6 beneficii pentru digestie ale turmericului [infografic]
Turmericul este un condiment de culoare galben-aurie care este utilizat adesea în bucătăria indiană, dar ale cărui beneficii merg dincolo de calitățile sale culinare, fiind extrem de util pentru sănătate. Acest condiment este folosit pentru proprietățile sale medicinale de secole, atât în medicina tradițională chineză, cât și în cea Ayurvedică. În prezent, turmericul este considerat un superaliment care poate trata afecțiunile hepatice, respiratorii, articulare, cancerul și numeroase tulburări gastrointestinale.
Beneficiile terapeutice ale turmericului se consideră că se datorează ingredientului bioactiv din componența sa numit curcumină. Poți consuma fie condimentul turmeric, fie curcumină sub formă de capsule ca supliment alimentar.
1. Turmericul scade simptomele bolilor intestinale inflamatorii
Turmericul reprezintă unul dintre cele mai puternice medicamente antiinflamatoare naturale care există. Se consideră că turmericul poate fi util pentru tratarea bolii intestinale antiinflamatoare, care afectează conform unor date din Statele Unite aproape 1,4 milioane de americani. Aceasta constă într-o inflamație cronică a tractului digestiv. Simptomele bolii Crohn sau colitei ulcerative ar putea fi diminuate prin consumul regulat de turmeric.
Conform unui studiu realizat timp de opt săptămâni pe 200 de persoane care sufereau de o boală intestinală inflamatorie, consumul unui extract standardizat de curcumină a fost asociat cu o reducere de până la 25% a durerilor abdominale, iar două treimi dintre participanți au prezentat o îmbunătățire a simptomelor generale.
2. Turmericul reduce greața
Greața poate fi cauzată și de alergii alimentare sau de o intoxicație alimentară, dar poate fi datorată și bacteriilor, virușilor sau inflamației tractului digestiv. Turmericul, datorită curcuminei din compoziția sa, ajută la combaterea celor din urmă, și deci la eliminarea senzației de greață.
Turmericul conține de asemenea substanțe fitochimice care au proprietăți antioxidante și antibacteriene, dar și neuroprotectoare care pot reduce greața cauzată de stres sau anxietate.
3. Turmericul stimulează producția de bilă
Conform studiilor, turmericul poate stimula activitatea vezicii biliare și producția de bilă, aceasta ajutând organismul să descompună și să digere mâncarea. Bila joacă de asemenea un rol important în absorbția de grăsimi și de substanțe nutritive.
4. Turmericul ușurează durerile abdominale
Majoritatea dintre noi suferim cel puțin de câteva ori pe an de dureri abdominale, cel mai adesea cauzate de alegeri alimentare sau combinații alimentare neinspirate. Uneori, durerea abdominală cronică poate indica o afecțiune mai gravă, dar tulburările abdominale ocazionale pot fi reduse cu ajutorul turmericului.
Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale turmericului contribuie la reducerea durerilor care pot fi cauzate de alimente picante, consumul de alcool, de prăjeli etc. În turmeric există mai mulți compuși chimici care ajută digestia, ceea ce înseamnă că stomacul nu mai este nevoit să producă la fel de mult acid gastric care conduce la apariția de gaze intestinale.
5. Turmericul poate combate diareea
Intoleranțele alimentare și alergiile alimentare, dar și anumite medicamente sau intoxicația alimentară pot afecta tractul digestiv și conduce la diaree. O linguriță de pudră de turmeric consumat de maximum trei ori pe zi contribuie la combaterea diareei fără a fi nevoie de administrarea de medicamente antidiareice.
Magneziul și potasiul din turmeric previn deshidratarea și ajută la reechilibrarea organismului.
6. Turmericul ajută la reducerea balonării
Turmericul calmează sistemul digestiv, contribuind la reducerea balonării și a gazelor intestinale. Deci poate fi util atunci când am consumat o masă mai bogată pentru a ne ajuta să digerăm mai bine alimentele, fără a ne simți inconfortabil în urma exceselor culinare. Ceea ce nu înseamnă că excesele culinare sunt recomandate, dar putem beneficia de ajutorul turmericului atunci când „călcăm strâmb” sau când avem o bilă mai leneșă.
Recomandare de consum:
Consumă pastile cu curcumină cu piperină (o substanță prezentă în piperul negru) sau condimentul turmeric combinat cu piper măcinat, deoarece piperina stimulează în mod semnificativ absorbția substanței bioactive curcumină de către organism.
Pe curând!
Ruxi, pentru Republica BIO
Copyright Republica BIO
Surse:
https://1md.org/article/curcumin-gut-health-1md
http://www.curcuminforhealth.com/health-benefits/digestive-disorders/
https://www.guthealthproject.com/ways-turmeric-benefits-digestion/
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: