoziţie este calea spre o viaţă mai lungă, de o calitate net superioară şi spre “vesta anti-infarct”.
Nu-i așa că natura e minunată?
Florrie, pentru Republica BIO
Sursa:How to avoid heart disease – foodrevolution.org
Sursa foto: foodrevolution.org
Copyright Republica BIO
TAG-uri: