Ce este maca și care sunt beneficiile ei asupra sănătății?
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Maca este pe drept cuvânt considerată un superaliment, consumul de maca fiind asociat cu un mare număr de efecte pozitive confirmate de studii asupra organismului uman pentru care poate fi extrem de util să o introduci în alimentația ta în mod regulat.
În acest articol, vom încerca să trecem în revistă elementele nutritive importante conținute de această plantă și beneficiile ei deosebite pentru sănătate.
Tot ce trebuie să știi despre maca
Maca, a cărei denumire științifică este Lepidium meyenii, crește în principal în munții Anzi, în Peru, în condiții de climă aspră, la altitudini foarte ridicate (de peste 4.000 de metri).
Poate părea surprinzător, dar maca face parte din familia Cruciferelor, fiind înrudită cu broccoli, varza sau conopida. Este utilizată de foarte mult timp în Peru atât cu rol culinar, cât și medicinal.
Rădăcina de maca este principala parte comestibilă a plantei. Aceasta poate avea mai multe culori, variind de la alb la negru.
De obicei, rădăcina de maca este uscată și consumată sub formă de pudră, dar este disponibilă în comerț la farmacii sau plafare și sub formă de capsule sau extract lichid.
Gustul pudrei din rădăcina de maca este apropiat de cel de nucă, ușor dulceag. Este adesea adăugată la sucuri de fructe, smoothie-uri, budinci sau alte preparate dulci. Unele persoane o consumă chiar cu lapte de origine vegetală sau animală ca înlocuitor pentru cacao.
Acest superaliment a fost descoperit nu de foarte mult timp de lumea modernă, chiar dacă maca este utilizată de foarte mult timp cu rol medicinal în Peru, prin urmare cele mai multe studii actuale sunt efectuate pe animale și sunt studii mai degrabă mici, cercetarea asupra efectelor acestei plante fiind încă la început. Totuși, studiile prezente confirmă deja ceea ce medicina tradițională deja afirma, respectiv calitățile acestei plante în special în ce privește stimularea fertilității, libidoului, sporirea energiei și a capacității de rezistență a organismului la efort.
Există peste 10 tipuri de maca, dar acestea pot fi încadrate în 3 varietăți distincte, și anume galbenă, roșie și neagră. Proprietățile lor sunt similare, fiind administrate pentru efectele lor generale asupra echilibrului hormonal, a fertilității sau a libidoului, chiar dacă în mod tradițional există unele tendințe în a consuma o varietate de maca mai degrabă pentru unele probleme de sănătate specifice decât pentru celelalte.
Varietatea galbenă este astfel utilizată adesea ca supliment pentru dezechilibrele hormonale. Produce efecte similare celorlalte două varietăți, dar se consideră că are o intensitate mai scăzută.
Maca roșie este recomandată în special femeilor pentru echilibrarea hormonală și calmarea simptomelor menstruației și menopauzei. În cazul bărbaților, este consumată în cazul unei prostate mărite.
Maca neagră este considerată unul dintre cele mai eficiente afrodisiace și remedii naturiste pentru disfuncțiile sexuale, îmbunătățind producția de spermă și motilitatea acesteia la bărbați și stimulând fertilitatea la femei.
Maca - sursă de tiamină, riboflavina, vitamina B6, calciu si fier
Rădăcina de maca este extrem de nutritivă și constituie o sursă excelentă de vitamine și minerale. Este recunoscută pentru conținutul bogat de nutrienți, inclusiv vitaminele B1 (riboflavină), B2 (tiamină), B6 și mineralele precum magneziu, fier, calciu, zinc, sodiu sau fosfor. În plus, este o sursă de carbohidrați, proteine și fibre care îmbunătățesc digestia și ajută la detoxifierea organismului.
Iată cât de multe elemente nutritive conțin numai 28 de grame de rădăcină de maca:
- Carbohidrați: 20 de grame
- Proteine: 4 grame
- Fibre: 2 grame
- Grăsimi: 1 gram
- Vitamina C: 133% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Cupru: 85% DZR
- Potasiu: 23% DZR
- Fier: 23% DZR
- Vitamina B6: 15% DZR
- Mangan: 10% DZR
- Calciu: 10% DZR
Pe lângă acestea, maca are un conținut ridicat de compuși bioactivi, printre care polifenoli și glucozinalați.
Beneficiile consumului de maca
Maca are multiple efecte benefice, dar printre cele mai importante se numără cele legate de fertilitate și libido, de stimularea bunei dispoziții și creșterea energiei.
Maca beneficii:
Stimulează libidoul și îmbunătățește funcția sexuală
Dorința sexuală scăzută este o problemă des întâlnită la adulți. Efectele suplimentelor alimentare pe bază de maca atât la bărbați, cât și la femei sunt dovedite de studii. Un metastudiu din 2010 (studiu efectuat asupra mai multor studii) pe un total de 131 de subiecți a arătat că libidoul este stimulat semnificativ după cel puțin 6 săptămâni de consum de pudră de maca.
Studiile efectuate asupra bărbaților au dovedit că un consum de 1500-3000 mg de maca / zi a dus la un libido crescut și un risc mai redus de disfuncții erectile. În plus, numeroși participanți la studiu au prezentat o motilitate crescută și o producție de spermă crescută.
Femeile care au consumat o doză similară de maca au prezentat o creștere semnificativă a libidoului și a gradului de excitație, iar maca a redus simptomele negative asupra libidoului la femeile care luau medicamente împotriva anxietății și depresiei.
Poate reduce simptomele menopauzei
Menopauza este caracterizată de scăderea cantității de estrogen din corpul femeilor care poate duce la o serie de simptome neplăcute, printre care bufeuri, uscăciune vaginală, dispoziție fluctuantă, tulburări ale somnului și iritabilitate.
Conform unui metastudiu efectuat asupra patru altor studii, maca a redus simptomele menopauzei, inclusiv bufeurile de căldură și tulburările de somn, precum și fluctuațiile de dispoziție sau stările depresive.
Rezultatele studiilor arată că femeile care au consumat maca au prezentat un echilibru hormonal mai bun ceea ce a condus la reducerea simptomelor menopauzei. Administrarea de maca ar putea fi astfel luată în calcul ca alternativă la terapia hormonală clasică. Unele studii dovedesc că maca ar putea fi evaluată și ca tratament natural în cazul simptomelor perimenopauzei.
Concluziile acestor studii sugerează arată că maca ar putea fi administrată și pentru calmarea simptomelor inconfortabile ale menstruației.
Îmbunătățește starea de spirit
Mai multe studii arată că maca poate îmbunătăți dispoziția. Aceasta a fost asociată cu reducerea anxietății și a depresiei, mai ales la femeile aflate la menopauză. Se pare că aceste beneficii s-ar datora unor compuși naturali numiți flavonoizi din pudra de maca.
De aceea, maca este luată în calcul ca alternativă naturală la antidepresivele ușoare sau pentru reducerea unor efecte secundare ale unor antidepresive. Nu vă sugerăm să încercați maca în loc de antidepresive, ci să luați în calcul o doză regulată de maca pentru mai multă bună dispoziție. Tuturor ne prinde bine uneori un mic ajutor atunci când moralul nostru este mai jos decât ar trebui să fie. Maca poate fi imboldul care ne lipsește pentru a ne putea bucura cu adevărat de viața noastră fără a ne face griji pentru efecte secundare nocive.
Stimulează memoria și capacitatea de învățare
Mai multe studii efectuate pe animale de laborator arată creșterea capacității de memorare în cazul consumului regulat de maca, chiar și în cazuri în care memoria este grav afectată.
Studiile arată că maca ar putea fi utilă în cazul unor afecțiuni grave precum Parkinson sau Alzheimer, ajutând sistemul neurologic să conserve teaca de protecție a nervilor și a terminațiilor neuronale de la nivelul sistemului nervos și al creierului, întârziind degradarea progresivă ca urmare a bolii și reducând gravitatea simptomelor.
Crește performanța sportivă și energia
Pudra din rădăcină de maca este un supliment alimentar popular în rândul atleților și sportivilor.
Se consideră că aceasta poate contribui la creșterea masei musculare, a forței, a energiei și la îmbunătățirea performanței sportive. Astfel, un studiu-pilot a arătat că cicliștii participanți au redus din timpul necesar pentru a termina o cursă cu bicicleta de 40 km după ce au consumat extract de maca timp de 14 zile.
Unele studii arată că aceasta crește capacitatea de anduranță sau de rezistență a organismului la efortul fizic.
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- 9 Benefits of Maca Root (and Potential Side Effects)
- Raw Organic Maca Powder
- MACA NUTRITION – SECRETS, BENEFITS & SIDE EFFECTS
- Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review
- Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men
- Effect of Lepidium meyenii (Maca), a root with aphrodisiac and fertility-enhancing properties, on serum reproductive hormone levels in adult healthy men
- Maca Studies and Research
- Maca (Lepidium meyenii) for treatment of menopausal symptoms: A systematic review
- Therapeutic Effects of Pre-Gelatinized Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) used as a Non-Hormonal Alternative to HRT in Perimenopausal Women - Clinical Pilot Study
- Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content
- Preservation of Cognitive Function by Lepidium meyenii (Maca) Is Associated with Improvement of Mitochondrial Activity and Upregulation of Autophagy-Related Proteins in Middle-Aged Mouse Cortex
- Chemical profiling analysis of Maca using UHPLC-ESI-Orbitrap MS coupled with UHPLC-ESI-QqQ MS and the neuroprotective study on its active ingredients
- Supplementation of standardized lipid-soluble extract from maca (Lepidium meyenii) increases swimming endurance capacity in rats
- A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: