Borna 9 pe hartă: vitamina C, cel mai eficient remediu împotriva răcelii
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Hapciu, sau dacă ai strănutat înseamnă că ai pierdut-o. Astăzi, în ton cu vremea de-afară, continui călătoria în lumea vitaminelor, condusă mai departe de busola bio din dotare, cu faimoasa vitamină C.
Vitamina C este cu siguranță cea mai cunoscută dintre vitamine. Dacă te-aș întreba, ți-ar fi greu să numești pe loc un aliment care e o sursă bună de cianocobalamină (vitamina B12) sau de acid folic (vitamina B9)? Deși acum, datorită seriei mele despre vitamine, eu sper că tu ești mai bine informat în această privință. Dar dacă te-aș întreba să-mi spui o sursă de vitamina C, aproape sigur că ai știi un răspuns, si aproape sigur că acesta ar fi lămâia, nu? De ce? Pentru că vitamina asta este unul dintre cele mai bine vândute suplimente alimentare.
Este cel mai bine cunoscută ca antioxidant. Antioxidanții previn deteriorarea țesuturilor și a celulelor, cauzată de radicalii liberi. Vitamina C este necesară și pentru producția de colagen, o proteină care asigură sănătatea pielii și a oaselor.
Tot vitamina C contribuie și la producția anumitor neurotransmițători. Aceștia sunt semnalele care transportă gândurile, emoțiile și comenzile la nivelul creierului și al întregului sistem nervos. Avem nevoie în special de vitamina C pentru a produce serotonină, un hormon care joacă un rol major în buna funcționare a sistemului nervos, endocrin, imunitar și digestiv și care, în cantități adecvate, ne ferește de depresie și anxietate.
În plus, și de fapt motivul pentru care toată lumea o știe, este faptul că vitamina C ajută atunci când ești răcit. Mai mult, ajută dacă o consumi atunci când știi că urmează un sezon rece, în care răcelile sunt la ordinea zilei. Fortifică și pregătește sistemul imunitar, îl pregătește pentru lupta cu virușii răcelilor. Că sunt mulți, foarte mulți!
Există numeroase surse pentru vitamina C, chiar mai eficiente decât citricele.
Iată topul principalelor surse naturale de vitamina C în ordine crescătoare:
10. Spanac (100 de grame asigură 7% din doza zilnică recomandată)
9. Mazăre preparată termic (100 de grame asigură 37% din doza zilnică recomandată)
8. Roșii preparate termic (100 de grame asigură 38% din doza zilnică recomandată)
7. Pepene galben (100 de grame asigură 53% din doza zilnică recomandată)
6. Lămâi (100 de grame asigură 74% din doza zilnică recomandată)
5. Ananas (100 de grame asigură 79% din doza zilnică recomandată)
4. Portocale (100 de grame asigură 89% din doza zilnică recomandată)
3. Căpșuni (100 de grame asigură 98% din doza zilnică recomandată)
2. Papaya (100 de grame asigură 102% din doza zilnică recomandată)
Și, surpriză, câștigătorul nu face parte din rândul citricelor:
Există însă un superaliment, care merită o mențiune specială: pudra de acerola, care poate constitui cea mai bună protecție împotriva bolilor de sezon prin conținutul uriaș de vitamina C. Acest aliment reprezintă practic sursa cea mai mare de vitamina C din lume.
Imunizează-te natural!
Ruxi, Republica BIO
Sursele mele nealimentare pentru acest material au fost:http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php
Copyright Republica BIO
Articole înrudite:
Borna 10 pe hartă: vitamina D sau “vitamina Soarelui”
Borna 8 pe hartă: vitamina B12, pentru un creier sănătos
Vrei să ai tot serialul "Harta Vitaminelor"?
Downloadează acum eBook-ul gratuit:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: