Cosmetice BIO pentru copii şi bebeluşi. De ce să foloseşti produse organice?
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Un bebeluş crește repede. Azi îţi zâmbeşte şi gângureşte, mâine-poimâine face primii paşi. Primii 3 ani din viaţa unui omuleţ sunt cei mai importanţi pentru dezvoltarea lui, la fel de importanți ca și turnarea unei temelii trainice pentru casă. De aceea, este musai să fim foarte atenți la ce anume ne expunem bebeluşii. Să fim atenți la cum limităm să sau cum punem o barieră între ei şi substanţele chimice cu potenţial nociv pentru sănătatea lui, care astăzi sunt practic peste tot. Voi încerca să-ți arăt de ce e mai bine să ne îndreptăm atenţia spre cosmeticele organice. Adică spre acele cosmetice curate, cu ingrediente naturale, testate, verificate si certificate organic, și care au beneficii adevărate pentru corpul bebeluşilor, fără să lase “urme”.
Substanţe periculoase pentru copii în produse cosmetice?
Da! Pe piaţă găseşti o sumedenie de produse cosmetice pentru copii şi produse de îngrijire pentru bebeluşi: şampon, săpun, gel de duş, balsam, şerveţele umede, loţiuni de corp, spumant de baie, ulei pentru bebeluşi, cremă de protecţie solară şi lista ar putea continua. Trebuie să ştii că nu toate sunt ceea ce promit, sau cel puţin, nu pe termen lung.
Bebeluşii și copiii sunt de 10 ori mai mai vulnerabili la substanţele periculoase din cosmeticele convenționale decât suntem noi, adulţii. Chimicalele se absorb prin piele şi ajung în sistemul sanguin care le poartă prin corp, în ficat și în alte organe. Pe termen lung, această contaminare este deosebit de periculoasă și le afectează sănătatea și dezvoltarea.
Care sunt substanțele periculoase din cosmeticele pentru copii?
Care sunt substanţele de care trebuie să îl fereşti pe cel mic? Exact acele substanţe de care trebuie să te fereşti şi pe tine însuţi şi despre care am mai scris pe blog, aici. Iată o listă a celor mai periculoase: parabeni, sulfaţi, DEA (Dietanolamina), Cocamida DEA şi Lauramida DEA, Petrolat, SLS, Aluminiu, Triclosan, Ftalaţi, metale grele, coloranţi şi parfumuri sintetice.
Din păcate, toate acestea se regăsesc şi în produsele cosmetice convenţionale pentru bebeluşi şi copii. Poate cele mai mediatizate substanţe toxice din produsele cosmetice sunt parabenii. Ce sunt parabenii din cosmetice? Un conservant sintetic ce prelungeşte viaţa produselor, chiar şi după ce ambalajul a fost desfăcut. Efectele sale asupra organismului sunt însă toxice întrucât afectează sistemul endocrin, imunitar şi poate contribui la apariţia cancerului. Despre parabeni şi efectele lor găseşti informaţii pe larg într-un articol publicat pe blogul nostru cu ceva timp în urmă, aici şi ca să venim în ajutorul tău, îți recomand pe Republica Bio o secţiune de cosmetice fără parabeni.
Eticheta produselor cosmetice, lectura obligatorie pentru părinţi
Un bebeluş nu poate vorbi, dar dacă ar putea, sigur ţi-ar spune să-I îngrijești doar cu produse sănătoase. Poate o să ţi se pară chinuitor la început pentru că ajungi la raionul de cosmetice pentru bebeluşi şi găseşti acolo mai mult de 10 tipuri de şampon pentru copii sau creme pentru bebeluşi. Cum ştii ce să alegi? Sfatul nostru este să citeşti eticheta produselor cosmetice. Cu atenție la ingrediente şi la marcajele speciale de pe ambalaj! Un produs cosmetic organic va avea trecut pe etichetă 100%, 95%, 80% (după caz) organic şi ar trebui să găseşti acolo şi sigla certificatorului. În plus, dacă te uiţi la ingrediente nu ar trebui să găseşti pe listă nici parabeni, nici ftalaţi, nici parfumuri, nici coloranţi sau metale grele, ci doar ingrediente naturale. De exemplu, ca să cumperi un sampon fără parabeni, cauți pe etichetă marcajul care spune exact asta “fără parabeni”. În locul lor, pe eticheta cu ingrediente ar trebui să găsești uleiuri esenţiale, care au acelaşi rol de a conserva produsul.
Tipuri de produse cosmetice pentru copii
Produse cosmetice pentru bebeluşi sunt peste tot. Pentru fiecare nevoie identificată, s-a creat şi un produs special, menit să vină în ajutorul părinţilor. Sfatul nostru este însă să alegi cosmetice bio pentru bebeluşi, produse cu ingrediente sigure şi care chiar garantează o viaţă sănătoasă.
Şamponul de baie
Şamponul pentru bebeluşi ar trebui să le cureţe părul şi pielea delicată, eventual să o şi hrănească şi catifeleze, aşa cum promit multe produse să o facă. Problema este că în compoziţia a destule şampoane de bebeluşi convenţionale întâlnim SLS sau DEA, sau amândouă, agenţi chimici ce în contact cu apa formează o spumă densă, şi parabeni (conservanţi artificiali). Sigur, copiilor le place spuma, îi face să vadă baia ca o joacă, ceea ce face lucrurile mai ușoare pentru părinți. Dar DEA şi SLS sunt responsabile pentru apariţia de iritaţii, alergii, şi pot afecta chiar ficatul şi sistemul respirator al copiilor, iar parabenii dereglează sistemul endocrin. Mai bine mergi pe varianta bio, cu extracte naturale, ce chiar hidratează pielea copiilor şi le oferă îngrijirea delicată de care au atâta nevoie. Găseşti aici un şampon pentru copii şi gel de duş bio, numai bun pentru cel mic.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Săpunul și gelul de duș
Pielea bebeluşilor este mai sensibilă decât cea a adulţilor aşa că, pentru cel mic, alege un săpun potrivit pentru el, care să nu îi afecteze bariera acidă a pielii. Ce nu ar mai trebui să conţină un săpun de copii? Parfum şi alcool, pentru că pot cauza iritaţii, SLS şi DEA care pot afecta sistemul respirator şi ficatul, nu doar pielea, triclosan şi parabeni care provoacă dezechilibre hormonale. Nu-ți expune copilul la riscul de alergii și îmbolnăvire. Alege un săpun cu uleiuri esenţiale ingrediente naturale cu putere de curățare care nu le afectează organismul delicat.
Uleiul de masaj
Uleiul de masaj pentru bebeluşi se numără printre primele produse pe care părinţii îl cumpără pentru a hidrata pielea noului-născut în timpul ședinței de masaj de după baie. Evită uleiurile ce conţin ulei mineral, petrolatum (vaselină) sau alte derivate chimice din petrol deoarece acestea sunt principalele vinovate pentru uscarea pielii. În locul multor uleiuri pentru bebeluşi, îţi recomandăm să folosești ulei de cocos. Este sănătos, hidratant, antimicrobian, delicat cu pielea, miroase frumos şi poate fi folosit de întreaga familie. Și apoi, când îl săruți pe pielea fină și parfumată, îți vine să-l mânânci!
Cremele de ungere pentru pielea iritată
La categoria creme pentru bebeluşi piaţa este destul de ofertantă, însă mare parte din ele conţin lanolină, un emolient ce se obţine din lâna oilor şi ce poate fi contaminat cu pesticidele şi insecticidele la care au fost expuse animalele. Deci ingredientul care ar trebui să inmoaie pielea şi să o catifeleze sau să calmeze iritaţiile scutecului, de fapt o pune în pericol.
Cremele organice pentru bebeluşi pot conţine şi ele lanolină, însă sunt puse sub o strictă observaţie a certificatorului, astfel încât niciun ingredient infestat să nu ajungă în produse. Dacă ai bebe, sigur ai auzit sau trecut prin acneea bebeluşului, o iritaţie obişnuită ce apare cam la 3 săptămâni de la naştere. În anumite cazuri, medicul recomandă folosirea unor creme pentru bebeluşi pentru a ameliora simptomele şi pentru a grăbi vindecarea. Vestea proastă este că, folosind produse cosmetice convenţionale, există riscul să agravezi situaţia şi să apară mai multe iritaţii pe faţa bebeluşului. Din nou, îți recomandăm să folosești uleiul de cocos. Iar pentru iritațiile scutecului, uite o cremă specială!
Pudrele
Pudra este poate cel mai des utilizat produs pentru bebeluşi. Sigur-sigur ai auzit de pudra de talc, chiar dacă ai sau nu copii. Vestea mai puţin bună este că cercetările recente au scos la iveală faptul că talcul din pudră poate conţine azbest. Talcul poate fi inhalat de bebeluş, provocând afecţiuni respiratorii sau chiar pneumonie, motiv pentru care din ce în ce mai mulţi medici recomandă cremele şi uleiurile în locul veteranei pudre.
Pudra din comerţ mai poate conţine aluminiu şi ftalaţi, resposabile pentru apariţia alergiilor, eczemelor şi dereglarea sistemului endocrin. Ca alternativă există şi pudră fără talc, obţinută de cele mai multe ori din amidon de porumb.
Cremele de soare, pentru protecție indiferent de anotimp
Soarele este foarte sănătos, ajută corpul să sintetizeze indispensabila vitamina D, dar expunerea trebuie făcută cu moderație. Și cu protecție! Mai ales vara, dar nu numai, asigură-te că nu pleci de acasă fără o cremă de soare pentru bebeluşi. Pentru că pielea bebeluşilor este mult mai sensibilă decât cea a adulţilor, este indicat ca pentru cel mic să cumperi cremă cu protecţie solară FPS 50+, cu un factor de protecţie cât mai ridicat. Ai grijă însă la etichetă! Aluminiul, parfumurile şi parabenii nu au ce căuta într-un astfel de produs! Dacă vrei să elimini complet cosmeticele incărcate de parabeni și alte substanțe nocive, chiar și atunci când ești la plajă cu cei mici, îți punem la dispoziție o cremă de soare pentru bebeluși și copii, 100% din ingrediente naturale, ce oferă protecție maximă împotriva razelor solare.împotriva razelor solare.
Alte produse bio de curăţenie pentru îngrijirea copilului
Am vorbit până acum despre cosmetice. Acum vorbesc despre produsele cu care alegi să speli hainele, jucăriile sau vasele din care îi dai să mănânce.
Detergentul de rufe
Părerea noastră este că detergenţii bio sunt un must-have când vorbim despre sănătatea bebeluşului. Cum pielea copiilor este foarte sensibilă, este mai bine să le spălăm hăinuţele cu detergenţi ce nu conţin chimicale periculoase, alergene mai ales. Asta este vașabil și pentru noi, dar ca părinți îi punem mereu înainte pe cei mici.
Detergenţii de rufe convenționali pot provoca iritaţii, alergii sau chiar astm celui mic. O alternativă la orice fel de detergent sunt sunt nucile de săpun. Acestea sunt destul de eficiente în curăţarea hainelor, nu lasă urme de aditivi chimici şi le oferă un miros de proaspăt şi curat. Se folosesc introduse într-un săculeţ special şi apoi direct în cuva maşinoo de spălat. Și poţi refolosi pe aceleași cam de 3 ori. Fain, nu? Şi nici nu e nevoie să foloseşti balsam de rufe!
Republica BIO
Artizani de sănătate
Soluţiile de spălat vase și biberoane
Un detergent clasic de spălat vasele este, din nefericire, plin de ingrediente toxice pentru organism: amoniu, cocamidă, SLS, DEA, etc. O parte dintre aceste substanţe rămâne şi pe veselă, chiar şi după clătirea cu apă. Deci, dacă vesela pentru copii e spălată la un loc cu restul, poți ghici ce se întâmplă. Alternativa sănătoasă vine bineînțeles de la detergenții de vase certificați organic. Uite aici unul eficient.
Serveţelele umede
Şerveţelele umede sunt soluţia rapidă de curăţare la care apelează probabil toţi părinţii, însă nu e deloc o metodă sigură. Sigur, dacă dăm crezare ambalajelor, toate sunt pentru bebeluşi şi ar trebui să fie blânde cu pielea şi deloc nocive. Un studiu publicat de APC România arată însă că lucrurile nu sunt deloc roz: 85% dintre produsele analizate în cadrul studiului conţin glicerină, 76% conţin polietilen glycol, 68% conţin parfum, mai urmează acidul citric, fenoxietanol, propilen glicol, alergeni, acid benzoic, parabeni, conservanţi chimici, alcool, paraffinum liquidum, disodium EDTA, dimeticone şi simeticonă. O listă lungă, nu?
Republica BIO
Artizani de sănătate
Tot în cadrul studiului APC România am întâlnit o afirmaţie care poate fi un semnal de alarmă: “Mentiuni de genul: ”utilizați de până la 4 ori pe zi în zonele intime și o dată pe zi pe corpul bebelușului”, „A se folosi pentru curățare în jurul ochilor sau curățarea nasului la bebeluși” sunt grave, având în vedere compoziția chimică a produsului care vine în contact cu zone ale corpului cu exces de umiditate, care absoarbe foarte bine substanțele chimice din șervețele.” Deci, atenție mare!
Concluzia o poţi trage şi singur. Dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, oferă şi un sfat părinţilor: “să renunțe la folosirea șervețelelor umede și să apeleze la metoda tradițională, respectiv folosirea tifonului și a infuziei de mușețel.”
La ce expunem copii şi bebeluşii când folosim cosmetice periculoase?
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ai văzut că produsele cosmetice pentru bebeluşi pot fi periculoase. Dacă nu sunt certificate organic, din cauza compuşilor chimici şi substanţelor toxice, cosmeticele pot cauza iritaţii, alergii, eczeme şi, în timp, afecţiuni mai grave la nivel respirator, hormonal şi imunitar.
Acum știi ce e bine să faci: citeşte eticheta şi alege produse de îngrijire certificate organic pentru că acestea au o mulţime de beneficii mai ales pentru pielea sensibilă a bebeluşilor.
Alege deci un viitor sănătos pentru cel mic și liniștit pentru tine.
Florrie, pentru Republica BIO
Sursele mele:
- Worry watch: Parabens in baby products
- 19 Chemicals to Avoid in Skin Care – Organic Skin Care
- Babies
- What Baby Skin Care Products Does Your Newborn Need?
- Pudra pentru bebelusi - pericol!
- Studiu despre șervețelele umede pentru bebeluși
Copyright Republica BIO