Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Chia versus quinoa - razboiul aztec al superalimentelor
01.07.2015
Anca Coman
4.338 vizualizări

Atât chia, cât şi quinoa au fost alimente de bază ale civilizaţiei aztece. Ambele sunt considerate superalimente, adică unele dintre cele mai puternice, mai nutritive și mai bogate în antioxidanți alimente care există.

Aztecii erau războinici celebri, şi tocmai de-asta vă propun să descoperim împreună care dintre cele două superalimente ar câştiga într-o virtuală confruntare. Cele două se vor război în beneficii și avantaje pentru sănătate. Şi cum pe vremea aceea discuţia despre cât de curate, nepesticizate, nemodificate erau seminţele nu are rost, se înţelege că recomandarea este că acum alegerea lor trebuie să fie bio.

Aşadeci, să-nceapă lupta şi fie ca cel mai bun să câștige! La final, câştigători vom fi noi, oricum, dar hai să vedem...

Primul concurent: Chia

Doctorul Bob Arnot, autorul cărţii “The Breast Cancer Prevention Diet”, spune că seminţele de chia erau o parte de bază din dieta aztecilor. Ele grăbesc şi prelungesc senzaţia de saţietate, accelerează metabolismul şi susţin sănătatea creierului. Şi aveau nevoie de toate astea pentru a construi uriaşele piramide, la înălţimile la care au fost ridicate.

Cum se pregăteşte chia?

Seminţele de chia pot fi presărate peste sucuri de fructe sau de legume, supe, smoothie-uri sau pur și simplu pot fi adăugate într-un pahar cu apă. Vor absorbi o cantitate de lichid egală cu de 12 ori greutatea lor, datorită stratului extern gelatinos. Ele vor întârzia conversia carbohidraților în zaharuri, ceea ce înseamnă că vor genera energie prelungit şi treptat, lucru ideal în timpul activităților fizice.

Ce beneficii au semințele de chia?

Cantitatea sănătoasă şi suficientă pentru o porţie este de o lingură. Va conține 49 de calorii, 1,6g de proteine, 3,8g de fibre, 63mg de calciu, 95mg de fosfor, 16mg de potasiu, 2mg de sodiu, 3,4g de grăsimi din care 1,8g de acizi graşi Omega 3. Chia are de 6 ori mai mult calciu decât laptele de vacă, de 8 ori mai mult Omega 3 decât somonul de acvacultură, de 30 de ori mai mulți antioxidanți decât afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli, cu 50% mai mult acid folic decât sparanghelul, cu 25% mai multe fibre decât inul. 

Al doilea concurent: Quinoa

Quinoa este un tip de sămânță care arată precum orezul cu bob rotund. Ea este o sursă extrem de bogată de proteine și minerale esențiale. Quinoa conține aproape de 2 ori mai multe fibre decât multe dintre cereale, dar și fier, magneziu, mangan și lizină, un aminoacid cu rol important în repararea țesuturilor. Deci iată de unde forţa şi determinarea pentru a pune ultima piatră în vârful piramidelor.

Cum se pregăteşte quinoa?

Are un gust neutru și poate înlocui cu succes orezul (care conține mult amidon și deci îngrașă). Se poate adăuga în preparatele culinare, fiind potrivită cu legume, carne sau în combinație cu cereale. Quinoa este învelită într-un strat de saponină care este amară și de aceea vă recomand să o clătiți bine înainte de a o găti.

Ce beneficii are quinoa?

O ceașcă de quinoa fiartă are 222 de calorii, 8g de proteine, 5g de fibre, 3,5g de grăsimi, 31mg de calciu, 118mg de magneziu, 318mg de potasiu și 281mg de zinc. Nu conține gluten și poate fi folosită foarte ușor ca înlocuitor pentru cereale, lucru care o face favorită pentru a fi inclusă în diete. În ea se regăsesc mai mulți antioxidanți decât în fructele de pădure și multe minerale, printre care magneziu (37%), fier (50%), zinc (23%). Conţine mai multe proteine decât carnea şi de o altă calitate, fiind proteine vegetale care nu produc colesterol nociv și sunt mult mai ușor de digerat.

Aşadar, lupta s-a încheiat, să măsurăm rezultatele!

Quinoa are mai mult magneziu, dar chia are mai mult calciu.
Quinoa are mai multe proteine, şi conține mult mai mult Omega 3.
Quinoa conține aminoacidul lizină care lipsește din chia, dar chia conține o multitudine de alți aminoacizi.

După cum vedeţi, ambele prezintă numeroase beneficii pentru sănătate și e greu să spun care dintre ele ar ieşi câștigătoare din acest ”război”. Eu vă recomand să le includeţi pe amândouă în alimentația voastră zilnică, pentru a beneficia de toate avantajele lor. Şi ca să nu ajungeţi să le căutaţi tocmai în America de Sud, v-am pregătit chiar aici o listă, să fie la îndemână.

Sănătate, şi aliaţi-vă cu oricare dintre cei doi războinici!

 

Ruxi, pentru Republica BIO

Asta am folosit pentru realizarea acestui material razboinic:
What is the Aztec Diet? 
Superfood Face-Off: Chia Seeds vs. Quinoa and Others
Seeds: 4 Superfoods You Should Sprinkle Into Your Diet
Salba vs. Quinoa

Copyright Republica BIO

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.