Şapte alimente despre care nu știai cât sunt de bogate în probiotice
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Întâi și-ntâi: ce sunt probioticele și de ce ai nevoie de ele?
Probioticele sunt niște mici creaturi simpatice care trăiesc în corpul nostru și se joacă toată ziua cu mâncarea din burtică, pentru ca noi să fim sănătoși. Dacă ar fi o poveste pentru copii, așa ar suna. În realitate, probioticele se află în organismul nostru, sunt prietenoase cu el, iar el are nevoie de ele. Probioticele sunt forme benefice de bacterii intestinale care ajută la stimularea substanțelor digestive și enzimelor și asigură buna funcționare a sistemului nostru digestiv. Cu cât trăiesc mai multe probiotice în intestine, cu atât digestia se face mai eficient, iar noi absorbim mai multe minerale, vitamine și alte substanțe benefice din alimentele pe care le consumăm.
Există suplimente alimentare cu probiotice?
Da, și mai ales mămicile, la sfatul medicului pediatru, cumpără probiotice pentru copii. Probioticele sunt însă utile la orice vârstă. Antibioticele, deși distrug microbii care ne îmbolnăvesc, nu fac, din păcate, distincția între ei și indispensabilele bacterii din sistemul digestiv. Ele distrug și flora intestinală, astfel că atunci când iei antibiotice riști să te confrunți și cu tulburări gastrointestinale. Aici intervin suplimentele cu probiotice, deoarece ele ajută la refacerea florei intestinale distruse de antibiotice.
Chiar și când ești sănătos e bine să te asiguri că echilibrul dintre bacteriile benefice și cele nocive din corpul tău nu este alterat. Poți oricând oferi organismului tău un aport benefic de probiotice.
Există și alimente pline de probiotice!
Dacă nu-ți plac pastilele, prafurile sau picăturile, dacă uiți să le iei, ori dacă cel mic refuză să le ia așa, vestea bună e că nu ai neapărată nevoie de ele sub formele acestea. Există mai multe alimente care constituie o bună sursă de probiotice.
Voi trece în revistă mai jos principalele alimente în care se pot regăsi probiotice, cu recomandarea să le incluzi pe cât posibil în alimentația ta zilnică. E de preferat să cumperi aceste produse în varianta bio, deoarece conservanții și alte chimicale adăugate în alimentele convenționale distrug cel mai adesea probioticele pe care altfel acestea le-ar fi conținut.
Încep cu cele 5 pe care probabil că nu le știai:
1. Microalgele superalimente
Mă refer aici la superalimente (suplimente nutritive) precum spirulina sau chlorella. Aceste alimente cu probiotice cresc atât numărul de bacterii benefice de tipul Lactobacillus cât și Bifidus din tractul digestiv. În plus, microalgele reprezintă cea mai ridicată sursă de energie pentru organism raportată la cantitate, dintre toate alimentele. Deci, consumând spirulină sau chlorella, aduci în corpul tău multe bacterii prietenoase și, în același timp, te și energizezi.
2. Supa miso
Supa miso este un preparat tradițional japonez obținut din soia, secară, fasole, orez sau ovăz fermentat și care reglează digestia. Un bol cu supă miso este o sursă excelentă și bogată în probiotice, plină de bacterii de tipul Lactobacillus și Bifidus.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Pe lângă faptul că supa miso conține culturii vii, în ea se găsesc și multe substanțe nutritive. Se consideră că ele ar ajuta la neutralizarea efectelor poluării, ar alcaliniza organismul și ar avea efect antitumoral.
Republica BIO
Artizani de sănătate
3. Măslinele
Măslinele în saramură conțin cantități mari de probiotice, deoarece, după cum am văzut și în cazul murăturilor, saramura constituie mediul ideal de înmulțire a culturilor de bacterii benefice.
Prin urmare, mai degrabă decât să le cumperi în oțet sau în ulei, alege varianta în saramură și consumă-le zilnic ca pe o gustare, adaugă-le la salate sau la alte feluri de mâncare. Nu uita să nu le prepari termic, așa că, iar o veste proastă, limba cu măsline nu se încadrează în categoria alimentelor probiotice.
Republica BIO
Artizani de sănătate
4. Varza murată
Dacă ai terminat varza pusă în toamnă la murat, va trebui s-o cauți în piață sau în supermarketuri. Citește bine eticheta, să nu conțină altceva decât sare, apă și condimente.
Pe lângă faptul că este o foarte bună sursă de probiotice benefice pentru sănătate, varza murată conține și o mulțime de vitamine de tipul B, A, E și C. Anumite substanțe din acest aliment pot de asemenea reduce simptomele alergiilor.
Atenție, sarmalele nu conțin probiotice! Știu că ți-ai dori să spun aici că sunt un aliment plin de probiotice, dar din păcate nu e așa. Fiind niște microorganisme vii, probioticele sunt distruse prin preparare termică. În schimb, o salată de varză murată este o sursă excelentă de asemenea bacterii sănătoase.
5. Murăturile
Ți-ai dat desigur seama că nu doar varza murată, ci și murăturile conțin probiotice. Însă e vorba doar de cele murate în saramură, nu în oțet, care e acid și distruge microorganismele, în loc să contribuie la înmulțirea lor. Oțetul curat, cel din fructe sau din vin are alte beneficii, dar cu probioticele nu se înțelege bine. Iar la preparare, te sfătuiesc să nu aplici metoda de a fierbe o dată sau de mai multe ori apa cu sare în care pui legumele la murat, pentru a nu distruge culturile de probiotice care se formează în saramura respectivă.
Închei cu 2 surse naturale de probiotice, care probabil că nu-ți lipsesc din frigider:
6. Iaurtul
Iaurtul este una dintre cele mai bune și mai accesibile surse de probiotice. Condiția este ca pe eticheta produsului să scrie din „culturi vii” sau faptul că au fost adăugate probiotice precum Lactobacillus sau Acidophilus. În special laptele și brânza de capră conțin multe probiotice precum Thermophillus, Bifidus, Bulgaricus și Acidophilus – sau, în fine, o denumire din asta latină cu „us” la final. E important să verifici ingredientele și, după cum spuneam mai sus, mai degrabă să alegi un iaurt ecologic, pentru că multe mărci populare de iaurt, vin cu multe ingrediente nocive preluate în lapte din hrana văcuțelor.
7. Kefirul
Înrudită îndeaproape cu iaurtul, această băutură fermentată reprezintă o combinație unică de lapte și granule fermentate. Bogat în bacterii Lactobacillus și Bifidus, kefirul mai conține și mulți antioxidanți.
Sănătate!
Ruxi, Republica BIO
Surse pline de probiotice am găsit aici:
http://www.rd.com/health/healthy-eating/13-probiotic-filled-foods/
http://www.naturalnews.com/050338_probiotics_antibiotics_digestive_health.html
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/probiotic-foods/
Copyright Republica BIO
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: