Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
5 beneficii ale consumului de alimente ecologice, organice sau bio
05.07.2017
Razvan Mottok
1.761 vizualizări

Mergem în magazine sau chiar în piețe și cumpărăm legume și fructe; le preferăm, bineînțeles, pe cele românești, locale, și le căutăm asiduu pe cele care par "de la țară". Și cu toate astea, de cele mai multe ori ne alegem cu roșii cu gust de carton și aspect de plastic, salată care ține cu săptămânile și usturoi care nu încolțește.

De ce nu mai au roșiile gust?

Pentru că toate sunt tratate cu nenumărate chimicale, iar semințele din care au crescut sunt modificate genetic pentru a fi mai rezistente. Nu e de mirare atunci că fructele și legumele de azi nu mai seamănă la gust cu cele de odinioară. Doar aspectul a rămas la fel, în linii mari, ca să le mai putem recunoaște. De fapt, toate arată de parcă ar fi vedete de revistă: au forma perfectă, fără pete sau neregularități. Arată de parcă ar fi butaforie, din plastic sau ceară: lucioase, viu colorate, aproape identice.

Alimente pline de chimicale

Acesta este rezultatul tratamentelor și stropirilor cu chimicale, injectării cu hormoni de creștere și manipulării genetice a soiurilor: alimente perfecte și super-rezistente! Dar fără gust și, adesea, chiar nocive – spun studiile. Chimicalele nu dispar atunci când spălăm alimentul. Ele rămân în coajă și mai ales în pulpă și ajung de acolo în organismul nostru și al copiilor noștri. EWG.org (Enwironmental Working Group) publica an de an topul celor mai pesticizate fructe și legume crescute convențional. E un top util mai ales acum vara, când piețele sunt pline de fructe și legume locale sau de import, provenite din agricultura ne-certificată ecologic.

De ce să ne ferim de pesticidele din fructe și legume?

Prin consumul acelor fructe și legume stropite, în organismul nostru pătrund un mare număr de substanțe pe care numeroase studii le-au corelat cu alergii, eczeme, tulburări digestive și chiar cancer. Singura soluție pentru a ne proteja de acestea este să consumăm alimente certificate ecologic. Din ce în ce mai multe persoane descoperă importanța consumului acestor alimente. Ele, care mai sunt etichetate și organice sau bio - ceea ce, conform legislației UE este practic același lucru - , sunt singurele care nu sunt tratate cu chimicale nocive și nu sunt modificate genetic. În plus, certificarea lor implică un control riguros în toate fazele de producție, garantându-ne faptul că vom consuma exact ceea ce e trecut pe etichetă și nimic în plus (nimic nesănătos, desigur).

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale alimentelor ecologice:

Alimentele ecologice au gust mai bun

Deoarece alimentele ecologice nu suferă modificări genetice și nu sunt tratate cu diverse substanțe chimice pentru a rezista mai mult la raft, gustul lor este superior alimentelor ne-ecologice. Legumele și fructele au gustul și aroma specifice celor crescute la țară de bunicii noștri, în armonie cu natura.

Alimentele ecologice nu slăbesc sistemul imunitar

Diverse studii au demonstrat faptul că organismele modificate genetic (OMG) conduc la slăbirea imunității și, drept urmare, cresc riscul de alergii, disfuncții sexuale sau cancer. Din păcate, există numeroase studii plătite chiar de producătorii de OMG-uri care vin să contrazică aceste rezultate. Modificarea genetică și efectele sale pe termen lung nu sunt încă suficient de bine înțelese, dar e important să ne protejăm de riscurile pentru sănătate consumând cât mai multe alimente ecologice și evitându-le pe cele ne-ecologice.

Alimentele ecologice nu cresc rezistența organismului la antibiotice

Antibioticele sunt un mijloc de protecție împotriva bacteriilor. Însă, alimentele ne-ecologice precum carnea de vită sau carnea altor animale crescute în fermele convenționale sunt contaminate cu antibiotice. Asta duce la creșterea rezistenței organismului la antibiotice; așadar, atunci când ne îmbolnăvim, există riscul ca acestea să nu mai fie eficiente. Se produce practic efectul contrar celui scontat: în loc ca imunitatea corpului să fie stimulată, aceasta este redusă.

Alimentele ecologice nu conțin reziduuri de pesticide

Pentru a proteja legumele și fructele de atacul dăunătorilor, producătorii care practică agricultura convențională folosesc numeroase pesticide. Deși acestea sunt eficiente în lupta împotriva dăunătorilor, se elimină prea puțin de pe aliment prin spălare. Rezultatul este că mare parte dintre acestea ajung în corpul nostru prin ingerare. Unele dintre aceste substanțe sunt organofosfații, substanțe minerale artificiale care ajung în organism în special prin consumul de alimente stropite cu pesticide. Acestea au fost corelate cu autismul și ADHD-ul (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție). Cel mai bun mod de a ne feri copiii de aceste boli este de a evita consumul de alimente stropite cu pesticide.

Alimentele ecologice au o mai mare capacitate antioxidantă

Știm cu toții cât de importanți sunt antioxidanții pentru sănătatea noastră. Ei stimulează imunitatea și protejează celulele de atacul radicalilor liberi, ne apără de boli și întârzie îmbătrânirea. Antioxidanții sunt cei prezenți natural în fructe și legume, produși de ele, pentru ele, și de care beneficiem și noi atunci când le consumăm. Alimentele convenționale sunt ajutate, tratate cu pesticide și nu mai au nevoie să producă în mod natural la fel de mulți antioxidanți pentru a-și păstra sănătatea.

Fructele și legumele ecologice prezintă deci, prin comparație cu cele convenționale, cantități semnificativ mai mari de asemenea substanțe. Datorită antioxidanților, consumul de fructe și legume certificate ecologic pot preveni apariția celulelor canceroase, afecțiunile cardiace, deteriorarea vederii și alte consecințe ale înaintării în vârstă.

Ce sunt alimentele ecologice și cum le deosebim de cele convenționale?

Aliment certificat ecologic

Alimentele ecologice, organice sunt bio sunt produse în conformitate cu standardele organismelor de certificare ecologică. Sunt produse și procesate fără a se apela la chimicale, pesticide, conservanți artificiali. Dacă le analizăm din punct de vedere al conținutului de ingrediente provenite din culturi ecologice, pe etichele alimentele certificate ecologic putem regăsi diverse procente, toate corecte din punct de vedere al legilor și reglementărilor Uniunii Europene:

  • 100% ingrediente ecologice
  • Cel puțin 95% ingrediente ecologice
  • Cel puțin 70% ingrediente ecologice
  • Sub 70% ingrediente ecologice

Restul ingredientelor, până la 100%, trebuie să fie ingrediente naturale. 

Alimentele ecologice pot fi identificate după sigla Ecologic/Organic/Bio de pe ambalaj. Această etichetă poate fi trecută dacă alimentul întrunește toate condițiile impuse de organismul de certificare acreditat. Comercializarea cu sigla de mai sus a alimentelor care nu sunt ecologice este ilegală, dar cel mai sigur este să verifici dacă există sigla organismului de certificare pe ambalaj pentru a evita încercările producătorilor de a păcăli cumpărătorii.

Natural versus Ecologic. Atenție la păcăleli!

Atenție! Produs Natural nu este același lucru cu Produs Certificat Ecologic. Producătorii pot folosi denumirea de natural pe produsele comercializate în absența unor standarde clare care să definească ce înseamnă acest lucru. Astfel, un produs poate conține în mare parte ingrediente artificiale și să fie totuși etichetat ca fiind natural. Natural nu înseamnă netratat cu pesticide, hormoni de creștere sau nemodificat genetic. Nu vă lăsați, prin urmare, păcăliți de etichete.

 

Sănătate certificată să aveți!

Ruxi, pentru Republica BIO

Surse:

9 Amazing Benefits Of Organic Food
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
http://www.webmd.com/allergies/news/20121203/food-allergies-pesticides#1
https://www.ewg.org/foodnews/

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.