Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Rețete pentru sănătate cu ghimbir. Modalități de consum ale ghimbirului
03.12.2020
Ruxi Comsa
9.951 vizualizări

Ghimbir – o plantă cu adevărat extraordinară de care cu siguranță toată lumea a auzit. Haideți să descoperim împreună de ce este ghimbirul atât de sănătos și care sunt beneficiile sale dovedite de un număr uriaș de studii pentru care ar fi bine să-l includeți în alimentația voastră în mod regulat, mai ales în sezonul rece, dar nu numai.

Oamenii utilizează ghimbirul în alimentație și cu rol medicinal din timpuri imemoriale. Este un remediu tradițional pentru greață, dureri de stomac și alte probleme de sănătate.

Este utilizat de obicei crud sau uscat la preparatele alimentare, dar și sub formă de suplimente alimentare pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Ce este ghimbirul?

Ghimbirul este o plantă originară din Asia de sud-est. Se numără printre cele mai sănătoase, dar, să nu uităm, și cele mai delicioase condimente care există.

Aparține familiei Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul, toate condimente cu multiple beneficii pentru sănătate.

Rădăcina de ghimbir (rizomul) este partea care este în mod normal consumată. Ghimbirul poate fi consumat proaspăt, uscat, sub formă de pudră, ulei sau suc. Are un gust ușor iute, intens, cu note proaspete, de citrice.

Ghimbirul conține numeroase vitamine și minerale și, de asemenea, gingerol, un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii ridicate care a fost corelat cu numeroase beneficii pentru sănătate. Printre substanțele nutritive importante din ghimbir se numără: potasiu, cupru, mangan, magneziu, vitamina C, B6, niacină, fosfor, fier.

Ghimbirul și beneficiile sale

Antioxidanții și alte substanțe nutritive din ghimbir pot contribui la prevenirea sau tratarea artritei, inflamației și a numeroase infecții, dar și diabet și alte probleme de sănătate, ghimbirul având proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale și nu numai.

Iată mai jos câteva dintre posibilele utilizări cu rol medicinal ale ghimbirului, cu mențiunea că numărul lor este cu mult mai mare, această plantă fiind un adevărat panaceu.

Ghimbir beneficii:

 

Ghimbir beneficii - Video Republica BIO

 

Ghimbirul îmbunătățește digestia

Mai multe studii au investigat efectele ghimbirului asupra balonării și au ajuns la concluzia că acesta poate fi foarte util în combaterea acesteia și eliminarea gazelor, diminuând disconfortul în urma meselor grele.

De asemenea, ghimbirul pare să aibă un efect pozitiv asupra unor enzime importante pentru digestie precum tripsina și lipaza pancreatică. Totodată, ghimbirul poate să stimuleze motilitatea la nivelul intestinelor, ceea ce sugerează că ar putea trata sau preveni constipația. Conform unui studiu publicat în World Journal of Gastroenterology, ghimbirul ajută la golirea mai rapidă a stomacului cu 25% în cazul indigestiei.  

Ghimbirul calmează greața

Ghimbirul este utilizat ca remediu natural pentru senzația de vomă la gravide și pentru răul de mare de sute de ani.

Un metastudiu (un studiu asupra mai multor studii) a analizat rezultatele a 12 studii care au inclus aproape 1300 de gravide și a concluzionat că ghimbirul prezintă eficiență în reducerea simptomelor de greață cu riscuri minine de efecte secundare.

Și în cazul pacienților care fac chimioterapie, ghimbirul s-a dovedit eficient în combaterea senzației de greață indusă de tratamentul oncologic, așa cum o dovedește un studiu efectuat în SUA pe 576 de pacienți.

Ghimbirul are rol antiinflamator și calmant

Deși inflamația este un răspuns normal al organismul la răni sau infecții, inflamația cronică se consideră că contribui la afecțiuni cardiace, diabet, obezitate și chiar cancer.

Un metastudiu din 2017 efectuat asupra 16 studii clinice a indicat faptul că proprietățile fitochimice ale ghimbirului pot combate inflamația.

Ca urmare a abilității sale de a reduce inflamația, suplimentarea dietei voastre cu ghimbir ar putea contribui la calmarea durerii musculare și artritice. Un studiu a arătat că extractul de ghimbir reduce durerea la nivelul genunchiului și nevoia de medicație împotriva durerii la persoanele care suferă de osteoartrită.

În ce privește durerile menstruale și crampele, un studiu a dovedit faptul că ghimbirul reduce durerea menstruală la fel de eficient ca și medicamentele de tipul ibuprofenului.

Ghimbirul combate infecțiile

Ghimbirul s-a dovedit eficient în lupta împotriva infecțiilor fungice. Un studiu de laborator efectuat asupra nu mai puțin de 29 de specii de plante diferite în ce privește capacitatea lor antifungică împotriva micozelor, a arătat că ghimbirul este cel mai eficient în combaterea ciupercilor fungice.

Conform unor studii de laborator, compușii din ghimbir ar putea stopa dezvoltarea anumitor bacterii care conduc la apariția parodontozei, dar și a unor bacterii rezistente la antibiotice.

Ceaiul de ghimbir și alte modalități de consum ale ghimbirului

Ghimbirul este utilizat la preparate dulci, dar și sărate, la sosuri, supe, mâncăruri, precum și la ceaiuri  sau alte băuturi. Există până și bere de ghimbir!

Ceai de ghimbir – la ce folosește și cum se prepară?

Ceaiul de ghimbir este o băutură care ne încălzește în anotimpul rece. Ne energizează consumat dimineața, iar seara ne relaxează. Este o băutură fără cofeină și practic fără calorii. Ceaiul de ghimbir ajută la digestie, calmează durerile de stomac și poate reduce greața.

De ce aveți nevoie?

  • 1 bucată de ghimbir de aproximativ 2,5 cm lungime
  • 1 cană de apă

Cum se prepară?

  1. Decojiți ghimbirul.
  2. Tăiați-l în felii subțiri.
  3. Puneți la fiert împreună cu o cană de apă timp de 5 minute la foc mic.
  4. Strecurați ceaiul.
  5. Puteți servi împreună cu o felie de lămâie și îl puteți îndulci dacă doriți cu puțină miere, de preferat crudă (în acest caz, lăsați-l să se răcorească suficient pentru a nu distruge enzimele și alți nutrienți benefici din miere).

3 rețete pentru sănătate cu ghimbir

Băutură cu ghimbir antioxidantă

O rețetă de băutură plină de antioxidanți, extrem de utilă pentru a preveni îmbolnăvirile în sezonul de iarnă, pe care merită să o încercați cât mai curând.

De ce aveți nevoie?

  • 1 bucată de 10 cm de ghimbir proaspăt curățat și dat pe răzătoare
  • ¼ linguriță pudră de turmeric
  • ¼ linguriță scorțișoară măcinată (de Ceylon, nu Cassia, aceasta din urmă fiind mai puțin sănătoasă)
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de miere crudă
  • 4 căni de apă

Cum se prepară?

  1. Fierbeți apa.
  2. Turnați apa fierbinte într-o carafă sau, dacă nu aveți o carafă dintr-un material rezistent termic, într-o oală mică din inox peste amestecul de ghimbir ras, turmeric și scorțișoară și lăsați la infuzat timp de 15-20 de minute.
  3. Strecurați amestecul și adăugați zeama de lămâie și mierea.
  4. Serviți pe parcursul zilei.

Smoothie cu ghimbir detoxifiant

Acest smoothie are un gust delicios de prăjitură cu lămâie, dar, fără adaosul de calorii în exces al acesteia și cu toate calitățile pentru sănătate ale ghimbirului intacte.

De ce aveți nevoie?

  • 1 cană ananas tăiat cubulețe
  • ½ lingură coajă de lămâie netratată
  • 1 cutie lapte de cocos
  • 1 lingură ghimbir proaspăt ras
  • 1 lingură miere crudă

Cum se prepară?

  1. Pasați toate ingredientele cu ajutorul unui blender.
  2. Serviți la temperatura camerei iarna, iar vara cu cuburi de gheață sau lăsați o oră la frigide înainte de a savura acest smoothie delicios.

Budincă de ciocolată cu ghimbir

Această rețetă, pe lângă faptul că e foarte gustoasă, aduce un aport ridicat de antioxidanți sănătoși, din ghimbir, precum și din cacao.

De ce aveți nevoie?

Cum se prepară?

  1. Amestecați pudra de cacao cu siropul de arțar, scorțișoara, sarea, vanilia și ghimbirul ras.
  2. Adăugați treptat laptele de migdale.
  3. Turnați semințele de chia peste acest mix și amestecați din nou.
  4. Lăsați la frigider peste noapte.
  5. Serviți rece sau la temperatura camerei – în acest caz, consistența sa va fi mai puțin densă.
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Gratuit
Vânzare Accelerată
29,00 lei

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. 12 Major Benefits of Ginger for Body and Brain
  2. 11 Proven Health Benefits of Ginger
  3. Why is ginger good for you?
  4. The Amazing and Mighty Ginger
  5. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia
  6. Biological properties of 6-gingerol: a brief review
  7. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting
  8. Ginger (Zingiber officinale) reduces acute chemotherapy-induced nausea: a URCC CCOP study of 576 patients
  9. Chapter 5 - Getting to the Root of Chronic Inflammation: Ginger’s Antiinflammatory Properties
  10. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis
  11. Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea
  12. Inhibition of human pathogenic fungi by ethnobotanically selected plant extracts
  13. Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria



Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.