Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Mitul laptelui. Sănătos sau nu?
18.04.2016
Ruxandra Comsa
1.601 vizualizări

Ca o notă, înainte de a citi mai departe: te rog să ții minte că atunci când spun lapte în articolul meu, mă refer la cel de origine animală.

Auzim peste tot, foarte des, faptul că trebuie să consumăm lapte de vacă, pentru că are calciu și e bun pentru oase. Ni se spune mereu să dăm cât mai mult lapte copiilor ca să se dezvolte sănătos.

Laptele de vacă e bun pentru viței; dar pentru oameni?

Scopul biologic al laptelui produs de vacă este de a asigura creșterea rapidă a vițelului. Un adult nu are însă nevoie să mai crească, nu-i așa? Omul este singura specie di regnul animal, care consumă lapte și la vârstă adultă...

Nimeni nu poate contesta faptul că laptele este o sursă de hrană excelentă pentru viței, care, până când sunt înțărcați, ajung să cântărească de aproximativ 8 ori greutatea lor de la naștere. Dar, spre deosebire de oameni, după ce sunt înțărcați nu mai beau niciodată lapte. Și același lucru este valabil pentru orice altă specie de mamifere de pe planetă. Exceptând pisicuțele care, mă rog... sunt mai greu de refuzat.

De asemenea, fiecare specie de mamifere are propria „rețetă” de lapte, care-l face potrivit pentru specia respectivă. Același lucru este valabil și pentru laptele de vacă. De exemplu, în laptele de vacă există în medie de 3 ori mai multe proteine decât în laptele uman, ceea ce poate conduce la tulburări ale metabolismului la oamenii care consumă regulat lapte și care, în timp, le afectează rezistența oaselor. Să nu uităm că laptele matern este o sursă excelentă de hrană pentru bebeluși,  ceea ce îl face indispensabil și de neînlocuit pentru ei. Dar compoziția lui este foarte diferită de cea a laptelui de vacă...

Ce-i intoleranța la lactoză?

Un mare număr de persoane suferă de intoleranță la lactoză, adică, cu cât înaintează spre vârstă adultă, organismul nu mai poate descompune lactoza. Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză au probleme digestive atunci când consumă lactate. Principalul carbohidrat din lactate este lactoza, un dizaharid, adică o substanță obținută prin asocierea a două zaharuri simple – glucoza și galactoza. În corpul bebelușului se produce o enzimă digestivă numită lactază care descompune lactoza din laptele matern. Dar, la vârstă adultă, noi pierdem această abilitate.

Șoc! Laptele de vacă extrage calciul din oase în loc să-l fixeze

Mitul laptelui s-a răspândit în întreaga lume pe baza convingerii greșite că, fiind bogat în proteine și calciu, poate susține sănătatea generală a corpului și mai ales a oaselor, la orice vârstă. Ideea eronată cu privire la beneficiile laptelui a pornit de la faptul că acesta conține mult calciu: într-o cană de lapte se regăsesc 300 de mg de calciu, ceea ce e o cantitate mare pentru un aliment.

Acum, problema e dovedită. Multe studii științifice indică o legătură între consumul de lapte și numeroase probleme de sănătate. Iar cea mai surprinzătoare idee este că nu doar că nu absorbim aproape deloc calciul din lapte (mai ales din cel pasteurizat!), dar laptele de vacă stimulează chiar pierderea de calciu din oase!

Iată de ce se întâmplă asta: la fel ca multe alte proteine animale, laptele crește aciditatea corpului și-l determină să ia măsuri pentru a corecta dezechilibrul. Calciul este un excelent neutralizator al acidului, iar cea mai mare sursă de calciu din corp – ai ghicit – sunt oasele. Prin urmare, același calciu de care au nevoie oasele noastre pentru a fi rezistente este utilizat pentru a neutraliza aciditatea laptelui. După ce este extras din oase în acest scop, calciul este eliminat din corp, la toaletă.

Acest lucru explică de ce, conform statisticilor, în țările în care se consumă cele mai multe lactate, există și cea mai ridicată incidență a fracturilor. Păi ar fi trebuit să fie exact invers, dacă mitul laptelui, ar fi adevărat, nu?

Mulți medici ignoră acest lucru. Mamei mele, care a fost diagnosticată cu osteoporoză, i-a fost recomandat, pe lângă niște medicamente, să bea cât mai mult lapte.

Laptele de vacă sporește riscul de fracturi

Multe studii contrazic opinia că laptele și lactatele în general reduc riscul de fracturi, inclusiv ca urmare a osteoporozei. Nici la vârste fragede consumul de lapte nu protejează împotriva fracturilor, ci crește riscul acestora.

Un studiu care s-a întins pe o perioadă de 12 ani, realizat pe un număr de 77.761 de femei cu vârste cuprinsă între 34 și 59 de ani, a arătat faptul că cele care consumau cel mai mult calciu din lactate își fracturau mai mult oasele decât cele care beau lapte rar sau deloc.

Laptele de vacă este un aliment procesat

Până de curând, respectiv până la sfârșitul secolului al XIX-lea, laptele de vacă era consumat crud, neprocesat. Acela era un lapte viu, și nu era consumat pentru conținutul de calciu, ci pentru enzimele pe care le conținea. Iar dieta pe vremea aceea a oamenilor care beau mult lapte crud era cu mult diferită decât în prezent. Ei compensau cu mult efort fizic, care întărește oasele, cu multe fructe, legume și semințe bogate în calciu. Astăzi, găsim în comerț doar lapte omogenizat, pasteurizat, procedeu care îi sporește efectele acidifiante nocive. Și care e departe de a mai fi un lapte viu. Iar despre stilul de viață și dietă în prezent, nici nu mai vorbesc.

Ba e chiar mai rău! În prezent, vacile de lapte crescute în agricultură convențională sunt tratate cu antibiotice și cu un hormon de creștere produs în laborator, pentru a stimula în mod artificial producția de lapte. Acest hormon (rBGH) crește și nivelul în sânge al factorului de creștere de tip insulinic 1 (IGF-1), care a fost asociat cu risc crescut de cancer, în special mamar. La oameni...

Cu ce să înlocuiești laptele de vacă?

Cea mai bună alternativă este laptele vegetal bio. Găsești foarte multe sortimente, e imposibil să nu fie unul măcar, care să nu fie pe gustul tău: de ovăz, de migdale, de orez, de soia, de gru ancestral, etc. Mie îmi place foarte mult gustul celui de migdale. În plus, laptele vegetal alcalinizează organismul. Există și lapte vegetal îmbogățit cu calciu din surse naturale, din alge. El reprezintă, după mine, cea mai sănătoasă alternativă la laptele de origine animală.

Revin acum la laptele din surse animale. Dacă ții morțiș să-l consumi, cel mai sănătos este, după părerea mea, laptele de capră. Acesta e cel mai apropiat ca și compoziție de laptele matern, și poate fi diferat mai ușor. Dar orice lapte de origine animală ai alege, atunci caută să fie bio. Rigorile agriculturii ecologice îi împiedică pe crescători să hranească animalele cu hrană pesticizată, cu hormoni de creștere, sau să le dea antibiotice și medicamente atunci când nu este neapărat necesar.
Sănătate, și lapte vegetal. E mai sănătos. Și chiar mai bogat în calciu util.
Ruxi, Republica BIO
Surse, fără lactoză, aici:

http://saveourbones.com/osteoporosis-milk-myth/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1380936/pdf/amjph00505-0106.pdf
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Copyright Republica BIO

Comentarii (2 comentarii)

  • Maria pe

    Hanna, daca sunt tinute la frigider, la rece, nu se pot strica atat de repede. Rezistenta lor tine de reteta, de conditiile de preparare si de imbuteliere. Tu il compari cu cel preparat de tine, acasa?
    Maria, Republica BIO

  • hanna pe

    Numai peparate aiurea cu apa si alte ingrediente, dar sunt la moda acum…
    Apropo daca sunt naturale de e naiba nu se trica in 2 zile dupa preparare?

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.