Vezi sidebar
Acerola, cea mai tare sursă naturală de vitamina C... din lume!
06.10.2015
Razvan Mottok
5.918 vizualizări

I se mai spune cireașă de Barbados, vișină tropicală sau cireașă portoricană. De fapt, nu e nici vișină, nici cireașă, doar seamănă cu ele. Provenită de pe meleaguri fierbinți precum Mexic, America de Sud și America Centrală, acerola seamănă doar la aspect cu cele două fructe de mai sus. Este prețuită de mii de ani de nativii din aceste zone, şi de ceva vreme i s-au descoperit calitățile extraordinare și a devenit cunoscută în întreaga lume. Acerola a devenit membru cu drepturi depline al familiei selecte a superalimentelor.

N-o fi ea nici cireașă, nici vișină, dar de sănătoasă, le întrece pe amândouă!

În țările ei de origine, acerola este folosită cu rol culinar. Fructele de acerola au un gust distinct, o combinaţie între măr şi cireaşă. Se consumă însă cam la fel ca și cireșele: crudă, stoarsă freshuri sau sucuri, dar se poate adăuga şi la prăjituri, înghețate sau gemuri. Se folosește chiar și prepararea unor băuturi alcoolice.

Rolul ei cel mai important constă însă în aportul uriaș de substanțe nutritive și de vitamine pe care le conține, împreună cu o mulţime de antioxidanți. Este fructul cu unul dintre cele mai ridicate concentrații de vitamina C, comparat cu orice alt fruct existent.

acerola

Și, ce face mai exact cireaşa asta noncireașă?

Hai să vă spun care sunt măcar o parte dintre numeroasele beneficii pentru sănătate ale fructelor de acerola.

 

Acerola - Video Republica BIO

 

Tinereţe fără bătrâneţe? A fost odată ca niciodată, acerola!

Nivelul ridicat de antioxidanți din acerola contribuie nu doar la încetinirea progresiei cancerului, dar și la curățarea organismului de toxine și substanțe periculoase care pot conduce la apariția problemelor de sănătate. Carotenoizii din acerola protejează vederea și contribuie la întinerirea pielii, iar bioflavonoizii stimulează funcția cognitivă și previn declanșarea diverselor afecțiuni asociate înaintării în vârstă.

Prevenirea cancerului? Acerola!

Acerola conține un adevărat cocktail de antioxidanți naturali, inclusiv carotenoizi și bioflavonoide, care contribuie la neutralizarea efectelor radicalilor liberi din corp. Radicalii liberi pot determina celulele sănătoase să se transforme în celule disfuncționale sau cancerigene și de asemenea exacerbează alte boli grave.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Întărirea sistemului imunitar? Multă vitamina C, adică... acerola!

Acerola are una dintre cele mai mari cantități de vitamina C naturală din lume. Pentru persoanele care vor să-și stimuleze rapid sistemul imunitar, acerola este o soluție excelentă. Încearcă să consumi acerola pentru câteva săptămâni și vei vedea diferența. Vitamina C stimulează producția de leucocite (celulele albe ale sângelui) care constituie principala linie de apărare împotriva virușilor și bacteriilor. În plus, vitamina C este o componentă crucială pentru producția de colagen, ceea ce înseamnă că organismul tău se poate vindeca singur mai repede reparând celulele, vasele de sânge, organele și țesuturile afectate în urma îmbolnăvirilor sau a rănirilor.

Reglarea metabolismului? Desigur, acerola!

Metabolismul este ca un motor: atunci când merge ca uns, corpul tău este în perfectă stare de funcționare. Una din cele mai importante grupe de vitamine care contribuie la această “ungere” este cea a vitaminelor B. Ele ajută la reglarea producției de hormoni și a proceselor metabolice, iar acerola conține îndeajuns de multe pentru a le ajuta.

Controlul diabetului? Tot acerola!

Conform studiilor, antioxidanții din acerola pot încetini eliberarea glucozei în sânge. Reglarea cantității de insulină și de glucoză constituie una din principalele modalități de a preveni puseelor de hipo și hiperglicemie, care pot fi foarte periculoase pentru persoanele care suferă de diabet. În plus, acerola poate preveni declanșarea diabetului prin reglarea nivelului de glucoză din sânge, în cazul persoanelor sănătoase.

 

Acerola - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

 

Cum poți consuma acerola? Simplu, e cel mai bine.

O găsești în magazinul Republica Bio sub formă de pudră ecologică, pe care o poți adăuga la sucuri sau smoothie-uri de fructe. Tot la Republica BIO, dar pe blog, găseşti şi o reţetă. Mai poţi să o  presari peste laptele cu cereale de la micul dejun. Dar cel mai bine este să o consumi adăugată în preparate reci, raw, pentru că după cum ştii, vitamina C se distruge repede la temperaturi ridicate.

Ruxi, pentru Republica BIO

Studii:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/acerola.html
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.50592  
https://ro.wikipedia.org/wiki/Acerola

 

Copyright Republica BIO

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.