Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 10 zile?
Renunță la zahăr pentru 10 zile și vei descoperi efectele pe care le are asupra corpului tău
Încep prin a face o mărturisire: eu ador dulciurile. Cuvinte precum papanași, clătite, cheesecake sau înghețată mă fac să salivez de poftă precum câinele lui Pavlov. Da, am tot auzit că zahărul este nociv, dar dulciurile sunt atât de gustoase!
Pentru părinții preocupați de sănătatea copiilor lor e cel mai dificil, pentru că e greu să reziste când cei mici poftesc la tot soiul de dulciuri. Dacă te numeri perinre ei, hai să vezi ce spune un nou studiu pe acest subiect, făcut de CNN.
Care sunt efectele după 10 zile în care nu ai consumat zahăr?
Conform unui alt studiu, realizat de University of California din San Francisco, reducerea cantității de zahăr la copii poate avea efecte benefice asupra sănătății lor, și asta în numai 10 zile! Pentru cei 43 de copii pe care s-a efectuat studiul, după 10 zile, nivelul trigliceridelor a scăzut semnificativ, la fel și cel de colesterol nociv și presiunea diastolică. Riscul acestor copii de a face diabet s-a redus o dată cu normalizarea nivelului de glucoză și de insulină din sânge.
Chiar dacă studiul a fost realizat asupra copiilor, n-avem niciun motiv sa nu credem că rezultatele nu s-ar aplica și în cazul adulților.
Nu toate caloriile sunt la fel
Concluzia acestui studiu este că nu toate caloriile sunt identice. Chiar dacă atunci când ții regim, și ți se spune să-ți calculezi numărul de calorii zilnice, beneficiile pentru sănătatea ta sunt date nu doar de numărul de calorii, ci și de tipul caloriilor consumate.
Există unele calorii care sunt mult mai nocive decât altele. În cazul majorității persoanelor, caloriile din zahăr sunt cele mai periculoase.
Fructoza, inamicul tău numărul unu
Zahărul alb din comerț este alcătuit în proporții aproximativ egale din glucoză și fructoză. Iar dintre cele două, fructoza este cea mai nocivă. Glucoza este folosită de corpul nostru ca sursă de energie preferențială, fiind ușor metabolizată și folosită practic de orice organ al corpulu. Cantitatea în exces de glucoză este depozitată în mușchi sau în ficat sub formă de glicogen.
Nu același lucru se întâmplă însă cu fructoza, care este metabolizată doar la nivelul ficatului. Iar acesta nu poate metaboliza decât o anumită cantitate, restul de fructoză fiind convertită în grăsime. În timp, ficatul începe să acumuleze grăsime, ceea ce este foarte periculos pentru sănătatea lui. În plus, excesul de grăsime ajunge în fluxul sanguin și crește riscul de boli cardiovasculare și de infarct.
Schimbările în alimentația ta sunt responsabile pentru starea ta de sănătate
În vremurile nu foarte îndepărtate, înainte ca zahărul să devină atât de ieftin și de ușor de rafinat și de produs, corpul nostru primea fructoză în cantități mici atunci când consumam fructe. În prezent, în SUA, o persoană consumă aproximativ 59 de kilograme anual sau în jur de 150 de grame pe zi. Ficatul însă nu a evoluat la fel de rapid cu schimbările din dieta omului modern și nu poate face față la această cantitate uriașă.
O băutură îndulcită, că tot v-am vorbit deunăzi de băuturile dulci pe bază de cafea, are un efect devastator asupra organismului. Iar ficatul e depășit complet de situație.
Fructoza funcționează ca un drog
Spre deosebire de alte surse de calorii, fructoza nu suprimă senzația de foame. De aceea, în ciuda faptului că mănânci multe dulciuri, nu reușești să te simți cu adevărat sătul. Drept urmare, îți e foarte greu să te oprești din mâncat. În plus, fructoza acționează asupra unei zone din creier numită „centrul recompensei” care te face să te simți recompensat, satisfăcut, chiar euforic. Adică îți dorești să resimți aceeași senzație din nou, deci să consumi și mai multe dulciuri.
Numeroase studii dovedesc că e benefic să mănânci mai puțin. Studiul de față arată că un impact semnificativ asupra sănătății tale e dat chiar și de reducerea aportului de zahăr de la 28% la 10% prin înlocuirea lui cu alți carbohidrați complecși. Cum ar fi, de exemplu, înlocuirea unei prăjituri cu un covrig.
Indiferent de cantitatea pe care vei decide să o reduci din zahărul consumat zilnic, știi acum că ficatul tău și întregul organism îți vor mulțumi pentru asta... și efectul s-ar putea vedea chiar în 10 zile. Alege produse fără zahăr si spune-mi cum te-ai simțit după cele 10 zile!
Pe curând! Și spune-mi cum te-ai simțit după cele 10 zile!
Copyright Republica BIO
Ruxi pe
Buna Doinita,
Ce propuneam eu era pentru cei care consumă zahăr în mod obișnuit. Să încerce 10 zile fără zahăr și să vadă diferenta pe pielea lor. Poate-i convingem să renunțe sau măcar să reducă. Tu ai o situație mai specială, și cred că nu ți-e deloc ușor.
Ruxi, Republica BIO
Doini pe
Am citit articolul dvs. și am simțit nevoia să postez un comentariu. Referitor la cele 10 zile propuse de autor, în care să nu se consume deloc zahăr, eu ce să mai zic că nu consum nimic ce are gust dulce de când m-am născut. A se înțelege aici, nici fructe, nici sucuri, nici cafea cu zahăr. Organismul meu nu suportă nimic din ceea ce e dulce, doar sărat, acru și amar. Nu știu dacă e bine sau rău acest fapt, dar ce pot spune că nu am mai întâlnit persoane cărora să le displacă total gustul dulce.