Vezi sidebar
Despre parabeni, de la A la Z: riscuri, efecte, alternative
07.11.2016
Razvan Mottok
13.462 vizualizări

Cine îşi păstrează crema de faţa în frigider? Aproape nimeni. Cu siguranţă că există un contingent de oameni preocupaţi de conservarea corectă a produselor de îngrijire personală, care nu se înlătură de la nimic, demonstrând un zel pentru sănătate pe care prea puţini suntem pregatiţi să îl urmăm. În consecință, pentru că cei mai mulţi dintre noi, care, deși iubim sănătatea, preferăm soluţiile conveniente şi promisiunea efortului minim, majoritatea producătorilor de produse de îngrijire personală adaugă conservanți, care sunt fie substanţe naturale, fie sintetice. Aceștia sunt parabenii. 

Parabenii sunt deci un conservant comun în majoritatea cosmeticelor şi produselor de îngrijire personală de pe piaţă, folosiţi în industrie de aproape 7 decenii. Pentru faptul că sunt atât de comuni, poţi crede că măsura în care ei ne pot afecta negativ sănătatea este una mică, fără să impună riscuri majore. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe produse din farmacii și magazine ne anunță prin mesaje pe etichetă, cum că nu conțin parabeni. Așa că e firesc să ne întrebăm care este temeiul căutării unei alternative la mult-răspândiții parabeni și de ce să-I ocolim.

Ce sunt parabenii?

Parabenii sunt substanțe chimice folosite pentru proprietățile lor de conservare, la prepararea produselor cosmetice, a cremelor, șampoanelor, balsamurilor de păr, spumelor de ras, deodorantelor, antiperspirantelor, dar si a alimentelor. În mod obișnuit, un produs conține mai mult de un singur paraben și este folosit în combinație cu alți conservanți.

Ce sunt parabenii

Parabenii sunt derivați din acidul para-hidroxibenzoic (PHBA), care apare în mai multe fructe și legume. Ei au fost creaţi sintetic pe baza acestui acid, pentru ca apoi să poată fii folosiţi în mod consistent și ieftin. Din totalul ingredientelor, în marea majoritate a produselor care îi conţin, parabenii reprezintă de obicei mai puţin de 1%.

Unde sunt folosiți parabenii și de ce sunt folositi?

Folosirea parabenilor ca soluție de conservare a produselor cosmetice de îngrijire este ușor de explicat. Parabenii împiedică ciupercile, bacteriile și altfel de microbi să crească înăuntrul produselor noastre de îngrijire. Astfel că ele pot fi ținute în băi, la un nivel crescut de umiditate. Totodată, pielea noastră poartă o multitudine de micro-organisme, care pot contamina produsele atunci când luăm, de exempliu, loţiunea din tub.

Parabenii reușesc să împiedice microbii să se înmulțească în produsele pe care le aplicăm pe piele. Sunt o soluție sintetică, simplă și ieftină, care prelungește simţitor viaţa produselor, pe care producătorii de cosmetice o folosesc de aproape un secol. Cosmeticele fără conservanţi ar permite aparţia bacteriilor care pot cauza infecţii şi îşi pot pierde din eficacitatea substanţelor active într-un timp mai scurt. Parabenii sunt deci un conservant puternic, care luptă împotriva unui spectru mare de bacterii și permit un termen mare de valabilitate, chiar și după ce recipientul a fost desfăcut. Și cu toate astea, sunt producători care îi elimină din rețetele lor. Înseamnă că există alternative, parabeni naturali, nu?

Care sunt parabenii folosiți în industria alimentară?

Două paragrafe mai sus, notam faptul că parabenii sunt folosiţi şi în industria alimentară. Spre deosebire de cosmetice, parabenii din alimente nu sunt amintiţi cu numele lor obişnuite. Se foloseşte în schimb E-ul. Iată câțiva parabeni care se găsesc în alimente: metilparabenul sau aditivul alimentar E218, etilparabenul sau E214, propilparabenul sau E216, heptilparabenul si butilparabenul sau E209.

La fel cum cremele și loțiunile sunt susceptibile de a dezvolta mucegai, alimentele pot dezvoltă bacterii în absenţa unui conservant, de orice fel. Cele mai vechi metode de conservare sunt cele încă folosite în multe dintre gospodăriile româneşti: săratul, muratul, afumatul şi congelatul. Rămân totuşi foarte multe alimente care se ajută de parabenii de mai sus pentru a-şi prelungi termenul de valabilitate. Printre alimentele care folosesc parabeni se numără berea, sosurile, deserturile, băuturile răcoritoare, gemurile, produsele lactate congelate, murăturile, ş.a.

Nu există foarte multe informaţii despre cantitatea acceptată de parabeni din dieta consumatorului, care să nu ridice probleme de sănătate. Cercetătorii din Statele Unite au încercat să rectifice acest neajuns, iar descoperirile lor arată că există parabeni în aproximativ 90% din alimente şi că bebeluşii şi copii mici sunt cei mai predispuşi la a consuma o dietă bogată în parabeni. Cercetătorii au găsit parabeni în 98% din mâncărurile pe bază de cereale, în 91% din preparatele pescărești, în 87% din lactate și în 85% din produsele pe bază de fructe. Mult? Puțin? 

Chiar dacă nu trăim în Statele Unite, trebuie să ținem cont de așa numita globalizare și să fim atenți la etichetele produselor din magazinele românești. În ce măsură mai contează faptul că folosim cosmetice fără parabeni, atât timp cât consumăm cantități mari de parabeni în mâncare și băuturi?

Care sunt cei mai folosiți parabeni? Cum recunoști parabenii în lista ingredientelor produselor cosmetice?

Cum recunosti parabenii pe eticheta

Parabenii sunt ușor de reperat pe lista de ingrediente fiindcă poartă nume care deși sună complicat, se sfârșesc negreșit cu vocabula paraben, de exemplu: metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben și isobutilparaben. Aceştia sunt şi cei mai răspândiți. Parabenul generic este derivatul de acid benzoic, care este notat cu E210.

Parabeni: studii științifice

Există mai multe studii realizate pe seama parabenilor. Din concluziile lor știm că:

  • concentrații mari din 5 parabeni au fost găsite în tumori canceroase la sân (Darbre, 2004); aceste concentrații de parabeni sunt aproximativ egale cu cele folosite în sintetizarea produselor cosmetice (Rastogi, 1995);
  • parabenii sunt absorbiți prin piele și prin tractul gastro-intestinal, fără prea multă opoziție din partea ficatului (Soni, 2005);
  • parabenii pot imita estrogenul (Darbre, 2008). Asta înseamnă că pot afecta sistemul imunitar, conducând la dezvoltarea unor tumori canceroase ori favorizând infertilitatea în rândul bărbaților;
  • parabeni au fost găsiți în aproape toate monstrele de urină ale unui eșantion demografic divers din Statele Unite; adolescentele și femeile adulte aveau un nivel mai mare de metilparabeni și propilparabeni, comparativ cu bărbații de aceeași vârstă (Calafat, 2010);
  • nivele mari de n-propilparaben au fost descoperite în zona sânului dinspre axilă, unde apar de obicei tumorile canceroase (Barr, 2011);
  • nu doar parabenii din deodorante sau antiperspirante se regăsesc în țesutul canceros recoltat din zona axilei ori a sânului; printre participanții la studiu se găseau persoane care nu foloseau deodorante și antiperspirante, dar care foloseau în schimb loțiuni și altfel de cosmetice cu parabeni (Darbre, 2014).

Sunt parabenii aprobați de organele avizate?

În SUA, instituția care se ocupă cu reglementarea medicamentelor și a alimentelor, U.S. Food and Drug Administration, consideră că parabenii sunt un conservant care nu pune probleme sănătății consumatorilor. Mai aproape de casă, Comitetul Științific pentru Produse destinate Consumatorilor al Uniunii Europene, nu împărtășește siguranța convingerilor omologului nord-american, continuănd să revizuiască folosirea parabenilor. Ultima decizie a Comisiei Europene din 2014, cu privire la produsele cosmetice specifică “o concentrație maximă de 0,4 % pentru un singur ester și de 0,8 % pentru amestecuri de esteri în ceea ce privește utilizarea parabenilor cu rol de conservanți în produsele cosmetice”.

Comisia Europeană a confirmat că metilparabenul și etilparabenul pot fi folosiți în siguranță la concentrațiile maxime autorizate. Despre siguranța folosirii izopropilparabenului, izobutilparabenului, fenilparabenului, benzilparabenului și pentilparabenului, nu au existat suficiente informații din partea producătorilor, astfel că încă nu se poate discerne dacă aceștia prezintă un risc pentru sănătatea noastră și măsuri privind evaluarea lor sunt în curs de elaborare.

Pot parabenii să cauzeze cancer la sân?

Îngrijorarea Comisiei Europene față de parabeni este legată de ultimele descoperiri făcute de oameni de știință care atrag atenția asupra capacității parabenilor de a imita estrogenul, ceea ce ne poate afecta sistemul imunitar, conducând astfel la dezvoltarea unor tumori canceroase ori favorizând infertilitatea în rândul bărbaților. 

Parabenii pot cauza cancer la san?

Deși există păreri diferite asupra legăturii dintre parabeni și cancer (în special cancerul la sân și testicular), este recunoscut faptul că aceste chimicale se găsesc în țesutul anumitor tumori canceroase. Phillipa Darbre, lector în oncologie și cercetător în științele micromoleculare la Universitatea Reading din UK, este cea care în 2004 a publicat un studiu revelator care detecta parabeni în 18 din 20 monstre de țesut din biopsia unor tumori de cancer la sân. Studiul ei nu dovedește că parabenii provoacă cancer, ci confirmă că aceștia se regăsesc ușor în celulele canceroase. Studiul a fost criticat pentru că nu compară și nivelul de parabeni din țesutul normal, dar cu toate acestea rezultatele cereau ca subiectul parabenilor să fie cercetat mai departe.

Care sunt principalele temeri în privința utilizării produselor ce conțin parabeni?

Consumatorii, împreună cu oamenii de știință au început să devină îngrijorați de existența parabenilor în produsele de îngrijire și în alimente, după apariția studiului lui Darbre care, deși a fost acuzată că nu a respectat toate rigorile științifice (neavând un grup de control în testarea ipotezei) ne făcea pe toți atenți la capacitatea parabenilor de a ne afecta hormonal. 

Deși se consideră că efectul parabenilor asupra celulelor noastre este unul slab, problema parabenilor nu a fost studiată încă din toate unghiurile, ci mai degrabă abia am început să-I întrezărim contururile.

Parabeni: reacții adverse

Cel mai surprinzător efect al parabenilor este îmbătrănirea prematură. Ironia face ca loțiunile hidratante pe care le folosim pentru a îmbunătăți aspectul pielii să conțină parabeni care au un efect contracarant. Există un studiu care a demonstrat că metilparabenii sporesc sensibilitatea pielii expusă la soare, distrugând în ritm accelerat aceste celule.

Pentru anumite persoane, parabenii sunt aducători de și mai multe rele, ei putând provoca dermatite de contact persoanelor alergice. Cu toate acestea, un număr mic de oameni sunt diagnosticați cu alergie la parabeni, justificându-se că de cele mai multe ori, dermatita de contact cauzată de alergia la parabeni se datorează aplicării parabenilor pe o piele deteriorată.

Există alternative naturale la parabeni? 

Instituțiile de reglementare spun că nivelul de parabeni din produsele comercializate în Uniunea Europeană nu afectează sănătatea noastră și a familiei noastre. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de producători dar și de consumatori, caută noi alternative de conservanți naturali, care să elimine riscurile de care sunt băunuiți parabenii.

Parabeni naturali din uleiuri vegetale

Cosmeticele naturale și organice folosesc în general extractul concentrat din semințele de grapefruit și uleiuri esenţiale naturale (de cimbrișor, rozmarin, mesteacăn, chimion, lavandă, ienupăr, fenicul, pin, sassafras, heliotrope, violetă, pin, anason, muștar, pătrunjel, etc.) care previn înmulțirea bacteriilor și a ciupercilor. Un efect antifungic recunoscut îl au uleiul esețial de oregano, tea tree sau palmarosa. Vitamina E este folosită pentru acțiunea ei antioxidantă, care împiedică râncezirea formulelor cosmetice.

Modalități prin care putem evita parabenii din cosmetice

Pentru a găsi produse pe care să le putem folosi fără rețineri, cel mai bine este să citim eticheta și să alegem pe acelea care au un număr mic de chimicale. Deși poate că sunteți convinși de o etichetă care avizează că este ”Paraben Free”, asta nu înseamnă că îl puteți folosi fără nicio apăsare. Industria produselor cosmetice s-a repliat, ca urmare a schimbării atitudinii consumatorului față de parabeni. Mulți producători au înlocuit acei parabeni periculoși cu alți conservanți sintetici, care au alte efecte adverse și care nu au fost suficient studiați pentru a putea stabili dacă prezintă riscuri asupra sănătății noastre.

Atenție la acele produse care poartă pe etichetă termenii “natural”, “organic”, ”bio”, ”green”, ”eco” sau ”nontoxic” sau care are pur și simplu un desen cuceritor cu frunzulițe, și care nu afișează nicio certificare oficială. Am mai spus-o și o repetăm: produs natural, nu înseamnă nimic sub rigorile niciunei legi, iar un produs bio, ecologic sau organic trebuie să fie certificat pentru a fi cu adevărat bio. Același lucru este valabil și pentru alimente, unde eticheta de organic, bio sau eco trebuie să prezinte ceva concret, o certificate cu siglă oficială și număr de certificare, altfel și un produs "natural" poate abunda în substanțe periculoase (pesticide, chimicale, etc.). 

De ce nu au fost eliminaţi parabenii din cosmetice? 

Un produs este cu adevărat necesar şi valoros atunci când îndeplineşte o funcţie sau rezolvă o problemă. Costul este și va fi probabil un factor cu greutate la alegerea unui produs. De multe ori, înaintea sănătății sau a precauțiilor medicale, din păcate. Produsele care conţin parabeni rămân în continuare o soluţie la anumite nevoi de îngrijire personală sau de frumusețe, comparativ cu alte produse care, deşi au o formulă integral naturală, poate au un preț mai mare.

Pentru un producător este mai ieftin să sintetizeze un paraben decât să obţină o soluţie sigură şi stabilă, din conservanţi naturali. Produsele care conţin parabeni pot fi produse în cantităţi mari pentru că nu sunt limitate de disponibilitatea materialelor naturale, ceea ce iaraşi face ca acestea să poată avea preţuri competitive.

Recomandari de produse sau marci de produse ce nu contin parabeni

Urtekram, Essential Care, EcoCosmetics, Jonzac, Cattier, Sante, Weleda, Bioregena, Biolu, Akoma, Eco Garden, Bione, Beauty Corner, Bare Organics, etc. O listă de produse sigure, fără parabeni găsiți aici.

Parabeni: cum pot fi evitați, sfaturi sănătoase

Un număr tot mai mare de femei aleg să folosească produse cosmetice fără parabeni pe perioada sarcinii și a alăptării: de la șampon fără parabeni și săpun fără parabeni, la creme de față fără parabeni pentru îngrijirea lor, și până la cele pentru îngrijirea bebelușilor și copiilor. În special, bebelușii și copiii care folosesc scutece, creme și șervețele umede pot absorbi o proporție mai mare de parabeni la aplicarea pe piele. Se poate ca metabolismul copiilor să nu fie suficient de matur pentru a elimina parabenii rapid și eficient. Danemarca este prima țară europeană care a interzis folosirea propilparabenilor si a butilparabenilor în produsele de îngrijire pentru copiii mai mici de 3 ani, în 2011, iar Uniunea Europeană, începând cu 2014, impune limite stricte asupra cantităților de parabeni care pot fii adăugate în compoziția produselor.

Dacă totuși nu aveți de ales și trebuie să folosiți un produs care conține parabeni, atunci vă recomand să alegeți unul în care cantitatea totală de parabeni să fie sub 0.5%. Și ca o măsură de precauție, puteți evita folosirea unor produse cu parabeni sau conservanți periculoși care se aplică în zona bustului, pentru a contracara avertizările pentru sănătate legate de cancerul la sân. Și în perioada de sarcină e bine să încercați să evitați folosirea lor. 

În concluzie, conservanții din produsele pe care le folosim zi de zi îndeplinesc funcția importantă de a ne apăra de microbi, bacterii sau virusuri, iar în acest aspect mai toate produsele sunt egale. Diferența între sigur și nesigur pentru sănătate, o face natura acelor conservanți, reglementările respectate, studiile, convingerile sau alegerile personale, poate chiar bunul simț. Trebuie să ne asigurăm că primim sau asigurăm cea mai bună îngrijire, iar de aici putem deosebi între produse care ne lasă descoperiți în fața unor posibile elemente de risc pentru sănătate și viață, și produse care ne protejează fără niciun echivoc.

Locuind într-o țară memebră a Uniunii Europene, simt că pot avea liniștea de a face cumpărături fără a mă alarma în privința fiecărui produs din coș, pentru că din 2014, în UE nu se mai comercializează produse care conțin o serie întreagă de parabeni. Și îmi este cu atît mai clar că a folosi produse organice, bio sau ecologice este un mod de a a-ți dărui din plin o îngrijire corectă, armonioasă și sănătoasă. Iar când vine vorba despre a-i purta de grijă Mariei, fetița mea, primul meu impuls este acela de a înălța cazemate, săpa tranșee și ridica turnuri de supraveghere, și în tot acest eșafodaj parabenii nu-și au locul.

Spor la cumpărături și, pe cât posibil, alegeți să vă oferiți tot ce e mai bun!

 

Andreea, pentru Republica BIO


Alte sursele care m-au ajutat să scriu acest articol
http://www.herbhedgerow.co.uk/are-you-eating-parabens/
http://www.wellnesstoday.com/beauty/do-your-beauty-products-contain-parabens
http://www.skininc.com/skinscience/ingredients/150437795.html

 

Copyright Republica BIO

Comentarii (12 comentarii)

  • Привет http://ya.ru/anna как дела pe

    Привет http://ya.ru/anna как дела

  • obkuwoxdebew pe

    500 Mg[/url] Amoxicillin 500mg kqw.gzsm.republicabio.ro.tjx.eo http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • emiviyibasxu pe

    500mg[/url] Dosage For Amoxicillin 500mg wdy.alxz.republicabio.ro.nws.tz http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • aehlolol pe

    Amoxil[/url] Amoxicillin pdx.hewd.republicabio.ro.llq.ka http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • oxazalemih pe

    ] Amoxicillin 500 Mg gbw.ywcy.republicabio.ro.oap.pk http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.