Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cum să-ți întărești sistemul imunitar?
02.04.2020
Ruxi Comsa
686 vizualizări

Rolul sistemului imunitar este de a proteja organismul împotriva îmbolnăvirilor identificând potențialii dușmani – virusuri, bacterii și paraziți pe care îi atacă și îi distruge. Când funcționează corect, acesta face distincția între celulele sănătoase ale corpului și agenții patogeni.

Sistemul imunitar ne protejează fără ca noi să fim conștienți de acest lucru în fiecare minut al vieții noastre, distrugând bacterii și blocând atacul virusurilor asupra celulelor corpului. Ca și ritmul cardiac sau digestia, răspunsul imunitar nu e o funcție pe care o poți controla, dar, în schimb, poți face multe pentru a o susține.

 

Cum să-ți întărești sistemul imunitar? - Video Republica BIO

 

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este esențial pentru supraviețuirea noastră într-o lume plină de microorganisme potențial periculoase și cea mai mică slăbiciune a acestui sistem riscă să lase calea deschisă unor infecții grave, poate chiar letale.

Chiar și bacteriile, atât de mici încât un milion de bacterii pot încăpea pe vârful unui ac, dispun de sisteme de protecție împotriva infecțiilor produse de alte bacterii. Acest tip de protecție devine din ce în ce mai sofisticată odată ce organismele devin mai complexe.

Sistemul imunitar al ființelor umane are două niveluri: nonspecific și specific

Cel nonspecific reprezintă prima linie de apărare și ne protejează împotriva pătrunderii, supraviețuirii și multiplicării agentului patogen prin bariere mecanice (epiderma, mucoasele), bariere fizico-chimce (aciditatea sucului gastric), tranzitul intestinal, fluxul secrețiilor bronșice și altele. Atunci când bariera pielii de exemplu este afectată în urma unei tăieturi, efectele pot fi uneori destul de grave.

În cazul în care agentul patogen trece de această primă linie de apărare a organismului, intervine imunitatea specifică. Ea se dezvoltă de-a lungul vieții ca urmare a unui proces complex, cunoscut sub numele de raspuns imun. Acesta are două caracteristici: specificitatea și memoria imună. Sistemul imunitar identifică agentul patogen, îl distruge și memorează antigenul pentru a putea reacționa mai rapid, mai intens și mai adecvat data viitoare când îl va mai întalni.

Cele două niveluri de imunitate comunică și se influentează reciproc prin substanțe care atrag sau activeaza alte celule ale sistemului imunitar.

Boala poate apărea când imunitatea este scăzută sau nu funcționează corespunzător, când virulența atacului este foarte ridicată și când numărul de agenți patogeni din corp este mare.

Prin urmare, un sistem imunitar puternic reprezintă cea mai eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirea.

ics-voucher-article

Cum ne putem întări sistemul imunitar?

Există diverse măsuri pe care le putem lua pentru a ne întări imunitatea și să ne ajutăm organismul în lupta cu virusurile și bacteriile. Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Fă sport

sport

Exercițiile fizice reprezintă un mod excelent de a-ți stimula sistemul imunitar. Determină anticorpii și celulele albe ale sângelui să circule mai rapid, ceea ce înseamnă că e posibil să detecteze și să neutralizeze mai repede microorganismele nocive.

În plus, reduce hormonii stresului, iar stresul diminuează capacitatea sistemului imunitar de a funcționa corespunzător.

Un studiu recent publicat în The British Journal of Sports Medicine realizat pe nu mai puțin de 1.000 de participanți arată că persoanele care făceau sport cel puțin de 5 ori pe săptămână prezentau un risc cu aproape 50% mai redus de a răci decât cele mai sedentare. Iar în cazul în care răceau, simptomele erau mai puțin severe.

Recomandarea noastră: Practică 30-60 minute de exerciții fizice intense sau moderate de mai multe ori pe săptămână.

2. Adoptă o dietă sănătoasă

dieta sanatoasa

Cea mai indicată dietă este cea mediteraneeană, respectiv o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum cele din peștele gras, nuci și ulei de cocos sau de măsline presat la rece.

Acest stil de alimentație este bogat în substanțe nutritive precum vitamina C, zinc și alți antioxidanți care s-a demonstrat că au rol în reducerea inflamației și combaterea infecțiilor. Conform unui studiu din 2018, adulți cu vârsta cuprinsă între 65 și 79 de ani au prezentat creșteri ale limfocitelor T care combat infecțiile în urma trecerii la o dietă tip de mediteraneean împreună cu administrarea de 400 UI de vitamina D timp de un an.

Recomandarea noastră: Include în alimentație fructe, legume, cereale integrale, pește gras, uleiuri presate la rece. Te invităm să descoperi și oferta noastră de produse pentru imunitate de fier. 

3. Dormi suficient

somn

Când nu dormi suficient, organismul produce hormoni de stres cum ar fi cortizol pentru a te menține treaz și în alertă, ceea ce îți poate afecta sistemul imunitar. Conform unui studiu din 2019, persoanele care dorm opt ore pe noapte au un nivel mai crescut de limfocite T decât cele care dorm mai puțin.

Încearcă să dormi cel puțin 7 sau 8 ore pe noapte, deoarece, așa cum menționează alt studiu, acesta din 2015, persoanele care beneficiau de acest număr de ore de somn prezentau o probabilitate de patru ori mai mică de a răci decât cele care dormeau mai puțin de 6 ore.

Recomandarea noastră: Dormi 8 ore pe noapte și nu te culca târziu.

4. Combate stresul

Stresul este inamicul sistemului imunitar, deoarece hormonii de stres suprimă activitatea acestuia. Persoanele care sunt stresate prezintă o probabilitate mai ridicată de a răci.

Conform unui studiu efectuat pe 276 de persoane adulte care au fost expuse la virusul gripei și apoi monitorizate în carantină timp de 5 zile, cele care erau stresate au prezentat o probabilitate mai mare de a produce citokine, molecule care declanșează inflamația și un risc de 2 ori mai mare de a se îmbolnăvi.

În plus, atunci când ești stresat, acorzi mai puțină atenție alimentației, somnului adecvat, aspecte care îți pot afecta de asemenea imunitatea.

Deși nu putem evita factorii de stres, cum este situația pandemiei cu care ne confruntăm în prezent, putem adopta strategii pentru a-i gestiona mai bine.

Recomandarea noastră: Practică zilnic tehnici de relaxare pentru 15-30 de minute precum meditația, yoga, mindfulness sau exerciții de respirație.

5. Nu fuma

Fumatul crește riscul de a dezvolta diverse infecții prin distrugerea anticorpilor din fluxul nostru sangvin. Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar pentru a combate infecțiile.

În plus, fumatul afectează abilitatea plămânilor de a controla o infecție și distruge țesutul pulmonar.

Recomandarea noastră: Dacă fumezi, caută soluții care să te ajute să renunți la fumat.

6. Evită alcoolul

Alcoolul îți poate afecta sănătatea în multe moduri: ficatul și sistemul cardiovascular au de suferit cel mai mult în urma consumului excesiv. Acesta poate totodată afecta sistemul digestiv, conducând la malnutriție. Alcoolul are de asemenea efecte asupra sistemului imunitar, crescând riscul de boli potențial fatale precum pneumonia. Conform unui studiu din 2015, alcoolul scade eficacitatea sistemului imunitar în lupta împotriva îmbolnăvirilor.

Recomandarea noastră: Consumă alcool doar ocazional și cu moderație. 

 

alcool fumat

7. Include în dieta ta superalimente

Există mai multe alimente cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante unice, demonstrate de nenumărate studii. Acestea pot fi considerate adevărate superalimente care ajută sistemul imunitar să devină mai puternic în lupta sa împotriva virusurilor și bacteriilor. Sunt cunoscute de toată lumea alimentele tradiționale adesea recomandate pentru răceală și gripă precum ceapa, usturoiul sau lămâia.

Iată mai jos 5 dintre cele mai puternice superalimente la care poți face apel pentru întărirea sistemului imunitar:

1. Miere de Manuka

Mierea stimulează, conform studiilor, producția de anticorpi care pot intensifica reacția imunitară optimă a organismului și ajută la vindecarea rănilor, fapt ce ar putea fi de asemenea determinat de stimularea sistemului imunitar.

Pe lângă peroxidul de hidrogen (un compus cu rol antibacterian care se regăsește în toate varietățile de miere), aceasta mai conține și alte substanțe cu rol puternic antibacterian. Pe locul întâi se află însă metilglioxalul, un compus pe care nenumărate studii îl prezintă ca având un puternic rol antimicrobian care face ca mierea de Manuka să fie sortimentul de miere cu cea mai ridicată capacitate antibacteriană.  

Mai multe studii (a se vedea mai jos la Surse materialele de la pct. 23-26) arată că metiloglioxalul din mierea de Manuka este eficient în inhibarea virusurilor gripei, inclusiv virusul H1N1 și gripa porcină. În plus, atunci când e combinată cu alte terapii antivirale și antigripale, le intensifică eficacitatea. 

2. Scorțișoara

Scorțișoara conține un compus numit cinamaldehidă care, consumat în cantități moderate, are rol în sporirea imunității și prevenirea îmbolnăvirilor.

Pe piață, există două sortimente de scorțișoară – Cassia și de Ceylon. Marea majoritate a scorțișoarei din comerț este Cassia, un tip de scorțișoară mai ieftin, de o calitate mai scăzută însă decât cea de Ceylon.

Sortimentul de Ceylon mai este cunoscut și sub denumirea de „scorțișoară adevărată”. Scorțișoara conține un compus numit cumarină, care poate fi toxic în doze ridicate, după cum arată studiile. Acesta este mult mai ridicat în scorțișoara Cassia decât în cea de Ceylon, care conține cantități infime. Cel mai indicat este să cumperi așadar scorțișoară de Ceylon.

3. Ulei de cocos

Acesta conține acizi grași cu lanț mediu, printre care se numără: acidul caprilic, acidul lauric, acidul capric. Aproximativ 62% dintre acizii grași prezenți în uleiul de cocos sunt acest tip de acizi grași sănătoși ceea ce face din uleiul de cocos unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

Spre deosebire de acizii grași cu lanț lung, cei cu lanț mediu sunt mai ușor de digerat, au rol antimicrobian și antifungic, au o dimensiune mai mică, ceea ce permite o permeabilitate mai mare pentru a asigura o sursă de energie imediată, sunt procesați de ficat, fiind imediat convertiți în energie în loc să fie depozitați sub formă de țesut adipos în organism.

Uleiul de cocos conține acid lauric (monolaurină) care, conform studiilor, reduce candida, combate bacteriile și creează un mediu ostil pentru virusuri. Numeroase afecțiuni din ziua de azi sunt cauzate de inmulțirea bacteriilor nocive, a ciupercilor, virusurilor și paraziților în organism.

4. Turmeric

Turmericul este plin de antioxidanţi şi are proprietăţi antiinflamatorii. Curcumina, principal compus din turmeric, este antivirală, antifungică, susține sistemul imunitar şi se pare chiar că luptă împotriva celulelor canceroase. 

Conform unui studiu din 2007 efectuat pe animale, pudra de turmeric are efecte pozitive asupra sistemului imunitar și poate fi utilizată pentru întărirea imunității. Mai există numeroase alte studii care confirmă acest rol ca și reducerea numărului de bacterii nocive din organism.

5. Ghimbir

Ghimbirul este ideal a fi consumat pe timpul iernii deoarece are capacitatea de a încălzi organismul. Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, te ajută în tratarea răcelii şi a gripei şi stimulează digestia.

Într-un studiu efectuat asupra pacienților cu artrită reumatoidă, ghimbirul a contribuit la reducerea semnificativă a inflamației și a influențat activitatea sistemului imunitar.

Cum să-ți întărești sistemul imunitar? - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Ruxi Republica BIO
Copyright Republica BIO

Surse:

  1. SARS-CoV-2: How a person’s immune system defeated the virus
  2. The compelling link between physical activity and the body's defense system
  3. The immune protective effect of the Mediterranean diet against chronic low-grade inflammatory diseases
  4. Sleep and immune function
  5. Dose effects of relaxation practice on immune responses in women newly diagnosed with breast cancer: an exploratory study
  6. Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview
  7. Dietary Cold Pressed Watercress and Coconut Oil Mixture Enhances Growth Performance, Intestinal Microbiota, Antioxidant Status, and Immunity of Growing Rabbits
  8. Immune Suppressive Effect of Cinnamaldehyde Due to Inhibition of Proliferation and Induction of Apoptosis in Immune Cells: Implications in Cancer
  9. The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis
  10. Efect of Turmeric Rhiszome Powder on Immunity Responses Of Broiler Chickens
  11. The Human Immune System and Infectious Disease
  12. Six ways you can help your immune system
  13. Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults
  14. Fever: suppress or let it ride?
  15. One-Year Consumption of a Mediterranean-Like Dietary Pattern With Vitamin D3 Supplements Induced Small Scale but Extensive Changes of Immune Cell Phenotype, Co-receptor Expression and Innate Immune Responses in Healthy Elderly Subjects: Results From the United Kingdom Arm of the NU-AGE Trial
  16. The Science of Sounder Sleep
  17. Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold
  18. 5 Ways to Boost Your Immune System
  19. Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data
  20. Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile
  21. Cigarette Smoking Increases the Risk for Subgingival Infection With Periodontal Pathogens
  22. Alcohol Use As a Risk Factor in Infections and Healing
  23. Charyasriwong, S., Haruyama, T., & Kobayashi, N. (2016). In vitro evaluation of the antiviral activity of methylglyoxal against influenza B virus infection. Drug discoveries & therapeutics, 10(4), 201-210.
  24. Humpherys B & Busath DD (2019). Anti-Influenza Nutraceuticals: Antiviral and Anti-Inflammatory Effects. Advances in Complementary and Alternative Medicine 4(3)
  25. Watanabe, K., Rahmasari, R., Matsunaga, A., Haruyama, T., & Kobayashi, N. (2014). Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Archives of medical research, 45(5), 359-365.
  26. Charyasriwong, S., Watanabe, K., Rahmasari, R., Matsunaga, A., Haruyama, T., & Kobayashi, N. (2015). In vitro evaluation of synergistic inhibitory effects of neuraminidase inhibitors and methylglyoxal against influenza virus infection. Archives of medical research, 46(1), 8-16.

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.