Vezi sidebar
Mierea de Manuka, o minune a naturii
25.10.2021
Ruxi Comsa
268 vizualizări

Ai gustat vreodată miere de Manuka? Dacă ai făcut-o, sigur ți-ai dat seama că are un gust, o culoare și o consistență diferită de a altor tipuri de miere. Dincolo de gust, aspect și textură, mierea de Manuka este extrem de diferită de alte tipuri de miere prin beneficiile sale absolut unice pentru sănătate.

Există nenumărate studii care atestă aceste calități și care arată că mierea de Manuka originală poate fi considerată pe bună dreptate unul dintre aliații importanți pe care natura ni-i pune la dispoziție pentru a ne proteja de virusuri, bacterii și alți agenți patogeni și pentru a trata diverse afecțiuni fără teama de efectele secundare pe care le au de cele mai multe ori medicamentele, dar cu o eficacitate similară, ba chiar mai crescută în unele cazuri.

Importanța utilizării mierii în scopuri medicinale este bine documentată în cele mai vechi texte ale istoriei popoarelor. Mierea este binecunoscută și studiată pentru proprietățile sale antimicrobiene, antivirale și de stimulare a imunității. Proprietățile medicinale ale mierii sunt legate și de sursa de unde își recoltează albinele nectarul. Mierea de Manuka este o miere închisă la culoare, bogată în fenoli care a atras recent atenția specialiștilor ca urmare a acestor proprietăți. Cercetătorii au descoperit că mierea este eficientă împotriva unei game largi de agenți patogeni.

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este o miere rară, specială, produsă din nectarul arborelui de Manuka (Leptospermum scoparium) cu o culoare arămie, o consistență densă și un gust intens. E considerată de numeroși experți ca fiind una dintre cele mai benefice tipuri de miere din lume.

Originea mierii de Manuka

Acesta este un arbore veșnic verde care crește în Noua Zeelandă și în sud-estul Australiei. Arborele de Manuka ajunge în general la 2-5 metri înălțime, dar poate avea chiar 15 metri, cu inflorescențe albe sau ocazional roz. Este un arbore adaptat la condiții dificile de viață și soluri aride.

Frunzele arborelui de Manuka au fost utilizate de secole de triburile indigene din Noua Zeelandă și Australia pentru proprietățile lor vindecătoare.

Mierea de Manuka obținută din nectarul florilor de Manuka cules de albine este o miere extrem de prețuită pentru proprietățile sale rare și complexe care o fac atât de diferită de celelalte tipuri de miere.

Mierea de Manuka este rară pentru că e produsă din nectarul acestor arbori puțin răspândiți și deoarece poate fi recoltată doar timp de câteva săptămâni pe an când arborele de Manuka este înflorit. Acest lucru se întâmplă la finalul primăverii – începutul verii când vremea se încălzește. Albinele au doar cel mult 25 de zile la dispoziție pentru a recolta nectarul de la apariția bobocilor până în momentul când florile încep să ofilească. Acest interval limitat și zonele sălbatice în care cresc arborii de Manuka fac ca apicultorii să lucreze din zori până seara târziu în această perioadă și chiar să apeleze la elicoptere pentru a deplasa stupii cu albine în zonele mai îndepărtate și greu accesibile.

Pe lângă asta, sunt necesare și anumite condiții meteo optime pentru recoltare. De exemplu, vântul puternic riscă să rupă florile delicate ale arborilor, iar ploaia împiedică albinele să iasă din stupi. De aceea, cantitatea de miere de Manuka obținută anual variază semnificativ în funcție de condițiile meteo și de cât de mult nectar au produs arborii.

Toate aceste aspecte fac ca obținerea mierii de Manuka să constituie un proces dificil, iar acest tip de miere să fie un produs rar și mai costisitor.

Ce gust are mierea de Manuka?

Majoritatea persoanelor adoră gustul mierii de Manuka, acesta fiind diferit de al altor tipuri de miere. Este de o dulceață medie, nu foarte intensă, cu note de nucă. Acest gust combinat cu textura densă, catifelată, se topește în gură răsfățând papilele gustative cu aroma ușoară de caramel.

Poate fi consumată simplă, dar și în combinație cu zeamă de lămâie și ghimbir ras, dizolvată sau nu în apă. În orice mod, aroma sa unică te va cuceri.

Cu ce e diferită mierea de Manuka față de mierea obișnuită?

Ca urmare a creșterii rezistenței la antibiotice, oamenii de știință s-au concentrat asupra identificării unor soluții alternative. Mierea de Manuka pare a fi una dintre cele mai bune puse la îndemână de natură, aceasta putând fi socotită practic un antibiotic natural.

Numeroase studii au evidențiat proprietățile antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii, antioxidante și de stimulare a imunității care fac mierea de Manuka unică. Acestea au fost corelate cu metilglioxalul din aceasta și conținutul fenolic.

Arbustul de Manuka crește în mod spontan în flora din Noua Zeelandă și are un sistem unic de apărare împotriva dăunătorilor. Acest sistem de apărare se regăsește în nectarul și uleiul arbustului de Manuka.

Pentru a transforma nectarul florilor în miere, albinele introduc o enzimă care descompune nectarul și îl stabilizează în mierea pe care o mâncăm. Prin acest proces se produce peroxidul de hidrogen în miere, care are un oarecare efect antibacterian împotriva unor bacterii. Acest lucru se întâmplă în majoritatea mierelor din întreaga lume și este motivul pentru care mierea a fost folosită de secole în îngrijirea rănilor și pentru durerile de gât.

Însă este de reținut faptul că peroxidul de hidrogen se distruge în prezența căldurii și a luminii. Așadar, proprietățile antibacteriene ale mierii obișnuite se deteriorează atunci când aceasta este încălzită pentru extragere și ambalare, sau se deteriorează în timp atunci când un borcan stă pe un raft într-un magazin sub lumina soarelui sau sub lumină artificială.

Când Peter Molan, celebrul biochimist și lector de la Universitatea Waikato, care a desfășurat nenumărate studii pe mierea de Manuka, a testat inițial acest tip de miere, a comparat-o cu alte tipuri de miere din toată lumea și ca prim pas a distrus în mod deliberat activitatea peroxidului de hidrogen din toate tipurile de miere. Astfel a descoperit că mierea Manuka era singura care, după acest proces, continua sa aibă proprietăți antibacteriene.

Apoi a testat mierea de Manuka împotriva unora dintre cele mai rezistente tulpini de bacterii, inclusiv MRSA și a descoperit că le-a ucis, demonstrând astfel proprietățile antibacteriene superioare ale acestui tip de miere. Apoi a încălzit mierea de Manuka la peste 100 de grade Celsius și chiar a iradiat-o,  dar a constatat că în continuare este eficientă împotriva bacteriilor rezistente. Această activitate a fost descrisă de Peter Molan ca fiind Activitatea Non Peroxid (NPA), care ulterior a fost înregistrată ca UMF Factor (Unique Manuka Factor).

În 2006, un om de știință din Germania a descoperit că unul dintre compușii naturali din mierea de Manuka, metilglioxalul (MGO), era prezent în toată mierea de Manuka care avea activitate UMF. Relația dintre nivelurile de MGO și NPA din mierea de Manuka din Noua Zeelandă a fost demonstrată în continuare de cercetătorii de la Universitatea Waikato. S-a dovedit că MGO este un compus extrem de stabil, fiind rezistent la căldură, la fluidele din corp, la lumină și la activitatea enzimatică.

S-a dovedit că metilglioxalul din mierea de Manuka din Noua Zeelandă provine din dihidroxiacetonă (DHA), care este prezentă în nectarul florilor de Manuka în cantități variate (unii arbuști de Manuka au mai mult DHA în nectarul lor decât altele).

Mierea de Manuka proaspăt produsă de albine, conține un nivel scăzut de metilglioxal și un nivel ridicat de dihidroxiacetonă. Depozitarea mierii de Manuka la 37 de grade C duce la o scădere a conținutului de dihidroxiacetonă și la o creștere a metilglioxalului. Astfel, metilglioxalul din mierea de Manuka este creat de-a lungul timpului în mod natural din interacțiunea dihidroxiacetonei (DHA) din miere cu diferite proteine ​​și aminoacizi (care apar în mod natural în miere).

Factorul MGO este un termen care descrie capacitatea antimicrobiană a mierii de Manuka. Fiecare lot de miere este supus testelor standardizate în laboratoare independente, conform reglementărilor emise de Guvernul Noii Zeelande, pentru a determina nivelul de metilglioxal. Cu cât nivelul de metilglioxal este mai mare, cu atât este mai ridicată și capacitatea antibacteriană a mierii. 

Așadar, atunci când cumperi miere de Manuka poți fi sigur de proprietățile antibacteriene superioare ale metilglioxalului care, spre deosebire de peroxidul de hidrogen din mierea obișnuită, nu poate fi alterat.

Ce proprietăți are mierea de Manuka?

Proprietăți imunostimulatoare

Mierea de Manuka stimulează producția de celule ale sângelui care combat microorganismele și agenții patogeni. Astfel, un studiu din 2007 arată că celulele sistemului imunitar sunt stimulate de consumul de miere de Manuka.

De asemenea, mai multe studii care analizează eficacitatea mierii în tratamentul afecțiunilor pielii sau a rănilor au dovedit capacitatea extrem de ridicată a mierii de Manuka de a stimula imunitatea organismului, contribuind la combaterea infecțiilor, accelerarea procesului de cicatrizare sau eliminarea inflamațiilor de la nivel cutanat.  

Proprietăți antioxidante

Stresul oxidativ e cauzat de radicalii liberi care sunt produși constant în organism în timpul respirației. Sistemul de apărare al organismului este echipat cu antioxidanți care combat radicalii liberi. Însă reducerea capacității sale de apărare și producția crescută de radicali liberi odată cu înaintarea în vârstă conduce la stres oxidativ și la procesul de îmbătrânire a organismului, dar și la diverse boli degenerative. Deși procesul de îmbătrânire e controlat genetic, este influențat și de factori de mediu și de stilul de viață, printre care unul dintre cei mai importanți îl reprezintă dieta. Consumul de miere de Manuka ar putea proteja astfel și împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de acesta.

Studii efectuate pe animale au demonstrat că mierea de Manuka are capacități antioxidante care ar putea asigura protecție împotriva stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi. Acest efect s-ar putea datora enzimelor și conținutului fenolic total. Oamenii de știință sugerează că mierea de Manuka ar putea fi utilizată ca supliment alimentar de la vârste tinere pentru a îmbunătăți statusul oxidativ al organismului.

Proprietăți antiinflamatorii

Eficacitatea mierii de Manuka în tratamentul rănilor și al arsurilor a condus cercetătorii la presupunerea că aceasta ar avea proprietăți antiinflamatorii. Diverse studii au confirmat faptul că aceasta poate reduce inflamația de la nivelul țesuturilor sau al organelor, accelerând semnificativ procesul de vindecare și de reparare al țesuturilor. Afecțiuni care implică un proces inflamator precum bolile intestinale inflamatorii au prezentat o reducere semnificativă a acesteia în urma consumului de miere de Manuka. 

Proprietăți antibacteriene

Numeroase studii confirmă faptul că mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene și poate fi folosită în tratamentul infecțiilor, inclusiv al celor cu periculoasa bacterie Helicobacter Pylori care, netratată, produce inflamație cronică și crește semnificativ riscul de apariție a cancerului de stomac.

În plus, avantajul tratamentului cu miere de Manuka este că acesta nu conduce în timp la creșterea rezistenței bacteriilor, așa cum se întâmplă în cazul antibioticelor. De exemplu, Staphylococcus aureus este un microorganism extrem de periculos care, ca urmare a administrării excesive de antibiotice a devenit rezistent la acestea. Mierea de Manuka acționează asupra genelor acestor bacterii și astfel le combate cu succes. Prin urmare, mierea de Manuka poate fi considerată un antibiotic natural.

Un alt studiu arată că mierea de Manuka poate fi eficientă în prevenirea gingivitei și a altor afecțiuni gingivale produse de bacteriile de la nivel bucal, împiedicând formarea plăcii dentare.

Proprietăți antifungice

Creșterea rezistenței la medicamentele antifungice, dar și efectele secundare ale acestora au generat interes pentru tratamente naturale eficiente, lipsite de efectele negative ale primelor. Mierea s-a dovedit a avea un spectru larg de acțiune luptând cu succes împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv al celor rezistente la medicamente cum ar fi ciuperca larg răspândită Candida albicans.

Proprietăți antivirale

Mierea combate nu doar bacteriile și fungii, ci și virusurile, având acțiune antivirală împotriva virusului rubeolei și virusului varicella-zoster. Ea este folosită și pentru a trata leziunile recurente produse de Herpes simplex.

Există numeroase studii care arată că metilglioxalul din mierea de Manuka este eficient în combaterea virusurilor gripei, inclusiv virusul gripei porcine H1N1.

Aceasta, conform cercetătorilor din cadrul studiului amintit mai sus, intensifică efectul tratamentelor convenționale medicamentoase antivirale, acționând sinergic cu acestea, de exemplu împotriva virusului gripal A H1N1. De aceea, nu doar că nu este contraindicată atunci când urmăm un tratament antiviral, ci este cât se poate de benefică.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale mierii de Manuka?

Poate trata diverse tulburări digestive

Hipoaciditatea stomacală, refluxul gastric sau diverse afecțiuni bacteriene la nivel digestiv pot fi tratate cu ajutorul mierii de Manuka și al puternicelor sale proprietăți antibacteriene.

De exemplu, poate combate bacteria Clostridium difficile, care conduce la refluxul gastric și poate echilibra sistemul digestiv contribuind la reglarea dezechilibrelor de la nivelul stomacului și al intestinelor.

Recomandare de consum:

2 lingurițe pe zi miere de Manuka cu factor minim MGO 500+.

Poate îmbunătăți aspectul pielii

Mierea de Manuka aplicată pe piele poate contribui la reducerea inflamației și iritațiilor tenului, a dermatitei atopice sau la diminuarea acneei. Mierea de Manuka poate fi utilizată și pentru milia (micile punctișoare albe de sub ochi).

E important de menționat că cea mai mare parte a mierii de Manuka din comerț este dedicată consumului intern, nefiind miere cu grad medicinal și deci nu se recomandă aplicarea pe răni deschise. 

Recomandare de utilizare:

Puteți aplica miere de Manuka cu factor minim MGO 80+/UMF 5+ în strat subțire pe zonele cu probleme. Pentru afecțiuni precum milia (punctele de grăsime), combinați mierea cu pudră de scorțișoară, aplicați pe ten și lăsați să acționeze 10-15 minute după care clătiți.

Poate contribui la tratarea infecțiilor

După cum am văzut mai sus, mierea de Manuka are un puternic rol antibacterian, antifungic și antiviral, putând fi utilizată pentru tratarea unor agenți patogeni redutabili precum stafilococul auriu care rezistă la majoritatea antibioticelor uzuale.

Recomandare de consum:

1-2 lingurițe pe zi miere de Manuka cu factor minim MGO 500+. În cazul infecțiilor fungice, se pot face aplicări locale cu miere de Manuka cu factor ridicat antibacterian precum cele menționate mai sus.

Poate trata gingivita și preveni cariile dentare

Mierea de Manuka ajută la prevenirea și tratarea gingivitei și a afecțiunilor de la nivelul cavității bucale ca urmare a puternicelor sale proprietăți antimicrobiene. Consumul de miere de Manuka poate reduce placa dentară cu până la 35% și a sângerărilor cauzate de gingivită. În plus, mineralele conținute precum calciu, fosfor și zinc contribuie la întărirea smalțului dentar.

Recomandare de consum:

2 lingurițe pe zi miere de Manuka cu factor minim MGO 300+.

Creșterea imunității

Mierea de Manuka stimulează producția de celule ale sângelui care combat agenții patogeni. Inflamația la nivelul gâtului ca urmare a unei infecții este redusă rapid prin consumul unei linguri de miere de Manuka.

Recomandare de consum:

Dacă urmărim creșterea imunității sau împiedicarea apariței infecțiilor, atunci 1 linguriță pe zi de miere de Manuka cu factor minim MGO 85+ ar trebui să fie suficientă. Dacă ne luptăm deja cu o infecție sau o viroză, sau vrem să preîntâmpinăm contaminarea cu un microb, atunci se pot consuma 2 sau chiar 3 lingurițe pe zi de miere de Manuka cu factor minim MGO 300+.

Combaterea alergiilor

Consumul regulat de miere de Manuka poate reduce simptomele alergiilor și scădea producția de antihistamine. Acestea din urmă apar ca urmare a unei reacții anormale a sistemului imunitar la unii factori din alimentație sau de mediu care conduc la simptome fiziologice precum apariția unei iritații cutanate, a mâncărimilor (prurit) sau a problemelor respiratorii. Apariția alergiilor sezoniere poate fi redusă prin consumul de miere de Manuka.

Recomandare de consum:

1-2 lingurițe pe zi miere de Manuka cu factor minim MGO 300+/UMF 12+.

Prevenirea răcelii și a gripei

Având un puternic rol antibiotic, antiviral și antiinflamator, mierea de Manuka poate preveni îmbolnăvirile din sezonul rece precum gripa și răceala, poate reduce timpul de vindecare și poate calma simptomele neplăcute ale acestora. Este util să fie administrată preventiv și, dacă îmbolnăvirea s-a produs deja, ca tratament în timpul manifestării bolii.

Recomandare de consum:

Prevenție: 1-2 lingurițe pe zi miere de Manuka cu factor minim MGO 85+

Rol terapecutic: 1-2 lingurițe pe zi miere de Manuka cu factor minim MGO 300+/UMF /12+.

Rol cosmetic și antiaging

Consumată zilnic, mierea de Manuka stimulează vitalitatea, îmbunătățește textura pielii și reduce apariția ridurilor ca urmare a conținutului extrem de ridicat de substanțe nutritive necesare celulelor din organism.

Poate fi folosită ca ingredient în măștile faciale, poate fi adăugată în șampon sau în măștile de păr, rezultatul fiind un ten neted și întinerit și un păr strălucitor și sănătos.

Recomandare de utilizare:

Puteți adăuga 1-2 lingurițe miere de Manuka cu factor minim MGO 85+/UMF 5+/10+ în măștile faciale și de păr.

Cum se clasifică puterea antibiotică a mierii de Manuka – despre factorii de pe etichetă

Există mai multe sisteme de măsurare a bioactivității și purității mierii. Cele mai cunoscute sunt MGO (care măsoară nivelul de metilglioxal) si UMF (care măsoară nivelul de metilglioxal, dihidroxiacetonă și leptosperin).

În 1998, Phil Caskey, fondatorul New Zealand Manuka Group, a lucrat împreună cu membrii din industria mierii pentru a înființa UMF® quality system, care dealtfel a fost și prima Asociație a Mierii de Manuka. Pentru produsele din țări precum Noua Zeelandă sau SUA se practică de obicei certificarea UMF pe etichetă pentru că piața a fost educată în timp sub sistemul UMF, iar clienții se ghidează după acest sistem. În țări din Europa, precum Anglia sau România, sistemul MGO este mult mai cunoscut. Mai există și alte sisteme precum NPA, KFactor etc.

Bioactivitatea și puritatea mierii sunt redate prin diverse litere și numere marcate pe eticheta produsului. Iată mai jos câteva explicații care îți pot fi utile atunci când cumperi miere de Manuka din comerț:

Etichetarea MGO

Metilglioxalul (MGO), după cum am văzut, este compusul natural care conferă mierii de Manuka proprietăţile sale unice antibacteriene. Cu cât nivelul MGO este mai ridicat, cu atât şi capacitatea antibacteriană este mai mare (de exemplu, MGO 85+ înseamnă că într-un 1 kg de miere există cel puțin 85 mg de metilglioxal, MGO 300+, 300 mg ș.a.m.d.). 

Cum interpretăm nivelurile MGO ale mierii de Manuka:

MGO 85+: nivel mai scăzut al capacității antibacteriene

MGO 300+: nivel mediu al capacității antibacteriene

MGO 525+: nivel ridicat al capacității antibacteriene

MGO 850+: nivel foarte ridicat al capacității antibacteriene

Etichetarea UMF

UMF (Unique Manuka Factor) sau Factorul Unic Manuka este factorul de evaluare ce determină puterea antibacteriană a mierii prin măsurarea nivelului de metilglioxal şi de dihidroxiacetona.

Cum interpretăm nivelurile UMF ale mierii de Manuka:

UMF 5+/8+: nivel scăzut al capacității antibacteriene

UMF 10+/12+: nivel mic spre mediu al capacității antibacteriene

UMF 15+/16+/18+: nivel ridicat al capacității antibacteriene

UMF 20+/25+: nivel foarte ridicat al capacității antibacteriene

Etichetarea KFactor

Sistemul de măsurare KFactor aparține mărcii Wedderspoon fiind aprobat de Ministerul Noii Zeelande pentru Industrii Primare ( MPI ) care dezvoltă standarde și reglementează certificările mierii de Manuka (și ale tuturor celelalte produse alimentare și agroalimentare din Noua Zeelandă). Cu cât cantitatea granulelor de polen este mai ridicată, cu atât efectele antioxidante ale mierii sunt mai puternice.

Nivelurile KFactor ale mierii de Manuka pot fi:

KFactor 12: mierea conţine 65% granule de polen

KFactor 16: mierea conține 75% granule de polen

KFactor 22: mierea conține 90% granule de polen

Etichetarea NPA

Activitatea antibacteriană a mierii de Manuka a fost descrisă în urma studiilor inițiale ca Activitate Non Peroxid (NPA), deorece capacitatea atibacteriană a mierii de Manuka nu este dată de peroxidul de hidrogen, ca în cazul mierii obișnuite, ci de metilglioxal. Mierea de Manuka este testată pentru activitatea non-peroxidică (NPA) pentru a determina capacitatea sa în combaterea infecţiilor bacteriene şi a inflamaţiilor care nu depinde de cantitatea de peroxid de hidroge (deoarece, după cum am văzut mai sus, acesta poate fi distrus în procesul de producție, depozitare sau comercializare), ci de metilglioxal care nu este afectat de lumina sau de temperatură și de alți factori. Acest compus unic natural, metilgioxalul, face ca mierea să-și mențină capacitatea antibacteriană și după neutralizarea peroxidului de hidrogen. Cu cât nivelul de NPA este mai mare, cu atât proprietăţile antibacteriene ale mierii sunt mai ridicate.

Mierea de Manuka, benefică pentru copii

Pentru calitățile ei unice, mierea de Manuka poate fi adăugată și în alimentația copiilor cu vârsta de peste 12 luni. Conform unui studiu din 2014, un tratament între 10 și 21 de zile cu miere de Manuka a scăzut capacitatea de mutație a streptococilor în saliva copiilor care au consumat-o.

Mierea de Manuka poate fi considerată astfel de un ajutor real în igiena orală antimicrobiană a copiilor, datorită puterii ei de a lupta împotriva coloniilor de streptococi, dar și împotriva a numeroase alte infecții, cum ar fi cea cu Stafilococul auriu.

Toate proprietățile enumerate mai sus ca beneficii pentru sănătate ale tratamentului cu miere de Manuka sunt valabile și pentru copii. Condițiile de administrare sunt ca vârsta acestuia să depășească 12 luni, să mai fi consumat miere și deci să nu fie alergic la polen. 

Recomandări și contraindicații

În ce privește aplicarea pe răni deschise, e important de menționat că este contraindicată aplicarea mierii crude pe acestea. Ca să poată fi aplicată pe răni ca pansament, mierea de Manuka ar trebui să treacă printr-un proces de sterilizare și să aibă menționat pe eticheta faptul că are Medicinal Grade (grad medicinal). Mierea de Manuka cel mai des întâlnită în comerț este crudă și are grad alimentar, nu medicinal, deci nu ar trebui utilizată pe răni deschise.

După cum am menționat mai sus, mierea de Mauka nu este recomandată de asemenea în alimentația copiilor mai mici de 12 luni din cauza riscului legat de botulismul infantil.

Mierea de Manuka poate interacționa cu anumite medicamente, de aceea, dacă urmezi un tratament medicamentos, este bine să consulți medicul.

Persoanele care suferă de diabet sau prediabet ar trebui să consume miere de Manuka cu moderație și să-și monitorizeze glicemia pe tot parcursul utilizării acesteia. 

Cum știi că Mierea de Manuka este originală și de calitate?

Da, există diferențe la nivel mondial între cantitatea de Manuka produsă și cea vândută ceea ce ne face să presupunem că, din cauza preţului mare, dar şi a cererii care depăşeşte cu mult oferta, există pe piață și produse contrafăcute. De aceea, e important:

  • Să citești eticheta produsului și să te asiguri că sunt menționate originea mierii și factorul bioactiv;
  • Să soliciți buletinele de analize realizate de laboratoare independente;
  • Să cauți cât mai multe informații despre brandul ales;
  • Dacă este o miere din Noua Zeelandă, să verifici dacă compania producătoare este membră a UMF Honey Association, instituție independentă supravegheată de Guvernul Noii Zeelande;
  • Să alegi o miere premiată de experți internaționali în competiții internaționale de calitate a mierii precum London Honey Awards.

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. Honey is potentially effective in the treatment of atopic dermatitis: Clinical and mechanistic studies
  2. 10 Proven Manuka Honey Benefits & Uses
  3. The Health Benefits of Manuka Honey
  4. Parentinghealthybabies.com
  5. A 5.8-kDa component of manuka honey stimulates immune cells via TLR4
  6. Manuka honey protects middle-aged rats from oxidative damage
  7. Honey: an immunomodulatory agent for disorders of the skin
  8. Manuka Honey Modulates the Inflammatory Behavior of a dHL-60 Neutrophil Model under the Cytotoxic Limit
  9. Honey stimulates inflammatory cytokine production from monocytes
  10. Effect of different doses of Manuka honey in experimentally induced inflammatory bowel disease in rats
  11. Evaluation of the effects of manuka honey on salivary levels of mutans streptococci in children: a pilot study
  12. Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative
  13. Honey: its medicinal property and antibacterial activity
  14. The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study
  15. Proteomic and genomic analysis of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) exposed to manuka honey in vitro demonstrated down-regulation of virulence markers
  16. Effect of Honey versus Thyme on Rubella Virus
  17. PMC; In vitro antiviral activity of honey against varicella zoster virus (VZV): A translational medicine study for potential remedy for shingles
  18. PubMed; Topical honey application vs. acyclovir for the treatment of recurrent herpes simplex lesions.
  19. 11 Proven Manuka Honey Benefits and Uses
  20. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey
  21. Honey has an antifungal effect against Candida species
  22. Antibacterial effect of Manuka honey on Clostridium difficile
  23. The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.