Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cele mai bune alimente care scad colesterolul
01.06.2020
Ruxi Comsa
2.442 vizualizări

 

Anumite modificări în alimentație pot duce la scăderea colesterolului, reducând cantitatea de grăsimi nesănătoase din sânge. E important pentru sănătatea ta să introduci cât mai des în alimentație alimente care scad colesterolul nociv de tip LDL care contribuie la apariția aterosclerozei care blochează sau îngustează arterele.

Alimentele scad colesterolul în diverse moduri. Unele prin aportul de fibre solubile care se fixează de colesterol și de precursorii săi din sistemul digestiv și îi elimină din corp înainte de a ajunge în fluxul sangvin. Altele furnizând grăsimi polinesaturate care scad în mod direct colesterolul de tip LDL. În fine, alte alimente prin conținutul de steroli și stanoli din plante care împiedică organismul să absoarbă colesterol.

Iată câteva din cele mai eficiente alimente care scad colesterolul:

 

Cele mai bune alimente pentru scăderea colesterolului - Video Republica BIO

 

Nuci și alune

Consumul de migdale, nuci sau alune este extrem de benefic pentru circulație. 50 de grame de nuci pe zi pot scădea cu aproximativ 5% nivelul de colesterol de tip LDL. În plus, nucile conțin și alte substanțe nutritive care protejează inima.

Mere și citrice

Merele, citricele, dar și strugurii sau căpșunile sunt bogate în pectină, un tip de fibră solubilă cu rol în scăderea colesterolului. Prin urmare, e indicat să consumi cât mai des asemenea fructe proaspete, acestea fiind alimente importante care scad colesterolul.

ics-voucher-article

Suplimente cu fibre

Acestea asigură un aport de fibre solubile simplu și la îndemână. Două lingurițe de psyllium, de exemplu, ingredient regăsit în numeroase suplimente alimentare care conțin fibre furnizează organismului aproximativ 4 grame de fibre solubile. 

Soia

Consumul de soia și de alimente pe bază de soia, precum laptele de soia, brânza tofu etc. scad de asemenea colesterolul. 25 de grame de proteine din soia pe zi pot scădea colesterolul LDL cu 5-6%. 

Pește gras

Consumul de pește gras de două sau de trei ori pe săptămână poate scădea colesterolul în două moduri: în primul rând prin furnizarea de grăsimi de tip omega 3 care scad colesterolul LDL și în al doilea rând prin faptul că, de obicei, pește înlocuiește consumul de carne care conține grăsimi saturate nesănătoase.

Ulei de cocos

Uleiul extras la rece conține acizi grași benefici care scad semnificativ nivelul de colesterol LDL și cresc în același timp nivelul de colesterol sănătos. În plus, uleiul de cocos are multiple alte beneficii pentru sănătate, precum stimularea imunității, rol antiaging, slăbit etc. 

Ovăz

Un bol cu lapte și fulgi de ovăz la micul dejun asigură 1-2 grame de fibre solubile. Dacă mai adaugi și o banană sau niște căpșuni, mai obții ½ grame de fibre solubile. Recomandarea nutriționiștilor este de a consuma 20-35 de grame pe zi, din care cel puțin 5-10 grame fibre solubile. Prin urmare, începe să asiguri organismului fibrele de care are nevoie încă de la micul dejun.

Vinete

Vinetele, dar și bamele au un conținut scăzut de calorii și reprezintă o bună sursă de fibre solubile pentru care merită să fie incluse cât mai des în alimentație. 

Cereale integrale

Ca și ovăzul, și alte cereale integrale pot contribui la scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare, în principal și fibrele solubile pe care le furnizează.

Autori: Ruxi & Laur

Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels
  2. https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol
  3. https://www.healthline.com/nutrition/low-cholesterol-diet
  4. https://medlineplus.gov/howtolowercholesterolwithdiet.html

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.