Vezi sidebar
Spune-mi în ce gătești, ca să-ți spun cât de sănătos ești!
15.06.2022
Laurentiu Gheorghiu
8.438 vizualizări

Sună ca un proverb, nu-i așa? Însă este cât se poate de adevărat faptul că foarte multe vase în care gătim, uneori chiar zilnic, pot conține substanțe toxice, cum ar fi metale grele și substanțe chimice care interacționează cu mâncarea în timpul procesului de gătire, unele putând fi transferate în compoziția mâncării.

Poate că până acum nu ai dat o importanță atât de mare vaselor în care gătești, însă eforturile de a ne menține dieta sănătoasă și lipsită de toxine consumând produse ecologice certificate, fără pesticide sau metale grele, pot fi sabotate chiar de vasele în care preparăm aceste produse!

În acest articol vei descoperi informații foarte utile despre diverse tipuri de vase de gătit care trebuie evitate sau utilizate mai rar și care sunt alternativele sănătoase.

Vasele din aluminiu

Aluminiul este o neurotoxină care se transferă ușor din oalele și tigăile uzate sau zgâriate în mâncare. Cu cât alimentele sunt gătite sau depozitate mai mult timp în aluminiu, cu atât cantitatea care intră în alimente este mai mare. De asemenea, legumele cu frunze și alimentele acide, cum ar fi roșiile și citricele, absorb cel mai mult aluminiul.

Când vorbim despre aluminiu, nu trebuie să uităm de folia de aluminiu care ar trebui să nu mai fie folosită la gătit. Concluziile unui studiu din 2019 demostrează transferul de aluminiu în alimentele care au fost coapte în folie de aluminiu, iar cercetarea indică faptul că, “consumul excesiv de alimente preparate prin coacere în folie de aluminiu, poate prezenta un risc pentru sănătate”.

vase aluminiu

Vasele din cupru

Sunt foarte frumoase în bucătărie dar, ca și aluminiul, cuprul încălzit poate transfera cu ușurință particule atunci când metalul intră în contact cu alimente acide sau este zgâriat.

Cantități mici de cupru sunt bune pentru sănătatea de zi cu zi, însă majoritatea dintre noi obținem necesarul zilnic din dietă. Excesul se poate acumula în ficatul nostru și poate interfera cu capacitatea corpului de a se detoxifia. Nivelurile crescute de cupru din organism pot duce la probleme ale sistemului nervos, ale funcțiilor suprarenale, organelor de reproducere și țesuturilor conjunctive.

Este de remarcat faptul că vasele de gătit din cupru pot fi acoperite cu un strat protector care împiedică cuprul să intre în contact cu alimentele. Atenție mare să nu zgâriați acest strat protector în timpul folosirii sau spălării.

vase cupru

Vasele din teflon

Știm, straturile antiaderente sunt grozave deoarece nu trebuie să mai depui atât de multă muncă pentru a curăța vasele. Dar cât de sănătoase sunt ele? Istoria ne oferă răspunsul. Teflonul a fost descoperit în 1938 de un chimist al companiei DuPont's, una dintre cele mai mari companii producătoare de chimicale din lume. Teflon este denumirea comercială pentru un amestec de substanțe perfluorochimice dintre care PTFE este ingredientul principal. Nu prea sună bine, nu-i așa?

Află că la 280°C suprafețele acoperite cu PTFE încep să emită substanțe chimice derivate care pot fi dăunătoare nu doar pentru tine, dar și pentru meniul înconjurător. Spre exemplu, la această temperatură teflonul poate produce toxicoză cu PTFE păsărilor. Astfel, păsările care inhalează vaporii pot avea probleme de respirație, convulsii și chiar moarte. Așa că, dacă ai în casă vreun papagal sau o altă pasăre, este bine să o duci într-un loc sigur când gătești. Glumim, desigur. Este mult mai sănătos pentru toată lumea să scapi vasele de teflon din bucătărie.

vase teflon

Vasele din oțel inoxidabil

Vasele din oțel inoxidabil sunt durabile și ușor de curățat. Oțelul inoxidabil este un aliaj obținut de obicei din fier, carbon, crom, mangan, siliciu, nichel, titan și/sau molibden. Reacția acestor elemente cu oxigenul, în special cromul și nichelul, formează o peliculă care ajută la prevenirea ruginii și coroziunii.

Oțelul inoxidabil de înaltă calitate conține de obicei un procent mai mare de nichel, care însă se poate transfera în alimente pe măsură ce gătești. Cu cât timpul de gătit al alimentelor într-un astfel de vas este mai mare, cu atât crește cantitatea de nichel transferată în mâncare. De asemenea, aciditatea alimentelor precum sucul de tomate poate crește cantitatea de nichel transferată în mâncare, conform unui studiu din 2013.

Nichelul nu este dăunător pentru oameni în cantități mici, dar poate fi o problemă în cazul în care cantitățile se acumulează în organism. De aceea, recomandăm folosirea acestui tip de vase cu moderație. De asemenea, persoanele cu alergie severă sau sensibilitate la nichel ori crom ar trebui să evite complet vasele din oțel inoxidabil.

vase otel inoxidabil

Sfat: Verifică cifrele inscripționate pe spatele vaselor de gătit din oțel inoxidabil. Acolo vei găsi un raport al conținutului de crom și nichel. Spre exemplu: 18/10  înseamnă 18% crom și 10% nichel. Cu cât cifra care se referă la nichel este mai mare, cu atât mai mult nichel conține vasul respectiv.

Vasele din fontă

Vasele din fontă sunt antiaderente în mod natural și, spre deosebire de Teflon, rezistă în siguranță la temperaturi extrem de ridicate. Deși timpul necesar încălzirii este mult mare față de alte tipuri de vase, acestea păstrează foarte de bine căldura odată încălzite.

Însă fonta interacționează cu mâncarea, putând fi transferate urme de fier în mâncare, mai ales atunci când sunt gătite alimente acide. Există nenumărate articole care susțin că transferul de fier este un lucru bun, deoarece fierul este un nutrient esențial, multe persoane având de obicei deficit. Este însă nevoie de mai multă cercetare deoarece, în timp ce corpul nostru descompune și absoarbe cu ușurință fierul de la plante și animale, este posibil să nu asimileze la fel de ușor fierul în această stare. De aceea recomandăm folosirea cu moderație a acestor vase, adică nu chiar în fiecare zi.

vase fonta

De asemenea, persoanele care suferă de o afecțiune numită hemocromatoză prin care corpul absoarbe prea mult fier sau persoanele care au deja fier în exces în organism, este bine să evite gătitul în vase din fontă.

Vasele din ceramică

Vasele din ceramică pură sunt o opțiune sănătoasă pentru a găti în ele. Atenție însă la vasele care au doar un strat protector exterior din ceramină peste aluminiu, fontă sau oțel inoxidabil, deoarece acestea se pot zgâria ușor, moment în care trebuie înlocuite.

Un vas ceramic pur va fi mult mai dur, însă se poate ciobi dacă îl lovești sau scapi din mână.

vase ceramica

Vasele din sticlă termorezistentă / yena

O altă modalitate foarte sănătoasă de a găti o reprezintă vasele din sticlă termorezistentă. Acestea nu au reacții la alimentele acide, depozitează în siguranță toate alimentele, neexistând riscuri pentru sănătate. La fel ca cele din ceramică, trebuie manipulate cu atenție pentru a nu le sparge.

vase yena

Vasele emailate

Emailul reprezintă una dintre opțiunile sănătoase de a găti, cu condiția ca producția acestora să respecte normele în vigoare. Vasele emailate sunt realizate prin fuziunea particulelor de sticlă topită cu metalul la temperaturi ridicate. Stratul de email este de fapt o sticlă inodoră, incoloră, antibacteriană și uşor de curăţat. Însă este de reținut faptul că, odată ciobit stratul interior de email, vasul trebuie înlocuit. Așadar, din nou mare atenție la manipularea vaselor prin bucătarie!

Și pentru că tot am amintit de normele în vigoare, trebuie să știi faptul că Standardul Internațional pentru Siguranţa Alimentară ISO 4531/2018 urmăreşte şi reglementează limitele a 16 metale grele care se transferă în mod curent în mâncare, însă în România, HG 1197/2002 urmărește doar 2 dintre acestea!

vase emailate Sighisoara

 

Dacă nu ai aflat încă, îți spunem noi că există un producător autohton de vase emailate care respectă cu stricteţe acest standard internațioanal ISO 4531/2018, pentru a asigura cea mai înaltă calitate în ceea ce privește siguranța alimentară. Este vorba despre vasele marca Email de Sighişoara. Faptul că respectă cu strictețe standardul ISO 4531/2018, este confirmat de testele în laboratoare independente din străinătate. Spre exemplu, în luna august 2020 a fost efectuat un studiu împreună cu Laboratorul pentru Siguranţa Alimentară WESSLING (Germania), în urma căruia s-a atestat calitatea reţetei de email PREMIUM folosită la Email de Sighișoara.

Vasele Email de Sighișoara nu au doar un singur strat protector de sticlă peste interiorul de oțel, ci trei, oferind astfel mai multă siguranță. Aceste vase sunt ideale pentru persoanele alergice, femei însărcinate și tinerele mame, bebeluși în faza de diversificare, persoane care suferă de boli provocate de acumulare de nichel sau persoane cu sindromul colonului iritabil.

Și încă o informație foarte utilă: vasele Email de Sighișoara sunt compatibile cu plita electrică și cea cu inducție.

În concluzie, poți folosi cu încredere în fiecare zi tipurile de vase de gătit pe care le-am enumerat ca fiind sigure, adică vasele emailate, yena și din ceramică, în timp ce vasele din oțel inoxidabil și fontă ar trebui utilizate cu moderație.

Surse

  1. Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers’ preferences
  2. HUMAN HEALTH RISK ASSESSMENT FOR ALUMINIUM, ALUMINIUM OXIDE, AND ALUMINIUM HYDROXIDE
  3. Stainless steel cookware as a significant source of nickel, chromium, and iron
  4. Stainless Steel Leaches Nickel and Chromium into Foods During Cooking
  5. The safe use of cookware
  6. Can Teflon Cookware Increase Your Risk of Cancer?
  7. Teflon (Polytetrafluoroethylene) Poisoning in Birds

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.