Vezi sidebar
Apa de cocos? Da, izvorul din nuca de cocos!
15.04.2015
Ruxandra Comsa
4.225 vizualizări

Cu ce este botezat micul Simba? Cu apă de cocos! …Cine n-a văzut Lion King?!

Înseamnă că orice puşti ştie că apa de cocos este ceva deosebit! Din desenul animat aţi dedus că apa de cocos trebuie să fie un lichid cu beneficii deosebite. Că are un gust plăcut bănuiţi, vă gândiţi doar la nuca de cocos.

Deci, ce-i cu apa de cocos? Este doar o băutură cu care sunt botezaţi ocazional puii de leu? Da, şi chiar mai mult, prin conținutul de substanțe despre care vă voi vorbi mai jos, ea este echivalentul unei băuturi energizante produse de mama natură, fără conservanți sau chimicale și fără efecte secundare nocive.

Lapte de cocos sau apă de cocos? Păi nu-i totuna?

Nu. Pe lângă laptele de cocos, există şi apa de cocos, și e important să nu le confundaţi pentru că sunt două lucruri diferite.

Laptele de cocos este produs prin amestecarea miezului de cocos, fin mărunțit, cu apă caldă. Rezultă un echivalent vegetal al laptelui de vacă, foarte, foarte hrănitor.

Apa de cocos, pe de altă parte, este lichidul limpede, transparent și steril care se află in centrul nucii de cocos și care se extrage din nucile în vârstă de 5 până la 7 luni. Se face o gaură, se extrage, fără a fi în niciun fel procesat ulterior.

H2cOcos? Ce conţine de fapt apa de cocos?

Nu are nicio legătură cu formula chimică a apei din natură! Apa de cocos nu posedă în mod natural grăsimi sau colesterol, are un conținut scăzut în calorii și foarte bogată în potasiu, fiind extrem de hidratantă. În apa de cocos se găsesc vitamine, minerale, electroliți, enzime care ajută la digestie și metabolism, aminoacizi și zaharuri simple, toate foarte utile pentru energizarea corpului.

Se mai numește și ”băutura atleților”. Spre deosebire însă de băuturile energizante din comerț, ea are mai puține calorii, mai puțin sodiu și mai mult potasiu. Pentru copii, este o alternativă sănătoasă la băuturile răcoritoare pline de zahăr și de chimicale de pe piaţă.

Mineralele din apa de cocos

Sunt calciu, fier, mangan, magneziu și zinc, vitaminele din gama B, potasiul în cantitate mare (250mg la 100ml de apă de cocos), vitamina C și conținut redus de sodiu (105mg). Toate astea ajută la refacerea echilibrului electrolitic al corpului după un efort fizic foarte mare, transpiraţie, diaree sau vomă.

Atenție: citiţi bine eticheta înainte să cumpăraţi ceva din magazine! Apa de cocos care se comercializează în magazine are de multe ori zahăr și conservanți adăugați, dar și arome, nefiind 100% apă de cocos.

Şi încă una: chiar și apa de cocos naturală ar trebui consumată cu moderaţie şi nu ar trebui să înlocuiască apa potabilă. 330 ml de apă de cocos pot conține până la 60 de calorii ca urmare a zaharurilor conținute. Nu se recomandă depășirea acestei cantități într-o singură zi.

Ce gust are apa de cocos?

Mie personal îmi place foarte mult apa de cocos, mai ales rece, ca o băutură răcoritoare dulce. Are o aromă plăcută de nucă de cocos care simt cum mă revigorează de la prima înghițitură. Îmi imaginez o pălărie de paie pe cap, o umbreluţă şi un pai, şi mă văd pe o plajă din Caraibe, sorbind relaxată. Este o băutură perfectă de vară, cu satisfacția însă că aceasta, spre deosebire de altele, nu îngrașă!

Apa de cocos e sănătoasă pentru că...

Apa de cocos te ajută să slăbești deoarece practic nu conţine grăsimi și dă senzația de sațietate. În plus, satisface și nevoia de dulce, așa că poţi evita mai ușor băuturile răcoritoare sau chiar dulciurile.

Calmează stomacul, hidratează și reechilibrează organismul după pierderile de electroliți ca urmare a deshidratării, sau după efort fizic foarte mare. Tot ca urmare a refacerii echilibrului electrolitic, are și efect de scădere a tensiunii.

Așadar, v-o recomand! Oricând aveți chef de-o băutură răcoritoare 100% naturală, cu gust de cocktail exotic, care să vă energizeze pe loc, turnaţi în pahar apă de cocos, rece și aromată.

 

Hidratare plăcută!

Ruxi, Republica BIO

Sursele care m-am ajutat la scrierea acestui articol sunt:

The Truth about Coconut Water
Health Benefits of Coconut Water: Is It All It’s Cracked Up to Be?
8 Benefits of Coconut Water You Didn’t Know About
Coconut Water Nutrition Facts

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.