Vezi sidebar
Lipsa acestor vitamine și minerale din corp te pot face mai vulnerabil in fata COVID-19
07.10.2020
Ruxi Comsa
795 vizualizări

În ultima vreme, se caută diverse soluții pentru tratarea și prevenirea coronavirusului, fie că e vorba de medicamente sau remedii naturale care ar putea ajuta organismului să se protejeze sau măcar să combată mai eficient acest virus atât de contagios. Până în momentul de față, nu putem vorbi despre un tratament a cărui eficacitate să fi fost dovedită prin studii – dar să nu uităm că este încă devreme și că s-a scurs foarte puțin timp de la declanșarea acestei epidemii globale.

Unele suplimente naturale prezintă însă, conform unui limitat număr de studii realizate până în prezent, un număr de beneficii potențiale în prevenirea și tratarea coronavirusului, în cazul în care anumite vitamine și minerale se găsesc în cantități insuficientă în organismul nostru. Deși vom vorbi pe larg despre acestea mai jos, recomandarea noastră este de a nu apela la niciun supliment alimentar fără consultarea unui specialist, deoarece dozele în exces pot avea diverse efecte secundare și pot interacționa cu unele medicamente administrate.

Să nu uităm că cea mai importantă măsură de prevenție pe care o putem lua pentru a preîntâmpina infectarea cu acest virus este evitarea expunerii respectând cel puțin recomandările OMS (Organizația Mondială a Sănătății) cu privire la utilizarea măștii, dezinfectarea mâinilor și distanțarea socială.

Un al doilea aspect pe care trebuie să-l avem în vedere îl reprezintă sănătatea generală a organismului. Este esențial să ne menținem sănătoși asigurându-ne o dietă optimă, respectiv cât mai variată și bogată în substanțe nutritive. Acestea sunt furnizate în principal de fructe și legume proaspete, pește, uleiuri presate la rece precum cel de măsline sau de cocos, cereale integrale, lactate cu probiotice, nuci și semințe, dar și alte alimente cu un conținut ridicat de vitamine, minerale și alte elemente nutritive esențiale. Nu doar dieta, ci și un număr adecvat de ore de somn zilnic, precum și practicarea regulată a exercițiilor fizice ne ajută să ne menținem sănătatea generală la cote maxime.

Menținerea unei greutăți corporale în limite normale este importantă deoarece obezitatea reprezintă un factor de risc în cazul coronavirusului. Conform unui studiu realizat la finalul lunii iulie a acestui an (Anderson, Annals of International Medicine), persoanele infectate cu COVID-19 cu vârsta sub 65 de ani care au prezentat un risc crescut de deces și necesitatea de a fi intubate a fost cu 60% mai ridicat în rândul celor cu obezitate severă în comparație cu persoanele cu greutate corporală normală (IMC – indicele masei corporale – de peste 34,9 kg/m2 vs IMC între 18,5 și 24,9 kg/m2).

Iată ce vitamine și minerale ar trebui să luăm în cazul în care acestea se regăsesc în cantități insuficiente în organismul nostru:

 

Lipsa acestor vitamine și minerale din corp te pot face mai vulnerabil in fata COVID-19 - Video Republica BIO

 

Vitamina D

Studii preliminare sugerează că persoanele care au o cantitate mai scăzută de vitamina D în organism prezintă un risc crescut de infecție cu COVID-19, simptome mai severe și chiar un risc de deces mai ridicat. Vitamina D poate reduce necesitatea de terapie intensivă (Mok, bioRxiv).

Nivelul adecvat de vitamina D în organism este între 20 și 30 ng/mL, de preferat fiind să nu se depășească 39 ng/mL deoarece studiile arată că o cantitate prea crescută de vitamina D poate fi extrem de nocivă. Persoanele care au un nivel de vitamina D de peste 35 ng/mL prezintă un risc mai mare de fracturi osoase, insomnii și deces prematur decât cele care au un nivel normal. De aceea, înainte de a apela la administrarea de suplimente cu vitamina D, este recomandabil să vă testați nivelul vitamina D din organism pentru că acestea v-ar putea face mai mult rău decât bine.

Un nivel optim poate fi atins prin expunerea la soare de cel puțin trei ori pe săptămână timp de aproximativ 30 de minute (mâini, brațe, picioare și față) sau prin administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D.

Un studiu realizat în Singapore arată că administrarea de vitamina D, magneziu și vitamina B12 în timpul unei singure zile de spitalizare a dus la un risc mai scăzut de a fi nevoie de terapie intensivă pentru persoane în vârstă comparativ cu peroanele care nu au primit aceste suplimente alimentare (Tan, medRxiv).  

Ce cantitate de vitamina D este indicată?

Pentru a vă menține un nivel optim de vitamina D, sunt suficiente doar 400-800 UI zilnic (15-20 mcg), dar în cazul unui nivel scăzut în organism, pot fi administrate și doze de 2000 UI pe zi. Doze foarte mari (de exemplu de 100.000 UI administrate lunar) pot să nu fie utile și pot chiar crește riscul de infecții respiratorii (a se vedea https://www.consumerlab.com/rdas/vitamin-d/#rdatable ).

Zinc

Administrarea de zinc este benefică doar în cazul persoanelor care prezintă un deficit al acestui mineral în organism, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor vârstnice ca urmare a scăderii capacității de absorbție a zincului, dar și al celor care consumă o dietă vegetariană sau care urmează anumite tratamente medicamentoase, precum medicamentele antiacide.

Zincul are proprietăți antivirale și un studiu de laborator indică faptul că poate inhiba înmulțirea coronavirusului la nivel celular (te Velthuis, PLoS Pathogens).

Ce cantitate de zinc este indicată?

Necesarul de zinc variază în funcție de vârstă, dar, în cazul adulților este de aproximativ 11 mg pe zi. Suplimentarea cu 20 mg de zinc în cazul vârstnicilor poate scădea riscul de contractare a unei infecții a tractului respirator.

Seleniu

Un studiu realizat în Germania (Moghaddam, Nutrients) arată că deficitul de seleniu este des întâlnit în cazul persoanelor infectate cu coronavirus și a fost constatat și mai des în cazul celor care decedează în urma îmbolnăvirii decât a celor care se vindecă.

Ce cantitate de seleniu este indicată?

Necesarul de seleniu este de aproximativ 50 mcg pe zi pentru un adult.

Vitamina C

Vitamina C este vitală pentru sistemul nostru imunitar, dar și pentru absorbția fierului, iar un deficit de fier poate crește vulnerabilitatea organismului în fața infecțiilor. O meta-analiză (o trecere în revistă a mai multor studii) anterioară apariției pandemiei de COVID-19 a arătat că administrarea de 1000-6000 de vitamina C zilnic intravenos sau pe cale orală a redus durata timpului în care pacienții au fost conectați la aparatele de ventilat cu aproximativ 25% în cazul în care acesta era de peste 10 ore, dar a fost mai puțin utilă în cazul unor intervale mai scurte (Hemilä, Journal of Intensive Care).

Nu există încă nicio dovadă că vitamina C administrată în doze ridicate ne poate proteja de coronavirus. Există totodată efecte secundare asociate unor doze ridicate de vitamina C, cum ar fi tulburări gastrice sau diaree.

Ce cantitate de vitamina C este indicată?

Cantitatea zilnică recomandată în cazul adulților este între 75 și 120 mg. 

Administrarea de doze mai ridicate de vitamina C – de exemplu, 500 mg de două ori pe zi – pentru a preveni răceala poate reduce ușor severitatea și durata acesteia, dar nu o va împiedica.

Potasiu

Potasiul nu previne infecția cu coronavirus, dar un nivel scăzut al acestui mineral a fost observat la persoanele spitalizate infectate cu COVID-19. Conform unui studiu din 2020 (Chen, JAMA Network Open), dintr-un grup de 175 de pacienți spitalizați în urma infectării cu virusul Sars-COV-2, 39% dintre ei sufereau de hipopotasemie (un nivel scăzut de potasiu în sânge) și 22% de hipopotasemie severă.

Cauza hipopotasemiei la acești pacienți, conform oamenilor de știință, o reprezintă faptul că acest virus inactivează o enzimă numită ACE2 care duce la excreția excesivă de potasiu din organism. Hipokalemia (hipopotasemia) poate conduce la rândul ei la disfuncții cardiace, unul din principalele riscuri majore în cazul infecției cu COVID-19.

Ce cantitate de potasiu este indicată?

Suplimentarea cu 3 grame de potasiu zilnic a ajutat la combaterea deficitului de potasiu în cazul pacienților spitalizați. După cum menționam mai sus, suplimentarea cu potasiu nu pare să prevină totuși infecția cu COVID-19. Totodată, suplimentarea aportului de potasiu nu este indicată în cazul administrării anumitor medicamente diuretice decât cu aprobarea medicului.

 

Lipsa acestor vitamine și minerale din corp te pot face mai vulnerabil in fata COVID-19 - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. Michaela R. Anderson, Joshua Geleris, David R. Anderson, Jason Zucker, Yael R. Nobel, Daniel Freedberg, Jennifer Small-Saunders, Kartik N. Rajagopalan, Richard Greendyk, Sae-Rom Chae, Karthik Natarajan, David Roh, Ethan Edwin, Dympna Gallagher, Anna Podolanczuk, R. Graham Barr, Anthony W. Ferrante, Matthew R. Baldwin, 2020, „Body Mass Index and Risk for Intubation or Death in SARS-CoV-2 Infection”, Annals of International Medicine.
  2. Chee Keng Mok, Yan Ling Ng, Bintou Ahmadou Ahidjo, Regina Ching Hua Lee, Marcus Wing Choy Loe, Jing Liu, Kai Sen Tan, Parveen Kaur, Wee Joo Chng, John Eu-Li Wong, De Yun Wang, Erwei Hao, Xiaotao Hou, Yong Wah Tan, Tze Minn Mak, Cui Lin, Raymond Lin, Paul Tambyah, JiaGang Deng, Justin Jang Hann Chu, 2020, „Calcitriol, the active form of vitamin D, is a promising candidate for COVID-19 prophylaxis”, bioRxiv.
  3. Chuen Wen Tan, Liam Pock Ho, Shirin Kalimuddin, Benjamin Pei Zhi Cherng, Yii Ean Teh, Siew Yee Thien, Hei Man Wong, Paul Jie Wen Tern, Jason Wai Mun Chay, Chandramouli Nagarajan, Rehena Sultana, Jenny Guek Hong Low, Heng Joo Ng, 2020, „A cohort study to evaluate the effect of combination Vitamin D, Magnesium and Vitamin B12 (DMB) on progression to severe outcome in older COVID-19 patients”, medRxiv.
  4. Aartjan J W te Velthuis 1, Sjoerd H E van den Worm, Amy C Sims, Ralph S Baric, Eric J Snijder, Martijn J van Hemert, 2010, „Zn(2+) inhibits coronavirus and arterivirus RNA polymerase activity in vitro and zinc ionophores block the replication of these viruses in cell culture”, PLoS Pathogens.
  5. Arash Moghaddam, Raban Arved Heller, Qian Sun, Julian Seelig, Asan Cherkezov, Linda Seibert, Julian Hackler, Petra Seemann, Joachim Diegmann, Maximilian Pilz, Manuel Bachmann, Waldemar B. Minich, Lutz Schomburg, 2020, „Selenium Deficiency Is Associated with Mortality Risk from COVID-19”, Nutrients.
  6. Harri Hemilä, Elizabeth Chalker, 2020, „Vitamin C may reduce the duration of mechanical ventilation in critically ill patients: a meta-regression analysis”, Journal of Intensive Care.
  7. Dong Chen, Xiaokun Li, Qifa Song, Chenchan Hu, Feifei Su, Jianyi Dai, Yinghai Ye, Jianping Huang, Xiaoming Zhang, 2020, „Assessment of Hypokalemia and Clinical Characteristics in Patients With Coronavirus Disease 2019 in Wenzhou, China”, JAMA Network Open.
  8. Tod Cooperman, 2020, Do any supplements help with the coronavirus (COVID-19)? Do supplements like zinc, vitamin C, or herbals work?

 

 

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.