Despre Garam Masala, amestecul minune în bucătărie
Tu știi ce este garam masala? O să te ajut cu niște indicii: condimente – multe, aromate și pline de antioxidanți. Mai exact spus, garam masala reprezintă un mix de condimente originar din India. Există mai multe rețete diferite pentru această combinație uluitoare de arome și gusturi. Adesea, garam masala conține peste 10 tipuri de condimente diferite. Indiferent de aceste variații, acest amestec miraculos are nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră.
Despre garam masala
Garam masala este un amestec de condimente care conferă o notă bogată, caldă preparatelor culinare. Acestea sunt de obicei prăjite și apoi măcinate. „Garam” înseamnă „cald” sau „fierbinte” în limba indiană, ceea ce constituie un indiciu pentru căldura plăcută pe care o generează în corp, iar „masala” înseamnă „condiment”.
Combinația exactă a condimentelor care alcătuiesc garam masala variază în funcție de regiune sau de zonă, rețeta fiind adesea transmisă din generație în generație. Se crede că garam masala își are originea în nordul Indiei, acolo unde iernile sunt reci, iar acest mix de condimente care încălzește corpul și inima era ideal pentru a combate frigul.
Garam masala este extrem de apreciat și în medicina tradițională ayurvedică, considerându-se că are multiple beneficii pentru sănătate.
Cele mai uzuale mirodenii garam masala sunt:
- Piper negru
- Cardamom
- Scorțișoară
- Cuișoare
- Coriandru
- Chimion
- Nucșoară
Acestea se numără printre alimentele cu cea mai ridicată cantitate de antioxidanți din lume, prin urmare nu este de mirare că garam masala e atât de sănătos.
Rețete garam masala
Poți prepara chiar tu garam masala sau îl poți cumpăra gata preparat din magazinele cu specific indian sau chiar din supermarket.
Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara una dintre numeroasele variante de garam masala:
- 2 linguri semințe de coriandru
- 1 lingură semințe de chimion
- 2 lingurițe piper negru
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată sau ½ baton de scorțișoară
- 1 linguriță semințe de cardamom (de la aproximativ 20 de boabe de cardamom)
- 1 linguriță semințe de fenicul
- ½ linguriță cuișoare întregi
- 4 frunze de dafin uscate
Cum se prepară:
- Prăjește toate condimentele într-o tigaie mică până când se închid la culoare cu 1-2 tonuri (aproximativ 30 de secunde – 1 minut).
- Deși acest mix poate fi, pur și simplu, măcinat fără prăjire, gustul condimentelor este mult mai intens în cazul în care ele sunt puțin prăjite.
- Macină toate condimentele.
- Nu prepara cantități prea mari pentru a menține intactă prospețimea acestui amestec.
- Depozitează mixul de condimente într-un borcan închis ermetic timp de maximum 6 luni într-un loc întunecat și răcoros.
Iată o a doua rețetă de garam masala care poate fi preparată fără prăjire – de fapt toate rețetele pot fi preparate doar prin măcinare, dar aroma condimentelor este mult intensificată prin prepararea termică, chiar de scurtă durată (câteva zeci de secunde).
Ingrediente:
- 1 și ½ linguriță chimion
- 1 linguriță cuișoare întregi
- ½ linguriță scorțișoară măcinată
- ½ linguriță coriandru
- ½ linguriță cardamom
- ½ linguriță nucșoară rasă
- ½ linguriță boabe de piper negru
Cum se prepară:
- Într-un castron, amestecă toate condimentele.
- Macină-le cu ajutorul unei râșnițe.
- Depozitează amestecul într-un borcan închis ermetic, departe de surse de lumină și căldură.
- Consumă în câteva zile de la preparare, astfel încât condimentele să-și păstreze nealterate toate proprietățile.
La ce se folosește garam masala?
Aceasta se adaugă cel mai adesea spre finalul procesului de gătit pentru un plus de savoare adus preparatelor culinare. Se mai poate presăra puțin din acest mix de condimente peste felul de mâncare și după ce acesta e gata.
Top 5 rețete de succes cu garam masala
Garam masala se folosește la numeroase rețete cu carne și pește, dar și în preparate vegetariene sau vegane și la supe pe bază de legume.
Acest mix de condimente este extrem de versatil, așa că îl poți adăuga la tot soiul de preparate precum cafea, sosuri sau maioneză, cartofi copți sau diverse legume la cuptor sau pane cum ar fi conopidă sau dovlecei.
Cartoful dulce sau merele coapte merg de asemenea de minune cu garam masala.
Supele-cremă ca cea de linte sau de broccoli sunt o încântare culinară atunci când adăugăm la prepararea lor și acest mix de condimente atât de sănătos.
Dulciuri precum turta dulce sau brioșele pot fi de asemenea aromatizate cu garam masala.
Iată 5 sugestii de rețete simple și rapid de preparat la care putem adăuga acest amestec de condimente:
1. Supă-cremă de linte roșie cu garam masala
Ingredientele de care ai nevoie:
- 1 ceapă de mărime medie tocată
- 2 morcovi tăiați cubulețe
- 2 tulpini de țelină tocate
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță garam masala
- 250 g linte roșie
- 1 1/2 litru apă
- 1/2 linguriță sare sau după gust
Cum se prepară:
- Călește la foc mediu timp de câteva minute ceapa, morcovul și țelina în uleiul de măsline.
- Adaugă pentru cel mult un minut garam masala și sarea.
- Toarnă apa și adaugă lintea.
- Fierbe timp de aproximativ 20 de minute.
- Pasează legumele.
- Servește supa simplă sau presărată cu pătrunjel sau coriandru.
2. Smoothie cu banană și garam masala
Ingredientele de care ai nevoie:
- 1 banană decojită care a fost congelată în prealabil
- 6-8 curmale fără sâmburi
- 1 linguriță garam masala
- 3/4 pahar lapte de migdale
Cum se prepară:
- Pasează toate ingredientele cu ajutorul unui blender.
- Servește dimineața la micul dejun pentru un plus de energie întreaga zi.
3. Sos cu garam masala
Ingredientele de care ai nevoie:
- 1 cană de iaurt grecesc
- 1 linguriță garam masala
- 1/2 linguriță sare de mare
- 1/4 linguriță boia de ardei iute
- 2 linguri zeamă de lămâie
Cum se prepară:
- Se amestecă toate ingredientele.
- Se servește cu legume pane sau chifteluțe de legume.
4. Orez cu lapte de cocos și garam masala
Ingredientele de care ai nevoie:
- 2 căni de orez fiert
- 1 cană de lapte de cocos
- 1 lingură sirop de arțar
- 1 linguriță garam masala
- 50 g stafide înmuiate în prealabil în apă
Cum se prepară:
- Se amestecă toate ingredientele.
- Se pun la fiert pentru câteva minute.
- Se pune budinca de orez în boluri mici și se lasă la frigider să se răcească.
- Se servește pe post de desert sau mic dejun aromat și sățios!
5. Fasole verde cu unt și garam masala
Ingredientele de care ai nevoie:
- ¼ cană alune de pădure sau migdale crude
- 250 g fasole verde proaspătă sau congelată
- 2 linguri de unt
- ½ linguriță garam masala
- 1/2 linguriță sare de mare sau după gust
Cum se prepară:
- Toacă migdalele în bucăți de mărime medie.
- Fierbe sau prepară la aburi fasolea verde până se înmoaie ușor, dar își păstrează totuși consistența „al dente”, astfel încât să nu-și piardă din proprietăți.
- Încinge în tigaie untul și adaugă garam masala.
- Ține amestecul de unt și garam masala pe foc timp de doar câteva secunde pentru a-și elibera aroma.
- Adaugă fasolea verde și sare și tăvălește păstăile prin untul topit cu condimente.
- În caz de nevoie, mai presară puțin garam masala (dacă ți se pare că nu se simte suficient aroma).
- Presară cu bucățile de migdale tocate.
- Poftă bună și sănătate maximă!
Garam masala – beneficii pentru sănătate
1. Stimulează digestia
Conform medicinei ayurvedice, garam masala are abilitatea de a îmbunătăți „focul digestiv”. În Ayurveda se consideră că garam masala crește temperatura corpului și duce astfel la accelerarea metabolismului. Acest lucru previne digestia lentă și acumularea de toxine în organism.
Așadar, conform medicinei tradiționale ayurvedice, garam masala stimulează metabolismul, detoxifierea corpului și digestia. Conform unui studiu, garam masala reduce durata tranzitului digestiv, ceea ce scade riscul de constipație, deoarece, cu cât materiile fecale petrec mai mult timp în intestine, cu atât bolul fecal devine mai dens și mai uscat.
Diverse condimente care alcătuiesc acest amestec au proprietăți benefice pentru digestie, după cum o demonstrează diverse studii. De exemplu, chimionul stimulează activitatea enzimelor digestive și chiar, conform unui studiu, poate trata sindromul de colon iritabil.
2. Asigură sănătatea sistemului cardiovascular
Există studii care indică utilitatea unora dintre condimentele folosite în acest amestec, precum cardamomul, pentru sistemul cardiovascular. De exemplu, acesta reglează tensiunea sangvină conform unor studii recente.
Coriandrul, un alt condiment care apare în numeroase rețete de garam masala, contribuie, conform unui studiu publicat în Current Cardiology Reviews, la scăderea colesterolului total și a nivelului de trigliceride.
3. Este o sursă uriașă de antioxidanți
Fiecare condiment din garam masala conține antioxidanți puternici. Împreună, aceștia contribuie la un aport total extrem de ridicat în organismul nostru care îl ajută să lupte împotriva atacului radicalilor liberi, principalul factor de degradare a celulelor, de îmbătrânire prematură și de creștere a riscului de îmbolnăvire.
Condimentul care are cantitatea cea mai ridicată de antioxidanți este scorțișoara, dar și cardamomul și cuișoarele prezintă o capacitate antioxidantă ridicată.
4. Reduce inflamația din organism
Inflamația și mai ales inflamația cronică reprezintă un element de risc pentru sănătatea noastră putând duce la un mare număr de afecțiuni.
Printr-o dietă sănătoasă și un mod de viață activ putem contribui la reducerea inflamației din corp. Chimionul, piperul negru și scorțișoara, dar și alte condimente din compoziția garam masala au proprietăți antiinflamatorii ridicate.
5. Combate bacteriile din cavitatea bucală
Consumul de condimente poate combate bacteriile nocive din gură și preveni cariile și problemele dentare.
Mai multe condimente care compun mixul garam masala, cum ar fi cuișoarele, previn apariția gingivitei. Scorțișoara de asemenea prezintă beneficii demonstrate împotriva microorganismelor care duc la apariția cariilor dentare.
6. Tratează diabetul
Scorțișoara este un element omniprezent în rețetele de garam masala, iar printre multiplele proprietăți ale acesteia se numără abilitatea de a trata diabetul și de a scădea glicemia la persoanele care suferă de această afecțiune, după cum o demonstrează numeroase studii.
De asemenea, scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la hormonul insulină, un hormon vital pentru a menține echilibrul nivelului de glucoză din sânge.
7. Crește absorbția de substanțe nutritive
Utilizarea acestui mix de condimente poate duce la o mai mare biodisponibilitate a elementelor nutritive din alimente. Astfel, piperina, o substanță aflată în mod natural în piperul negru, poate crește semnificativ capacitatea de absorbție a mineralelor și vitaminelor de către organismul nostru.
Studiile arată că piperina poate spori inclusiv efectul anumitor medicamente, de exemplu al unor antibiotice, datorită acestei proprietăți a sa de a ajuta corpul să utilizeze mai eficient elementele primite. Acest lucru poate fi util având în vedere creșterea rezistenței la antibiotice a bacteriilor.
8. Protejează sistemul nervos
Garam masala ar putea fi util în prevenirea bolii Alzheimer și a altor afecțiuni neurologice. Toate condimentele din acest mix au un conținut ridicat de antioxidanți, iar aceștia, ne spun studiile, joacă un rol important în protecția împotriva tulburărilor neurodegenerative.
De asemenea, piperina din piperul negru pare să se dovedească un aliat de nădejde în combaterea acestor boli.
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- Gastro-intestinal effects of Indian spice mixture (Garam Masala)
- Cumin extract for symptom control in patients with irritable bowel syndrome: a case series
- Enhancement of digestive enzymatic activity by cumin (Cuminum cyminum L.) and role of spent cumin as a bionutrient
- Garam masala spice mix
- 9 Powerful Health Benefits Of Garam Masala
- Garam Masala Benefits Digestion, Immunity and More
- Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum)
- Indian Spices for Healthy Heart - An Overview
- Anti-Inflammatory Properties of Cinnamon Polyphenols and their Monomeric Precursors
- Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1β-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models
- Cumin (Cuminum cyminum) and black cumin (Nigella sativa) seeds: traditional uses, chemical constituents, and nutraceutical effects
- Compounds from Syzygium aromaticum possessing growth inhibitory activity against oral pathogens
- Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms
- The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance
- Studies on Effect of Piperine on Oral Bioavailability of Ampicillin and Norfloxacin
- Permeability characteristics of piperine on oral absorption--an active alkaloid from peppers and a bioavailability enhancer
- Piperine, the main alkaloid of Thai black pepper, protects against neurodegeneration and cognitive impairment in animal model of cognitive deficit like condition of Alzheimer’s disease
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.