Vitamina B12
Vitamina B12 este vitală pentru diviziunea celulară și pentru sistemul nervos. Numită și cobalamină, vitamina B12 joacă un rol important în producerea si formarea de globule rosii, in funcționarea corecta a sistemului nervos, în asimilarea acidului folic și a carbohidraților prezenți în alimentație. Vitamina B12 este, de asemenea, implicată în metabolismul homocisteinei. Aceasta din urmă este un factor de risc pentru arterioscleroză și boli cardiovasculare.
Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie și leziuni ale nervilor. De regulă, o ușoară deficiență de vitamina B12 nu declanșează tulburări. Dacă deficitul de vitamina B12 este sever, pot apărea următoarele simptome: oboseală, nesiguranță în timpul mersului, ameţeli, furnituri la nivelul mâinilor și picioarelor, probleme de memorie, stări depresive.
Deficitul de vitamina B12 poate fi combătut cu ajutorul alimentației. Vitamina B12 poate fi asimilată prin consumul urmatoarelor alimente:
- Carne de pui
- Nucifere
- Ouă
- Stridii & Scoici
- Peşte
- Carne
- Brânză
- Lapte & Lapte de soia
Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: