Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Diversificare cu ulei de cocos ecologic? DA!
21.08.2015
Anca Coman
1.480 vizualizări

Acum ceva vreme am participat cu Republica BIO la un eveniment cu mămici pe tocuri care alăptau. Chiar asta a fost tema. Câteva dintre mămicile de acolo, care foloseau ulei de cocos sau auziseră de el, nu ştiau că el este în primul rând un aliment. Pentru ele, şi pentru voi toate, scriu aici.

Uleiul de cocos ecologic, estravirgin şi extras la rece (care nu a fost deloc procesat sau a fost minim procesat mecanic) este un aliment pe care din ce în ce mai mulți nutriționiști îţi recomandă să-l introduci în alimentaţia copilului, chiar din fragedă pruncie, de la 7 sau 8 luni. Puţin câte puţin, ca şi pe celelalte alimente cu care ai început diversificarea.

De ce? Deoarece grăsimile saturate pe care le conține sunt diferite de grăsimile animale şi chiar  de cele din multe alte uleiuri vegetale, considerate mai grele. Din nou, de ce?  Păi, pentru că uleiul de cocos conține în principal acizi grași cu lanț mediu, în timp ce majoritatea uleiurilor conțin acizi grași cu lanț lung. Acidul lauric este unul dintre cei cu lanţ mediu, şi apare şi în laptele tău, mami, ştiai? Vorbesc despre el mai jos.

De ce e uleiul de cocos atât de special?

Ei, bine, acizii grași cu lanț lung sunt mai greu de digerat, iar unii dintre ei ajung chiar să se depună pe pulpe și burtică, de unde nu mai pleacă prea ușor. Aici vorbesc de tine, mami. Acizii grași cu lanț mediu, în schimb, acționează diferit. Sunt mai ușor digerabili și sunt o sursă excelentă de energie pentru cel mic, şi pentru tine. De fapt, sunt adeseori folosiţi în spitalele din străinătate în mixuri nutritive pentru pitici, dar și pentru adulți.

Ştiai că o altă sursă excelentă de acizi grași cu lanț mediu o constituie laptele matern? El este bogat în acid lauric, același acid gras care se regăsește și în uleiul de cocos. Acidul lauric, foarte nutritiv și ușor digerabil, crește imunitatea împotriva infecțiilor, deci îţi va proteja bebelușul de îmbolnăviri. De fapt, uleiul de cocos este cea mai bogată sursă naturală de acid lauric. Practic, uleiul de cocos are o compoziție care se apropie de cea a laptelui matern.

Se consideră că organismul nostru metabolizează acizii grași cu lanț mediu din uleiul de cocos (și din laptele matern) în modul cel mai eficient posibil. Studiile au arătat că, spre deosebire de alţi acizi grași, cei cu lanț mediu nu se depun pe artere, deci nu produc colesterol rău (acel LDL, sau low-density lipoprotein). În plus, uleiul de cocos îmbunătățește absorbția în corp a vitaminelor și mineralelor din alte alimente. Cu alte cuvinte, dacă vei pune puţin ulei de cocos în farfuria celui mic, sau a ta, veţi profita mai eficient de vitaminele din mâncare.

Deci, pot să-i dau ulei de cocos bebelușului meu? Cum, cu linguriţa?

Răspunsul este da, bineînţeles că poţi. Poți începe să-i oferi beneficiile acestuia încă de când se află în burtica ta, consumând chiar tu ulei de cocos atunci când ești gravidă sau când alăptezi.

Iar pe la 7 sau 8 luni, îl poți introduce în alimentația bebelușului tău, după ce ai început să-i oferi hrană solidă. Desigur, nu trebuie să exagerezi. Deci nu, nu cu linguriţa, ci începi cu 2 sau 3 picături, adăugate în mâncarea lui. Dacă eşti nesigură, întreabă-ţi medicul.

Uleiul de cocos nu e considerat un aliment alergenic. Cu toate astea, ar trebui să-l introduci în alimentația lui împreună cu un aliment despre care știi că este sigur pentru bebelușul tău. Aşa îți vei dai seama dacă el va produce o reacție alergică sau o problemă digestivă.

Pentru că este stabil şi la temperaturi ridicate, îl poți folosi în locul altor uleiuri de gătit sau în loc de unt, întins pe pâine. Uleiul de cocos ecologic extravirgin, extras la rece, are o aromă și un gust foarte slab de nucă de cocos, aşa încât nu va afecta gustul mâncării tale.

Te-am convins?

Desigur, tu ești cea care decide ce e mai bine să consume bebelușul tău, iar scopul tău principal este să-i oferi alimente nutritive și sănătoase. Iar uleiul de cocos intră în această categorie.

 

Sănătate şi diversificare uşoară! 

Ruxi, Republica BIO

 

Iată sursele mele, cărora le şi mulţumesc acum:
http://bebster.ro/articole/tabel-alimente-pentru-diversificare-pe-luni-in-functie-de-varsta
http://canigivemybaby.com/coconut-oil/  
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/babyfoodexotics.htm#tMYTPgemWwypGOaz.99  
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6849272   

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.