Găteşte cu ulei de cocos, întinde-l pe pâine, sau toarnă-l în ceai. Merge oricum.
Da, găteşte cu ulei de cocos, pentru că este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, şi, datorită beneficiilor sale extraordinare pentru sănătate, este considerat un superaliment, am citit asta prin multe locuri.
De ce? Pentru că uleiul de cocos scade colesterolul, stimulează sistemul imunitar, reglează metabolismul și digestia şi, printre altele, ne ajută să avem părul și pielea sănătoase și strălucitoare. Proprietățile sale se datorează în special acizilor grași conținuți, în principal acizilor lauric, capric și caprilic. Aceștia se asimilează rapid în organism și se transformă în energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor să slăbească și celor care fac sport și vor să-și sporească masa musculară. Acidul lauric se regăsește și în laptele matern și ne protejează împotriva virusurilor și bacteriilor.
Uleiul de cocos este în primul rând un aliment!
Uleiul de cocos este un aliment versatil. Are consistenţă solidă când este ținut la frigider (sau la temperaturi sub 25 de grade Celsius), iar la temperatura camerei devine lichid, ca uleiul, fără a-și pierde din proprietăți. Mai mult, este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxideaza uşor. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit untul, margarina şi alte uleiuri sau grăsimi.
Iar gustul îl face potrivit atât pentru prăjituri și alte dulciuri, cât și pentru preparate sărate.
Foloseşti margarină? Te rog, nu mai folosi! E mai sănătos uleiul de cocos…
Persoanele cu intoleranță la lactoză, cele care țin post sau care fac prăjituri, folosesc la gătit margarina. Este un obicei nociv, pentru că majoritatea tipurilor de margarină din comerț conțin ulei de soia, adesea produs din soia modificată genetic. În plus, ca grăsime hidrogenată, margarina a fost asociată cu numeroase riscuri pentru sănătate: boli cardiovasculare, slăbirea rezistenței la infecții, creșterea colesterolului şi altele.
Uleiul de cocos este perfect pentru înlocuirea margarinei în aluaturi, în crustele pentru tarte, fursecuri, sau în alte prăjituri sau plăcinte. Puteţi înlocui cantitatea recomandată de margarină cu una egală de ulei de cocos în stare solidă. Eu ung și tăvile cu ulei de cocos, în loc de margarină.
Dacă uleiul de cocos este în stare lichidă, îl puteţi introduce la congelator pentru 15-20 de minute până capătă o consistență solidă.
Mai bine unt decât margarină! Dar şi mai bine, ulei de cocos bio!
Știe toată lumea că untul îngrașă, crește colesterolul și trebuie consumat în cantități cât mai reduse. Uleiul de cocos poate fi cea mai bună soluție pentru a-l înlocui. Şi cei care suferă de intoleranță la lactoză, care țin post sau care vor să evite grăsimile animale, pot substitui untul cu ulei de cocos.
Eu folosesc adesea uleiul de cocos în loc de unt, pe sandvișuri. Cine s-a întâlnit cu noi la târguri şi expoziţii a făcut cunştinţă cu feliile delicioase de pâine tartinată cu Uleiul de cocos ecologic Republica BIO, asezonate cu frunzuliţe de busuioc sau cimbru ecologic.
În preparatele culinare, uleiul de cocos poate înlocui untul în proporții egale (100 de grame de unt pot fi substituite cu 100 de grame ulei de cocos). Mai mult, în loc să faceţi soteuri în unt, gustoase dealtfel, dar și nesănătoase, puteţi sota legumele, carnea sau peștele în ulei de cocos.
Folosește uleiul de cocos pentru gătit!
Uleiul de cocos este o variantă excelentă pentru gătit. Deoarece are un punct de ardere ridicat, de 180 de grade Celsius (punctul de la care uleiul ținut pe foc începe să degaje compuși toxici care pătrund în mâncare), uleiul de cocos este indicat pentru prepararea termică a alimentelor. Popular, prăjire.
Puteţi căli sau înăbuși legumele în ulei de cocos sau îl puteţi adăuga în preparatele care necesită coacere sau prăjire. Eu folosesc uleiul de cocos inclusiv atunci când fac clătite, pe post de ulei de prăjit în tigaie. Am fost întrebată dacă atunci când adăug ulei de cocos nu stric gustul mâncării, dar o să vă spun că nu. Mâncarea nu avea gust de cocos dacă adăugați ulei de cocos în ea! Poate doar dacă turnaţi un borcan întreg de ulei de cocos. Altfel, aroma uleiului este suficient de discretă cât să nu se simtă.
Pui lapte în ceai sau cafea? Încearcă mai bine cu ulei de cocos!
Laptele turnat în ceaiul negru o fi un obicei nobil, dar nu este şi sănătos. Pentru că laptele strică proprietăţile antioxidante ale ceaiului. Pe de altă parte, uleiul de cocos turnat în ceaiul verde, negru sau cafea, creşte absorbţia fitonutrienţilor şi antioxidanţilor.
Lichid, solid, lichid, solid. Uleiul de cocos este versatil. Folosește-l după nevoie!
Pe perioada verii sau când este foarte cald în cameră, uleiul de cocos este prea lichid pentru a-l putea întinde pe pâine, dar, băgat puțin la frigider, devine mai solid. Dacă îl lăsaţi prea mult la rece, se va întări destul de mult și nu va mai fi suficient de cremos. Acum procedaţi invers, îl țineţi puțin la temperatura camerei. Şi pentru orice reţetă aţi avea, îl transformaţi după cum aveţi nevoie. Mai tare sau mai moale, ori lichid.
Uleiul de cocos ecologic este atât de versatil încât ar trebui să devină un ingredient de bază în bucătăria fiecăruia dintre noi. Şi nici nu are un preţ piperat, ci dulce şi uşor aromat. Aşa, ca la Republica BIO, vedeţi mai jos.
Ruxi, pentru Republica BIO
Copyright Republica BIO
uyuzinuzavuhe pe
cinuusuzozofo pe
iutefaducu pe
ozaeecansuer pe
axozqaen pe