9 alimente minune care te ajută să dormi bine
Cu toții am încercat nevoia bruscă de a trage un pui de somn imediat după o masă. Se pare că nu numai că dragostea noastră pentru somn sau o zi grea la locul de muncă pot declanșa starea de somnolență, ci şi alimentele pe care le consumăm.
Ne-am documentat puțin și am găsit destule informații, așa că îți propunem aici 9 alimente minune care pot provoacă toropeala aceea plăcută atunci când ai nevoie de un somn odihnitor (i se mai zice și somnolență când n-ai nevoie de ea, de exemplu la serviciu, înainte de o ședință importantă). Au acest efect mai ales atunci când sunt mâncate împreună.
Dar atenție, nu te grăbi să sari în cearceafuri imediat după ce le-ai consumat. Lasă-i organismului tău un timp suficient cât să facă digestia și să împrăștie în organism toate proprietățile lor binefăcătoare somnului și odihnei.
1. Brânzeturile maturate au efect relaxant
Dintre toate produse lactate, brânzeturile tari, maturate, au efectul cel mai relaxant, deoarece acestea conțin o cantitate mare de calciu. Dacă adaugi şi biscuiţi neîndulciți, se va produce un efect somnifer mai puternic, carbohidrații din cereale intensificând acţiunea triptofanului.
2. Migdalele crude produc melatonină, hormonul somnului
Sunt bogate în triptofan, un aminoacid care produce melatonina, care este cunoscută sub numele de "hormonul somnului". Mai mult, aceste semințe sunt pline de magneziu, care uşurează tensiunea musculară şi relaxează. În plus, merg alături de brânzeturile recomandate mai sus.
3. Bananele ajută la asimilarea triptofanului
Conţin zahăr, potasiu și magneziu, care fac ca triptofanul să pătrundă mai uşor în creier și să provoace somnolența. Iată de ce nu-i o idee rea ca odată cu banana de seară să consumi și câteva migdale crude. Bineînțeles, după bucata de brânză tare din meniu.
4. Nucile crude sunt o sursă naturală de melatonină
Conțin mai puțin triptofan decât migdalele, dar au propria lor sursă de melatonină. Cercetările au arătat că nucile cresc nivelul acestui hormon în sânge și induc starea de somnolenţă. Adaugă deci și nuci crude lângă banană și cele câteva migdale crude.
5. Sucul de cireşe te ajută să adormi ușor
În special în sucul sau tarta cu cireşe, ele au un conținut relativ ridicat de melatonină. Cu toate acestea, dacă mănânci o mână de cireșe proaspete nu te va afecta, ba dimpotrivă, fiind ușor indigeste și nerecomandate seara. Bea în schimb un pahar de suc de cireșe şi vei adormi în cel mai scurt timp. Completează deci masa ta cu un pahar de suc de cireșe, neîndulcit.
6. Ceaiul de mușețel este un sedativ natural
Muşeţelul este plin de glicină, un aminoacid care are un efect sedativ uşor, relaxând muşchii şi sistemul nervos. După o ceașcă de ceai de mușețel abia vei mai putea ţine ochii deschiși. Nici vorbă să te mai concentrezi pe probleme importante. Poți alege în locul paharului cu suc de cireșe o ceașcă de ceai de mușetel, neîdulcit. Nu vrei ca zahărul sau mierea să te energizeze înainte de somn...
7. Seminţele crude de dovleac sunt calmante
Pe lângă triptofan, seminţele crude de dovleac conţin cantităţi consistente de zinc și magneziu. Acești compuși calmează și relaxează și te vor ajuta să ațipești fără probleme. Sunt exact opusul celor prăjite și sărate, care au rolul de a te ține treaz până la finalul filmului sau meciului.
8. Orezul Jasmin te ajută să ațipești mai repede
Orezul alb are un indice glicemic ridicat, care poate duce la somnolență cam la 3-4 ore după ce ai terminat masa. Cercetatorii au descoperit însă că orezul Jasmin duce la un somn mai rapid decât alte tipuri de orez. Prepară-l ca garnitură pentru peștele de mai jos și totul va fi bine la noapte.
9. Peștele gras alungă hormonii stresului
Acizii conținuţi de somon, ton și alţi pești graşi cresc producția de melatonină. Acești acizi reduc nivelul de hormoni de stres din sânge și singurul lucru pe care ai sa vrei să-l faci după masă este să te ghemuieşti în pat și să adormi.
Sănătatea adevărată cu un somn bun se întreține! ...Și cu produse bio ;)
Copyright Republica BIO
Surse de somn ușor:
Lactate: eHealthMe
Migdale: NCBI NCBI
Banana: LiveStrong
Nuci: NCBI
Cireşe: MedialXpress
Ceai de muşeţel: NCBI
Seminţe de dovleac: SleepRate
Orez: The American Journal of Nutrition
Peşte: LiveStrong
Sursa foto: pixabay.com
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: