Ce este detoxifierea, recomandări și contraindicații
Ne-am obișnuit ca, de obicei, subiectul detoxifiere să fie un fel de ghiocel vestitor al primăverii. Atunci apar diverse produse pentru detoxifiere, explicații care spun de ce e bine s-o facem, cum s-o facem, cu ce s-o facem. N-a venit încă primăvara, însă acest subiect este deja dezbătut. Asta înseamnă oare că nu trebuie să așteptăm primăvara pentru detoxifiere? Hai să vedem împreună ce înseamnă detoxifierea, și de ce, într-adevăr, nu trebuie să așteptăm primăvara pentru a vorbi despre ea. Totul pe larg, în cele ce urmează.
Ce este detoxifierea?
Detoxifierea reprezintă capacitatea naturală a organismului uman de a elimina şi neutraliza toxinele. Această funcţie o are în principal ficatul, însă colonul, rinichii, plămânii şi pielea joacă şi ele un rol important în procesul de detoxifiere. Cum spuneam, organismul elimină singur substanţele nocive, însă doar pe cele pe care le recunoaşte în mod natural, ca urmare a milioane de ani de evoluție, nu şi pe cele manufacturate de om, din ce în ce mai multe în zilele noastre. Aşa că, uneori, organismul nostru are nevoie de ajutor.
De ce să ne detoxifiem organismul?
Pentru a fi sănătoşi. Pentru că aproape tot ce cumpărăm din supermarket conţine substanţe toxice. Fructele şi legumele sunt stropite cu ierbicide şi pesticide, carnea pe care o consumăm provine de la animale cărora le-au fost administrate antibiotice şi hormoni de creştere, peştele este contaminat cu mercur, pâinea şi dulciurile conţin E-uri, alcoolul, cafeaua şi tutunul consumate excesiv au şi ele numeroase efecte nocive. Cosmeticele convenţionale şi produsele de igienă pe care le folosim zilnic conţin şi ele substanţe toxice care dăunează corpului, despre care am vorbit aici. Vasele din aluminiu în care pregătim mâncarea au un anumit nivel de toxicitate, aerul pe care îl respirăm este plin de noxe, apa de la robinet conţine metale grele, iar medicamentele pe care le luăm sunt şi ele toxice într-o anumită măsură.
Mai mult, organismul nostru produce singur toxine prin procesarea alimentelor consumate. De aceea, prima măsură spre detoxifierea organismului este adoptarea unui regim alimentar echilibrat şi consumarea produselor certificate ecologic, adică a produselor bio (legile agriculturii ecologice împiedică folosirea pesticidelor, antiobioticelor, a apei contaminate și cultivarea în medii puternic poluate). Deci, cu cât este mai curată alimentaţia, cu atât va fi mai uşoară detoxifierea. Nu degeaba se spune că „eşti ceea ce mănânci”.
Când este bine să ne detoxifiem organismul?
Sigur, într-un mediu ideal, cu o alimentație curată, sănătoasă și echilibrată, am vorbi mai puțin despre această detoxifiere pe care o propun diverși specialiști în nutriție, suplimentar, și-am lăsa organismul să-și facă singur treaba. Dar fiindcă nu trăim într-un mediu ideal, atunci detoxifierea este recomandată.
Specialiștii spun ca ea e bine să fie făcută de 2 ori pe an, o dată primăvara si o dată toamna. Primăvara este indicat să urmezi o cură de detoxifiere pentru a curăţa organismul de toxinele acumulate pe timpul iernii şi pentru a face mai uşoară tranziţia de la o alimentaţie bogată în făinoase şi grăsimi către alimentaţia mai uşoară din timpul verii, bogată în fructe şi legume. Toamna, detoxifierea are rolul de a curăţa organismul de toxinele acumulate în ultima jumătate de an şi de a-l pregăti pentru trecerea la alimentaţia de iarnă. E ca un amortizor care absoarbe şocul.
Detoxifierea se poate face şi pe timpul iernii, în special după luna decembrie când ştim cu toţii că se fac excese alimentare. Aşa că, în ianuarie, poți da un refresh organismului pentru a scapă de toxine şi de cele câteva kilograme în plus „primite de la Moş Crăciun”. O detoxifiere pe timpul iernii e mai uşor de făcut cu fructe pentru că sunt mai uşor de găsit şi îţi va ajuta corpul să facă faţă cu brio răcelilor şi gripelor de sezon, contribuind la întărirea sistemului imunitar. Atenție însă, majoritatea fructelor vin din import și sunt tratate cu tot felul de substanțe, fie pentru a se coace prin containere, fie pentru a nu se strica pe timpul transportului. Din nou, recomandarea noastră este să alegeți fructe bio, pentru a le evita.
Atenţie! Detoxifierea nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate, mamelor care alăptează sau bolnavilor cronici, cel puţin nu înainte de a consulta un medic specialist!
Cum ştim că avem nevoie de o cură de detoxifiere?
Organismul este un mecanism complex, care știe să ne dă semne. Tot ce trebuie să facem este să știm să le interpretăm. Dacă poți număra cel puţin 3 dintre simptomele de mai jos, înseamnă că ficatul tău are nevoie de puțin ajutor:
- Durere de cap, oboseală nejustificată, lipsă de energie
- Somnolenţa şi trezitul greu dimineaţa
- Pofta de dulciuri şi alimente prăjite
- Indigestie, greaţă şi stare de vomă
- Insomnie
- Stări depresive, nervozitate şi anxietate
- Transpiraţie excesivă şi supraîncălzire
- Apariţia grăsimii în zona abdomenului, rezistenţa la slăbit, retenţia de apă
- Supraponderabilitate şi predispoziţie la obezitate
- Acnee, psoriazis
- Hemoroizi, constipatie
Cine nu poate face detoxifierea oricând și oricum?
Și încă o recomandare, foarte importantă. Suferinzii de diabet, reumatism, artrită, cancer, este neapărat necesar să consulte un medic specialist înainte de a urma orice cură de detoxifiere. Și nu doar ei. În general, repet, cel mai bine este să ceri părerea unui specialist și să nu faci detoxifierea de capul tău.
Nu-i de joacă cu detoxifierea
Este foarte important de menţionat că nu este de joacă cu detoxifierea. Da, este benefică pentru organism, ne ajută să ne curăţăm de toxine şi să fim mai sănătoşi, însă nu trebuie dusă la extreme şi nu trebuie considerată ca o metodă de slăbit. O detoxifiere extremă poate avea urmări destul de grave asupra echilibrului organismului, a sistemului digestiv şi imunitar. Ține cont de ce-am spus la început: organismul are capacitatea naturală de a se detoxifia. Are nevoie doar de puțin ajutor, din când în când.
Care este cea mai bună reţetă de detoxifiere?
Cei mai mulți aleg calea detoxifierii consumând mai multe zile la rând doar fructe şi legume, proaspete și sub formă de sucuri proaspete, smoothie-uri sau shake-uri, îmbogățite cu diverse pulberi verzi (grău, chlorella, spirulină, etc). Ar fi bine ca produsele să fie și certtificate bio, să simţi într-adevăr că scapi de toxine, așa cum recomandam mai sus. Aportul de calorii nu ar trebui să scadă sub 500 pe zi, dar nici nu trebuie să exagerezi cu fructele şi legumele. Și aici, bunul simț și echilibrul ar trebui să primeze. Și dacă simți că ceva e în neregulă, atunci oprește-te. Poţi alege tu ce legume și fructe să consumi, ce ştii că îţi place, să nu transformi detoxifierea într-o pedeapsă, dar ideal ar fi să consulţi un specialist înainte de a urma o cură de detoxifiere elaborată şi pe o perioadă mai lungă. El va şti ce recomandări să-ţi facă şi le va adapta organismului tău.
Există așadar, pe de-o parte, reţete elaborate de specialiști, așa cum este prietena noastră Delia, care îți recomandă pe hrănătate.ro un week-end de detox. Și, există pe de altă parte rețete pentru detoxifiere din bătrâni. De pe vremea când, oamenii, religioşi din fire, urmau cu stricteţe regulile calendarului bisericesc, astfel că miercurea şi vinerea erau zile de post în care nu consumau carne, ouă, lapte sau brânză ci mai multe verdeţuri și proteine vegetale, ajutând organismul să se simtă mai uşor şi să elimine din toxinele acumulate. O astfel de detoxifiere echilibrată ar putea fi cea mai bună şi poate chiar unul dintre secretele longevităţii şi sănătăţii.
Recomandări pentru un stil de viață fără toxine
Mai important însă decât orice program de detoxifiere este ritmul tău de viaţă, urmărirea unui echilbru în toate şi, bineînțeles, alegerile alimentare. Cel mai mult te ajuţi pe tine însuţi atunci când eşti echilibrat şi trebuie să ţii minte că detoxifierea este un ajutor pe care îl dai organismului, şi că ea nu înlocuieşte un stil de viaţă sănătos. Iată câteva lucruri simple de care e bine să ţii cont pentru a fi cât mai în formă. Și poate așa nici nu vei mai avea nevoie de vreun alt program de detoxifiere decât cel pe care organismul tău îl face în mod natural:
- Schimbă-ți alimentaţia! Cu cât consumi mai multe alimente curate, bio sau din surse sigure, cu atât organismul tău va fi mai sănătos. Consumă zilnic fructe şi legume!
- Nu sări peste mese! Cu siguranţă corpul tău îţi va mulţumi dacă îi vei oferi cele 3 mese principale ale zilei.
- Înlocuieşte gustările bogate caloric cu fructe şi redu cantitatea de dulciuri! Dacă eşti dependentă de ciocolată, o poţi înlocui cu ciocolata ce conţine cel puțin 80% masa de cacao.
- Fă mişcare! Îţi poţi face un abonament la sală sau poţi oricând să îţi stabileşti un program de exerciţii în confortul casei tale. Ideal ar fi să îţi pui sângele în mişcare de cel puţin 3 ori pe săptămână. Şi poţi chiar alterna zilele de cardio cu pilates sau chiar yoga care îţi detoxifiază mintea.
- Hidratează-te! Nu uita de cei 2 litri de apă și alte lichide recomandaţi zilnic. Consumul de minerale şi apă ajută organismul să-și restabilească echilibrul natural.
- Limitează consumul de alcool, cafea şi tutun dacă îţi e chiar imposibil să renunţi la ele!
- Relaxează-te! Meditează, fă bai lungi şi calde sau răsfaţă-te cum îţi place mai mult.
Aşadar, cea mai bună reţetă de detoxifiere este echilibrul şi cel mai bun tratament este cel preventiv. Învaţă să ai grijă de tine şi vei fi sănătos!
Sănătate și echilibru! Pe curând!
Florrie, pentru Republica BIO
Surse:
https://liveto110.com/10-signs-you-need-a-detox/http://www.csid.ro/diet-sport/detoxifiere/dr-mihaela-bilic-detoxifierea-nu-este-o-cura-de-slabire-11936927/
http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/diet-weight-loss/nutrition/article/truth-about-detox-diets
Copyright Republica BIO