Vezi sidebar
Infecția cu Helicobacter pylori - ce este, prevenție și tratament
15.07.2020
Ruxi Comsa
6.656 vizualizări

Helicobacter pylori (sau H. pylori) este o bacterie care există de cel puțin 200.000 de ani și nu e ceva neobișnuit ca o persoană să aibă această bacterie în organism și să trăiască o viață cu ea fără să știe acest lucru. Deși nu ucide la fel de mulți oameni ca bacteriile care produc tuberculoza, holera sau ciuma, infectează mai mulți oameni decât toate acestea la un loc.

Se estimează că aproximativ 66% din populația lumii este infectată cu Helicobacter pylori. În țările în curs de dezvoltare, cifrele sunt și mai îngrijorătoare: aproape 80% dintre adulți și 10% dintre copii prezintă posibilitatea de a suferi de o infecție cu H. pylori. În România, conform www.gastrojournal.org, în 2017, aproximativ 68,5% din populație era infectată cu bacteria H. pylori. 

O persoană infectată cu această bacterie foarte probabil nu prezintă niciun simptom. Dar prezența acesteia în organism, conform studiilor, stă la baza gastritei superficiale cronice, a gastritei active cronice, a ulcerului peptic și a adenocarcinomului gastric (cancer gastric).

Ce este Helicobacter pylori?

H. pylori este o bacterie cu formă spiralată care duce la inflamație cronică și infecție la nivelul stomacului și duodenului (prima parte a intestinului subțire, localizată imediat după stomac). Acest tip de bacterie poate duce la apariția unui ulcer la nivelul sistemului digestiv.

De obicei, H. pylori se stabilește în mucoasa care acoperă și protejează stomacul și intestinul. Când această bacterie duce la inflamația mucoasei, se poate forma un ulcer. H. pylori se poate transmite ușor de la persoană la persoană, de exemplu, atunci când bem din același pahar. De aceea, adesea, dacă cineva din familie este infectat, ajung să fie contaminați și restul membrilor familiei.

Premiul Nobel pentru descoperirea Helicobacter pylori

Barry J. Marshall și Robin Warren, doi cercetători australieni, au descoperit bacteria H. pylori și au identificat rolul ei în gastrită și ulcer peptic, ceea ce le-a adus în 2005 premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.

La vremea când cei doi cercetători și-au anunțat descoperirea, în comunitatea medicală exista convingerea că stresul și factorii legați de stilul de viață constituiau principala cauză a ulcerului peptic. Warren și Marshall au contrazis această idee și, curând, s-a dovedit că H. pylori reprezenta cauza apariției ulcerului duodenal la peste 90% dintre pacienți și la aproape 80% dintre pacienții cu ulcer gastric. Inițial, însă, comunitatea științifică a privit cu scepticism descoperirea lor și a durat mult timp până când aceasta a fost acceptată.

Premiul Nobel

Foto: EPA

Pentru a contracara criticile, convins de veridicitatea descoperirii sale, Marshall a făcut în 1985 o biopsie gastrică pentru a dovedi că nu era purtător al bacteriei și apoi s-a infectat în mod deliberat cu aceasta pentru a dovedi că bacteria Helicobacter pylori duce la apariția bolilor gastrice acute. După 2 săptămâni de la infectare, Marshall a demonstrat histopatologic că s-a îmbolnăvit de gastrită în urma infectării cu H. pylori. De atunci, au apărut peste 25.000 de materiale științifice dedicate acestui subiect, iar în Statele Unite, în urma tratamentelor cu antibiotice, infecțiile cu H. pylori au scăzut extrem de mult.

E necesară sau nu eradicarea acestei bacterii?

Această bacterie extrem de rezistentă – să nu uităm că supraviețuiește în mediul atât de acid al stomacului – persistă de mii de ani în organismul uman, ceea ce a făcut cercetătorii să se întrebe recent dacă nu cumva s-a dezvoltat o relație simbiotică între om și această bacterie care ar putea avea vreo utilitate. Un studiu a arătat că exista o probabilitate mai mică de diaree la copiii care prezentau această bacterie decât la cei care nu o aveau.

Cercetătorii ( a se vedea pct. 5 și 6 din bibliografie) au constatat că a existat o scădere semnificativă a ulcerului peptic și a cancerului gastric în secolul XX concomitent cu o creștere a bolii de reflux gastro-esofagian, esofagului Barrett și a adenocarcinoamelor la nivelul esofagului în țările dezvoltate, care au combătut cu succes bacteria H. pylori. Această observație a dus la presupunerea că această bacterie ar putea fi asociată cu aceste afecțiuni și ar fi posibil să prevină apariția lor, de exemplu prin creșterea valorii pH-ului gastric.

Însă cercetătorii sunt de părere că riscurile de a dezvolta cancer gastric asociate cu bacteria Helicobacter pylori depășesc cu mult beneficiile și că există medicamente care pot trata esofagita erozivă de reflux sau alte afecțiuni față de care bacteria se presupune că ne-ar putea proteja.

Astfel, conform mai multor studii, eradicarea H. pylori la anumite grupe de persoane, de exemplu cele care suferă de ulcer peptic duce la un risc de recurență a bolii de doar 10% vs 60% atunci când bacteria nu este eliminată și un risc de 2-3 ori mai mic de apariție a cancerului gastric (adenocarcinom gastric)!

Conform Global Cancer Observatory (Globocan), în țara noastră s-au înregistrat în 2018 3.530 de noi cazuri de cancer gastric sau stomacal, ceea ce înseamnă circa 18 cazuri noi la 100.000 de locuitori. Circa 3.000 de români mor anual din cauza cancerului gastric, potrivit estimărilor Globocan.  

Prin urmare, nu putem trata această bacterie cu indiferență.

Care sunt simptomele infecției cu Helicobacter pylori?

Adesea, nu apar simptome manifeste. În unele cazuri, simptomele ocazionale pot fi:

  • Balonare
  • Greață
  • Disconfort abdominal
  • Eructații
  • Vomismente

Infecțiile mai grave pot cauza simptome precum:

  • Dureri abdominale
  • Oboseală
  • Arsuri gastrice
  • Greață și vomismente (uneori cu sânge)
  • Materii fecale închise la culoare
  • Scăderea sau pierderea apetitului
  • Diaree
  • Halenă (respirație urât mirositoare)
  • Anemie
  • Ulcer peptic

Cum poate fi tratată infecția cu Helicobacter pylori?

Tratamentul convențional împotriva acestei bacterii implică inițial analize de sânge sau materii fecale, apoi administrarea mai multor medicamente din care cel puțin două antibiotice, precum și antacide, mai ales dacă pacientul are simptome caracteristice unui ulcer sau arsuri gastrice.

Uneori, un singur tratament nu e suficient și trebuie repetat. Se estimează că 20% dintre persoanele infectate cu H. pylori se vor reinfecta ulterior cu această bacterie.

Orice persoană care cunoaște câte ceva despre cultivarea plantelor, știe că ierbicidele distrug rapid buruienile. Dar, utilizate greșit, distrug și legumele și fructele din grădina noastră. Antibioticele sunt ca niște ierbicide pentru organismul uman. Din punct de vedere medical, sunt vitale, dar ne pot afecta întregul ecosistem intern, deoarece ele distrug în mod nediscriminatoriu atât bacteriile nocive, cât și pe cele benefice din organism.

Medicamente precum penicilina sau streptomicina au salvat milioane de vieți, dar microbiomul din corpul nostru (milioanele de bacterii care trăiesc în corpul nostru) este ca o grădină în care cresc și buruieni, iar acestea se pot înmulți în mod excesiv.

 

Helicobacter pylori - Video Republica BIO

 

De aceea, dacă există soluții naturale care pot distruge doar bacteriile nocive sau pot crește numărul celor benefice care le pot ține sub control pe celelalte, aceasta poate fi o alternativă mult mai bună. În plus, în acest mod nu există riscul creșterii rezistenței la antibiotice, astfel încât acestea să nu ne mai poată fi de folos atunci când chiar avem nevoie de ele pentru a lupta împotriva unei bacterii periculoase, în fața căreia organismul nostru nu poate face singur față.

Din fericire, există mai multe remedii Helicobacter pylori, 100% naturale si dovedite științific prin numeroase studii. E important însă să vă asigurați că acest tratament chiar a funcționat repetând analizele pentru a verifica dacă bacteria mai există în organism sau nu. Cel mai indicat e să vă consultați cu medicul vostru curant înainte pentru a vă asigura că nu există contraindicații în ce privește unele dintre aceste remedii naturale, deși ele intră în categoria alimente.

ics-voucher-article

Remedii naturale pentru infecția cu Helicobacter pylori

1. Mierea de Manuka

Mierea este un aliment utilizat ca remediu natural în medicina tradițională de mii de ani. Mierea de Manuka este obținută de la albinele care polenizează florile arbuștilor de Manuka (Leptospermum scoparium), aceștia fiind o specie din Noua Zeelandă. Peroxidul de hidrogen conferă celor mai multe sortimente de miere rolul lor antibiotic. Dar unele dintre acestea, precum renumita miere de Manuka, au și alți compuși cu calități antibacteriene. Astfel, mierea de Manuka este singura miere care conține metilglioxal, cu puternice proprietăți antimicrobiene. Cu cât concentrația de metilglioxial (MGO) este mai ridicată, cu atât efectul antibiotic este mai puternic.

Refluxul gastric, hipoaciditatea sau alte tulburări gastrointestinale pot fi tratate cu ajutorul mierii de Manuka datorită rolului său antibiotic, antiinflamator și antibacterian natural. Ea poate trata multiple afecțiuni digestive și în special cele corelate cu înmulțirea bacteriilor nocive din organism.  

Proprietățile puternic antimicrobiene ale mierii de Manuka s-au dovedit eficiente împotriva unui număr foarte mare de bacterii, inclusiv H. pylori. În 1994, conform unui studiu realizat în Noua Zeelandă, mierea de Manuka a stopat înmulțirea acestei bacterii după doar 72 de ore de la începerea administrării.

-40%
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
Exp.pe: 12 06 2024 (49 zile)
585,00 lei351,00 leiTransport GRATUIT

2. Rășina de mastic

Pistacia lentiscus, cunoscut și sub denumirea de mastic, este un arbore cultivat exclusiv în insula Chios, din Grecia. Rășina sa, un agent antimicrobian natural, este utilizată în medicina grecească tradițională de peste 2 500 de ani pentru ameliorarea tulburărilor gastrice, iar numeroase studii actuale dovedesc eficacitatea sa în combaterea bacteriei Helicobacter pylori.

Conform unei cercetări efectuate de mai mulți cercetători japonezi, anumiți constituenți ai rășinii de mastic precum α-terpineolul si isoeugenolul (E)-metil au fost eficienți în combaterea a patru tulpini diferite de H. pylori, recoltate de la pacienți cu gastrită, ulcer gastric și cancer gastric, confirmând efectul benefic al acestui element natural.

Un alt studiu, Mastic Gum Kills Helicobacter pylori, dovedește efectul antibacterian al rășinei de mastic, rezultatele studiului arătând vindecarea rapidă a ulcerului peptic chiar și la doze reduse – 1 mg pe zi administrat timp de 2 săptămâni și efectul pozitiv al acesteia în distrugerea bacteriei H. pylori.

-20%
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
231,03 lei184,82 lei

3. Probiotice

Deoarece H. pylori este o bacterie nocivă, ne putem gândi, și la fel au făcut și oamenii de știință, că bacteriile benefice, respectiv probioticele, ne-ar putea proteja împotriva acestui tip de infecție. Conform unui studiu din 2012, în urma tratamentului cu un supliment care conținea 8 tulpini de probiotice, la 13 dintre cei 40 de pacienți incluși în studiu bacteria H. pylori a fost complet eliminată.

Totodată, antibioticele utilizate pentru eliminarea acestei bacterii (inclusiv amoxicilină, claritromicină și metronidazol) adesea nu reușesc acest lucru ca urmare a rezistenței la antibiotice. Prin urmare, administrarea de antibiotice nu doar că nu distruge bacteria în unele cazuri, ci duce la uciderea bacteriilor benefice din organism. Un studiu din 2017 a arătat că administrarea de probiotice concomitent cu antibioticele împotriva bacteriei H. pylori cresc șansele de eradicare a bacteriei și de reducere a efectelor negative ale tratamentului cu antibiotice.

4. Negrilică (Nigella sativa)

Negrilica sau chimenul negru este o planta nativă din Asia, folosită ca remediu natural atât în medicina ayurvedică, cea tradițională din China, din Egipt și Grecia antică.

Administrarea de 2 grame de negrilică măcinată împreună cu Omeprazol (un antacid) a dus, conform unui studiu din 2010, la tratarea mai eficientă a infecției cu H. pylori decât cea standard recomandată de medici care constă în 2 antibiotice diferite și a unui antacid.

De asemenea, negrilica are proprietăți de protejare a mucoasei gastrice și de reducere a acidității gastrice.

Republica BIO

Artizani de sănătate

5. Germeni de broccoli

Aceștia conțin o cantitate ridicată de sulforafan (o substanță chimică în compoziția căreia regăsim sulful), cu puternice proprietăți detoxifiante și antioxidante.

Conform unui studiu, 78% dintre participanții la acesta care au consumat germeni de broccoli (fie 14, 28 sau 56 de grame) de 2 ori pe zi timp de o săptămână nu au mai prezentat în organism bacteria H. pylori.

Sulforafanul din germenii de broccoli, pe lângă rolul în combaterea bacteriei H. pylori, pare să ajute și în refacerea mucoasei gastrointestinale.

Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
40,86 lei
-20%
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
207,17 lei165,73 lei

6. Usturoi

Usturoiul are proprietăți antiinflamatoare și antibiotice naturale, iar consumarea lui în stare crudă, dar și gătit poate contribui la eliminarea bacteriei H. pylori.

Conform unui studiu din 2016, persoanele care au consumat 2 căței de mărime medie pe zi (aproximativ 3 grame) au prezentat o reducere semnificativă a numărului de bacterii H. pylori din organism.

7. Ceai verde

Ceaiul verde conține catechine, substanțe cu un puternic rol antibiotic, care pot contribui la combaterea bacteriei H. pylori.

Consumul de ceai verde poate preveni, dar și trata gastrita provocată de această bacterie conform unui studiu din 2009. Totodată, reduce inflamația mucoasei gastrice asociată infecției cu H. pylori.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
21,90 lei

Republica BIO

Artizani de sănătate

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
17,64 lei

Alimentația recomandată în cazul infecției cu Helicobacter pylori

În cazul în care suferi de această infecției (dar și cu rol preventiv), include în dieta ta zilnică alimente precum:

  • Alimente bogate în probiotice precum iaurtul sau kefirul
  • Miere și mai ales miere de Manuka
  • Ceai verde
  • Semințe de chia sau de in bogate în omega 3
  • Fructe de pădure bogate în antioxidanți
  • Somon sau pește bogat în omega 3
  • Broccoli, germeni de broccoli și alte crucifere (varză, conopidă etc.)

Redu sau elimină consumul de:

  • Cofeină
  • Murături în oțet
  • Băuturi carbogazoase
  • Alimente picante
  • Făină albă

Măsuri de prevenție:

Deoarece este o infecție contagioasă, e important să practici o bună igienă, să te speli pe mâini înainte de masă, după ce te duci la toaletă, să nu folosești la comun pahare și vesela, deoarece contaminarea se poate realiza ușor, în principal prin contactul cu saliva infectată.

Consumă alimente bine preparate termic, deoarece și mâncarea poate fi contaminată cu H. pylori.

Bea apă doar din surse sigure, unde apa a fost testată, deoarece, mai ales în țările sărace sau în curs de dezvoltare, aceasta reprezintă o sursă de contaminare des întâlnită.

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Surse:

  1. Germs Are Us. Bacteria make us sick. Do they also keep us alive?
  2. Helicobacter pylori
  3. 23 years of the discovery of Helicobacter pylori: Is the debate over?
  4. Inverse relationship between gastric colonization of Helicobacter pylori and diarrheal illnesses in children: results of a population-based cross-sectional study
  5. Helicobacter pylori and gastroesophageal reflux disease: the bug may not be all bad
  6. Helicobacter pylori infection and the risk of development of esophageal adenocarcinoma
  7. An Inverse relation between cagA+ strains of Helicobacter pylori infection and risk of esophageal and gastric cardia adenocarcinoma
  8. Assessing the Risks and Benefits of Treating Helicobacter Pylori Infection
  9. Global Cancer Observatory – Romania
  10. pylori: What It Is + 9 Natural Treatments
  11. Susceptibility of Helicobacter Pylori to the Antibacterial Activity of Manuka Honey
  12. Manuka Honey against Helicobacter Pylori
  13. Mastic Gum Kills Helicobacter pylori
  14. Chemical Composition of the Essential Oil of Mastic Gum and their Antibacterial Activity Against Drug-Resistant Helicobacter pylori
  15. Probiotic Multistrain Treatment May Eradicate Helicobacter Pylori From the Stomach of Dyspeptics: A Placebo-Controlled Pilot Study
  16. Role of Probiotics in Managing of Helicobacter Pylori Infection: A Review
  17. Comparative Study of Nigella sativa and Triple Therapy in Eradication of Helicobacter pylori in Patients with Non-Ulcer Dyspepsia
  18. Oral Broccoli Sprouts for the Treatment of Helicobacter Pylori Infection: A Preliminary Report
  19. Assessment of Antibacterial Effect of Garlic in Patients Infected With Helicobacter pylori Using Urease Breath Test
  20. Green Tea Inhibits Helicobacter Growth in Vivo and in Vitro
  21. Global Prevalence of Helicobacter pylori Infection: Systematic Review and Meta-Analysis

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Comentarii (15 comentarii)

  • uhdayiqe pe

    Amoxicillin[/url] Amoxicillin Online oyg.jgno.republicabio.ro.qlb.il http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  • ugofhifico pe

    ] Amoxicillin 500 Mg hwl.soyb.republicabio.ro.ffo.rz http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  • ibecozoholid pe

    Dose For 55 Pounds[/url] Amoxicillin No Prescription hzc.dzbn.republicabio.ro.wfe.xy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • anaxwecon pe

    Dose For 55 Pounds[/url] Amoxicillin 500mg Capsules sit.vegr.republicabio.ro.qlz.rt http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • erataxacesaho pe

    Without Prescription[/url] Amoxicillin 500 Mg inz.cnzg.republicabio.ro.wih.fo http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.