De ce să incluzi în dieta ta produse fără gluten?
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Dieta fără gluten implică evitarea grâului și a altor cereale alegând în același timp substituenți care să asigure suficienți nutrienți pentru o dietă sănătoasă.
Glutenul este o proteină care se regăsește în majoritatea cerealelor. Glutenul din grâu, orz, secară, triticală (o cereală rezultată din încrucișarea grâului cu secara) pot conduce la probleme grave de sănătate în cazul unora dintre persoane.
Deoarece grâul, orzul, secara și alimentele care le conțin sunt extrem de uzuale, eliminarea lor din dietă, aceasta putea face ca o dietă optimă, suficientă de bogată în nutrienți să nu fie chiar atât de simplu de pus în aplicare.
În prezent însă, există un mare număr de produse fără gluten, chiar ecologice și foarte sănătoase care pot înlocui fără dificultate alimentele care conțin gluten.
Beneficiile pe care ți le aduce dieta fără gluten
Dieta fără gluten este unica soluție pentru a trata boala celiacă, o reacție alergică la gluten care conduce la deteriorarea mucoasei intestinului subțire, dar și alte afecțiuni medicale asociate glutenului.
Dieta fără gluten este, de asemenea, populară în rândul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu o afecțiune medicală corelată cu glutenul. Un mare număr de persoane și specialiști din domeniu susțin că această dietă are câteva efecte extrem de benefice, chiar dacă mai e nevoie de date științifice obținute prin studii pentru a le confirma:
- Slăbit
- Energie sporită
- Sănătate generală îmbunătățită
- Tonus psihic crescut
- Digestie mai bună
- Aspect mai sănătos al pielii
În plus, deoarece un mare număr de persoane care consumă o dietă fără gluten sunt mult mai atente la etichetele produselor, consumă și mai multe alimente sănătoase, deci au o alimentație mai benefică pe plan nutrițional pentru organism.
Boala celiacă (celiachia) este o afecțiune în care glutenul generează activarea sistemului imunitar care duce la deteriorarea mucoasei intestinului subțire. În timp, aceasta împiedică absorbția substanțelor nutritive din alimente. Boala celiacă este o afecțiune autoimună.
În prezent, există un mare număr de persoane care sunt diagnosticate cu această afecțiune, deoarece acum există teste de sânge, genetice sau se pot efectua biopsii ale intestinului subțire care pot permite diagnosticarea. Conform unui studiu recent, aproape 2 milioane de americani suferă de această afecțiune. Aceasta nu este una recentă, dar posibilitatea crescută de testare și faptul că acum consumăm mai multe alimente procesate decât integrale par să contribuie la creșterea numărului de persoane afectate. Glutenul este intens procesat, ceea ce îl face chiar mai puțin tolerabil pentru persoanele care suferă de sensibilități sau alergii.
Printre simptomele bolii celiace, se numără:
- diaree sau constipație cronică,
- pierdere în greutate,
- dureri abdominale și balonare recurentă,
- gaze,
- anemie,
- crampe musculare și/sau dureri osoase,
- dureri articulare,
- oboseală,
- urticarie,
- dureri de cap sau confuzie,
- senzație de amorțeală și furnicături la nivelul membrelor inferioare.
Sensibilitatea la gluten nonceliacă determină unele simptome asociate cu celiachia, deși nu există deteriorări ale intestinului subțire. Printre simptome se numără:
- Dureri abdominale
- Balonare
- Diaree sau constipație
- Urticarie
- Dureri de cap sau confuzie
Ataxia la gluten este o boală autoimună care afectează unele țesuturi nervoase și determină probleme la nivelul controlului muscular și al mișcărilor musculare voluntare.
Alergia la grâu, ca și alte alergii alimentare, este rezultatul faptului că sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un virus sau o bacterie, un inamic și creează anticorpi, generând un răspuns imunitar care poate duce la:
- Congestie respiratorie
- Dificultăți de respirație
- Alte simptome
O dietă fără gluten poate contribui la eliminarea sau reducerea semnificativă a simptomelor afecțiunilor asociate consumului de gluten și deci este necesară persoanelor care suferă de acestea. Deoarece un mare număr de persoane nu sunt conștiente de faptul că au o sensibilitate la gluten, dacă nu chiar o afecțiune asociată cu glutenul, eliminarea acestuia din dietă le poate fi foarte utilă, sănătatea lor fiind îmbunătățită ca urmare a acestei schimbări în alimentație.
Dieta fără gluten – recomandări
Respectarea unei diete fără gluten implică urmărirea cu atenția a etichetelor produse, atât pentru a selecta alimentele adecvate, dar și pentru a vă asigura că în lista de ingrediente nu s-a strecurat și glutenul sau nu e menționat grâul sau o altă cereală înrudită.
Grâul sau glutenul sunt adesea utilizate ca agent de îngroșare sau liant pentru alimente și de aceea există riscul să se regăsească într-un mare număr de alimente precum bere, pâine sau produse de panificație, prăjituri, bomboane și alte dulciuri, sosuri, paste, diverse snacks-uri sau gustări, supe, tocănițe și alte alimente procesate sau gata preparate etc.
Chiar și ovăzul, deși nu conține în mod natural gluten, poate fi contaminat în timpul producției cu grâu, orz sau secară.
De aceea, este important să alegeți produse pe eticheta cărora e specificat clar Fără gluten.
Top 5 produse fără gluten pe care merită să le încerci
Printre cele mai căutate și mai apreciate produse fără gluten se numără:
Paste fără gluten
Spaghetele sau alte sortimente din orez integral sau alte cereale certificate fără gluten înlocuiesc cu succes pastele tradiționale din făină de grâu și, în forma integrală, pot avea calități nutritive superioare.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Cereale pentru mic dejun fără gluten
Realizate din ingrediente fără gluten, cerealele pentru mic dejun sunt bogate în fibre. Atenție la ambalaj pentru a alege sortimente cu un conținut redus de zahăr sau chiar fără zahăr adăugat.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Fulgi de ovăz fără gluten
Perfecți nu doar pentru micul dejun, ci și pentru realizarea de diverse preparate precum fursecuri din fulgi de ovăz, batoane energizante, budinci și alte preparate gustoase și rapide, fulgii de ovăz nu ar trebui să lipsească din niciun cămin având în vedere faptul că sunt o sursă excelentă de energie, ajută la digestie și sunt foarte sățioși.
Făină fără gluten
Făina de mei, de ovăz sau din alte cereale fără gluten precum și amestecurile pentru preparate de patiserie sau panificație fără gluten se pretează la numeroase rețete și vă permit să realizați în casă pâine sau dulciuri gustoase și cu 0 gluten.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Dulciuri fără gluten
Deoarece nu întotdeauna aveți timp să preparați ceva fără gluten, puteți găsi acum o mare varietate de dulciuri, inclusiv jeleuri și bomboane fără gluten care vă permit să vă bucurați de o tratație dulce evitând cu toate acestea glutenul:
Republica BIO
Artizani de sănătate
O dietă fără gluten nu mai înseamnă ca în trecut un mare număr de restricții alimentare. Acum există o varietate uriașă și la îndemână de produse fără gluten care vă permit să urmați o alimentație fără gluten și să nu vă dați seama că alimentele consumate nu au gluten pentru că sunt la fel de gustoase și de nutritive ca cele cu gluten, ba adesea sunt chiar mai nutritive și mai bogate în vitamine și minerale decât cele din urmă.
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Surse:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: