Mierea de Manuka, un produs natural cu putere de antibiotic
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Mierea de Manuka, produsă în Noua Zeelandă și Australia de albine care polenizează arbustul de Manuka (Leptospermum scoparium), este un produs apicol cu proprietăți unice, binecunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate.
În cele ce urmează vom discuta despre beneficiile pe care le are consumul de miere de Manuka în rândul copiilor și adulților, despre consumul de miere de Manuka în sarcina, dar și despre afecțiunile ce pot fi tratate consumând miere de Manuka 100% originală. Înțelegerea factorilor de pe eticheta mierii de Manuka sau despre cum se consumă corect mierea de Manuka sunt alte subiecte pe care le vom aborda în cadrul acestui articol de blog.
De mii de ani, ea a fost folosită într-o mulțime de scopuri, de la vindecarea durerilor gâtului și a afecțiunilor digestive până la vindecarea infecțiilor cu Stafilococ auriu și a gingivitei.
Pentru obținerea mierii de Manuka, albinele polenizează florile arbustului de Manuka, care crește în zone sălbatice și nepoluate din Noua Zeelandă și Australia, în locuri unde este dificil de ajuns, lucru care face ca procentul de polen de Manuka să ajungă și până la peste 90%.
Ce este mierea de Manuka?
Mierea de Manuka are nenumărate beneficii de la calmarea durerilor de gât și a tulburărilor digestive până la vindecarea infecțiilor stafilococice sau a gingivitei.
Este folosită și consumată de mii de ani în scopuri medicinale. Se consideră că este una dintre cele mai puternice substanțe naturale antibacteriene, antimicrobiene și antivirale și că este un remediu cu rol antibiotic extrem de ridicat.
Originea mierii de Manuka
Mierea de Manuka provine după cum am văzut mai sus doar din Noua Zeelandă, albinele hrănindu-se cu polenul arborilor de Manuka. În comparație cu alte tipuri de miere, s-a demonstrat că mierea de Manuka are proprietăți imunostimulatoare mai puternice ca urmare a unei cantități mult mai ridicate de metilglioxal (MG). Această substanță contribuie la beneficiile unice pentru sănătate ale mierii de Manuka.
Deoarece arborii de Manuka se găsesc în zone greu accesibile și nectarul necesar albinelor se obține doar de la aceștia, mierea este dificil de recoltat ceea ce conduce la un preț ridicat al acestui produs pe piață. Deși costul său ridicat vă poate determina să renunțați la achiziția sa, există numeroase studii care dovedesc că mierea de Manuka este extrem de benefică și are un impact puternic asupra sănătății, astfel încât merită costul suplimentar față de mierea obișnuită.
Ce gust are mierea de Manuka?
Mierea obținută din nectarul recoltat de albine este de un portocaliu opac spre cafeniu și are un gust unic, ușor caramelizat de eucalipt. Consistența mierii de Manuka este vâscoasă.
Beneficiile mierii de Manuka pentru sănătate
Mierea de Manuka are nenumărate proprietăți de la calmarea durerilor în gât, protecția împotriva gripei și răcelii, tratarea infecțiilor la nivelul sinusurilor, oculare sau la nivelul urechilor. Capacitatea antioxidantă a mierii de Manuka poate oferi protecție împotriva degradărilor celulare prin neutralizarea radicalilor liberi.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Mierea de Manuka poate îmbunătăți sănătatea cavității bucale reducând microorganismele nocive din placa dentară. Are un efect benefic puternic asupra sistemului digestiv, reducând balonarea, tulburările digestive, indigestia sau refluxul gastric, tratând chiar ulcerul stomacal sau sindromul de colon iritabil.
Studiile clinice arată că mierea de Manuka poate distruge nu mai puțin de 250 de tipuri de bacterii diferite, inclusiv bacterii rezistente la antibiotice. Mierea de Manuka distruge bacterii precum E. coli (Escherichia coli) sau Proteus mirabilis, bacterii care declanșează infecțiile de tract urinar, stafilococul auriu și alte microorganisme periculoase.
Mierea de Manuka este utilă pentru piele, reducând acneea, iritațiile, simptomele eczmei, având un puternic rol antiinflamator și calmant pentru țesutul cutanat.
Deși mierea are un potențial alergen, mierea de Manuka poate reduce reacțiile alergice. Este utilă și femeilor gravide, deoarece reduce greața și arsurile stomacale.
Proprietățile antibiotice ale mierii de Manuka
Ceea ce diferențiază mierea de Manuka de alte tipuri de miere este conținutul său ridicat de substanțe care combat infecțiile și stimulează imunitatea. După cum am menționat mai sus, în mierea de Manuka este prezentă o cantitate ridicată de metilglioxal, mult mai mare decât în cazul mierii obișnuite. O cantitate mai mare de metilglioxal crește capacitatea antibiotică a mierii.
Există diverse forme de a măsura această capacitate antibiotică. În Noua Zeelandă există un sistem foarte strict de măsurare a acestei capacități antibiotice care să asigure o etichetare și o cuantificare cât mai corectă a acțiunii antibiotice a mierii de Manuka. Această etichetare permite identificarea traseului mierii de la ambalator, la apicultor, inclusiv la laboratorul unde mierea a fost testată. Toate etapele de producție sunt atent urmărite și controlate.
Cum știi că Mierea de Manuka este originală și de calitate?
Atenția crescută pentru mierea de Manuka din ultima vreme a fost subiectul unor analize interesante care compară cantitatea de miere de Manuka produsă cu cea vândută în întreaga lume.
Pentru a ne asigura că ce cumpărăm este de fapt o miere de Manuka adevărată, ar trebui să verificăm dacă:
- Pe etichetă este trecut un factor care poate fi asociat cu un anume procent minim de polen de Manuka (de exemplu, un KFactor de 12 garanatează un minim de 65%, un KFactor de 22 garantează 90%)
- Poartă denumirea de miere de Manuka crudă (RAW) sau nepasteurizată
- Pe etichetă este specificat factorul UMF sau alți factori oficial recunoscuți (GMO, NPA, etc.). Asta înseamnă că mierea a fost testată, este autentică și corespunde standardelor.
Care sunt diferențele dintre mierea de Manuka și alte tipuri de miere?
Mierea de Manuka este obținută doar din nectarul florilor copacului Manuka, din Noua Zeelandă și Australia, fără a fi amestecată cu miere din alte surse. Aspectul său diferă de cel al mierii obișnuite, putând varia de la un cafeniu deschis, cu note de bej până la un cafeniu închis. Nu numai aspectul este diferit, ci diferă mai ales proprietățile. Despre toate acestea am mai vorbit pe blog, aici.
Consistența mierii este groasă, vâscoasă și poate cristaliza. Mierea de Manuka este opacă, lăptoasă, adesea cu particule de propolis, polen și ceară, spre deosebire de mierea convențională care are o consistență fluidă și uniformă, fără particule.
Mierea de Manuka trebuie să fie comercializată sub formă crudă pentru a-și păstra proprietățile. Ea este doar ușor încălzită pentru a putea deveni mai fluidă, astfel încât să fie extrasă și depozitată în borcane.
Pe lângă antioxidanți, mierea de Manuka are un conținut bogat în aminoacizi, vitamine din grupa B și minerale precum calciu, fier, cupru, potasiu, zinci și sodiu.
Cum se clasifică puterea antiobiotică a mierii de Manuka - despre factorii de pe etichetă
Există mai multe sisteme de măsurare și de etichetare a puterii antibiotice a mierii de Manuka. Acestea sunt redate prin litere și numere marcate pe eticheta produsului. Iată mai jos câteva explicații care vă pot fi utile atunci când achiziționați miere de Manuka din comerț:
Etichetarea UMF
UMF (Unique Manuka Factor) sau Factorul Unic Manuka este factorul de evaluare ce determină puterea antibacteriană a mierii prin măsurarea nivelului de metilglioxal şi de dihidroxiacetona, respectiv activitatea peroxidului de hidrogen din miere care are de asemenea rol antibiotic.
UMF este marcă înregistrată utilizată doar de către producătorii din Noua Zeelandă și constituie o garanţie a faptul că mierea în cauză este originală.
Nivelurile UMF ale mierii de Manuka pot fi:
UMF 5+, UMF 8+: nivel scăzut al capacității antibacteriene; mierea este recomandată pentru consumul zilnic, ca supliment nutriţional
UMF 10+, UMF 12+: nivel mic spre mediu al capacității antibacteriene; mierea este recomandată pentru menţinerea unei stări bune de sănătate
UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+: nivel ridicat al capacității antibacteriene
UMF 20+, UMF 25+: nivel foarte ridicat al capacității antibacteriene
Etichetarea KFactor
Acesta este un sistem de autentificare holistică etapizată, denumit astfel, pentru a reprezenta factorii-cheie care fac din acest tip de miere o miere specială bazat pe cercetarea imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) care măsoară sinergia enzimelor active, cantitatea mare de polen, DHA, methylglyoxal și alți factori-cheie. Sistemul de măsurare KFactor aparține mărcii Wedderspoon fiind aprobat de Ministerul Noii Zeelande pentru Industrii Primare ( MPI ) care dezvoltă standarde și reglementează certificările mierii de Manuka (și ale tuturor celelalte produse alimentare și agro-alimentare din Noua Zeelandă). Cu cât cantitatea granulelor de polen este mai ridicată, cu atât şi efectele antioxidante ale mierii sunt mai puternice.
Nivelurile KFactor ale mierii de Manuka pot fi:
KFactor 12: mierea conţine 65% granule de polen
KFactor 16: mierea conține 75% granule de polen
KFactor 22: mierea conține 90% granule de polen
Etichetarea MGO
Metilglioxal (MGO), după cum am văzut, este enzima naturală care conferă mierii de Manuka proprietăţile sale unice antibacteriene. Această modalitate de măsurare este marcă înregistrată Manuka Health New Zeeland Ltd. Cu cât nivelul MGO este mai ridicat, cu atât este mai mare şi puterea antibacteriană.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Nivelurile MGO ale mierii de Manuka pot fi:
MGO 100+: nivel mai scăzut al capacității antibacteriene
MGO 250+: nivel mediu al capacității antibacteriene
MGO 400+: nivel ridicat al capacității antibacteriene
MGO 550+: nivel foarte ridicat al capacității antibacteriene
Etichetarea NPA
Mierea de Manuka are o activitate antibacteriană puternică datorită unui antiseptic natural numit peroxid de hidrogen. Mierea de Manuka este testată pentru activitatea non-peroxidică pentru a determina capacitatea sa în combaterea infecţiilor bacteriene şi a inflamaţiilor.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Cu cât nivelul de NPA este mai mare, cu atât proprietăţile antibacteriene ale mierii sunt mai ridicate.
Miere de Manuka: beneficii pentru sănătate
Mierea de Manuka are numeroase beneficii pentru sănătate și există din ce în ce mai multe studii care confirmă rolurile medicinale ale acesteia și utilizarea de mii de ani ca remediu natural. Iată câteva dintre cele mai importante proprietăți ale mierii de Manuka pentru sănătate:
- Este utilizată pentru tratamentul acneei și eczemei
- Reduce afecțiunile stomacale precum refluxul gastric, hipoaciditatea gastrică, sindromul colonului iritabil
- Combate infecțiile stafilococice
- Tratează arsurile, rănile și ulcerațiile
- Previne gingivita și cariile
- Crește imunitatea
- Combate alergiile
- Previne răceala și gripa și tratează simptomele acestora
- Reduce tulburările de somn
- Este utilizată cu rol cosmetic și antiageing
Tratamentul acneei și eczemei
Un studiu recent cu privire la efectele mierii de Manuka în tratamentul dermatitei atopice demonstrează eficacitatea acesteia în reducerea simptomelor cutanate.
Aplicarea mierii pe zonele afectate timp de câteva minute și apoi spălarea cu un săpun delicat și apă, zilnic sau o dată la două zile pare să conducă la rezultate foarte bune în tratamentul problemelor dermatologice.
Reducerea afecțiunilor stomacale
Refluxul gastric, hipoaciditatea, dezechilibrele de la nivelul florei bacteriene intestinale pot fi tratate cu ajutorul mierii de Manuka datorită proprietăților sale antibiotice și antiinflamatorii.
Mierea de Manuka poate contribui la tratarea tulburărilor digestive de la nivelul tractului digestiv (stomac și intestine) și chiar la vindecarea ulcerului gastric.
Combaterea infecțiilor stafilococice
Staphylococcus aureus este un microorganism extrem de periculos care, ca urmare a administrării excesive de antibiotice a devenit rezistent la acestea. Mierea de Manuka acționează asupra genelor acestor bacterii și le combate cu succes. Prin urmare, mierea de Manuka poate fi considerată un antibiotic natural chiar mai puternic decât antibioticele produse în laborator.
Tratarea arsurilor, rănilor și ulcerațiilor
Utilizarea mierii contribuie la vindecarea rănilor, arsurilor și la reducerea inflamației. Ca urmare a proprietăților sale antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, reduce riscul de infecții care pornesc de la aceste leziuni ale pielii. Mierea de Manuka stimulează refacerea țesutului cutanat și grăbește cicatrizarea.
Prevenirea gingivitei și a cariilor
Mierea de Manuka ajută la prevenirea și tratarea gingivitei și a afecțiunilor de la nivelul cavității bucale ca urmare a puternicelor sale proprietăți antimicrobiene. Consumul de miere de Manuka poate reduce placa dentară cu până la 35% și a sângerărilor cauzate de gingivită. În plus, mineralele conținute de aceasta precum calciu, fosfor și zinc contribuie la întărirea smalțului dentar.
Creșterea imunității
Mierea de Manuka stimulează producția de celule ale sângelui care combat microorganismele și agenții patogeni, respectiv celulele sistemului imunitar. Inflamația la nivelul gâtului ca urmare a unei infecții este redusă rapid prin consumul unei linguri de miere de Manuka.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Combaterea alergiilor
Consumul regulat de miere de Manuka poate reduce simptomele alergiilor și producția de antihistamine. Antihistaminele sunt generate ca urmare a unei reacții anormale a sistemului imunitar la unii factori din alimentație sau de mediu care conduc la simptome fiziologice precum apariția unei iritații cutanate, a mâncărimilor (prurit), a problemelor respiratorii. Apariția alergiilor sezoniere pot fi reduse prin consumul de miere de Manuka.
Prevenirea răcelii și a gripei
Având un puternic rol antibiotic, antiviral și antiinflamator, mierea de Manuka poate preveni îmbolnăvirile caracteristice anotimpului rece precum gripa și răceala, poate reduce timpul de vindecare și calma simptomele neplăcute ale acestora. Este util să fie administrată preventiv, iar dacă îmbolnăvirea deja s-a produs, ca tratament în timpul manifestării bolii.
Reducerea tulburărilor de somn
Mierea de Manuka ajută la stimularea somnului și la asigurarea unui somn profund și odihnitor. Eliberează lent glicogen, o substanță necesară pentru funcționarea organismului în timpul somnului. Consumul de miere cu lapte înainte de culcare stimulează producția de melatonină, necesară pentru a adormi.
Rol cosmetic și antiîmbătrânire
Consumată zilnic, mierea de Manuka stimulează vitalitatea, îmbunătățește textura pielii și reduce apariția ridurilor, ca urmare a conținutului ridicat de substanțe nutritive necesare celulelor din organism.
Poate fi folosită ca ingredient în măștile faciale, în șampon sau în măștile de păr pentru un ten neted și întinerit și un păr strălucitor și sănătos.
Miere de Manuka, benefică pentru copii. Consum
Pentru calitățile ei unice, mierea de Manuka poate fi oferită și copiilor mai mari de 12 luni, care pot beneficia de proprietățile ei antibacteriene. Studiul citat aici spune că un tratament între 10 și 21 de zile cu miere de Manuka a scăzut capacitatea de mutație a streptococilor în saliva copiilor care au consumat.
Mierea de Manuka poate fi considerată un ajutor real în igiena orală antimicrobiană a copiilor, datorită puterii ei de a lupta împotriva coloniilor de streptococi, ba chiar și în împotriva infecției cu Stafilococul auriu, spune alt studiu.
Toate proprietățile enumerate mai sus, în capitolul de beneficii pentru sănătate ale tratamentului cu miere de Manuka sunt valabile și pentru copii. Condițiile sunt ca vârsta copilului să depășească 12 luni, să mai fi consumat miere și deci să nu fie alergic la polen.
Mierea de Manuka nu se consumă întinsă pe pâine, ca orice altă miere de albine. Ea se consumă cu măsură, în funcție de scopul tratamentului:
- dacă urmărim creșterea imunității sau împiedicarea apariței infecțiilor, atunci 1 linguriță pe zi ar trebui să fie suficientă.
- dacă ne luptăm deja cu o infectie sau o viroza, sau vrem să întâmpinăm contaminarea cu un microb, atunci se pot consuma 2 sau chiar 3 lingurițe pe zi.
Cum se consumă mierea de Manuka; utilizări externe
Pentru consum alimentar sau uz intern: după cum am văzut, mierea de Manuka are nenumărate beneficii pentru sănătate, motiv pentru care se recomandă consumul zilnic sau o dată la două zile, câte 1, 2, 3 sau 4 lingurițe pe zi dimineața și seara, înainte de masă, în funcție de ce urmărim să obținem (imunizare sau ajutor în tratament antibacterian).
Tratarea rănilor sau arsurilor: mierea de Manuka se aplică pe zona de piele lezată pentru a grăbi vindecarea acesteia și cicatrizarea
Îmbunătățirea vederii: mierea de Manuka poate fi folosită în locul soluțiilor oculare cu rol antibacterian și pentru prevenirea conjunctivitei și a simptomului de ochi uscați
Mască facială și hidratarea buzelor: mierea de Manuka ajută la exfolirea, hidratarea și echilibrarea tenului și la estomparea petelor și a ridurilor
Republica BIO
Artizani de sănătate
Republica BIO
Artizani de sănătate
Republica BIO
Artizani de sănătate
Mască de păr: puteți adăuga miere de manuka la măștile de păr pentru întărirea firelor de păr, netezirea lor și creșterea strălucirii părului
Contraindicații pentru mierea de Manuka
Mierea de Mauka nu este recomandată în alimentația copiilor mai mici de 12 luni. Lucru valabil pentru orice fel de miere naturală.
Mierea de Manuka poate interacționa cu anumite medicamente, de aceea, dacă urmați un tratament medicamentos, este bine să consultați medicul.
Persoanele care suferă de diabet sau prediabet ar trebui să consume miere de Manuka cu moderație sau să elimine mierea din alimentație.
Ruxi, pentru Republica BIO
Surse:
- Honey is potentially effective in the treatment of atopic dermatitis: Clinical and mechanistic studies
- www.ncbi.nlm.nih.gov
- 10 Proven Manuka Honey Benefits & Uses
- The Health Benefits of Manuka Honey
- Parentinghealthybabies.com
Copyright Republica BIO
TAG-uri:
Stefan Mihaela pe
Buna ziua,
va rog frumos sa imi spuneti daca pot lua miere e manuka si de care tip – sufar de diverticuloza si colon iritabil, a frecvente indispozitii datorita balonarii care apare si sispare, aparitia gazelor de la orice tip de mancare.
mentionez ca fac tratament prescris de Dr gastroenterolog cu Liv 52 o taleta pe zi si LEVURIN 2 pliclete pe saptamana.
Va multumesc
1 pe
1