Video: Fursecuri festive cu ceai matcha, spirulină și ulei de cocos
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Sărbătorile au fost dintotdeauna un prilej pentru a pune pe masă cele mai reușite preparate culinare. Tradiționaliștii se mândresc cu rețetele transmise din generație în generație. Alții, aleg feluri de mâncare exotice pentru a-și impresiona musafirii. Și, în fine, mai există unii care nu vor să aleagă gustul în detrimentul sănătății. Dacă și tu faci parte din categoria asta, atunci știi că pe masa ta vor fi preparate sănătoase, dar departe de a fi insipide. Sunt sărbătorile de iarnă și-ți vei surprinde familia sau prietenii cu rețete minunate și în același timp sănătoase.
Iată de ce îți propun pentru acest Crăciun o rețetă de fursecuri foarte speciale, pline de antioxidanți și substanțe nutritive care îți vor întări imunitatea, foarte gustoase după cum confirmă colegii mei de la Republica BIO care le-au degustat și care arată atât de bine încât îi vor încânta pe cei mari și cei mici deopotrivă.
Și înainte de a vorbi despre fursecurile mele, vreau să fac o mențiune specială referitor la cutiile care apar în poze, şi o mulţumire. Ele sunt realizate manual și fac parte dintr-o minunata gamă de produse de artizanat lucrate cu pasiune și migală de prietenii mei de la Decorațiuni Handmade. O mică afacere de familie specializată în crearea de decorațiuni handmade pentru ocazii speciale: cadouri, decorațiuni de sărbători, mărturii pentru nuntă și botez. Eu ador obiectele făcute de ei și am cumpărat deja pentru toți prietenii mei câte ceva de la ei pentru sărbători.
Un mic cuvânt înainte despre ingredientele-surpriză din aceste fursecuri.
În loc de unt, am folosit ulei de cocos. Uleiul de cocos ecologic Republica BIO conține o multitudine de antioxidanți, scade colesterolul „rău” și îl crește pe cel „bun”, are un punct de fum ridicat, adică își păstrează calitățile și la temperaturi ridicate și, nefiind tratat absolut deloc, va da o notă apetisantă de cocos fursecurilor tale fără să fie nevoie să mai adaugi vreo altă aromă chimică din comerț.
Urmează ceaiul matcha, un sortiment de ceai verde care conține de aproximativ 10 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit. Spre deosebire de acesta din urmă, în cazul său, se consumă frunza întreagă transformată în pudră și nu doar o infuzie din frunzele de ceai. Un alt aspect de care profită cei mai faimoși chefi din lume pentru a suprinde cu preparate unice este că acesta colorează într-o nuanță de verde complet naturală felurile de mâncare doar prin adăugarea de câteva grame. Și ce poate fi mai potrivit de Crăciun decât niște fursecuri verzi în ton cu cetina verde a bradului?
Eu am combinat ceaiul matcha cu puțină spirulină, ca să mă asigur că verdele va fi cât mai intens, dar și pentru a mări calitățile nutritive ale fursecurilor noastre festive. Spirulina, ca și ceaiul matcha și uleiul de cocos, face parte din categoria superalimentelor. Este o microalgă verde-albastră pe care o găsești sub formă de pudră și care conține o bogăție de vitamine, minerale și proteine. Spirulina te ajută să slăbești, te energizează și îți întărește imunitatea.
Am preparat două tipuri de fursecuri, unele cu făină integrală și unele cu făină albă. Chiar dacă și cele cu făină integrală au ieșit verzi, cele cu făină normală au arătat cu adevărat extraordinar după cum poți observa din poze. Tu poţi face cum crezi că e mai bine pentru tine.
Dacă prepari aceste fursecuri doar cu ulei de cocos, vei munci mai mult la decuparea lor pentru că aluatul se va înmuia foarte repede, dar nu te speria. Îți recomand ca, cel puțin la început, până te familiarizezi cu acest tip de aluat, să folosești o parte ulei de cocos și o parte unt. Așa aluatul se va menține mai mult timp tare și îți va fi mai ușor să lucrezi cu el.
Timp de preparare:
Aproximativ 3 ore, cu tot cu cele 2 ore și 30 de minute cât aștepţi să se întărească aluatul şi să se coacă fursecurile.
Ingrediente:
75g de ulei de cocos ecologic și 75g unt (poți crește treptat cantitatea de ulei de cocos din această rețetă și reduce proporțional pe cea de unt)
Un ou, şi-ţi recomand să foloseşti ouă ecologice
2g de praf de copt
110g de zahăr brun pudră (sau poţi folosi zahărul bio din floare de cocos, foarte nutritiv şi cu indice glicemic mic)
240g de făină integrală sau de făină albă
7g de ceai verde matcha
3g de pudră de spirulină
Mod de preparare:
Eu am cumpărat un set de lingurițe de măsurat de la Ikea (sunt foarte ieftine) care sunt practice pentru a măsura cantități mici de ingrediente de ordinul gramelor ca în cazul ceaiului matcha, pudrei de spirulină și a prafului de copt. Zahărul brun pudră l-am obținut prin măcinarea zahărului brun cu ajutorul unei râșnițe de cafea, dar poți folosi și blenderul pentru asta.
Untul din rețetă trebuie folosit la temperatura camerei, deci e nevoie să-l lași un timp afară din frigider. Bate cu un tel untul la temperatura camerei, împreună cu uleiul de cocos, adăugând treptat zahărul pudră. Când amestecul a devenit suficient de pufos și aerat, adaugă oul bătut spumă.
Separat, combină făina integrală sau albă (sau poţi face un amestec de făină integrală cu făină albă) cu praful de copt, ceaiul matcha și spirulina. Toarnă, treptat mixul de făină peste cel de unt şi ulei. Amestecă totul bine cu telul (sau cu mâna) și apoi învelește aluatul în folie de plastic alimentară și lasă-l la frigider pentru aproximativ două ore, ca să se întărească.
Scoate-l apoi din frigider, taie o bucată din el, așeaz-o pe o hârtie de copt și acoper-o cu o altă hârtie de copt. În acest mod, aluatul nu riscă să se lipească de făcăleț și e mai ușor de întins pentru că între făcăleț și aluat se află hârtia de copt numărul 2. Întinde o foaie cam de o jumătate de centimetru grosime și decupeaz-o cu o formă de fursecuri. Dacă nu le ai deja, le găsești peste tot prin magazine. Cât întinzi bucata de aluat, lasă restul la frigider, ca să se mențină tare. Dacă ți se pare că aluatul s-a înmuiat prea mult până termini de decupat fursecurile, îl poți băga oricând din nou la frigider pentru câteva minute ca să se întărească.
Așează fursecurile pe o tavă căptușită cu hârtie de copt. Mai bagă tava la frigider pentru 15 minute. Va ajuta la intensificarea culorii și la menținerea formei fursecurilor.
Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Apoi scade temperatura până la 150 de grade și bagă fursecurile la cuptor timp de 10-15 minute, sau până când s-au copt, fără să se rumenească, altfel îşi pierd culoarea. Eu m-am ghidat după miros pentru că, atunci când se coc, împrăștie o aromă foarte apetisantă, și recunosc că am și gustat unul (bine, fie... vreo 3, dar numai ca să mă asigur că sunt gata).
Le poți lăsa așa cum sunt sau poți topi puţină ciocolată cu care să lipești fursecurile între ele, câte două. Poți de asemenea să cumperi bomboane de ciocolată pentru decorat torturi și să le lipești cu puțină ciocolată topită din loc în loc pe deasupra fursecurilor cum am procedat eu în cazul brăduților.
Poftă bună şi sărbători fericite!
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO