Vitamina K - descriere
Vitamina K este o vitamină liposolubilă ale cărei cerințe sunt îndeplinite în mod normal prin alimentație. Numele său provine de la germanul Koagulation, o aluzie la rolul pe care vitamina K îl joacă în coagularea sângelui.
Există două forme principale ale vitaminei K: fitomenadiona sau vitamina K1, ce provine, în principal, din legumele verzi, și menachinona sau vitamina K2, care este produsă de bacteriile din colon sau apare în anumite alimente ca urmare a unui proces de fermentație. Vitamina K1 este implicată în procesul de coagulare, în timp ce vitamina K2 acționează asupra calcificării țesuturilor moi.
Fructe bogate în vitamina K
Fructele cu cel mai mare conținut de vitamina K sunt: strugurii, merele și prunele.
Legume bogate în vitamina K
Legumele cele mai bogate în vitamina K sunt: varză de Bruxelles, salată verde, spanacul, pătrunjelul, cresonul, broccoli, roşiile, dovleacul, conopida, mazărea, avocado.
Peştele conține, de asemenea, o cantitate mare de vitamina K.
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi. Vezi Politica de Confidenţialitate