Vezi sidebar
Bicarbonatul de sodiu: 10 întrebuințări mai puțin cunoscute
27.04.2021
Ruxi Comsa
5.687 vizualizări

Bicarbonatul de sodiu este un produs care nu ar trebui să lipsească din niciun cămin. Mulți dintre noi ne gândim la bicarbonatul de sodiu doar ca la un ingredient care face să crească aluatul prăjiturilor, dar el are nenumărate alte întrebuințări și beneficii. Știai că bicarbonatul de sodiu poate reprezenta una dintre cele mai sănătoase și mai ieftine soluții pentru curățarea locuinței și un ingredient care poate fi folosit pentru prepararea unor extraordinare produse de îngrijire și cosmetice?

Bicarbonat de sodiu - ce este?

Formula chimică pentru bicarbonat de sodiu este NaHCO3. Aceasta reprezintă o combinație de ioni de sodiu și de bicarbonat și este binecunoscută pentru efectul său puternic alcalin (pH 9). Acesta este un mineral natural. Bicarbonatul de sodiu este utilizat de foarte mult timp în domeniul culinar deoarece, în combinație cu un acid, eliberează bule de dioxid de carbon care fac ca aluatul să crească și să devină pufos.

Această substanță nu are doar rol culinar, ci prezintă multiple beneficii pentru sănătate.  

Bicarbonat de sodiu – beneficii

Bicarbonatul de sodiu are și beneficii pentru sănătate deoarece, în urma administrării, crește nivelul seric de bicarbonat, un element produs în mod normal de rinichi în organism care servește ca protector împotriva acidității. Iată câteva dintre cele mai importante utilizări ale bicarbonatului de sodiu pentru sănătate:

Bicarbonat de sodiu alimentar – întrebuințări:

Bicarbonat de sodiu: reducerea acidității gastrice

Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a scădea aciditatea gastrică, refluxul gastric sau arsurile stomacale. Dacă vei adăuga un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și vei bea lichidul obținut, acest lucru va reduce arsurile gastrice. Însă acidul gastric nu e responsabil pentru toate tipurile de indigestii, așa că, dacă simptomele tale nu se îmbunătățesc după două săptămâni, cel mai bine e să te prezinți la medic pentru o consultație.

E important să nu consumi bicarbonat de sodiu la două ore după ce ai luat alte medicamente, deoarece, în urma reducerii acidității gastrice, există riscul ca organismul să absoarbă mai lent elementele active din medicamente sau să aibă un impact asupra eficacității lor. De asemenea, administrarea de bicarbonat de sodiu la copii nu se recomandă decât cu acordul medicului pediatru.

bicarbonat de sodiu

Bicarbonat de sodiu: diminuarea durerilor musculare și a oboselii

Există mai multe studii care arată că, atunci când sportivii consumă bicarbonat de sodiu, acest lucru are un efect pozitiv moderat asupra performanței acestora și ar putea fi util în cazul antrenamentelor prelungite care implică perioade intermitente sau susținute de exerciții de intensitate ridicată.

Consumul de bicarbonat de sodiu ar putea ajuta sportivul să se antreneze mai intens, dar și să reducă din unele dintre efectele secundare negative cauzate de aciditatea în exces de la nivelul mușchilor, cum ar fi durerile musculare.

Un alt studiu, deși redus ca număr de participanți, arată că performanța sportivă a participanților la studiu a fost îmbunătățită în urma consumului de bicarbonat de sodiu.

Bicarbonat de sodiu: tratarea infecțiilor urinare

Infecțiile urinare sunt unele dintre cele mai frecvente infecții care afectează anual un mare număr de femei. Conform unui studiu din 2017, femeile care sufereau de infecții ale tractului urinar și de un nivel acid al urinei cu pH sub 6 au prezentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor după 4 săptămâni de administrare de bicarbonat de sodiu.

-10%
Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
11,90 lei10,71 lei

Bicarbonat de sodiu - 10 utilizări mai puțin cunoscute

Poți utiliza bicarbonat de sodiu pentru a realiza diverse produse 100% naturale, benefice și fără efecte secundare nocive pentru îngrijirea corpului, a dinților și a părului, dar și a casei, cum ar fi:

  1. Deodorant natural: Amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu două linguri de ulei de cocos (sau suficient ulei de cocos pentru a obține o pastă cremoasă) și folosește acest amestec pe post de deodorant aplicând crema în zona axilei.
  2. Soluție după bronzat: Toarnă în apa din cadă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și petrece câteva minute în apa respectivă pentru a calma iritațiile solare. Atenție: apa din cadă ar trebui să fie călduță și nu fierbinte.  
  3. Purificator pentru păr: Adaugă o linguriță de bicarbonat în șamponul tău obișnuit și spală-te pe cap cu acest amestec. Acesta permite eliminarea tuturor reziduurilor chimice din păr și a oricăror particule de mizerie.
  4. Soluție naturală pentru albirea dinților: Bicarbonatul de sodiu este un ingredient care e utilizat adesea în pasta de dinți din comerț pentru că acesta este foarte eficient în eliminarea tartrului. Poți crea propria ta soluție de albire naturală combinând o linguriță de bicarbonat cu suficientă apă pentru a crea o pastă. Aplică această pastă peste dinți și las-o să acționeze timp de cinci minute. Apoi clătește gura cu apă. Repetă acest procedeu o dată pe săptămână pentru a avea dinții albi și sănătoși și a elimina bacteriile nocive din gură.
  5. Exfoliant pentru față: Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu o cană de apă și aplic-o pe față cu mișcări circulare, după care clătește cu apă. Acesta este un mod eficient de a exfolia pielea feței.
  6. Soluție calmantă pentru pielea iritată: În cazul în care te-a ciupit o insectă sau ai o urticarie, poți combina o linguriță de bicarbonat de sodiu cu puțină apă și aplica această pastă pe zona iritată. Lasă pasta să acționeze timp de câteva minute și apoi clătește cu apă. Poți aplica de mai multe ori pe zi până la calmarea iritației.
  7. Tratament pentru prevenirea bătăturilor și eliminarea ciupercilor pielii: Dacă ți se îngroașă adesea pielea de pe tălpi și faci bătături, poți apela la înmuierea regulată a picioarelor într-un amestec de apă și bicarbonat de sodiu. Aceasta va înmuia pielea întărită pe care o poți apoi elimina cu o piatră ponce și va preveni apariția ciupercilor la nivelul unghiilor de la picioare.
  8. Detergent pentru suprafețele din bucătărie: Udă un burete și presară bicarbonat de sodiu peste acesta și peste suprafețele murdare. Poți adăuga și câteva picături de ulei esențial de lămâie, mentă sau lavandă pentru a da acestei soluții de curățat 100% naturale și sănătoase o aromă plăcută și revigorantă.
  9. Soluție de curățat covoarele: Multe soluții convenționale pentru curățarea covoarelor conțin substanțe chimice potențial periculoase pentru sănătate. În schimb, bicarbonatul de sodiu este un produs de curățare eficient, care neutralizează mirosurile neplăcute și dezinfectează. Presară bicarbonat de sodiu peste covor, lasă să acționeze timp de 15-20 de minute, freacă cu o perie umezită cu apă și oțet în zonele unde există pete, lasă să se usuce și apoi îndepărtează cu aspiratorul.
  10. Deodorizant pentru încălțăminte sau șifonier: Dacă mirosurile neplăcute nu dispar din pantofi, cel mai bun aliat al tău este bicarbonatul de sodiu. Ca și în cazul covoarelor, poți presăra bicarbonat de sodiu în interiorul pantofilor. Lasă-l să acționeze timp de 15-20 de minute și apoi scutură bine pantofii pentru a elimina pudra de bicarbonat din interior. De asemenea, conferă un miros proaspăt și revigorant hainelor, lenjeriei tale de pat sau prosoapelor ținând o cutie cu bicarbonat de sodiu în șifonier sau dulapul în care ții produse textile. Schimbă periodic bicarbonatul din cutie.

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. Practical considerations for bicarbonate loading and sports performance
  2. Effects of sodium bicarbonate ingestion on prolonged intermittent exercise
  3. Baking Soda Dos and Don’ts
  4. 33 Surprising Baking Soda Uses & Remedies
  5. Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: results of five clinical studies
  6. Antibacterial activity of baking soda
  7. Effects of urine alkalinization with sodium bicarbonate orally on lower urinary tract symptoms in female patients: a pilot study

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.