Beneficiile consumului de merișor
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Știați că merișoarele au unul dintre cele mai ridicate concentrații de antioxidanți dintre toate fructele? Antioxidanții, sunt sigură că știți deja, ne protejează de radicalii liberi și ne ajută astfel să prevenim tot soiul de afecțiuni cronice. Merișorul poate, datorită acestui conținut uriaș de antioxidanți, reduce inflamația din corp, stimula imunitatea și contribui în multe alte moduri la sănătatea organismului nostru.
Haideți să descoperim împreună de ce aceste fructe ar trebui să se regăsească în alimentația noastră.
Ce trebuie să știi despre merișor?
Merișorul are un conținut foarte mare de fitonutrienți, din care mare parte prezintă roluri antioxidante, antiinflamatorii și chiar anticancerigene. În acesta se regăsește o cantitate extrem de mică de calorii și glucide și aproape 0 grăsimi sau sodiu.
Iată ce conțin 100 de grame de merișoare crude:
- Vitamina C – 22%
- Vitamina E – 6%
- Vitamina K – 6%
- Vitamina A – 1%
- Tiamină – 1%
- Riboflavină – 1%
- Niacină – 1%
- Vitamina B6 – 3%
- Acid pantotenic – 3%
- Mangan – 18%
- Calciu – 1%
- Fier – 1%
- Magneziu 1%
- Fosfor – 1%
- Potasiu – 2%
- Zinc – 1%
- Cupru – 3%
În plus, au un conținut ridicat de fibre (18%). Acestea scad riscul de producere a numeroase afecțiuni precum infarct, afecțiuni cardiace, hipertensiune, colesterol crescut, diabet, obezitate, unele boli gastrointestinale.
Vitamina C este un puternic antioxidant natural binecunoscut de toată lumea. Conform NIH (National Institutes of Health), vitamina C poate împiedica unele din daunele produse de radicalii liberi, îmbunătăți absorbția de fier, stimula imunitatea și susține producția de colagen.
Vitamina E este o substanță antioxidantă solubilă în grăsimi care stimulează imunitatea și poate de asemenea combate radicalii liberi și bolile asociate.
Pe lângă vitaminele și mineralele conținute, în merișor găsim și un nivel crescut de fitonutrienți precum antocianine (combat radicalii liberi), quercetină (unul dintre cei mai puternici flavonoizi cu un puternic rol antiinflamator), acid benzoic (compus care reduce riscul de infecție având rol antiseptic), epicatechine (fitonutrienți cu rol în protecția împotriva afecțiunilor cardiace și nu doar a acestora.)
Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de merișoare
Utilizat în mod tradițional de amerindieni în afecțiunile digestive, infecții urinare, sângerări și în medicina ayurvedică pentru diaree, cu rol antiinflamator, diuretic și de protecție hepatică, merișorul are în prezent numeroase beneficii dovedite științific, printre care:
Tratează infecțiile urinare
Merișoarele sunt recomandate inclusiv de medici pentru tratarea infecțiilor urinare recurente. De fapt, un metastudiu (un studiu efectuat pe mai multe studii) din 2016 a arătat că profesioniștii din domeniul medical din SUA recomandă cel mai des merișoarele pentru tratarea acestora.
De asemenea, un studiu din 2014 efectuat pe 516 participanți a arătat că o capsulă cu extract de merișor administrată de două ori pe zi a redus incidența infecții de tract urinar.
Reduc riscul de boli cardiovasculare
Unele cercetări sugerează că polifenolii conținuți ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare. Astfel, un metastudiu foarte recent (2019) a arătat că includerea merișoarelor în dietă poate contribui la gestionarea unor factori de risc pentru afecțiunile cardiace și circulatorii, printre care tensiunea sangvină sistolică, indexul masei corporale și cantitatea de colesterol „bun” din organism.
Îmbunătățesc sănătatea cavității bucale
Antioxidanții din merișor împiedică bacteriile să se atașeze de suprafața dinților, conform cercetătorilor de la Universitatea Rochester Medical Center din New York. De asemenea ar putea preveni afecțiunile parodontale.
Pe lângă aceste beneficii, merișorul, ca urmare a conținutului ridicat de antioxidanți, poate avea rol antiinflamator și de stimulare a imunității.
Precauții
Persoanele care folosesc warfarină (un medicament anticoagulant) nu ar trebui să consume brusc o cantitate ridicată de merișoare. Deși studiile furnizează date contradictorii, există un potențial risc de interferare a merișoarelor cu medicamentul, putând potența efectul anticoagulant al acestuia.
Merișorul ar putea, de asemenea, duce la o excreție mai ridicată de oxalați în urină ceea ce ar putea duce la formarea de pietre la rinichi la persoanele care prezintă risc crescut de formare a pietrelor pe bază de oxalat de calciu. Persoanele la care au fost depistate în trecut pietre la rinichi ar trebui să discute cu medicul înainte de a consuma o cantitate ridicată de merișor.
Consum
Merișoarele se comercializează sub formă de suc, gem, sirop, sos etc. Deși chiar și preparate termic, merișoarele își mențin multe proprietăți benefice, ele au eficacitate maximă atunci când sunt consumate sub formă proaspătă. Adăugați-le în salate, smoothie-uri sau cereale de mic dejun pentru a maximiza valoarea nutrițională și beneficiile pentru sănătate ale acestui superaliment. În plus, aceste fructe sunt adesea apreciate atât de adulți, cât și de copii ca urmare a coloritului lor plăcut, așa că pot fi cu ușurință adăugate în deserturile preferate ale celor mici.
Sub formă de suc, asigurați-vă că alegeți un produs cu un conținut redus de zahăr sau îndulcitori sau fără îndulcitori. Dacă vi se pare prea acru, puteți adăuga puțină miere crudă la suc.
Merișorul se găsește și sub formă de pastile sau capsule ca supliment alimentar, de obicei recomandat pentru tratarea infecțiilor urinare.
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- Cranberries, raw, Nutrition Facts & Calories
- Cranberries: Top 6 Benefits of These Antioxidant Superfruits
- What to know about cranberries
- Cranberries and Urinary Tract Infections: How Can the Same Evidence Lead to Conflicting Advice?
- Effectiveness of Cranberry Capsules to Prevent Urinary Tract Infections in Vulnerable Older Persons: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial in Long-Term Care Facilities
- The effects of cranberry on cardiovascular metabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis
- Influence of cranberry juice on glucan-mediated processes involved in Streptococcus mutans biofilm development
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.