Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Scorţişoara, un condiment minunat: beneficii, diete şi întrebuinţări [Infografic]
10.04.2017
Razvan Mottok
11.849 vizualizări

Scorțișoara, un condiment cu o istorie bogată

Povestea scorţişoarei începe în Egiptul Antic unde era destul de rară şi atât de valoroasă încât era oferită ca dar regilor. Apoi a fost folosită în scopuri cosmetice şi chiar pentru îmbălsămare, datorită efectelor antiseptice și antibacteriene. În China antică, arborele de scorţişoară era privit ca un pom al vieţii. Romanii o foloseau în ceremoniile religioase, iar popoarele din Arabia şi vechiul Mexic era un condiment pentru mâncăruri, cafea şi ceai. Pentru europeni era un adevărat afrodisiac.

Astăzi scorţişoara este accesibilă, se găseşte de cumpărat pete tot şi este preponderent folosită pentru a oferi o aromă aparte prăjiturilor sau pentru condimentarea diverselor preparate culinare. Ca orice condiment, are capacitatea de a stimula apetitul şi digestia, însă cercetările din ultima vreme au scos la iveală faptul că poate fi eficientă şi în reglarea circulaţiei sangvine, a nivelului de insulină, a tensiunii arteriale, că este un puternic antioxidant şi antimicrobian, grăbind chiar vindecarea rănilor.

Cum și unde este produsă scorţişoara?

Scorţişoara se cultivă astăzi în aproape toate zonele tropicale. Aşa că, dacă pleci în vacanţă în Brazilia, India, Egipt sau Madagascar, ai toate şansele să întâlneşti plantaţii de arbori de scorţişoară sau chiar să vezi cum se produce. Dacă ajungi acolo înaintea noastră, te invităm la un ceai, să ne povestești cum a fost.

Obținerea scorţişoarei este un proces de durată. După plantarea arborelui, (Cinnamomum se numește) cultivatorul așteaptă doi ani să crească, apoi îl taie, pentru a forța apariția noilor lăstari, subțiri. Lăstarii noi se curăţă de scoarţa subţire şi se lasă la uscat. Scoarţa scorţişorului se reface, după care este recoltată din nou, şi tot aşa. Rezultatul final este batonul de scorţişoară.

Foarte important de precizat este că pe piaţă vei găsi două feluri de scorţişoară: Cinnamomum Verum, cunoscut sub numele de Scorţişoară de Ceylon, şi Cassia, cunoscută ca scorţişoara chinezească. Ai mare grijă ce cumperi şi de unde, pentru că scorţişoara adevărată este cea de Ceylon, ea având o sumedenie de proprietăţi benefice pentru organism, aşa că ii dedicăm întru totul acest articol. Cealaltă, Cassia, conține cantități ridicate dintr-un compus numit cumarină, care poate fi toxic pentru ficat dacă este consumat în doze mari.

Proprietăţile şi beneficiile scorţişoarei

Scorţişoara de Ceylon poate fi găsită sub formă de batoane, ulei esenţial, pudră (obţinută prin măcinarea batoanelor) şi extract. Oricare dintre aceste forme ai alege să foloseşti, trebuie să ştii că aduce numeroase beneficii organismului şi că are proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare, antifungice, antiseptice, antimicrobiene, antivirale, anticancerigene, ciatrizante, revigorante, antispastice, antihipertensive şi întăreşte sistemul imunitar.

Ce conţine scorţişoara de are atâtea puteri? Carbohidraţi, proteine, grăsimi şi fibre, vitamina A, K şi C, tiamină, niacină, riboflavină, mangan, fier, potasiu, calciu, fosfor şi sodiu.

Adăugând doar o jumătate de linguriţă de scorţişoară Ceylon în alimentaţia zilnică ajuţi nespus de mult organismul să funcţioneze corespunzător şi îl protejezi de boli de inimă, diabet, cancer şi boli neuro-degenerative.

Efectele terapeutice ale scorţişoarei

Scorțișoara are puternice efecte antioxidante. Ea reduce efectele negative ale radicalilor liberi şi previne îmbătrânirea prematură a organismului. Conform scalei ORAC (ce măsoară nivelul de antioxidanţi din alimente), scorţişoara de Ceylon se clasează pe locul 7, iar dintr-un total de 26 de condimente, se clasează pe primul loc, conţinând mai mulţi antioxidanţi chiar decât usturoiul, busuiocul, rozmarinul sau oregano.

Scorțișoara este un bun antiinflamator. Scorţişoara ajută corpul să lupte împotriva unor inflamaţii destul de severe ce pot fi localizate în organism precum: dureri musculare, menstruale, reacţii alergice sau chiar dureri articulare.

Scorțișoara întăreşte sistemul imunitar. Scorţişoara Ceylon ajută sistemul imunitar să lupte împotriva multor afecţiuni de la cele mai banale până la cele mai severe, fiind capabilă inclusiv să apere organismul de infecţia cu HIV.

Scorțișoara luptă împotriva diabetului. Pentru că are capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge şi de a stabiliza insulina, scorţişoara este un real ajutor pentru persoanele ce suferă de diabet.

Scorțișoara stimulează funcţiile creierului şi îl protejează. Datorită proprietăţilor antioxidante, scorţişoara stimulează creierul, contribuind la o mai bună capacitate de concentrare şi memorare şi protejează creierul de efectele stresului oxidativ ce poate provoca afecţiuni precum Parkinson şi Alzheimer.

Scorțișoara reduce riscul afecţiunilor cardiace. Scorţişoara este capabilă să scadă nivelul colesterolului rău şi să îl crească pe cel bun, să scadă presiunea arterială şi să scadă nivelul de trigliceride, diminuând astfel cu mult riscul unor eventuale afecţiuni ale inimii.

Scorțișoara poate lupta împotriva cancerului. Pentru că este atât de bogată în antioxidanţi, scorţişoara poate proteja organismul de mutaţiile celulare şi poate împiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Până acum, se pare că scroţişoara este cea mai eficientă în lupta împotriva cancerului de colon.

Scorțișoara combate infecţiile. Pentru că scorţişoara este antimicrobiană, antibiotică, antifungică şi antivirală este capabilă să lupte împotriva multor viruşi cauzatori de infecţii şi este de real ajutor şi în tratarea răcelilor şi gripelor.

Scorțișoara combate Candidoza. Proprietăţile antifungice ale scorţişoarei contribuie la stoparea dezvoltării şi la eliminarea ciupercilor din intestine, tratând astfel Candidoza.

Scorțișoara te și ajută să slăbeşti. Dacă adaugi puţină scorţişoară peste mâncare, îţi va regla zahărul din sânge, va reduce cantitatea de grăsime depozitată, instalează senzaţia de saţietate şi te va determina să mănânci porţii mai mici.

Scorțișoara ajută muşchii să se refacă după efort. Scorţişoara acţionează ca un antiinflamator şi ajută sistemul muscular să se refacă după efort susţinut sau chiar în cazul unor accidentări. Un smoothie cu scorţişoară Ceylon imediat după sală te va ajuta să îţi recapeţi rezistenţa şi te va feri de febra musculară.

Scorțișoara potoleşte nevoia de dulciuri. Scorţişoara are abilitatea de a intensifica dulceaţa naturală a mâncărurilor, aşa că dacă îţi e poftă de ceva dulce, încearcă o banană pe care să presari puţină scorţişoară Ceylon.

Scorțișoara susţine sănătatea dentară şi împrospătează respiraţia. Scorţişoara luptă împotriva bacteriilor din cavitatea bucală ce pot provoca degradarea dinţilor, carii şi chiar respiraţie urât mirositoare.

Scorțișoara… Nu sunt suficiente beneficii până acum?

Înapoi la cuprins

Scorţişoara, ingredient în bucătăria românească şi în bucătăriile lumii

Sigur îţi aminteşti de plăcintele bunicii cu măr şi scorţişoară, sau dovleac şi scorţişoară. Acestea sunt probabil cele mai întâlnite reţete din bucătăria românească ce conţin scorţişoară, însă pentru şi mai multă inspiraţie, am dat o tură în jurul globului şi am descoperit că scorţişoara este folosită diferit în funcţie de continent:

      • Americanii folosesc scorţişoara în produse de panificaţie, deasupra salatelor de fructe sau în cereale.
      • În Orientul Mijlociu este folosită mai ales la condimentarea preparatelor din carne de pui sau miel şi în combinaţie cu curry pentru un plus de savoare. Se mai pune în supe-creme, în preparate din legume, în băuturi sau dulciuri.
      • În Mexic se pune scorţişoară mai ales în ciocolată.
      • Turcii îți prepară delicioasa budincă de orez tot cu scorţişoară.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Scorţişoara, ingredient cosmetic benefic și pentru piele

Pentru că este plină de antioxidanţi, scorţişoara are beneficii şi la nivelul pielii, putând fi folosită pentru a o menţine sănătoasă, pentru a o feri de îmbătrânirea prematură şi de efectele nocive ale radicalilor liberi şi ale poluării. Proprietăţile antimicrobiene și antiseptice ale scorţişoarei protejează pielea împotriva iritaţiilor și erupţiilor cutanate, infecţiilor şi reacţiilor alergice.

Scorţişoara cu miere este un remediu excelent de menţinere a sănătăţii pielii, dar şi împotriva acneei, roşeţii şi semnelor de alergie.

 

Scorţişoara - Republica BIO

(descarcă mai jos infograficul la o rezoluţie mai mare)

 

Dieta de slăbire, tot cu scorţişoară se ține sănătos

Un regim alimentar ce include scorţişoara de Ceylon îţi va duce sănătatea la un alt nivel. Superior, evident. Iată câteva metode simple de a include scorţişoara în meniul tău zilnic:

      • Pune scorţişoară peste iaurtul preferat
      • Cafeaua cu scorţişoară este delicioasă şi mult mai aromată
      • Ceaiul de scorţişoară este benefic pentru digestie şi creşte imunitatea
      • Adaugă scorţişoară în clătite
      • Prepară smoothie, shake sau suc de fructe în care să pui şi scorţişoară
      • Adaugă scorţişoară în dressing-ul pentru salate
      • Condimentează legumele şi cu scorţişoară
      • Mierea şi scorţişoara sunt ingredientele perfecte pentru a obţine un baiţ delicios pentru carne

Scorţişoara, ingredientul secret (…sau nu…) din bucătărie

Dacă te întrebi cum mai poţi folosi scorţişoara în bucătărie, află că o poţi adăuga în orice, atât timp cât îţi place gustul şi aroma pe care le oferă.

Scorţişoara, ingredient important pentru cofetari

La capitolul dulciuri, scorţişoara poate fi adăugată într-o foarte mare varietate de deserturi: budincă de griş cu scorţişoară, prăjituri cu gem şi scorţişoară, tort de mere coapte cu scorţişoară, fursecuri sau biscuiţi cu scorţişoară, turtă dulce, gosoşi cu scorţişoară, chec cu scorţişoară, orez cu lapte şi scorţişoară. Sunt destule reţete cu scorţişoară pentru a mulţumi orice pofticios.

Secretul scorţişoarei în prepararea fripturilor şi a altor preparate din carne 

Poţi pune scorţişoară în marinată sau în baiţul pentru toate tipurile de carne care îţi plac şi pe care le consumi. Sau poţi prepara un amestec de condimente în care să pui şi puţină scorţişoară măcinată. Oricum ar fi, scorţişoara va oferi un gust special fripturilor.

Vinul fiert cu scorţişoară, reţeta perfectă a unei ierni geroase. Și nu numai…

Sunt sigură că ai băut măcar o data vin fiert cu scorţişoară. Vinul fiert, băut cu moderaţie, este benefic pentru sănătate, protejându-te împotriva bolilor de inimă, hipertensiunii arteriale sau accidentelor vasculare, iar dacă pui şi puţină scorţişoară, nu faci decât să îi creşti puterile. Este un remediu excelent pentru a ţine la distanţă răcelile din sezonul rece şi pentru a menţine temperatura corpului la un nivel optim.

Iată o reţetă de vin fiert extrem de simplă pe care o ştiu de la tata:

  1. 1 litru de vin roşu de la ţară, demidulce (poţi cumpăra şi din comerţ) se pune la fiert, la foc mediu.
  2. Când începe să fiarbă pui 2-3 linguri de zahăr şi amesteci pentru a se topi.
  3. Apoi pui şi scorţişoară, 1-2 batonaşe(nu pudră) şi mai fierbi vinul cam 5 minute.
  4. La final, opreşti focul, scoţi scorţişoara şi îl serveşti fierbinte.
  5. Yammy! Poţi pune şi puţin piper boabe sau felii de portocale pentru un plus de savoare.

În ce băuturi mai poţi pune scorţişoară? În băuturi calde sau reci precum: cafea, ceai, ciocolată, sucuri de fructe, smoothie-uri sau cocktail-uri.

Înapoi la cuprins

Dieta cu scorţişoară

Dieta cu scorţişoară nu doar că te poate ajuta să dai câteva kilograme jos, dar îţi menţine si sănătatea corpului. Desigur, asta nu înseamnă că poţi să consumi scorţişoară, apoi să mănânci nesănătos şi să leneveşti pe canapea. Beneficiile vin dacă adopţi un stil de viaţă echilibrat, dacă faci mişcare şi consumi alimente sănătoase.

Slăbeşte rapid cu ajutorul scorţişoarei

Cum te ajută scorţişoara să slăbeşti? În primul rând, ține sub control nivelul de zahăr din sânge, apoi stimulează metabolismul şi te ajută să procesezi mai repede şi mai uşor carbohidraţii, scade colesterolul rău, arde grăsimea de la nivelul abdomenului şi diminuează apetitul.

Dieta cu scorţişoară şi miere 

Dacă vrei să slăbeşti şi nu ai încercat până acum dieta cu miere şi scorţişoară, e cazul să o iei serios în considerare. Trebuie doar să fierbi o cană de apă în care să adaugi o jumătate de linguriţă de scorţişoară, iar când se răceşte, adaugi şi o linguriţă de miere. Amestecul de bea dimineaţa pe stomacul gol şi seara, cu jumătate de oră înainte de culcare.

Ceaiul cu scorţişoară

O altă modalitate de a include scorţişoara în dietă este de a consuma ceai de scorţişoară preparat foarte simplu din 600ml de apă fierbinte în care se lasă la infuzat un baton de scorţişoară timp de 10 minute. Când ceaiul se mai răceşte poţi adăuga şi puţină miere de albine.

Ceaiul de scorţişoară te ajută să vindeci mai repede răceala sau gripa, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, reglează sistemul digestiv şi detoxifiază organismul.

Scorţişoara, un balsam și pentru pielea corpului tău

Scorţişoara poate grăbi vindecarea rănilor sau tăieturilor. Datorită efectului antiseptic, elimină bacteriile de la nivelul pielii şi stimulează circulaţia. Acţionează ca un exfoliant şi contribuie la eliminarea stratului de celule moarte, redând pielii supleţea şi strălucirea. Combinaţia dintre scorţişoară şi miere de albine este ideală pentru diverse probleme ale pielii , dar poţi la fel de bine să amesteci scorţişoara cu ulei de măsline, de migdale sau sare de mare (pentru exfloliere).

Beneficiile pentru păr ale scorţişoarei

Iată ce poate face scorţişoara pentru păr: hrăneşte şi exfoliază scalpul, stimulează circulaţia şi hrăneşte foliculii de păr, contribuind la creşterea mai rapidă a părului.

Din categoria măşti de păr naturale şi extrem de benefice face parte şi cea de mai jos:

Prepară o pastă din 1 linguriţă de scorţişoară pudră, câteva picături de ulei de măsline sau de cocos, ori de argan şi 1 lingură de miere. Masează pielea capului cu aceasta pastă şi las-o să acţioneze 15 minute, după care clăteşte cu apă şi spală-te cu şampon.

Beneficiile pentru ten ale scorţişoarei

Scorțișoara contribuie la estomparea ridurilor fine, tratează eczemele, roşeaţa pielii, iritaţiile şi acneea, îi redă tonusul, elasticitatea şi strălucirea.

Pentru tratarea acneei, pregăteşte o mască cu scorţişoară din 1 lingură de scorţişoară cu 3 linguri de miere de albine pe care o aplici local, pe zonele cu acnee. O laşi să acţioneze 20 minute sau peste noapte şi apoi clăteşti cu apă. Ideal este să foloseşti această metodă doar 1 dată pe săptămână, pentru că şi scorţişoara cu miere poate avea contraindicaţii. Folosită prea des poate cauza iritaţii.

Înapoi la cuprins

Scorţişoara, chiar și element de decor

Scortisoara decor parfumat

Sunt atât de multe variante prin care poţi integra batonaşele de scorţişoară în decor încât nu ştiu de unde să încep. Pentru început, le poţi aşeza pur şi simplu în bolul cu frunze sau fructe uscate din camera de zi pentru un parfum aparte. Dacă eşti fan al proiectelor Do It Yourself, poţi lega batonaşe de scorţişoară de jur împrejurul unei lumânări pentru un suport inedit şi parfumat, poţi crea din ele un inel pentru şervete sau le poţi lega cu o sforicică şi aseza în dulapul cu prosoape. Poţi folosi batonaşe de
scorţişoară şi pentru a crea decoraţiuni de Crăciun în formă de brăduţi, steluţe sau le poţi lega cu o sforicică de felii de portocale uscate.

Scorţişoara, contraindicaţii de folosire

Scorţişoara adevărată, Ceylon, este considerată sănătoasă şi sigură însă nu trebuie consumată în cantităţi prea mari sau pe perioade îndelugate. 6 grame pe zi sunt suficiente dar nu pentru mai mult de 6 săptămâni consecutive.

În schimb, scorţişoara chinezească, Cassia, poate avea efecte negative destul de puternice, în special asupra persoanelor cu afecţiuni hepatice, pentru că scorţişoara Cassia conţine cumarină (substanţă hepatotoxică, cancerigenă, anticoagulantă şi nefrotoxică), ceea ce o face să fie toxică. Nu este indicată persoanelor diabetice, ce suferă de boli hepatice şi nici asocierea cu alimente precum usturoi sau ginseng, ce au efect asemănător.

Mai mult, copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu au voie să consume scorţişoară Cassia.

Sfatul meu este să cauţi să cumperi scorţişoară Ceylon, indiferent că este puţin mai scumpă decât Cassia, pentru că sănătatea nu are preţ. O poţi găsi aici sub formă de batoane, măcinată, sau ulei esenţial.

 

Scorţişoară, scorţişoară, ce program aveţi pe seară? Vă aştept şi pe la mine că tare îmi faceţi bine!

Florrie, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Surse:
https://www.mindbodygreen.com/0-16071/why-you-should-be-using-more-cinnamon.html
https://www.mindbodygreen.com/0-12105/6-reasons-to-say-yes-to-cinnamon.html
https://draxe.com/health-benefits-cinnamon/
https://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-cinnamon/
http://www.livestrong.com/article/527277-the-hot-water-honey-cinnamon-diet/
http://idealbite.com/cinnamon-for-weight-loss/
http://www.livestrong.com/article/248854-benefits-of-cinnamon-tea/
https://www.thesuperfoods.net/cinnamon/cinnamon-benefits-for-the-skin
http://cesamancam.ro/scortisoara.html

 

Copyright Republica BIO

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Comentarii (31 comentarii)

  • hfimgogqff pe

    Scortisoara de Ceylon si beneficiile ei – Republica BIO
    [url=http://www.g080ji2v805599le78tqlar058h2lunbs.org/]uhfimgogqff[/url]
    ahfimgogqff
    hfimgogqff http://www.g080ji2v805599le78tqlar058h2lunbs.org/

  • pfeqmmswdr pe

    Scortisoara de Ceylon si beneficiile ei – Republica BIO
    pfeqmmswdr http://www.gc821238daz3l3b8c4lo3265vnc4qg6ps.org/
    [url=http://www.gc821238daz3l3b8c4lo3265vnc4qg6ps.org/]upfeqmmswdr[/url]
    apfeqmmswdr

  • qihjrmibdl pe

    Scortisoara de Ceylon si beneficiile ei – Republica BIO
    aqihjrmibdl
    qihjrmibdl http://www.g266hif93a91uzy01e58wrtt23f4nf36s.org/
    [url=http://www.g266hif93a91uzy01e58wrtt23f4nf36s.org/]uqihjrmibdl[/url]

  • fnqilmw pe

    Scortisoara de Ceylon si beneficiile ei – Republica BIO
    fnqilmw http://www.gr2xk9xlo80i7ib677482o4w0a45p9uds.org/
    afnqilmw
    [url=http://www.gr2xk9xlo80i7ib677482o4w0a45p9uds.org/]ufnqilmw[/url]

  • lfoxdppx pe

    Scortisoara de Ceylon si beneficiile ei – Republica BIO
    alfoxdppx
    lfoxdppx http://www.g0tzh5lj356o6c9vnx7qan5o282w0227s.org/
    [url=http://www.g0tzh5lj356o6c9vnx7qan5o282w0227s.org/]ulfoxdppx[/url]

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.