Vezi sidebar
5 produse cu rol în ameliorarea stărilor de panică și anxietate
21.05.2020
Ruxi Comsa
3.622 vizualizări

Anxietatea este răspunsul natural al organismului la stres. Este un sentiment de teamă în legătură cu ce urmează să aducă viitorul. Există anumite situații de viață cum ar fi mersul la un interviu pentru un loc de muncă, un discurs pe care trebuie să-l ținem în public sau un examen important care ne fac pe oricare din noi să ne simțim temători și nervoși. Teama sau neliniștea obișnuită apare adesea pe parcursul vieții, dar nu durează foarte mult și nu interferează cu viața ta cotidiană, nu îți afectează capacitatea de a face activitățile de zi cu zi.

Anxietatea

În cazul unei tulburări anxioase, senzația de teamă poate fi prezentă permanent. Acest tip de anxietate te poate împiedica să faci diverse lucruri, chiar și activități pe care le consideri plăcute. De exemplu, anxietatea socială te poate împiedica să cunoști oameni noi pentru că ai senzația că ceilalți te judecă pentru ceea ce spui și că te faci mereu de râs atunci când vorbești. În cazuri extreme, anxietatea te poate împiedica să te urci într-un lift, să traversezi strada sau chiar să pleci de acasă. De exemplu, te poți teme atât de mult de spațiul închis al unei cabine de lift și de faptul că s-ar putea prăbuși, încât nu mai poți să mergi cu liftul. În lipsa unui tratament, adesea, anxietatea se agravează cu timpul.

Care sunt simptomele anxietății?

Modul în care resimțim anxietatea diferă de la persoană la persoană. Simptomele pot varia de la un nod în stomac la palpitații cardiace. Te poți confrunta cu coșmaruri, amintiri sau gânduri recurente dureroase de care nu poți scăpa. Poți avea un sentiment general de neliniște sau te poți teme de anumite locuri sau situații specifice.

Printre simptomele anxietății generale se numără:

  • Ritm cardiac accelerat;
  • Respirație accelerată;
  • Neliniște și agitație;
  • Dificultăți de somn;
  • Dificultăți de concentrare.

Nu se cunoaște exact cauza anxietății și a atacurilor de panică. Dar se pare că e vorba de o combinație de factori care includ și factori genetici, și de mediu (de exemplu un nivel ridicat de stres constant la locul de muncă etc.), precum și factori legați de echilibrul chimic de la nivelul creierului.

Atacul de panică

 

Atacul de panică - Video Republica BIO

 

Anxietatea se poate manifesta și prin atacuri de panică. Atacul de panică reprezintă un val intens de teamă care ne acaparează și care survine cel mai adesea pe neașteptate, fără niciun avertisment prealabil. Poate apărea chiar și atunci când dormi sau când faci o activitate relaxantă. Senzațiile pe care le trăiești sunt asemănătoare celor pe care le-ai resimți atunci când te-ai întâlni cu un animal de pradă și ai fi singur și lipsit de apărare în fața acestuia. Ritmul cardiac ți se accelerează, simți că nu mai poți să respiri și că ești pe punctul să mori.

Simptomele unui atac de panică ajung de obicei la punctul maxim în 10 minute de la declanșare și se încheie în general în 20-30 de minute. Atacurile de panică se pot produce oriunde și la orice oră, când ești la volanul mașinii tale, când mergi pe stradă, când te afli la cumpărături etc.

Atacul de panică poate apărea o singură dată în viață, deși multe persoane se confruntă cu episoade repetate. Atacurile de panică sunt adesea declanșate de o situație specifică, de exemplu traversarea unui pod sau vorbitul în public, mai ales dacă această situație a produs un atac de panică anterior. De obicei, în situația generatoare de panică te simți în pericol, ai sentimentul că nu există nicio cale de ieșire.

Așa cum descriam mai sus, este ca și cum te-ai afla față în față cu un animal de pradă pe punctul să te atace, acest lucru generând o reacție automată de tipul „luptă sau fugi” stimulată de un val de adrenalină declanșat în corp pentru a te ajuta să scapi din situația de pericol.

Care sunt simptomele atacului de panică?

Iată care pot fi simptomele tipice unui atac de panică:

  • Palpitații;
  • Dureri în piept;
  • Tremor;
  • Senzație de sufocare;
  • Dificultăți de respirație;
  • Transpirații;
  • Greață sau tulburări abdominale;
  • Amețeală;
  • Senzație de amorțeală;
  • Teamă de moarte, de a nu pierde controlul sau de a-mi pierde mințile;
  • Senzația de detașare de corp sau de mediul înconjurător.

 

Remedii anxietate și atac de panică

Anxietatea se poate trata medicamentos și/sau prin psihoterapie. Schimbări ale stilului de viață te pot ajuta să gestionezi mai bine simptomele și să reduci semnificativ din nivelul anxietății.

De exemplu, practicarea exercițiilor fizice, meditație, yoga, tehnici de respirație profundă sau alte tehnici de relaxare, somn suficient, o alimentație sănătoasă pot contribui semnificativ la ameliorarea stării de anxietate.

In farmacia verde a naturii există și diverse remedii bio sau suplimente alimentare care pot fi utile în diminuarea anxietății. Îți propunem în rândurile următoare câteva suplimente alimentare care pot funcționa în cazul în care te confrunți cu anxietate sau atacuri de panică.

5 remedii bio pentru anxietate:

  1. Ashwagandha: Aceasta este un superaliment adaptogen, echilibrant emoțional, care redă vitalitatea și bunăstarea fizică și mentală; ajută în perioadele de oboseală, extenuare, sau pierdere a capacității de concentrare și contribuie la combaterea anxietății, la stimularea relaxării, așa cum demonstrează studiile.
  2. Rhodiola: Combate oboseala și durerile de cap induse de stresul fizic și emoțional, insomnia, scăderea apetitului sau a capacității profesionale. Și în cazul acesteia, studiile confirmă îmbunătățiri semnificative ale simptomelor de anxietate generalizată în urma administrării de suplimente alimentare cu Rhodiola.
  3. Tulsi: Cercetările moderne au clasificat Tulsi ca plantă adaptogenă sau plantă ce susține sistemul imunitar și reduce efectele negative ale stresului și anxietății, crește vitalitatea și rezistența organismului.
  4. Curcumin: Conform studiilor, acest polifenol prezent în turmeric crește semnificativ rezistența în fața stresului cronic, un factor de risc bine cunoscut pentru apariția anxietății și a tulburărilor de dispoziție.
  5. Ulei de lavandă: Acesta este renumit pentru proprietățile sale calmante și utilizat de mult timp în aromaterapie pentru rolul său liniștitor și de inducere a unei stări de relaxare, efecte confirmate de studii

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Surse:

  1. Everything You Need to Know About Anxiety
  2. What’s the Difference Between a Panic Attack and an Anxiety Attack?
  3. PMC; An Alternative Treatment for Anxiety: A Systematic Review of Human Trial Results Reported for the Ayurvedic Herb Ashwagandha (Withania somnifera)
  4. PubMed; A pilot study of Rhodiola rosea (Rhodax) for generalized anxiety disorder (GAD).
  5. PMC; The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature
  6. PMC; A diet enriched with curcumin promotes resilience to chronic social defeat stress
  7. PMC; Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.