Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
3 rețete reușite cu lapte de orez
16.11.2020
Ruxi Comsa
1.292 vizualizări

Lapte de orez – o băutură vegetală gustoasă și cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră care poate reprezenta un ingredient gustos pentru preparate culinare originale.

Beneficiile consumului de lapte de orez

Prezintă cel mai scăzut risc de a genera o reacție alergică

Laptele de orez este cel mai hipoalergenic dintre toate produsele lactate sau înlocuitori vegetali de lactate. Persoanele cu intoleranță la lactoză nu pot consuma lactate, iar cele cu alergii la soia sau nuci nu pot bea lapte de soia sau de migdale.

Nu conține grăsimi saturate

Laptele de orez are cea mai redusă cantitate de grăsimi în comparație cu alte tipuri de băuturi lactate sau vegetale. Conține doar 1 gram de grăsime la 1 ceașcă și este vorba de grăsimi nesaturate.

Nu conține colesterol

Laptele de orez este fără colesterol, fiind util persoanelor care trebuie să urmeze restricții alimentare cu privire la grăsimi și colesterol.

Este o bună sursă de vitamine din grupa B

Mai ales laptele din orez brun este bogat în vitamine din grupa B, esențiale pentru metabolism, funcționarea nervoasă și circulație, chiar dacă unele din aceste vitamine se pierd în procesul de producție.

Este bogat în minerale

Laptele de orez reprezintă o bună sursă de magneziu, care ajută la controlul tensiunii sangvine. Fierul și cuprul stimulează producția de celule roșii ale sângelui, asigurând o mai bună oxigenare și mai multă energie corpului.

Este bogat în antioxidanți

Laptele de orez conține mai mult mangan și seleniu decât alte băuturi vegetale. Aceștia reprezintă antioxidanți puternici care contribuie la protecția de infecții. Consumul de lapte de orez poate ajuta sistemul imunitar.

Dezavantajele sunt că acesta are un conținut mai ridicat de carbohidrați și mai redus de proteine și calciu decât alte alternative lactate sau vegetale. Adesea, acesta este însă fortificat cu calciu (de obicei de origine vegetală, din alge).

Laptele de orez, o alternativa sanatoasa la laptele de vaca

Dacă suferiți de intoleranță la lactoză, laptele vegetal reprezintă o alternativă sănătoasă la laptele de vacă și vă poate oferi satisfacția unui gust și a unei consistențe apropiate de cea a acestuia din urmă. Prezentând un risc scăzut de alergii spre deosebire de alternativele din nuci și alune, laptele de orez poate fi o soluție la îndemână atunci când dorim să găsim un înlocuitor sănătos pentru laptele de origine animală.

Rețete reușite cu lapte de orez

Iată mai jos 3 rețete cu lapte de orez care pot reprezenta o masă savuroasă: supă de legume aromată și nutritivă pe post de felul întâi, pui curry și orez sățios la felul principal și, ca desert, ciocolată caldă cu banană.   

Supă de legume cremoasă cu lapte de orez

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă medie tocată
  • 1 tulpină de țelină tăiate rondele
  • 1 morcov mare tăiat rondele
  • 2 cartofi medii tăiați cubulețe
  • 150 de grame mazăre congelată
  • 150 de grame porumb congelat
  • 500 ml lapte de orez
  • 750 ml supă de legume (din cuburi de supă ecologice)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 2 căței de usturoi tocat mărunt
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Încingeți uleiul de măsline într-o oală la foc mediu. Adăugați ceapa, țelina și morcovii. Condimentați cu sare și piper. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn până când legumele încep să se înmoaie, în aproximativ 5 minute.
  2. Adăugați cartofii, cimbrul și usturoiul și căliți timp de 1 minut. Adăugați supa de legume. Lăsați la fiert timp de aproximativ 20 de minute, până se înmoaie legumele.
  3. Pasați ușor supa până se îngroașă puțin, dar rămân încă legume întregi.
  4. Adăugați mazărea, porumbul și laptele de orez și fierbeți timp de 5 minute.
  5. Serviți cu pâine prăjită crocantă.

Pui curry cu lapte de orez

Ingrediente pentru pasta de curry:

  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • ½ linguriță turmeric măcinat
  • 1 linguriță cardamom măcinat
  • 1 linguriță garam masala
  • 1/2 linguriță sare de mare grunjoasă

Pentru puiul cu lapte de orez:

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 500 g piept de pui
  • Sare și piper după gust
  • 100 g pastă de roșii
  • 250 g lapte de orez
  • ½ linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță pudră de chilli
  • Orez alb fiert ca garnitură

Mod de preparare:

  1. Amestecați toate ingredientele pentru pasta de curry.
  2. Încălziți ½ linguri ulei de măsline într-o tigaie la foc puternic. Adăugați pieptul de pui tăiat bucăți, condimentați cu sare și piper și țineți pe foc timp de 3-5 minute, amestecând din când în când. După ce capătă o culoare aurie, luați-l de pe foc.
  3. Adăugați ½ lingură de ulei de măsline și pasta de curry țineți pe foc timp de 2 minute.
  4. Adăugați pasta de roșii, laptele de orez, scorțișoara măcinată și pudra de chilli.
  5. Puneți bucățile prăjite de pui la loc în tigaie și acoperiți cu sosul.
  6. Lăsați pe foc la temperatură medie/scăzută timp de 30 minute sau până când sosul s-a îngroșat, iar carnea de pui este pătrunsă.
  7. Serviți cu orez fiert.

Ciocolată caldă cu lapte de orez și banană

Ingrediente:

  • 2 cești cu lapte de orez;
  • ½ bucăți de ciocolată neagră;
  • ½ linguriță extract de vanilie sau semințele de la un sfert de păstaie de vanilie;
  • Un vârf de cuțit sare;
  • ¼ linguriță scorțișoară;
  • 1 banană coaptă decojită și tăiată rondele;
  • Miere (în funcție de gust).

Mod de preparare:

  1. Încălziți laptele ușor pe foc la temperatură medie împreună cu bucățile de ciocolată, amestecând cu un tel sau o lingură de lemn până când toată ciocolata s-a topit, iar lichidul a devenit lucios și cremos.
  2. Adăugați scorțișoara, vanilia și sarea și pasați împreună cu banana. Aceasta ar trebui să fie cât mai coaptă. Dacă amestecul nu este suficient de dulce, mai puteți adăuga 1-2 lingurițe de miere.
  3. Serviți imediat, cât amestecul este cald.

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Surse:

  1. https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/milk-vs-rice-milk.html
  2. https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/finding-a-nutritious-alternative-to-milk/article19298614/
  3. https://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice
  4. https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/pros-and-cons-of-rice-milk.html

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.