Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Uleiul de in, un aliment cu proprietăți și beneficii miraculoase
20.02.2017
Razvan Mottok
45.592 vizualizări

Uleiul din seminţele de in există în alimentaţia oamenilor de mai bine de 9.000 de ani, și sunt dovezi care localizează încă de atunci, în Siria, primele semințe de in transformate de om în ulei comestibil. Se mai spune că ar fi fost printre primele superalimente cultivate de om. Asta pune multă greutate pe umerii unei flori atât de delicate, nu-i așa?

Altfel spus, cuvântul înaintașilor noștri spune că uleiul de in are multe beneficii pentru sănătate. Este prin excelență un produs natural, extras prin presarea la rece a seminţelor plantei de in (Linum Usitatissimum).

Floare de in

În istoria modernă s-au și verificat motivele pentru care aceste semințe au fost consumate din timpuri de mult apuse, chiar transformate în ulei. Inclus în dieta zilnică, uleiul din seminţe de in îmbunătăţeşte digestia, scade colesterolul rău (acel rău famat LDL), echilibrează activitatea glandelor endocrine, reduce nevoia de a consuma zahăr, contribuie la sănătatea pielii şi a tenului, luptă împotriva celulelor canceroase, facilitează menţinerea unei greutăţi optime.

Și nu se opreşte aici. Uleiul de in este bogat în vitamine, minerale şi este o excelentă sursă de acizi grași sănătoși Omega 3 şi Omega 6. Acest ulei primeşte în plus de la noi o bilă albă pentru sănătate pentru că nu conţine gluten şi poate fi astfel consumat de persoanele ce suferă de intoleranţă la gluten sau boala Celiacă.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Ce vitamine şi minerale conţine uleiul de in?


 Zinc
– un puternic antioxidant ce  contribuie şi la  vindecarea rănilor şi la  întărirea sistemului  imunitar. Uleiul de  in are în compoziţia lui  numeroase  vitamine şi minerale cu beneficii  extraordinare pentru organism.

 Fiercontribuie la stocarea  oxigenului în celule.

 Vitamina E este un ulei cu efect antioxidant ce  apără  organismul de efectele radicalilor  liberi şi  contribuie la funcţionarea  optimă a sistemului  imunitar.

 Vitaminele din complexul B –  sunt vitamine  care asigură funcţionarea corectă a  sistemului  nervos, digestiv, a  ficatului  şi au grijă de  sănătatea  ochilor, a  părului şi pielii.

 Carotenconsumat pentru conținutul de cartoten, uleiul din semințe de in are rol antioxidant ce luptă  împotriva apariției celulelor canceroase.

Magneziu – mineralul din uleiul de semințe de in protejează sistemul muscular şi nervos, contribuie la sănătatea inimii, stimulează sistemul imunitar, participă la formarea oaselor şi reglează nivelul de zahăr din sânge.

Sulfare rol important în producerea energiei, în coagularea corectă a sângelui, în formarea oaselor, cartilagiilor, tendoanelor şi ligamentelor.

Calciucomponent de bază pentru funcţionarea corectă a metabolismului şi în formarea oaselor.

Fosforcomponent esential al oaselor, reglează PH-ul şi hrăneşte toate celulele organismului.

Potasiueste esential pentru organism şi susţine funcţionarea corectă a acestuia, mai ales cea a creierului, inimii, oaselor, muşchilor şi rinichilor

Mangancontribuie la eliminarea radicalilor liberi, ajută organismul să se vindece şi influenţează metabolismul glucidelor, aminoacizilor şi colesterolului.

Siliconcontribuie la producţia de colagen, responsabil pentru frumuseţea şi sănătatea pielii, încetineşte procesul de îmbătrânire, hrăneşte părul şi unghiile.

Nichelcontribuie la absorbţia fierului în organism, previne şi tratează osteoporoza.

Molibdeneste esenţial pentru metabolizarea aminoacizilor, eliminarea toxinelor şi contribuie la formarea de antioxidanţi.

Cromreglează nivelul glicemiei, contribuie la metabolizarea grăsimilor şi proteinelor.

Cobaltare rol esenţial în formarea globulelor roşii şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Ce beneficii pentru sănătate aduce consumul de ulei de in?

Multe studii și o mulțime de cercetători spun că bogăția în lignani, acid alfa-linoleic, acizi grași sănătoși Omega 3 și 6, lecitină, vitamine și minerale fac ca acest ulei să fie inclus pe lista de alimente extraordinare pentru sănătate. Iată în continuare de ce uleiul de in este un adevărat elixir pentru sănătate, cu beneficii pentru un corp frumos și sănătos.

Îmbunătăţeşte sănătatea oaselor. Uleiul de in este capabil să reducă riscul de osteoporoză şi contribuie la formarea şi regenerarea oaselor.

Scade rata bolilor cardiace. Consumul de alimente ce conţin acid alfa-linoleic, printre care se numără şi uleiul de in, scade semnificativ şansele îmbolnăvirii inimii şi apariţiei infarctului miocardic. De asemenea, micşoreaza rata aritmiilor cardiace pentru că susţine sănătatea întregului sistem cardiovascular.

Scade nivelul colesterolului. Uleiul de in este capabil să regleze tensiunea arterială, scăzând astfel nivelul colesterolului, regelază pulsul, coagularea sângelui şi sistemul nervos.

Ţine astmul sub control. Pentru că este bogat în acid alfa-linoleic, uleiul de in este capabil să reducă inflamaţiile de la nivelul sistemului respirator, îmbunătăţind calitatea vieţii pentru persoanele ce suferă de astm sau alergii.

Menţine echilibrul hormonal în menopauză. Uleiul de in este bogat în lignani, nişte compuşi asemănători cu antioxidanţii şi estrogenul. Astfel, este capabil să regleze activitatea hormonală şi nivelul de progesteron şi estrogen din organism, tratând dereglările şi crampele menstruale, infertilitatea, endometrioza şi ameliorând simptomele menopauzei.

Te ajută să slăbeşti eficient. Uleiul de in acţionează ca un laxativ natural, pune sistemul digestiv în mişcare, te ajută să scapi de toxine şi să te menţii în formă, ba chiar să dai jos câteva kilograme, în mod natural.

Menţine sănătatea pielii. Pentru că ajută corpul să fabrice colagen, uleiul de in este extrem de benefic pentru piele, fiind capabil să îndepărteze celulita şi chiar eczemele cauzate de alergii sau produse cosmetice cu chimicale. Acizii graşi din uleiul de in contribuie la elasticitatea şi sănătatea pielii.

Poate preveni apariția celulelor canceroase. Datorită conţinutului ridicat de acid alfa-linoleic (ALA), uleiul de in ar putea fi capabil să stopeze apariţia cancerului şi să oprească dezvoltarea celulelor deja afectate, spun studiile.

Măreşte cantitatea de serotonină. Deficienţa de serotonină poate duce la depresie, iritabilitate, anxietate, atacuri de panică şi insomnie. Uleiul de in este capăbil să mărească nivelul de serotonină produs de organism şi te ajută astfel să ai o stare de bine, cu emoţii sănătoase şi gânduri pozitive.

Ce afecţiuni putem trata consumând ulei de in?

Pentru că are atâtea beneficii pentru sănătate, pe care le-am enumerate mai sus, nu ar trebui să te mire că uleiul de in este des folosit de persoanele adepte ale tratamentelor naturiste. De-a lungul timpului, uleiul de in s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru diverse afecţiuni.

Ulei crud seminte de in

Nivelul ridicat de colesterol. Un nivel ridicat de colesterol este periculos pentru că poate cauza accidente vasculare cerebrale, cardiace şi oculare. Acizii grași Omega 3 şi lignanii din uleiul de in sunt capabili să reducă nivelul de colesterol rău şi să îl ridice pe cel bun (HDL).

Boli de inimă. Uleiul de in este capabil să lupte împotriva apariției bolilor cardiovasculare. Pentru că este bogat în acizi graşi Omega 3, reduce inflamaţiile, reduce riscul apariţiei aritmiilor cardiace şi menţine vasele de sânge sănătoase.

Afecţiuni ale sistemului digestiv. Constipaţia, diareea, diverticulita şi hemoroizii pot fi prevenite prin consumul de ulei de in, pentru că acesta este bogat în fibre benefice tranzitului sănătos şi în plus are efect antiinflamator.

Afecţiuni ale pielii. Folosit extern în caz de arsuri solare, eczeme, psoriazis, acnee, uleiul de in calmează şi chiar ajută în tratarea lor.

Cancer. Studiile efectuate până acum au arătat că uleiul de in este cel mai eficient în prevenirea apariției cancerului de piele, de prostată, colo-rectal şi al cancerului de sân. De ce? Pentru că are efect antioxidant şi luptă împotriva efectelor radicalilor liberi care pot produce declanșarea îmbolnăvirii celulelor responsabile cu apariția acestor temute afecțiuni.

Sindromul Sjogren. Aceasta este o tulburare a sistemului imunitar, identificat prin două cele mai comune simptome, uscăciunea ochilor şi a gurii. Consumul zilnic de ulei de in reduce inflamaţia de la nivelul ochilor şi îmbunătăţeşte simptomele keraconjuctivitei sicca (sindromul ochiului uscat).

Care sunt beneficiile cosmetice ale uleiului de in?

Uleiul de in are numeroase beneficii şi pentru frumuseţe, nu doar pentru sănătate, motiv pentru care este întâlnit în diverse produse cosmetice. Iată, mai jos, ce poate face uleiul de in pentru sănătatea frumuseții tale.

Ulei de in, benefic pentru piele: vitamina B şi acizii graşi contribuie la sănătatea pielii, o fac mai elastică, reduc ridurile, iar antioxidanţii opresc îmbătrânirea prematură. Uleiul de in te ajută să scapi de acnee, roşeaţă, eczeme şi este un adevărat ajutor şi în lupta împotriva celulitei. Arsurile de la nivelul pielii pot fi calmate foarte uşor cu ulei de in şi va reduce şi eventualele inflamaţii.

Ulei de in, tratament pentru păr: eczemele de la nivelul scalpului şi psoriazisul pot fi tratate cu ulei de in pentru că are efect antiinflamator şi revitalizează pielea. De asemenea, uleiul de in îi conferă părului hidratare, îl face mai rezistent şi îi dă strălucire. Prin urmare, consumul de ulei de in ajută în prevenirea căderii parului, nu doar îl face să arate bine.

Ulei de in pentru unghii

Ulei de in, sănătos pentru unghii: uleiul de in hrăneşte unghiile, le face mai puternice, prevenind astfel ruperea lor şi le face mai puţin casante.

Uleiul de in este cea mai bogată sursă de acizi grași Omega 3

Uleiul de in conţine acizi graşi Omega 3 în proporţie de 50-60%, sub formă de acid alfa-linolenic (ALA), chiar mai mult decât găsim în uleiul de peşte, fiind cea mai bogata sursă naturală pentru aceste grăsimi.

Acizii graşi Omega 3 sunt esenţiali pentru organism şi au funcţii extrem de importante:

  • Menţin inima sănătoasă
  • Contribuie la funcţionarea corespunzătoare a sistemului nervos
  • Au efecte benefice asupra stării psihice
  • Reduc inflamaţiile de orice fel
  • Contribuie la ameliorarea simptomelor artritei, astmului şi a altor tulburări asociate cu inflamaţia
  • Menţin sănătatea pielii, a părului şi unghiilor

 

 

 Acizii grași Omega 3 sunt o grăsime  polinesaturată ce trebuie preluată din  alimentaţie, iar privarea  constantă a  organismului de Omega 3 poate  cauza:

 

 

 

  • Boli de inimă
  • Artrită
  • Cancer
  • Dificultăţi de concentrare şi memorare
  • Depresie
  • Obezitate

Care este doza zilnică recomandată de ulei de in?

Pentru adulţi, este general recomandat a nu se depăşi 1 lingură, maxim 2 de ulei de in, zilnic, crud, fie în salate fie în feluri de mâncare. Dacă suferi de vreo afecţiune, este bine să consulţi un medic specialist sau nutritionist înainte de a consuma ulei de in. Şi este bine să îţi asculţi şi corpul. Dacă simţi ca uleiul de in nu îţi face bine, redu din cantitate sau înlocuieşte-l cu un alt ulei sau aliment nutritiv. Dacă depăşeşti 3 linguri de ulei de in pe zi, deja te expui riscului de îngrăşare, şi nu numai. Grăsimile pe care le conține sunt sănătoase, dar sunt totuși grăsimi.

Pentru copiii sub 18 ani este recomandată o vizită la doctor înainte de a include uleiul de in în alimentaţie.

Uleiul de in nu este indicat consumului femeilor însărcinate sau care alăptează. S-au constatat schimbări ale metabolismului sau chiar risc de naștere prematură.

Precauţii și efecte secundare

Este indicat să nu consumi ulei de in dacă iei medicamente sau suplimente alimentare pentru că acesta va împiedica absorbţia completă a substanţelor în corp.

Dacă urmezi un tratament pentru subţierea sângelui, nu consuma şi ulei de in pentru că există riscul apariţiei de hemoragii.

Dacă ai consumat prea mult ulei de in este posibil să suferi de balonare şi gaze intestinale.

Dacă suferi de diabet zaharat este indicat să ocoleşti uleiul de in.

Dacă te-ai convins de cât de mult bine îţi poate face uleiul de in, dar nu ştii cum să îl consumi, îţi spunem noi: câte o linguriţă, dimineaţa şi seara, înainte de mese. Ideal ar fi să îl adaugi în salate sau să îl foloseşti la prepararea dressing-urilor.

Sub nicio formă nu îl folosi la gătit! Nu îl expune la nicio sursă de căldură pentru că îl vei face să îşi piardă “puterile”.

Şi încă ceva, când te duci să cumperi ulei de in, asigură-te că iei unul bio, presat la rece, care să vină cu beneficii la pachet, ca acesta!

 

Pe curând!

Florrie, pentru Republica BIO

 

Sursele mele:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843097/
https://draxe.com/10-flax-seed-benefits-nutrition-facts/
https://draxe.com/flaxseed-oil-benefits/
http://www.sfatulmedicului.ro/Remedii-naturiste/uleiul-de-in_10361
http://www.frunza-verde.ro/ulei-de-in
http://cesamancam.ro
http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/uleiuri-vegetale/68354/uleiul-de-in-scade-colesterolul-previne-cancerul-portejaza-inima-regleaza-tranzitul-si-hormonii/

 

Copyright Republica BIO

Comentarii (27 comentarii)

  • uficoorah pe

    500 Mg Dosage[/url] Amoxicillin 500mg Capsules wxm.ouue.republicabio.ro.tib.gv http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • anaqihdire pe

    500mg Capsules[/url] Amoxicillin olv.inrg.republicabio.ro.wnx.ph http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • oalayocurjuz pe

    No Prescription[/url] Buy Amoxicillin Online ush.dcvy.republicabio.ro.fds.og http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • evivukoxafuxa pe

    500mg Capsules[/url] Buy Amoxicillin cbb.nsxx.republicabio.ro.cor.uo http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • ezoonapogunic pe

    Online[/url] Buy Amoxil ptj.rmzc.republicabio.ro.jwj.ug http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.