5 rețete perfecte cu sirop de agave
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Sirop de agave este un îndulcitor natural, vegan, cu o consistență similară cu cea a mierii, deși ușor mai fluid decât aceasta. Este extras din diverse specii ale plantei de agave care cresc în special în Mexic și Africa de Sud. Siropul de agave se dizolvă ușor, ceea ce-l face foarte util pentru a fi utilizat în cocktailuri și smoothie-uri și, fiind lichid, este adesea folosit în loc de miere.
Informații utile despre siropul de agave
Siropul de agave este alcătuit din fructoză și glucoză. Acesta are un indice glicemic mult mai mic decât zahărul rafinat convențional (sucroză):
Sirop de agave:
- Indice glicemic: 15 (per linguriță)
- Calorii: 21 (per linguriță)
Zahăr alb rafinat convențional:
- Indice glicemic: 65 (per linguriță)
- Calorii: 16 (per linguriță)
Deși are puțin mai multe calorii decât zahărul alb, siropul de agave este mai dulce, ceea ce înseamnă că va trebui să folosiți o cantitate cu cel puțin 50% mai redusă de sirop de agave decât de zahăr pentru a obține un gust la fel de dulce, deci, per total, veți avea un aport caloric mai redus.
Siropul de agave are diverse nuanțe de culoare, iar aroma sa este cu atât mai intensă cu cât nuanța sa este mai închisă.
Poate înlocui zahărul practic în orice rețetă, dar se recomandă o reducere a temperaturii de coacere cu aproximativ 10 grade Celsius în cazul utilizării siropului de agave în loc de zahăr.
E demn de menționat în cazul siropului de agave că, la fel ca și în privința oricărui alt îndulcitor, specialiștii ne sfătuiesc să consumăm cu moderație, deoarece cantitățile ridicate pot conduce la diverse probleme de sănătate precum obezitate, diabet și afecțiuni cardiace.
Rețete cu sirop de agave
Vă propunem mai jos câteva rețete savuroase, dar care necesită un aport redus de sirop de agave pentru a ne bucura de gustul de dulce, evitând totuși excesele:
Republica BIO
Artizani de sănătate
Brioșe cu fructe de pădure și sirop de agave
Aceste brioșe sunt pline de zmeură și căpșune pline de antioxidanți, dar puteți folosi și alte fructe de pădure precum afine sau coacăze, iar nucile le conferă o consistență ușor crocantă plăcută.
Ingrediente:
- 225 g făină integrală
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- ¼ nucșoară măcinată
- 2 ouă bătute ușor
- 150 g compot de mere neîndulcit preparat în casă
- 75 ml sirop de agave
- 1 ½ linguriță extract de vanilie
- 150 căpșune și/sau zmeură/coacăze/mure/etc.
- 100 g ciocolată neagră tocată bucăți mici
- 50 g nuci tocate
Republica BIO
Artizani de sănătate
Cum se prepară?
- Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius.
- Ungeți formele de brioșe cu puțin ulei de măsline.
- Într-un bol mare, amestecați făina, scorțișoara, praful de copt, bicarbonatul și nucșoara.
- În alt bol, mixați ouăle cu compotul de mere pasat, siropul de agave și vanilie.
- Combinați cele două amestecuri și adăugați apoi fructele, ciocolata și nucile.
- Umpleți formele de brioșe cu aluat (cam ¾ din dimensiunea lor pentru că aluatul va crește la copt).
- Coaceți timp de 18-20 de minute sau până când, dacă înfigeți o scobitoare în aluat, aceasta iese curată.
- Lăsați la răcorit pe un grătar înainte de a servi.
Limonadă cu busuioc
Aduceți arome de vară în casa voastră cu această rețetă plină de prospețime. Lăsați amestecului să se infuzeze timp de 30 de minute până la o oră înainte de servire.
Ingrediente:
- Zeama de la aproximativ 3 lămâi
- 50 de grame sirop de agave (sau 2 linguri, în funcție de gust)
- Un pumn de frunze de busuioc proaspăt
- 1 litru apă la temperatura camerei sau rece
- Cuburi de gheață dacă serviți vara
Cum se prepară?
- Amestecați sirop de agave cu zeama de lămâie.
- Adăugați apă și dizolvați.
- Lăsați la infuzat cu frunzele de busuioc.
- Serviți cu gheață, în pahare decorate cu felii de lămâie (cu coaja netratată) și frunze de busuioc.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Budincă de ciocolată cu sirop de agave
Avocado cremos face din această rețetă vegană și fără lactoză un desert bogat în arome și extrem de sănătos. Îl puteți servi cu căpșuni sau alte fructe proaspete.
Ingrediente:
- 16 curmale tocate mărunt
-
3 avocado
- 250 ml lapte de migdale sau de cocos neîndulcit
- 100 g pudră de cacao neîndulcită
- 40 ml sirop de agave
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 linguriță extract de vanilie
- Un vârf de cuțit sare de mare
Cum se prepară?
- Înmuiați curmalele în apă fierbinte timp de 5-10 minute și apoi scurgeți.
- Amestecați cu ajutorul unui blender sau accesoriului de pasat de la mixer curmalele, avocado, laptele vegetal, cacao, siropul de agave, uleiul de cocos, vanilia și sarea.
- Țineți amestecul la frigider timp de aproximativ 3 ore.
- Serviți cu fructe proaspete și presărați deasupra puțină sare.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Plăcintă daneză cu aluat sfărâmicios
Această plăcintă cu mere și pere este plină de fructe dulci și aromate, fiind desertul ideal pentru o masă gustoasă. Puteți servi cu o cupă de înghețată de vanilie sau iaurt.
Ingrediente:
- 1 măr
- 1 pară
- 150 g fructe de pădure
- 25 grame ulei de cocos
- 3 linguri sirop de agave
- 100 grame fulgi de ovăz
- 60 grame migdale tocate
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
Cum se prepară?
- Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
- Tăiați bucăți mărul și para și amestecați cu fructele de pădure.
- Ungeți un bol mic de jena cu unt, adăugați fructele și turnați deasupra siropul de agave (o lingură).
- Combinați într-un alt bol ovăzul cu sirop de agave (restul de 2 linguri), migdale și scorțișoară.
- Adăugați peste fructe și deasupra turnați uleiul de cocos.
- Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți timp de 30-40 de minute.
- Serviți cald sau rece cu iaurt sau înghețată.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Paste din făină integrală cu lămâie și usturoi
Nu doar dulciuri putem prepara cu sirop de agave, ci și alte preparate culinare. Iată o rețetă aromată și apetisantă care e posibil să devină preferata familiei:
Ingrediente:
- 400 g spaghete
- Zeama stoarsă de la 1 lămâie
- 3 căței de usturoi
- ½ linguriță sare de mare
- 1 ½ lingurițe sirop de agave
- ½ linguriță muștar de Dijon
- 4 ½ lingurițe ulei de măsline extravirgin
- 75 g semințe de pin
- ¼ pătrunjel proaspăt
Cum se prepară?
- Fierbeți spaghetele.
- Între timp, amestecați într-un bol zeama de lămâie, usturoiul strivit, sarea, siropul de agave, muștarul și uleiul.
- Scurgeți pastele și amestecați cu sosul și semințele de pin (crude sau, pentru o aromă mai intensă, prăjite) și pătrunjelul tocat.
- Dacă mai e nevoie, mai adăugați puțină apă de la fiert).
- Adăugați sare și piper după gust.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.