Pro sau contra administrarii de suplimente la copii?
E important ca cei mici să beneficieze de o dietă echilibrată care să acopere necesarul de vitamine și minerale zilnice. O alimentație echilibrată include lactate sau alternative vegetariene, fructe și legume, cereale integrale și alimente proteice precum carne de pui, pește, ouă, nuci și leguminoase precum fasole și linte. Deși toate vitaminele și mineralele sunt importante pentru creștere și dezvoltare, unele sunt în mod special esențiale pentru copii și există riscul ca, din diverse motive, alimentația să nu reușească să asigure necesarul zilnic de substanțe nutritive.
Noțiuni generale despre suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare includ o gamă largă de produse precum multivitamine, minerale, aminoacizi și substanțe din plante. Unele provin din surse naturale, iar altele sunt create în mod artificial de om.
Atenție: Chiar și suplimentele alimentare care provin din plante pot avea diverse efecte negative care trebuie luate în calcul. În plus, unele suplimente alimentare pot interacționa cu anumite medicamente deja administrate. De aceea, este important să vă consultați cu medicul pediatru mai ales atunci când copilul dvs. urmează un tratament medicamentos sau când acesta are unele probleme de sănătate înainte de a decide administrarea de suplimente alimentare. Chiar și în cazul în care acesta nu are probleme de sănătate, se recomandă în cazul copiilor să fie consultat medicul înainte de a începe administrarea suplimentelor alimentare.
Suplimente pentru copii: acestea se regăsesc în cele mai diverse forme, inclusiv capsule, pastile, gelule, extracte lichide, tincturi sau pudre.
Când și cum trebuie administrate suplimentele alimentare?
Suplimente copii: există diverse situații în care cei mici pot avea nevoie de acestea. Iată care sunt principalele categorii care pot beneficia în urma administrării lor:
- Copiii care urmează o dietă vegetariană sau vegană e posibil să aibă nevoie de suplimente cu vitamina B12, deoarece aceasta se regăsește doar în alimente de origine animală;
- Copiii suferă de boala celiacă prezintă un risc mai ridicat de deficiențe nutriționale și e posibil să aibă nevoie de suplimente alimentare;
- Copiii care nu se alimentează adecvat, respectiv consumă multe alimente de tip fast food, alimente procesate sau au o dietă restrictivă (de exemplu, dacă refuză să consume numeroase alimente din diverse motive);
- Copiii care consumă multe băuturi îndulcite cu zahăr;
- Copiii care iau anumite medicamente sau suferă de afecțiuni medicale cronice care interferează cu absorbția de nutrienți;
- Copiii care nu consumă lactate.
Conform AAP (The American Academy of Pediatrics), majoritatea copiilor nu beneficiază de suficient calciu și fier din alimentație. Fierul se regăsește în vită, porc, curcan, fasole și spanac și ajută la producerea de celule roșii ale sângelui și dezvoltarea musculaturii. Calciul este necesar pentru oase și dinți sănătoși. Se găsește în lapte, sardine și în cantități mai mici în broccoli și spanac.
Alte vitamine importante pentru copii sunt vitamina D și grupul de vitamine B. Vitamina D contribuie la absorbția calciului. Aceasta este produsă în organism după expunerea la soare și se regăsește în unele alimente precum uleiul de pește sau gălbenușuri.
Vitaminele din grupa B sunt necesare pentru procesele metabolice și surse bune pentru acestea sunt reprezentate de carne, lactate, ouă, nuci, fasole și soia.
Vitamina A este importantă pentru ochi, piele, imunitate etc. și se poate găsi în citrice, lactate și ouă.
Copiii și adolescenții au nevoi nutriționale diferite de cele ale adulților. În Marea Britanie, The Departament of Health (echivalent al Ministerului Sănătății) recomandă administrarea de vitamina A, C și D zilnic copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani. De asemenea, se recomandă administrarea de vitamina D de la naștere. Copiii care consumă lapte praf nu au nevoie de administrarea de suplimente cu vitamine (dacă aportul este de minim 500 ml zilnic), deoarece laptele praf pentru copii conține toate vitaminele necesare în dozele optime.
Cele mai importante vitamine și minerale de care copiii au nevoie, conform Webmed.com, sunt:
1. Calciu
Calciul este esențial pentru oase și dinți. Cu cât se vor forma mai multe celule osoase, cu atât persoanele vor avea o rezervă mai mare când va începe pierderea osoasă la vârsta adultă înaintată.
Între 1-3 ani: 700 mg de calciu zilnic;
Între 4-8 ani: 1.000 mg zilnic;
Între 9-18 ani: 1.300 mg zilnic.
2. Fibre
Alimentele bogate în fibre tind de asemenea să conțină și nutrienți importanți precum vitamina E, vitamina C, calciu, potasiu și magneziu.
Cantitatea de fibre recomandată se bazează pe numărul de calorii: necesarul este de aproximativ 14 g la 1.000 de calorii.
3. Vitamina B12 și alte vitamine din grupa B
Vitaminele din grupa B sunt importante pentru sistemul nervos, cardiovascular sau metabolism. Una dintre cele mai importante vitamine din grupa B este vitamina B12.
Cantitățile recomandate sunt:
Bebeluși: aproximativ 0,5 mcg zilnic;
Copii mici: 0,9 mcg zilnic;
Între 4-8 ani: 1,2 mcg zilnic;
Între 9-13 ani: 1,8 mcg zilnic;
Adolescenți: 2,4 mcg zilnic.
4. Vitamina D
Vitamina D împreună cu calciul ajută la construcția de oase puterice. Bebelușii și copiii ar trebui să beneficieze de cel puțin 400 UI de vitamina D zilnic conform The American Academy of Pediatrics. Bebelușii alăptați la sân au nevoie de suplimente cu vitamina D sub formă de picături până la înțărcare. Nu au nevoie de vitamina D dacă sunt alăptați cu lapte praf fortifiat cu vitamina D.
5. Vitamina E
Vitamina E întărește sistemul imunitar. Ajută de asemenea la buna circulație a sângelui.
Cantitățile recomandate:
Între 1-3 ani: 9 UI de vitamina E zilnic.
Între 4-8 ani:10,4 UI zilnic.
Între 9-13 ani: 16,4 UI zilnic.
Adolescenți: 22 UI zilnic.
6. Fier:
Fierul ajută celulele roșii ale sângelui să transporte sângele.
Cantitățile recomandate:
Copii: 7-10 mg pe zi.
Adolescenți (băieți): 11 mg pe zi.
Adolescenți (fete): 15 mg pe zi.
Imunitatea la copii
Faptul că un copil se îmbolnăvește ocazional nu reprezintă un indicator al unui sistem imunitar deficitar. Factorul-cheie îl constituie recuperarea după boală, respectiv cât de repede și cât de bine se vindecă organismul. Un sistem imunitar sănătos este de asemenea unul care nu este excesiv de sensibil la amenințările percepute. Dacă acesta percepe ca amenințătoare niște elemente nepericuloase, poate duce la reacții nenecesare precum alergii sau boli autoimune. E nevoie ca sistemul imunitar să reacționeze echilibrat, adică să se mențină vigilent, dar să nu facă mai mult rău decât bine atunci când acționează.
Prevenția este întotdeauna cea mai indicată și, pentru a susține un sistem imunitar sănătos, cel mai bun lucru pe care îl pot face părinții e să se asigure că puiul lor doarme suficient, face mișcare zilnic, are o alimentație echilibrată, sănătoasă, care să conțină toate vitaminele și mineralele necesare, nu este supus unui nivel de stres prea ridicat (pentru că da, stresul îi afectează și pe cei mici, nu doar pe cei mari) și are interacțiuni sociale pozitive care îi permit să aibă o stare psihică bună. Nici cele mai bune suplimente alimentare nu pot compensa neglijarea unuia dintre acești factori de bază pentru susținerea imunității.
Există unele minerale și vitamine care susțin în mod deosebit imunitatea. Printre acestea, se numără:
- Vitamina A: contribuie la menținerea unui sistem imunitar sănătos și la combaterea infecțiilor;
- Vitamina E: este vitală pentru imunitate și procesele de vindecare din organism;
- Vitamina C: poate ajuta organismul copilului să combată mai bine infecțiile;
- Vitamina D: contribuie la prevenirea infecțiilor la copii și adulți;
- Zinc: este un mineral care stimulează imunitatea și poate reduce durata unei infecții;
- Probiotice: studiile arată că suplimentarea alimentației cu probiotice și vitamina C în cazul copiilor duce la o scădere a numărului infecțiilor de tract respirator superior cu 33% conform unui studiu efectuat pe copii între 3 și 5 ani care au primit probiotice și 50 mg de vitamina C timp de 6 luni.
- Cătină: susține sistemul imunitar și există studii care arată beneficiile uleiul de cătină pentru tratarea a numeroase tulburări, precum și la dezvoltarea și creșterea copiilor
Când poți administra suplimente pentru imunitate copiilor?
Suplimente pentru imunitate: acestea pot fi administrate preventiv, de exemplu, înaintea de începerea anului școlar și intrarea în comunitate, în perioadele de toamnă-iarnă pentru prevenirea îmbolnăvirilor de sezon.
Cele mai multe suplimente pentru imunitate, cum ar fi vitamina C de exemplu, pot fi administrate nu doar preventiv, ci și în cazul unei îmbolnăviri pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva agenților patogeni, deși, desigur, este mai simplu să previi decât să tratezi. De aceea, este foarte important ca un copil să beneficieze din alimentație sau prin suplimentarea alimentației cu substanțe nutritive de toate vitaminele și minerale necesare pentru a avea un sistem imunitar puternic.
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- 6 Vitamins and Minerals Your Kids Need
- Does My Child Need A Supplement?
- Vitamins for Kids: Do Healthy Kids Need Supplements?
- Vitamins for children
- VITAMINS TO STRENGTHEN YOUR CHILD’S IMMUNITY
- Vitamins and minerals
- Probiotics and vitamin C for the prevention of respiratory tract infections in children attending preschool: a randomised controlled pilot study
- Children: Essential Supplements to Boost Your Child’s Immune System
- Immunomodulatory effects of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) against chromium (VI) induced immunosuppression
- Influence of hippophae rhamnoides on two appetite factors, gastric emptying and metabolic parameters, in children with functional dyspepsia
- How to Boost Your Kid’s Immunity Heading Into the New School Year
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: